5 oportunități internaționale pentru startup-urile fondate de femei

Dacă ești femeie și te gândești să îți deschizi propriul business sau te întrebi cum poți să îl dezvolți pe cel pe care l-ai fondat deja, am pregătit o listă cu câteva oportunități pentru tine.

Din datele furnizate de Uniunea Europeană, femeile reprezintă doar 34.4% din liber profesioniști și 30% dintre antreprenori, remarcându-se că există un potențial neexploatat în aceste zone, iar România se încadrează în aproximativ aceleași procente. În luna martie, când se discută adesea despre încurajarea inițiativelor de afaceri fondate de femei, am adunat câteva dintre programele internaționale dedicate lor, alături de câteva oportunități de finanțare.

Women's Startup Lab (SUA)

Women's Startup Lab a luat naștere în Silicon Valley și este unul dintre cele mai importante acceleratoare și programe de leadership pentru femei.  Până în prezent au avut 16 cohorte de startup-uri și estimează o comunitate globală de 20.000 de antreprenoare, investitoare, specialiste și susținători. 

În afară de programul de accelerare și programul de leadership și inovație, Women's Startup lab are și o componentă de atragere de investiții pentru afacerile fondate de femei. 

Acceleratorul are o durată de 2 săptămâni (urmate de un program de 1 an, desfășurat la distanță) și vizează în principal startup-uri tech. Pe lângă componenta de învățare, oferă și acces la mentori și acces la finanțare (de la early seed la Series A).

Perioada de aplicare: Detaliile pentru cohorta din 2021 vor fi anunțate pe site

Costuri program: taxă (2700 de dolari în 2020) & equity (3%).

Stella Labs (SUA)

Misiunea Stella Labs este aceea de a inspira, educa și susține femeile antreprenor pentru ca business-urile lor să aibă un impact pozitiv la nivel local, național și global. Până acum, au susținut lansarea a 132 de startup-uri fondate de femei și scalarea a altor 203. 

Fondatoarele pot accesa mai multe tipuri de programe: Launch Intensive, Scale Intensive, Business Strategy Sessions și Virtual Accelerator.

Perioada de aplicare: urmează să fie anunțate datele pentru 2021

Costuri: taxă; valoarea ei urmează să fie anunțată (în 2020, suma a fost de 2000 de dolari).

Women Startup Competition (internațional, include evenimente locale)

Este o competiție de pitching cu o componentă de incubare, dedicată startup-urilor care sunt fie fondate de femei, fie deținute în proporție de 50% de femei, fie au o echipă în care cel puțin jumătate dintre angajați sunt femei. Misiunea sa este aceea de a educa și inspira femeile să își construiască propriile afaceri și să le susțină în primii ani de activitate. 

Women Startup Competition oferă și traininguri de management sau strategii go-to-market și oportunități de a intra în legătură cu alți antreprenori, investitori și specialiști. 

Perioada de aplicare: datele pentru 2021 urmează să fie anunțate pe site; vor exista evenimente inclusiv la București. 

Costuri: N/A

Grow F (Europa)

Grow F este un accelerator de 3 luni, care își propune să susțină lansarea afacerilor inovative create sau conduse de femei. Oferă inclusiv acces la mentori, experți, parteneri din zona corporate sau investitori. 

Programul se concentrează pe dezvoltarea afacerii, dezvoltarea personală a fondatorului și oferirea de sprijin 1 la 1. Startupurile aplicante trebuie să aibă cel puțin un MVP.

Perioada de aplicare: Aplicațiile pentru a șasea ediție pot fi depuse până la finalul lunii august 2021, prin intermediul formularului de pe site.

Costuri: Programul este gratuit, însă necesită o garanție de 1000 de euro care va fi returnată la începerea programului.

NewME (SUA)

NewME este un program de accelerare pentru antreprenorii care fac parte din categorii sub-reprezentate în mediul de business și vizează fondatorii early stage. Din 2011 și până în prezent, a facilitat accesarea de către startup-uri unui total de 47 milioane de dolari. 

Perioada de aplicare: aplicațiile sunt deschise aici

Costuri: N/A

Bonus: 3 fonduri de investiții pentru startup-uri fondate de femei

  • Merge Lane - este un fond de investiții dedicat accelerării și investițiilor pentru companii care au cel puțin o femeie într-o postură de conducere. 
  • Female Founders Fund - este un fond de investiții cu focus pentru startup-uri în ecommerce, produse și servici web, marketplace-uri și platforme fondate de femei. 
  • Jane VC - fond de investiții early Stage din Statele Unite, care urmărește startup-uri tech fondate de femei. Investește în Statele Unite și în Europa (pre-seed și seed), în companii care vin cu soluții în domenii ca future of work, sănătate și comerț. 
Newsletter

Newsletter-ul Startarium

Bilunar, în newsletterul Startarium găsești oportunități curatoriate și materiale utile antreprenorilor.

Abonează-mă