Oportunități internaționale pentru startup-urile fondate de femei

Dacă ești femeie și te gândești să îți deschizi propriul business sau te întrebi cum poți să îl dezvolți pe cel pe care l-ai fondat deja, am pregătit o listă cu câteva oportunități pentru tine.

Din datele furnizate de Uniunea Europeană, femeile reprezintă doar 34.4% din liber profesioniști și 30% dintre antreprenori, remarcându-se că există un potențial neexploatat în aceste zone, iar România se încadrează în aproximativ aceleași procente. În luna martie, când se discută adesea despre încurajarea inițiativelor de afaceri fondate de femei, am adunat câteva dintre programele internaționale dedicate lor, alături de câteva oportunități de finanțare.

Women's Startup Lab (SUA)

Women's Startup Lab a luat naștere în Silicon Valley și este unul dintre cele mai importante acceleratoare și programe de leadership pentru femei.  Până în prezent au avut 16 cohorte de startup-uri și estimează o comunitate globală de 20.000 de antreprenoare, investitoare, specialiste și susținători. 

În afară de programul de accelerare și programul de leadership și inovație, Women's Startup lab are și o componentă de atragere de investiții pentru afacerile fondate de femei. 

Acceleratorul are o durată de 2 săptămâni (urmate de un program de 1 an, desfășurat la distanță) și vizează în principal startup-uri tech. Pe lângă componenta de învățare, oferă și acces la mentori și acces la finanțare (de la early seed la Series A).

Perioada de aplicare: Detaliile pentru cohorta din 2021 vor fi anunțate pe site

Costuri program: taxă (2700 de dolari în 2020) & equity (3%).

Stella Labs (SUA)

Misiunea Stella Labs este aceea de a inspira, educa și susține femeile antreprenor pentru ca business-urile lor să aibă un impact pozitiv la nivel local, național și global. Până acum, au susținut lansarea a 132 de startup-uri fondate de femei și scalarea a altor 203. 

Fondatoarele pot accesa mai multe tipuri de programe: Launch Intensive, Scale Intensive, Business Strategy Sessions și Virtual Accelerator.

Perioada de aplicare: urmează să fie anunțate datele pentru 2021

Costuri: taxă; valoarea ei urmează să fie anunțată (în 2020, suma a fost de 2000 de dolari).

Women Startup Competition (internațional, include evenimente locale)

Este o competiție de pitching cu o componentă de incubare, dedicată startup-urilor care sunt fie fondate de femei, fie deținute în proporție de 50% de femei, fie au o echipă în care cel puțin jumătate dintre angajați sunt femei. Misiunea sa este aceea de a educa și inspira femeile să își construiască propriile afaceri și să le susțină în primii ani de activitate. 

Women Startup Competition oferă și traininguri de management sau strategii go-to-market și oportunități de a intra în legătură cu alți antreprenori, investitori și specialiști. 

Perioada de aplicare: Semi-finala pentru România se va ține între 27 - 28 octombrie 2021, hibrid (online și în Budapesta). 

Costuri: N/A

CITEȘTE ȘI

Oportunități de finanțare nerambursabilă 2021

Aici actualizăm apelurile deschise pe măsură ce sunt anunțate

Grow F (Europa)

Grow F este un accelerator de 3 luni, care își propune să susțină lansarea afacerilor inovative create sau conduse de femei. Oferă inclusiv acces la mentori, experți, parteneri din zona corporate sau investitori. 

Programul se concentrează pe dezvoltarea afacerii, dezvoltarea personală a fondatorului și oferirea de sprijin 1 la 1. Startupurile aplicante trebuie să aibă cel puțin un MVP.

Perioada de aplicare: Aplicațiile pentru Batch-ul #6 pot fi depuse până pe 1 iulie 2021, prin intermediul formularului de pe site. Activitățile vor începe în luna octombrie 2021 și se vor desfășura până în ianuarie 2022.

Costuri: Programul este gratuit, însă necesită o garanție de 1000 de euro care va fi returnată la începerea programului.

The JOY Accelerator  

Program creat pentru 7 femei antreprenor care-și conduc propria afacere. Timp de 12 săptămâni vor beneficia de sesiuni de mentorat, networking, sesiuni de feedback, accesul la comunitate și finanțare. Sesiunile se desfășoară în principiu online, dar există și deschiderea către întâlniri fizice în Zurich, în funcție de contextul actual.  

Perioada de aplicare: 20 iunie 2021 (cu link-ul formularului de înscriere încă deschis). Primul grup de lucru va începe pe 16 iulie 2021.  

Costuri: Dacă dorești să participi în prima cohortă, poți plăti doar 810 Euro (în loc de 2434 Euro), iar taxa o poți achita și în rate de 273 Euro timp de 3 luni.  

Formularul de aplicare îl găsești aici.

Mai multe detalii despre program găsești aici.  

EU Prize for Women Innovators

Program organizat de Comisia Europeană pentru femeile antreprenoare din statele membre ale Uniunii Europene, fondatoare sau co-fondatoare a unei companii cu o vechime de cel puțin 2 ani. Competiția este finanțată prin programul Orizont 2020, iar valoarea totală a premiilor însumează 350.00 de euro, acordate pentru inovații din orice domeniu bazate pe descoperiri științifice sau tehnologice, din categoria deep tech. 

Perioada de aplicare: Aplicațiile se pot trimite pe portalul Comisiei Europene până pe 30 iunie 2021. Perioada de jurizare este programată în perioada iulie-octombrie, iar câștigătoarele vor fi anunțate cel mai probabil în ultima parte a anului. 

EIC Women Leadership Programme 

Program dezvoltat de Consiliul European de Inovație care promovează rolul femeilor în inovație și zona tech. Programul urmărește dezoltarea skill-urilor prin training-uri specializate, programe de mentorat și sesiuni de business-coaching, facilitează networking-ul și susține dezvoltarea și inițiativa femeilor antreprenor și cercetătoare. Programul va începe implementarea în luna Octombrie și va dura până în anul 2022.   

Finanțare oferită: nu oferă, dar oferă tot felul de resurse și oportunități de dezvoltare 

Perioadă de aplicare: 8 iunie – 2 iulie 2021 

Mai multe detalii despre program și condiții de aplicare aici

Lightship Bootcamp (fondat inițial cu numele NewME)

Lightship Bootcamp (NewME) este un program de accelerare pentru antreprenorii care fac parte din categorii sub-reprezentate în mediul de business și vizează fondatorii early stage. Din 2011 și până în prezent, a facilitat accesarea de către startup-uri unui total de 47 milioane de dolari. 

Perioadă de aplicare: aplicațiile sunt deschise aici

Costuri: programul este gratuit.

Female FinTech Competition 2021

Female FinTech Competition 2021 este o competiție susținută de Atos, Deutsche Bank, Google Cloud, și Techquartier pentru fondatoare sau femei în rolui de conducere din domeniul FinTech care doresc să se alăture unei comunități din acest sector. Este o competiție care poate aduce afacerilor FinTech conduse sau fondate de femei recunoaștere, vizibilitate și este o oportunitate foarte bună de networking. Pe lângă asta, participantele au șansa de a beneficia de anumite premii: de la resurse, până la sesiuni cu un coach cu expertiză.

Perioadă de aplicare: aplicațiile sunt deschise până pe 24 septembrie. Până pe 1 octombrie se pot depunde Business Case-urile, iar finala competiției se va ținie pe platforma Google Meet pe 21 octombrie 2021. 

Costuri: participarea este gratuită.   

Formularul de aplicare este disponibil aici

Women TechEU 

Inițiativă a Uniunii Europene - schema oferă sesiuni de coaching și mentorat pentru antreprenoare, precum și oportunități de finanțare pentru a-și putea duce business-urile la nivelul următor. Această schema pilot va susține până la 50 de startup-uri conduse de femei începând din 2022.

Programul va oferi granturi individuale de 75.000 de euro pentru a susține pașii inițiali în inovarea și creșterea afacerii. Pe lângă finanțare, fondatoarele care aplică vor beneficia și de mentorat și coaching prin programul EIC Business Leadership, care include și networking și evenimente de pitch.

Perioadă de aplicare: Aplicațiile pot fi trimise până pe 10 noiembrie 2021 prin acest portal.

Costuri: Participarea este gratuită

Mai multe detalii despre program și condițiile de eligibilitate aici


Bonus: comunități profesionale

  • Elpha - o comunitate pentru femei care lucrează în domeniul tech. Construită ca un forum, platforma cuprinde și o secțiune de slujbe și organizează și evenimente pe teme adiacente. 
  • Girls in tech - comunitate globală dedicată femeilor care lucrează în tech. Organizația are și comunități locale, inclusiv în București
  • Women 2.0 - o comunitate dedicată femeilor care lucrează în startupuri. Platforma oferă și resurse de dezvoltare a afacerilor sau de creare de medii lucru incluzive.

Bonus: 3 fonduri de investiții pentru startup-uri fondate de femei

  • Merge Lane - este un fond de investiții dedicat accelerării și investițiilor pentru companii care au cel puțin o femeie într-o postură de conducere. 
  • Female Founders Fund - este un fond de investiții cu focus pentru startup-uri în ecommerce, produse și servici web, marketplace-uri și platforme fondate de femei. 
  • Jane VC - fond de investiții early Stage din Statele Unite, care urmărește startup-uri tech fondate de femei. Investește în Statele Unite și în Europa (pre-seed și seed), în companii care vin cu soluții în domenii ca future of work, sănătate și comerț. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail