Cu alte cuvinte, bilanțul contabil este documentul care reflectă situația economică a firmei într-o prezentare succintă - bunurile companiei minus datoriile acesteia (nu trebuie confundat cu balanța contabilă).
Este un metric intens utilizat în special în perioadele de cashflow negativ (veniturile sunt mai mici decât cheltuielile) sau atunci când firmele nu mai doresc să acceseze investiții și vor să afle cât timp mai au la dispoziție până când va fi necesară o nouă infuzie de capital.
Dacă dorești să înțelegi mai bine evoluția ta, în comparație cu companii similare de pe piață, atunci ar fi bine să te uiți constant la cifrele de afaceri.
Chiar dacă principalul scop al codurilor CAEN este clasificarea companiilor în funcție de tipul de activitate pe care îl desfășoară, acestea contribuie și la realizarea unor statistici la nivel național cu privire la activitatea firmelor.
Toate codurile CAEN pot fi găsite pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului.
Este și una dintre situațiile financiare anuale obligatorii pe care trebuie să le pregătească departamentul contabil.
Creanțele mai pot fi explicate prin intermediul a două perspective - prima estea cea în care dintre cine acordă un împrumut și cel care a primit un împrumut. În ceea ce îl privește pe cel care acordă, creanțele sunt drepturile deținute în a încasa suma datorată. Din perspectiva celui care a primit un împrumut, creanța este datoria pe care se angajează printr-un contract să o plătească la un termen stabilit. Astfel, un sinonim pentru creanță poate fi atât termenul de „datorie”, cât și termenul de „drept”.
Acest indicator este calculat, de obicei, de analiști financiari și, în funcție de valoarea acestuia, managementul unei companii poate lua decizii operaționale pentru îmbunătățirea profitabilității companiei.
Un factor este în esență o sursă de finanțare care acceptă să plătească companiei valoarea unei facturi minus comisioane. Factoringul poate ajuta companiile să-și îmbunătățească situația numerarului pe termen scurt prin vânzarea creanțelor. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de factoring, finanțare de factoring și finanțare a creanțelor.
Acesta poate prevedea majoritatea ciclurilor afacerii tale, pentru o anumită perioadă de timp, ceea ce înseamnă că poate prezice toate creșterile sau scăderile veniturilor tale - respectiv, când intră și când ies bani din contul tău bancar.
Dacă afacerea ta se bazează pe un singur client sau pe câțiva, este o strategie pierzătoare. În caz că se întâmplă ceva cu contractele respective, afacerea va fi grav afectată. Dacă vei reuși să ai un portofoliu de clienți diversificat, riscurile vor fi mai mici, iar investitorii și creditorii vor fi mai săritori să te susțină.