Programe internaționale de accelerare în 2024 pentru antreprenori

Participarea la un program internațional de creștere pentru afacerea ta este clar o oportunitate care îți poate oferi acces la resurse importante și expunere considerabilă. În materialul de mai jos vei descoperi care sunt cele mai cunoscute acceleratoare și programe și când poți să aplici la ele.

Înainte să aplici însă, ajută foarte mult să te documentezi în legătură cu întregul proces de selecție, să vezi ce companii au mai trecut prin respectivul program și care sunt avantajele pe care mizează acestea. În plus, ajută și să vezi care a fost experiența celorlalți antreprenori care au participat și ce oportunități oferă un anumit program: de la partea de suport financiar sau oportunități de învățare și creștere, până la networking și conectare cu diverși actori importanți din întregul ecosistem.


ÎNSCRIERI DESCHISE


RESIST: Coaching and Mentoring services

Ce este: Un program de sprijin financiar pentru microîntreprinderile și IMM-urile din ecosistemul Mobilitate, Transport și Automobile, înființate în statele membre UE și în țările SMP/COSME, pentru a beneficia de coaching și mentorat. Companiile vor fi ajutate să-și recunoască potențialul și să implementeze măsurile necesare pentru digitalizare, o economie verde și sustenabilitate.
Ce oferă: până la 4.000 €, pentru servicii de evaluare a maturității verzi/digitale a companiei și până la 7.500 €, pentru servicii de fezabilitate (implementarea unei analize detaliate ).
Deadline de aplicare: 8 iunie

DRG4Food | Open Call

Ce este: Un program de 9-12 luni menit să ajute la dezvoltarea și testarea soluțiilor digitale, în zone-cheie ale sectorului alimentar: monitorizarea alimentară, nutriție targetată, impulsionarea deciziilor alimentare ale consumatorilor. Combină activitățile on-site cu sesiunile online și include un mentor/proiect. Se pot înscrie consorțiile multidisciplinare formate din 2-3 entități (startupuri, IMM-uri, ONG-uri etc.), din cel puțin 2 țări diferite, iar unul dintre parteneri trebuie să fie neapărat dintr-un stat membru UE. Consorțiile trebuie să demonstreze că pot dezvolta soluții bazate pe date, care se aliniază cu Scopurile Responsibilitatii Digitale (Digital Responsibility Goals) și care implică activ utilizatorii finali în definirea elementelor tehnice.
Ce oferă: până la 300.000 €/proiect-pilot. În total, vor fi alese 3-5 proiecte.
Deadline de aplicare: 21 iunie

GreenBoost4WISE 

Ce este: Un apel destinat întreprinderilor sociale care vor să își accelereze dezvoltarea sustenabilă. Toate activitățile vor avea loc în perioada septembrie-noiembrie 2024 și au drept scop încurajarea adopției strategiilor sustenabile, în cadrul companiilor de tip Work Integration Social Enterprises (WISEs) și Social Economy Enterprises (SEEs). Toate detaliile legate de eligibilitate, activități și criteriile de selecție sunt disponibile în acest ghid.
Ce oferă: Vor fi selectați până la 40 de participanți care vor efectua vizite de lucru în Austria, Italia, Irlanda și Belgia, ședințe de coaching și mentorat, pe teme legate de strategii verzi. 
Deadline de înscriere: 30 iunie

InnoStars Connect

Ce este: Un program marca EIT Health care oferă startupurilor, IMM-urilor, universităților și spitalelor din România (și din Europa) oportunitatea de a realiza inovații care schimbă vieți, prin colaborare. 10 organizații selectate vor primi acces la o rețea de inovatori în domeniul sănătății, finanțare și îndrumare profesională (din partea liderilor din industria farmaceutică), pentru a crea soluții care să abordeze provocările din domeniu. Cele două organizații care caută soluții sunt Chiesi Farmaceutici și Synlab Italia. Participanții trebuie să fie membri EIT Health Innostars Community (ceea ce presupune o taxă de 1.000 €).
Ce oferă: 10.000 € pentru fiecare echipă selectată, care va trece printr-un bootcamp în urma căruia soluția va fi validată, scalată și prezentată în fața experților, în cadrul marii finale EIT Health InnoStars. Cele mai bune 3 echipe vor concura pentru un premiu financiar.
Deadline pentru înscriere: 30 iunie

Premiile Climate Change Summit 2024

Ce sunt: Social Innovation Solutions caută idei și soluții pentru provocările de mediu, din 5 arii tematice: energie, mobilitate, construcții; economie circulară; alimentație și agricultură; educație de mediu; biodiversitate. La premii se pot înscrie persoane fizice cu vârsta de până la 30 de ani și IMM-uri cu peste 3 ani de activitate din Europa Centrală și de Est. 
Ce oferă: 6 premii în valoare totală de 12.000 € (pentru finanțarea ideii ecologice câștigătoare) și alte resure non-financiare
Deadline de aplicare: 1 septembrie 

Competiția Spotlight

Ce este: Un program pentru startupuri creat de echipa care organizează conferința How to Web (2-3 octombrie, București) și care se adresează startupurilor europene cu mai puțin de 5 ani de existență și investiții actuale mai mici de 700.000 €. Acestea trebuie să fi lansat deja un produs care a câștigat tracțiune.
Ce oferă: În cadrul programului, startupurile early-stage pot cunoaște mentori experimentați, care îi pot ghida în procesul de strângere de fonduri, ajutându-i să își rafineze pitch-ul și să construiască un produs mai bun. Momentul-cheie pentru Spotlight îl reprezintă acordarea unui premiu de investiție care poate schimba traiectoria afacerii și care al doilea cel mai mare din Europa.
Înscrierea se poate face doar cu achiziționarea unui bilet Startup la How to Web (al cărui preț pornește de la 79 €).

XY Entrepreneurship In Residence

Ce este: Un program de mentorat pentru comunitatea de startupuri din Republica Moldova. Cei 16 mentori din program sunt fondatori și specialiști din industrie din diaspora; fiecare va lucra cu 7 startupuri din domenii precum tech, SaaS, edtech, e-commerce, fintech, AI, agtech, blockchain sau foodtech.
Ce oferă: 3 sesiuni individuale de mentorat cu durata de 1 oră pentru fiecare startup, în cadrul cărora participanții primesc ajutor personalizat, răspunsuri la întrebări, feedback și au acces la workshopuri.
Înscrieri deschise pe durata programului (martie-noiembrie 2024).

EIT Urban Mobility Startup Support Programme

Ce este: Un program axat pe verticala mobilitate, care lucrează în mod personalizat cu startupuri - aflate în fazele de idee, lansare sau early growth - care vor să rezolve probleme urbane de mobilitate (de la folosirea AI pentru managementul traficului și soluții inteligente de parcare până la platforme integrate Mobility-as-a-Service – MaaS).
Ce oferă: Sesiuni de informare, mentorat, conexiuni, networking, vizibilitate și ghidaj pentru a aplica la EIT Urban Mobility Accelerator și la programele de investiții EIT Urban Mobility.
Aplicații deschise pe tot parcursul anului.

Microsoft for Startups Founders Hub

Ce este: Un program gratuit care ajută startupurile ce dezvoltă produse sau servicii software să-și accelereze inovarea.
Ce oferă: Acces la servicii AI, ghidaj din partea experților și instrumente software și de dezvoltare gratuite. Cele mai performante startupuri pot intra în programul de creștere Pegasus, care oferă suport pentru descoperirea de clienți potențiali, stimulare vânzărilor și accelerarea creșterii.
Aplicații deschise pe tot parcursul anului, cu profilul de Linkedin.


ÎNSCRIERI ÎNCHISE, DAR DE URMĂRIT (PENTRU EDIȚIILE VIITOARE)


EIT Food Accelerator Network (EIT FAN)

Ce este: Un program prin care cele mai promițătoare startupuri AgriFoodTech din Europa pot accelera, își pot valida tehnologia, se pot pregăti pentru investiții și intrarea pe piață, pentru a-și atinge obiectivul de a fi adoptate cu succes de piață. 
Ce oferă: Oportunitatea de a-ți valida tehnologia și de a câștiga 50.000 € pentru a o dezvolta; masterclass-uri și acces la mentori, consilieri și lideri din industrie; acces la investitori, oportunitatea unei investiții de până la 500.000 € de la EIT Food; networking și parteneriate cu jucători-cheie. 
Deadline de aplicare: 26 februarie, ora 16:00 (CET)

EIT Food Seedbed Incubator

Ce este: Un program european gratuit de incubare de 6 luni care susține antreprenori aspiranți și dezvoltatori tech să-și lanseze și scaleze inițiativele din sectorul agrifood în Europa. 
Ce oferă: Oportunitatea de a-ți testa inovația și a valida dacă există o nevoie pe piață pentru ea, training antreprenorial, coaching 1-la-1 cu experți în business, 10.000 € fonduri pentru deplasări la evenimente de networking. 
Deadline de aplicare: 29 februarie

X2.0: Data & A.I.

Ce este: Un program european online de accelerare pentru startupuri deep tech cu soluții în domeniile Big Data și AI. 
Ce oferă: Servicii de creștere și scalare bazate pe nevoile participanților; mentorat 1-la-1 cu experți din domeniu; acces la evenimente, expoziții și târguri pentru startapuri și investitori. 
Deadline de aplicare: 4 martie

Technovation Girls

Ce este: Un program global care oferă fetelor cu vârste între 8 și 18 ani oportunitatea de a dobândi abilitățile unor viitoare antreprenoare și lideri IT. 
Ce oferă: Oportunități de învățare în domeniile IT, antreprenoriat și marketing; networking cu mentori din companii naționale și internaționale; premii în bani oferite celor mai bune proiecte. 
Deadline de aplicare: 13 martie

PLASTIC FANTASTIC Online Hackathon

Ce este: Un bootcamp și un hackathon online internațional (aprilie) și un program de accelerare (aprilie-iulie), unde experți în mediu și în business, activiști de mediu și antreprenori care vor să aibă impact, din Europa și zona mediteraneană, vor lucra împreună pentru a dezvolta soluții de detectare, montorizare, colectare, valorizare și refolosire a plasticului.
Ce oferă: În perioada de incubare, până la 30 de soluții vor fi ajutate să progreseze. La final vor fi alese 3 soluții câștigătoare ce vor primi servicii personalizate de business support până în luna iulie.
Deadline de aplicare: 28 martie

EIT Digital Open Innovation Factory

Ce este: Un program de accelerare și suport financiar pentru startupuri deep tech early stage din UE. Programul se concentrează pe cele 5 domenii de interes ale Agendei de inovare strategică EIT Digital 2022-2024 – tehnologie digitală, industria digitală, orașe digitale, bunăstare digitală și finanțare digitală.
Ce oferă: Finanțare de până la 400.000 €; asistență pentru fundraising; mentorat și coaching; acces gratuit la programul de training pentru antreprenori EIT Digital Speed Master; acces la sute de parteneri din ecosistemul de inovație EIT Digital.
Primul deadline de aplicare: 10 aprilie

Founder Institute Accelerator

Ce este: Un program internațional de accelerare care-și propune să simplifice procesul de construcție a unui startup, la pachet cu feedback de la cea mai mare rețea de consultanți din lume.
Ce oferă: Primul pas este programul Founder Institute Core, care combină sprinturi agresive de creștere și feedback constant pentru a ajuta antreprenori în etapele de idee și pre-seed să atingă pragurile necesare pentru investiții și creștere susținută. Alumni FI Core primesc acces gratuit la programul de consiliere virtuală Founder Lab, gestionat de echipa FI din Silicon Valley.
Taxă de participare: 349 € (pentru înscriere până pe 17 martie) / 449 €.
Deadline de aplicare: 14 aprilie

EIT Urban Mobility – Better Mobility Accelerator

Ce este: Un program de accelerare de 6 luni dedicat startupurilor europene care își doresc să transforme soluțiile de mobilitate într-unele mai accesibile, mai sigure și mai sustenabile pentru toată lumea. 
Ce oferă: Acces la medii în care să-ți testezi soluția; coaching, mentorat și training de la experți în inclusivitate și mobilitate; cheltuieli de deplasare până la 2.500 €; acces la inițiativele de investiții și instrumentele de finanțare EIT Urban Mobility.
Deadline de aplicare: 15 aprilie

EIT Jumpstarter

Ce este: Un program de incubare de 8 luni care susține inovatorii și antreprenorii din Europa Centrală și de Sud să-și transforme ideile în businessuri. Se pot înscrie echipe de proiect științific, inovatori, oameni de știință, masteranzi sau doctoranzi care au o idee de produs sau serviciu care poate aduce schimbare în sectoarele sănătate, agri-food, materii prime, energie, mobilitate urbană sau producție.
Ce oferă: Timp de 8 luni, inovatorii selectați participă la cursuri online construite pe metodologia lean startup, adaptată pe mediul antreprenorial european, își construiesc un model de business viabil și îl validează. La final, cele mai bune echipe din fiecare categorie au șansa de a câștiga un premiu de 10.000 €.
Deadline de aplicare: 26 aprilie

XY E-commerce III: Marketing Booster

Ce este: Un program dedicat afacerilor din Republica Moldova care vând produse autohtone și vor să-și crească vânzările și vizibilitatea în mediul online și să se extindă internațional.
Ce oferă: Pregătirea și planificarea campaniilor de promovare online de Black Friday și Crăciun pentru businessurile participante; crearea de conținut foto și video și a designului pentru campanii; ședințe individuale cu mentori și workshopuri de grup despre comerțul electronic; susținerea în lansarea unui site pe platforma de e-commerce Shopify. 
Costuri de participare: 3.500 €, care acoperă prețul reclamelor, abonamentul anual pentru Shopify și sesiunea foto/video/design. Taxa de abandon de 500 €, care va fi returnată participanților care finalizează programul.
Deadline de aplicare: 20 mai

Ignite

Ce este: Un program anual intensiv, de o săptămână, organizat în perioada 30 iunie – 5 iulie 2024, la Cambridge. Este destinat inventatorilor, oamenilor de știință și antreprenorilor aspiranți, pe care îi ajută să-și pregătească planul de afaceri și să-i evalueze fezabilitatea comercială și potențialul de a avea succes. 
Ce oferă: Workshopuri, conferințe și sesiuni pratice (alături de mentori), pe diverse teme (marketing, modele de afaceri, finanțe etc.).
Cost de participare: 2.000-3.000 £.
Deadline de aplicare: 31 mai

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail