BMYou este o adaptare a Business Model Canvas și a fost construit pe nevoile antreprenorilor care au vrut să schimbe modul în care lucrează, dar mai ales pentru cei care vor să știe ce este fundamental pentru cariera lor.
Este, în esență, un model personal de afaceri.
Explorează tool-ul gratuit din Startarium!
Procesul se bazează pe separarea stilurilor de gândire divergentă și convergentă, astfel încât să te poți concentra pe creație în prima etapă, iar apoi pe evaluare în cea de-a doua etapă.
Aceasta îți permite să îți structurezi vizual ideile, ca mai apoi să le analizezi mai ușor și să le reții mai repede.
Criteriile sale sunt atribuite de obicei conceptului Management by Objectives al lui Peter Drucker.
Organigrama este un sistem intern de organizare a unei companii, necesar pentru funcționarea acesteia în condiții optime. Ea include organizarea angajaților în departamente prin realizarea unei scări ierarhice, dar și o trasare generală a responsabilităților, alături de fișa postului fiecărui angajat.
În special pentru un antreprenor aflat la început de drum, organigrama este esențială pentru buna administrare a afacerii, întrucât oferă o imagine clară a structurii organizatorice.
Abraham Maslow a fost unul dintre primii specialiști din domeniul psihologiei care a descris conceptul de bunăstare, împreună cu caracteristicile unei persoane auto-actualizate. Descrierea auto-actualizării este o prefigurare a modelului PERMA, care prezintă caracteristicile unui individ înfloritor și a teoriei bunăstării (Wellbeing Theory - WBT).
Cunoscută și sub numele de Matricea Eisenhower, matricea priorităților este un instrument simplu de luare a deciziilor care te ajută să faci distincția între sarcinile importante, mai puțin importante, urgente și mai puțin urgente. Aceasta împarte sarcinile în patru căsuțe care stabilesc prioritățile pe care ar trebui să te concentrezi inițial și pe care ar trebui să le delegi sau să le anulezi.
Self-leadership-ul constă în 3 abilități:
Stabilirea de obiective, ceea ce înseamnă, în esență, să fii aliniat cu ceea ce trebuie să faci și să știi și când este termenul limită pentru aceasta. Mai ales dacă ești într-o afacere sau industrie creativă, este ceva esențial de stabilit de la început cu clientul sau echipa ta.
Atunci când îți stabilești obiectivele, încearca metoda SMART, ceea ce înseamnă că orice obiectiv pe care îl stabilești trebuie să fie: specific, măsurabil, realizabil, relevant și bazat pe timp.
Un obiectiv trebuie, de asemenea, să fie clar, negociat (mai ales atunci când nu este suficient de relevant pentru tine, așa cum ar putea fi pentru altcineva) și reformulat astfel încât să aibă sens pentru tine, precum și pentru toți ceilalți.