Cum alegi un cod CAEN pentru afacerea ta. Lucruri de care să ții cont

Înființarea unei afaceri și administrarea ei vin la pachet cu o serie de responsabilități și obligații pe care trebuie să le respecte și să le îndeplinească orice antreprenor. Una dintre acestea este alegerea codului CAEN în vederea desfășurării activității economice.

Conform legislației românești în vigoare, toate firmele și persoanele fizice autorizate au obligația de a-și alege cel puțin un cod CAEN, în funcție de tipul de activitate pe care plănuiesc să-l desfășoare. Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi despre alegerea codului CAEN.

Pe scurt

  • Ce este codul CAEN
  • Coduri CAEN ONRC: cum se aleg
  • Câte coduri CAEN poate avea un SRL
  • Ce înseamnă cod autorizat CAEN. Cum se obține
  • Cum se schimbă un cod CAEN în 3 pași
  • Ce se întâmplă dacă prestezi alte activități decât cele prevăzute în codul CAEN
  • Cum te poate ajuta Startarium la începutul drumului tău în antreprenoriat

Ce este codul CAEN

Acronimul CAEN vine de la Clasificarea Activităților din Economia Națională și reprezintă o clasificare statistică națională a activităților economice din România.

Chiar dacă principalul scop al codurilor CAEN este clasificarea companiilor în funcție de tipul de activitate pe care îl desfășoară, acestea contribuie și la realizarea unor statistici la nivel național cu privire la activitatea firmelor.

Toate codurile CAEN pot fi găsite pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Coduri CAEN ONRC: cum se aleg 

Codurile CAEN sunt împărțite în funcție de activitatea generală pe care o poate avea o companie. Iată la ce este bine să fii atent pentru identificarea codului CAEN potrivit pentru tine:

  • caracterul bunurilor și serviciilor realizate;
  • utilizarea produselor și serviciilor oferite;
  • procesul, mijloacele și tehnologia de producție;

Mai mult decât atât, ca să poți identifica codul CAEN potrivit pentru afacerea ta, este bine să te informezi corespunzător și să citești descrierea fiecărei categorii pentru a vedea care corespunde activității tale. Iată exemplele de coduri CAEN ONRC care te pot ajuta:

  • Codurile CAEN care încep cu 01, 02, 03 sunt potrivite pentru agricultură, silvicultură și pescuit;
  • Codurile CAEN de la 05 -09 cuprind activități din industria extractivă;
  • Codurile CAEN pentru industria prelucrătoare sunt cele care încep cu 10 și se încheie cu 33;
  • Codul CAEN pentru producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat se regăsește în categoria de coduri care începe cu 34-35;
  • Pentru activități care cuprind distribuția apei, salubritate sau gestionarea deșeurilor se folosesc codurile CAEN 36-40;
  • Pentru construcții se folosesc codurile CAEN 41-44;
  • În ceea ce privește comerțul cu ridicata sau cu amănuntul, dar și repararea autovehiculelor și motocicletelor, sunt potrivite codurile CAEN 45-48;
  • Pentru activități de transport și depozitare se folosesc codurile CAEN 49-54;
  • Pentru activitățile desfășurate în domeniul HoReCa sunt potrivite codurile CAEN 55-57;
  • Codurile CAEN pentru activități de IT sunt cuprinse între 58-63;
  • Pentru intermedieri financiare și asigurări se folosesc codurile CAEN 64-66;
  • Pentru tranzacții imobiliare se folosește codul CAEN 68;
  • Codurile CAEN pentru desfășurarea activităților profesionale, științifice și tehnice sunt cele cuprinse între 69-76;
  • Pentru servicii administrative și activități de servicii suport sunt potrivite codurile CAEN cuprinde între 77-83;
  • Codul CAEN 84 este potrivit pentru servicii de administrație publică și asigurări sociale din domeniul public;
  • Codul CAEN 85 este potrivit pentru activități din învățământ;
  • Codurile CAEN 86- 88 sunt potrivite pentru activități ce țin de asistența socială;
  • Pentru activități de spectacole culturale și recreative sunt potrivite codurile CAEN 90- 93;
  • Pentru alte activități de servicii sunt folosite codurile CAEN 94-96;
  • Pentru activități ale gospodăriilor private de producere de bunuri și servicii destinate consumului propriu se folosesc codurile CAEN 97-98;
  • Codul CAEN 99 este folosit pentru desfășurarea de activități ale organizațiilor și organismelor extrateritoriale;

Actualizarea clasificării activităților din economia națională a fost aprobată prin Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/ 2007.

Atunci când alegi codul CAEN pentru afacerea ta, trebuie să ai în vedere că există anumite restricții pentru unele tipuri de activități. Iată 4 lucruri de care să ții cont și care se regăsesc pe site-ul ONRC:

  1. lista care cuprinde activitățile interzise a fi desfășurate de unele categorii de agenți economici;
  2. lista privind societățile pentru a căror constituire sau modificare a actelor constitutive, legea prevede avize sau autorizații prealabile constituirii;
  3. lista privind activitățile economice pentru desfășurarea cărora legea impune condiția obiectului unic de activitate;
  4. lista privind activitățile economice pentru desfășurarea cărora legea impune condiția obiectului principal de activitate.

👉 Dacă după înființarea businessului tău ai anumite întrebări și consideri că ți-ar prinde bine niște informații în plus, nu ezita să apelezi la consultanță. Pe startarium.ro descoperi soluții și răspunsuri la cele mai presante întrebări puse de antreprenori ca  tine.    

Câte coduri CAEN poate avea un SRL

Ca regulă generală, orice entitate are un singur obiect principal de activitate stabilit prin actul constitutiv al societății și tipărit pe certificatul de înmatriculare de la ONRC. Acestui obiect de activitate îi revine un singur cod CAEN. Cu toate acestea, dacă pe lângă activitatea principală antreprenorul decide să desfășoare și alte activități, atunci are posibilitatea de a face acest lucru prin identificarea codurilor CAEN aferente. De menționat este faptul că toate aceste informații vor trebui menționate în actul constitutiv. Spre deosebire de codul CAEN principal, codurile secundare nu trebuie menționate și pe certificatul de înregistrare.

Ce înseamnă cod CAEN autorizat. Cum se obține 

Un cod CAEN declarat nu înseamnă și un cod CAEN autorizat.
Pentru a autoriza un cod CAEN trebuie să depui la ONRC o declarație pe proprie răspundere în care să menționezi codul sau codurile pentru care dorești autorizarea.

Autorizarea codurilor CAEN se poate face:

  • la sediul social al firmei – atunci când aceasta este autorizată să-și desfășoare activitatea la sediu;
  • la un punct de lucru – atunci când firma este autorizată să desfășoare activitățile la un punct de lucru, altul decât sediul social;
  • la terți – atunci când firma este autorizată să desfășoare activități la terți, adică în afara sediului social și a punctului de lucru;

Cum se schimbă un cod CAEN în 3 pași

În decursul activității unei firme poate veni un moment în care îți dorești să îți schimbi activitatea sau să o extinzi. În astfel de situații este nevoie de modificarea codului CAEN. 
Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi:

  1. Verifică ce cod CAEN ai nevoie. Pentru a face asta într-un mod cât mai ușor, folosește-te de informațiile din acest articol.
  2. Redactează documentele societății (Hotărârea AGA sau decizia asociatului unic prin care adaugi codul CAEN dorit, modificarea actului constitutiv, refacerea declarației model 3 unde rescrii toate codurile CAEN pe care vrei să activezi, inclusiv pe cele vechi).
  3. Depune documentele la Registrul Comerțului. În general, durează între 3-5 zile lucrătoare pentru procesarea cererilor de modificare a codurilor CAEN.

Ce se întâmplă dacă prestezi alte activități decât cele prevăzute în codul CAEN

În prezent nu există o prevedere clară care să reglementeze exact acest aspect, însă nerespectarea codurilor CAEN alese ar putea fi considerată ca o nerespectare a legii nr. 12/1990. Conform acestei legi, practicile incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii sunt considerate contravenții, iar amenda într-un astfel de caz ar putea ajunge până la 20.000 de lei.

Cum te poate ajuta Startarium la începutul drumului tău în antreprenoriat

Administrarea unui business este un proces presărat cu multe provocări, dar și cu satisfacții. Pentru a te asigura că poți să iei cele mai bune decizii în momentele critice, dar și că știi să identifici oportunități de care să profiți pentru dezvoltarea businessului tău, este esențial să te documentezi. 

Chiar dacă experiența își va spune cuvântul și odată cu anii acumulezi cele mai multe cunoștințe, este important să ai o bază solidă de la care să pleci. În acest context, Startarium, cea mai complexă platformă pentru antreprenorii aflați la început de drum, vine în sprijinul tău cu 4 lucruri esențiale: know how, instrumente eficiente, o rețea de oameni și organizații la care poți apela, dar și  oportunități active de finanțare și dezvoltare.

👉 Descoperă cursul Startup EDU care te învață tot ce trebuie să știi despre etapele de creare și dezvoltare ale unui startup. Cursul conține 80 de materiale, structurate în 8 module, cu insight-uri valoroase de la antreprenori, investitori, consultanți și experți.

După identificarea activității pe care îți dorești să o desfășori, unul dintre următorii pași pe care trebuie să îi parcurgi este identificarea codului CAEN potrivit pentru afacerea ta. Folosește-te de informațiile prezentate în acest articol și alege unul sau mai multe coduri CAEN, astfel încât să îți poți desfășura activitatea respectând legislația în vigoare.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail