Programe locale pentru antreprenori în 2024 | Oportunități la care să aplici în prima parte a anului

Pentru al 6-lea an consecutiv, Startarium mapează ecosistemul local de programe pentru antreprenori. Descoperă în acest articol care sunt incubatoarele și acceleratoarele la care poți să aplici în 2024 și cum să alegi între ele: îți explicăm felul în care sunt construite, ce tip de finanțare oferă, dar și tipurile de industrii și stadii de dezvoltare pentru care caută aplicanți. Pregătește-ți lista și aplică și tu!


PROGRAME LOCALE, ÎN 2024

Romania ClimAccelerator

Ce este: Cel mai complex accelerator dedicat startupurilor greentech din România, care a ajuns la a patra ediție și este axat pe inițiative scalabile, cu impact pozitiv asupra mediului. Programul se adresează startupurilor aflate în stadiul incipient care au o idee (categoria Idea Stage) și celor care au deja un prototip validat pe piață (categoria Seed Stage). ClimAccelerator este o rampă de lansare și creștere pentru inovatorii români care propun soluții tech din zone precum: cleantech, waste management, construcții sustenabile, gestionarea emisiilor de carbon, producție sustenabilă, energie regenerabilă, transport sau reciclare. 
Ce oferă: Sprijin în accelerarea afacerii, acces la know-how, o rețea de consultanți, mentori, investitori și oportunități de finanțare. După aplicarea la Idea Stage, antreprenorii au participat la un bootcamp, în urma căruia 15 au fost selectați în program. Timp de 2 luni, vor trece printr-o experiență de accelerare ce include: workshopuri de modelare de business, marketing, vânzări, management financiar, consultanță de business și investment readiness, board of advisors, sesiuni de pitching și peer sharing. În categoria Seed Stage, la final de septembrie vor fi selectate cele mai promițătoare și  inovatoare 10 startupuri, pentru participarea în program. ClimAccelerator se încheie în decembrie, cu Demo Day, în care finaliștii Seed Stage își vor prezenta soluția în fața investitorilor, mentorilor, presei și publicului.  
Perioadă de înscriere: 5 iunie – 9 iulie (pentru Idea Stage) și 10 iulie – 13 septembrie (pentru Seed Stage)

SEE CleanTech Nexus Accelerator

Ce este:  Un accelerator menit să ofere startupurilor ajutor în procesul de a dezvolta soluții tehnologice verzi, în sectorul energetic. Se pot înscrie companiile axate pe cleantech, energie regnerabilă, producția de hidrogen, managementul carbonului sau al apei, practici de economie circulară, infrastructură urbană eco-friendly, materiale sustenabile și nu numai.
Ce oferă: Antreprenorii înscriși vor fi ajutați să-și solidifice afacerile și infrastructura necesară pentru a-și rafina inovațiile, vor primi granturi și acces la specialiști, parteneri și investitori din ecosistemul energetic din România, Moldova și Europa de Sud-Est. Concret, după selecția inițială, în toamnă vor avea loc bootcamp-uri, urmate de un Demo Day Gala – unde ideile vor fi prezentate în fața unor investor importanți.
Deadline de înscriere: 4 iulie,1 august și 19 septembrie

Innovators for Children 2024

Ce este: Un accelerator al Impact Hub Bucharest care caută startupuri, ONG-uri și antreprenori sociali din România implicați în dezvoltarea de soluții tehnologice care îmbunătățesc viețile copiilor și adolescenților. Proiectele pot fi în diferite stadii de dezvoltare, de la idei și prototipuri, până la soluții deja disponibile pe piață, de maximum 1 an.
Ce oferă: Participanții vor trece printr-un proces de accelerare de 2 luni (24 septembrie – 29 noiembrie), pentru dezvoltarea, implementarea și scalarea soluțiilor lor: vor beneficia de resurse valoroase, mentorat, consultanță, sprijin financiar și acces la o rețea de experți, parteneri și organizații relevante din domeniu. Programul se încheie la începutul lunii decembrie, cu un Pitch Day, în care participanții își vor prezenta soluțiile și evoluția în fața publicului, juriului, investitorilor și presei. Proiectul câștigător va accesa o finanțare nerambursabilă de 5.000 euro și va fi promovat într-o campanie media.
Perioadă de aplicare: 19 iulie – 19 august

Rubik Garage

Ce este: Un accelerator equity-free care ajută fondatorii de startupuri din Europa Centrală și de Sud-Est să-și crească veniturile recurente lunare, să se lanseze pe o piață nouă în 6-9 luni sau să obțină investiții. Participarea este gratuită, dar vor avea întâietate startupurile B2B din Cybersecurity, MedTech, GreenTech și EdTech. 
Ce oferă: Valoarea resurselor și serviciilor oferite depășește 200.000 euro. Rubik Garage include următoarele etape: bootcamp (în septembrie, la Piatra Neamț), program online/offline de coaching și mentorat (octombrie-noiembrie) și Demo Day (la final de noiembrie). La final, startupul cu cel mai mare potențial poate primi o investiție de tip Tech for Equity, pentru a-și dezvolta produsul. Startupurile eligibile sunt cele early-stage, care au un prototip (MVP) funcțional, o echipă de cel puțin 2 membri și care folosesc tehnologia pentru a rezolva probleme într-un mod inovator. 
Deadline de aplicare: 3 septembrie

Tineri Lideri pentru Agricultură

Ce este: Un program al Clubului Fermierilor Români, care pregătește tinerii fermieri pentru a prelua afacerile familiei, a-și asuma rolul de lider în propria comunitate și a participa activ la mai bună reprezentare profesională a fermierilor în structurile administrației publice din România și de la Bruxelles. Se adresează tinerilor cu vârsta de până la 35 ani, absolvenți de facultate, provenind din familii de fermieri, cu exploatația înregistrată la APIA. 
Ce oferă: Cursuri gratuite de pregătire în diverse domenii – comunicare, diplomație, tehnici de negociere, leadership, administrarea afacerilor, management și vânzări, resurse umane, managementul timpului, simulare de business, aspecte legislative, care se vor desfășura la București, în perioada octombrie 2024 – martie 2025. În plus, se oferă stagii de internship la Bruxelles (ComAgri din Parlamentul European, Reprezentanța României la Comisia Europeană) și în România (la instituțiile responsabile din agricultură).
Deadline de înscriere: 1 octombrie

Climathon 2024

Ce este: Un ideathon pe teme de mediu organizat în mai multe orașe din România, sub sloganul „Viitorul verde începe de la firul ierbii”. Evenimentele își propun să aducă împreună oameni și echipe interesate de sustenabilitate și mediu și a-i susține să dezvolte soluții inovatoare care ar putea rezolva provocări specifice fiecărei comunități. 
Ce oferă: Echipele selectate pentru Climathoane au acces la sesiuni de mentorat pe teme ce țin de mediu și sustenabilitate, dar și pe tehnici de brainstorming & pitching, la resurse care să le ajute să-și concretizeze ideea și la instrumente necesare lucrului eficient în echipă. Soluția câștigătoare din fiecare oraș primește o finanțare de 5.000 euro  și este preselectată pentru ediția 2024 a Romania ClimAccelerator Pitch Day – Idea stage.

Ploiești: Cum putem reduce cantitatea de deșeuri generată de către comunitate?
noiembrie

Constanța: Cum prevenim poluarea?
noiembrie

Funding Sprint

Ce este: Un program de finanțare și coaching pentru startupuri aflate în faza de pre-seed, creat de SeedBlink (platforma românească de equity și investiții pentru startupuri tech europene).
Ce oferă: O combinație de pregătire și finanțare directă, care implică 3 etape ce ajută antreprenorii să-și construiască o bază solidă de business și apoi să obțină finanțare – Starter Pack, Assisted Readiness și Raising Capital. Prima etapă include sesiuni de consultanță, revizuirea pitch deck-ului și crearea unui parcurs personalizat pentru atragerea de fonduri. A doua poate dura până la 3 luni și oferă sesiuni săptămânale de coaching, rafinarea prognozelor financiare și accesul la o bază de date cu investitori europeni. Faza a treia se concentrează pe execuția rundelor de investiții, cu ajutorul infrastructurii SeedBlink.
Cost de participare: 530 euro/an (Starter Pack), 2.000 euro/an (Assisted Readiness) sau 2.500 euro/an (Raising Capital).
Înscrierile sunt deschise aici (și, dacă aplici pentru Starter Pack până pe 31 iulie, ai o reducere de 25% din taxa anuală).

Venture Accel

Ce este: Un accelerator independent, equity-free, bazat pe o structură flexibilă și o agendă inovatoare, pentru businessuri din orice domeniu, aflate în stadiu de idee, MVP, validare, operațional sau scalare.
Ce oferă: Trei luni de activități multiple, workshopuri, prezentări și sesiuni de lucru (programul include 3 sesiuni a câte 3 zile, care se desfășoară după orele normale de lucru și pot fi accesate în sistem hibrid); mentorat 1 la 1 și suport constant de la experți de business; networking cu experți și investitori; consultanță pentru accesare fonduri europene; susținerea necesară pentru a-ți crește și finanța businessul.
Taxă de participare: 599 euro (Early Bird) / 749 euro (preț întreg).
Înscrierile sunt deschise pentru cohorta #11.

Enterprise Europe Network – PROSME

Ce este: Dacă ai o companie înregistrată în București-Ilfov și Muntenia, poți accesa oportunități de scalare și consolidare a poziției tale în piață, prin intermediul acestui program. Acesta sprijină IMM-urile să devină sustenabile din punct de vedere economic, social și de mediu și să își crească potențialul de inovare, pentru a fi competitive la nivel regional și global. 
Ce oferă: Impact Hub Bucharest este partener în proiect și oferă antreprenorilor sprijin pentru scalare, finanțare și stabilirea de parteneriate. 
Poți cere ajutor pe tot parcursul anului, la incubation@impacthub.ro.

Antreprenor în Agricultură 4.0

Ce este: Un program de perfecționare managerială a administratorilor fermelor românești, derulat între noiembrie 2024-februarie 2025, care-i susține să-și transforme afacerea într-un model de business sustenabil. 
Ce oferă: Cursuri la sală, în București și la Predeal, ce oferă informații teoretice necesare și studii de caz practice despre managementul afacerii agricole și adaptarea activităților în contextul actual, pentru asigurarea rezilienței fermelor. Cursurile vor fi urmate de sesiuni practice în fermele participanților la program.
Condiții de participare: Minim 5 ani experiență managerială la nivel de fermă și/sau absolvent al programului Tineri Lideri pentru Agricultură. Programul presupune costuri de participare de 1.500-1.900 euro.

ABC Accelerator

Ce este: Un accelerator pentru startupuri din tehnologie cu maxim 3 ani vechime, din Cluj-Napoca și nu numai.
Ce oferă: Sesiuni de coaching pe teme de management al echipei, comunicare, setare obiective, planificare; susținere în promovarea startupului, internaționalizare și conexiuni cu potențiali clienți; susținere în pregătirea pitch deck, strategie de fundraising și conexiuni cu investitori; acces la workshopuri și mentorat pe validare, product management, marketing, vânzari; spațiu de birou la ABC Incubator în Cluj-Napoca, acces la laptopuri și la săli de ședințe; acces la comunitatea ABC Incubator și invitații la evenimente de networking.
Aplicații deschise pe tot parcursul anului.

Orange Fab Romania

Ce este: Un program de accelerare de 1 an, conceput pentru a susține antreprenorii în dezvoltarea de produse tehnologice inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional. Se adresează startupurilor cu produse B2B și B2C, care ajută la îmbunătățirea experienței clienților Orange, dar și a proceselor și produselor Orange.
Ce oferă: Acces la cele mai noi tehnologii ale Orange și ale partenerilor pentru îmbunătățirea produselor; susținere pentru realizarea de proiecte-pilot și testarea produselor în mediul real; acces la rețeaua de distribuție Orange din întreaga lume pentru creșterea afacerii; oportunități de finanțare prin Orange Digital Ventures; birou de lucru într-un spațiu de co-working din București, Iași, Timișoara, Oradea sau Piatra Neamț. La nevoie, antreprenorii pot beneficia de mentorat dedicat din partea specialiștilor Orange, experți tehnici, manageri de produs sau lideri din domeniu cu experiență în antreprenoriat.
Aplicații deschise pe tot parcursul anului.

EIT Urban Mobility Startup Support Programme

Ce este: Un program axat pe verticala mobilitate, care lucrează în mod personalizat cu startupuri aflate în fazele de idee, lansare sau early growth, care vor să rezolve probleme urbane de mobilitate (de la folosirea AI pentru managementul traficului și soluții inteligente de parcare până la platforme integrate Mobility-as-a-Service – MaaS).
Ce oferă: Sesiuni de informare, mentorat, conexiuni, networking, vizibilitate și ghidaj pentru a aplica la EIT Urban Mobility Accelerator https://www.eiturbanmobility.eu/impact-ventures/accelerator/ și la programele de investiții EIT Urban Mobility.
Înscrierile sunt deschise pe site.


ÎNSCRIERI ÎNCHISE. DE URMĂRIT, PENTRU EDIȚIILE URMĂTOARE


Innovation Labs 2024

Ce este: Un program gratuit de pre-accelerare pentru tineri antreprenori și startupuri tech din România, organizat de Tech Lounge. Pot aplica echipe de studenți care vor să dezvolte o idee într-un startup, echipe provenind din universități și profesioniști care vor să testeze o nouă idee și au în echipă cel puțin un student.
În ce constă: În prima fază, hackathoane de selecție în 4 orașe (9-10 martie la București, 23-24 martie la Iași, Cluj și Timișoara). În a doua fază, echipele selectate participă la workshopuri săptămânale și sesiuni de inspirație cu mentori și coaches pentru a-și dezvolta mindsetul antreprenorial și a-și duce produsul până la MVP. La final, echipele își pitch-uiesc produsul la Demo Day (30 mai). Early Game Ventures va investi 500.000 euro într-una dintre echipele participante.
Deadline de aplicare pentru hackatoane: 5 martie (taxă de participare 10 euro)

RubikEDU

Ce este: Un program gratuit de pre-accelerare organizat la Iași de Rubik Hub, care susține antreprenorii aspiranți să transforme idei de afaceri cu o componentă tech în startupuri, cu ajutorul unei comunități.
Ce oferă: Workshopuri și sesiuni de feedback 1-la-1 cu mentori și echipa Rubik Hub, un Demo Day (23 mai) unde îți prezinți produsul și susținere ce continuă și după încheierea programului. Ca participant, poți lucra gratuit în spațiul de coworking Rubik Hub din Piatra Neamț și ești pre-calificat în programul de accelerare Rubik Garage.
Deadline de aplicare: 10 martie

InnovX Corporate Program Bootcamp

Ce este: Un accelerator care susține 20 de startupuri ce oferă soluții tech inovatoare să scaleze global și să acceseze oportunități financiare.
Ce oferă: 6 săptămâni în care participanții vor înțelege bazele inovării și antreprenoriatului și vor învăța să identifice probleme, să dezvolte soluții și să construiască un business.
Condiții de participare: Cifră de afaceri sau finanțare/investiții între 50.000-500.000 euro.
Deadline de aplicare (cohorta Startups): 13 martie

F&B Business Accelerator: Products & Serving Concepts

Ce este: Un program pentru dezvoltarea antreprenorilor care inovează în industria Food & Beverage (F&B), organizat de Hospitality Culture Institute.
Ce oferă: 6 săptămâni de workshopuri pe diverse teme de actualitate, cu experți din HoReCa, sesiuni de mentorat 1-la-1, oportunități de networking și un bootcamp de 3 zile cu peste 75 de participanți din industrie.
Cât costă: 550 euro + TVA.
Deadline de aplicare: 15 martie

TRANSFORMATOR - ediția 4

Ce este: Un program gratuit intensiv de training și workshop-uri pentru transformarea modelului de business, organizat de Social Innovation Solutions. Pot participa IMM-uri și ONG-uri active (vechime recomandată minim 3 ani) care oferă soluții la unul sau mai multe dintre următoarele Obiective de Dezvoltare Durabilă: Sănătate și Bunăstare, Educație de calitate, Egalitate de gen, Apă și sanitație, Energie curată și la prețuri accesibile, Muncă decentă și creștere economică, Orașe și comunități durabile, Consum și producție responsabile, Acțiune climatică, Viață pe pământ.
Ce oferă: Cursuri, consultanță și audit de sustenabilitate, acces în platforme de networking și learning, consultanță specializată post-program, mentorat.
Deadline de aplicare pentru cohorta de primăvară: 22 martie (ora 23:59)

Startup Reaktor

Ce este: Un program dedicat startupurilor early-stage de tehnologie din România și din sud-estul Europei care le oferă acces la investiții pre-seed și internaționalizare 
în Europa de Vest și Scandinavia.
Ce oferă: Patru bootcamp-uri intensive în format hibrid despre adaptarea modelului de business pentru dezvoltare internațională, tehnici de validare, analiza și identificarea pieței internaționale potrivite pentru lansare și, respectiv, accesarea pieței; mentorat cu experți internaționali. Cele mai performante companii vor avea acces la listarea pe SeeBlink pentru runde de investiții pre-seed de la 50.000 până la 300.000 euro.
Deadline de aplicare: 28 aprilie

Rubik Start

Ce este: Un program de incubare pentru femeile antreprenor care au o idee și vor să construiască o afacere de impact în jurul ei. Rubik Start se adresează și celor care au deja o afacere și au nevoie de sprijin ca să o ducă la următorul nivel.
Ce oferă: Un mix de ateliere, mentorat și experiențe practice desfășurate în luna mai la Piatra Neamț sau în împrejurimi.
Deadline de aplicare: 5 mai
Cost de participare: 450 lei

She’s Next

Ce este: Un program dedicat antreprenoarelor, care susține dezvoltarea afacerilor inițiate de femei, prin acces la resurse esențiale pentru creștere. Pe durata programului, vor fi selectate 10 antreprenoare, care vor avea parte de sesiuni 1 la 1 cu mentori, axate pe nevoile de dezvoltare ale lor și ale afacerii lor, două sesiuni de coaching de grup (în care vor interacționa cu întreaga comunitate de antreprenoare) și acces la alți mentori care le pot inspira. Toate le vor pregăti pentru pitch-ul de final de program, unde vor prezenta proiectul pe care vor să-l dezvolte în cadrul afacerii lor. 
Ce oferă: 3 granturi de 10.000 euro.
Deadline de aplicare: 25 mai

Climathon 2024

Ce este: Un ideathon pe teme de mediu organizat în mai multe orașe din România, sub sloganul „Viitorul verde începe de la firul ierbii”. Evenimentele își propun să aducă împreună oameni și echipe interesate de sustenabilitate și mediu și a-i susține să dezvolte soluții inovatoare care ar putea rezolva provocări specifice fiecărei comunități. 
Ce oferă: Echipele selectate pentru Climathoane au acces la sesiuni de mentorat pe teme ce țin de mediu și sustenabilitate, dar și pe tehnici de brainstorming & pitching, la resurse care să le ajute să-și concretizeze ideea și la instrumente necesare lucrului eficient în echipă. Soluția câștigătoare din fiecare oraș primește o finanțare de 5.000 euro și este preselectată pentru ediția 2024 a Romania ClimAccelerator Pitch Day – Idea stage.

Cluj-Napoca: Cum putem reduce risipa alimentară în Cluj?
15-16 iunie 
Deadline de înscriere: 6 iunie

Brașov: Cum putem reduce risipa alimentară în Zona Metropolitană Brașov?
22-23 iunie
Deadline de înscriere: 20 iunie

Iași: Cum (ne) adaptăm orașul pentru zilele caniculare?
22-23 iunie
Deadline de înscriere: 28 mai

Timișoara: Cum reducem cantitatea de deșeuri pe care le producem?
29-30 iunie
Deadline de înscriere: 15 iunie

Health Innovation Zone

Ce este: Un program care caută idei invoatoare, care vor schimba lumea medicală, generate de echipe și startupuri. Programul se va desfășura în format hibrid: fizic (în Iași) și online, între 21 iunie și 1 noiembrie.
Ce oferă: Este o oportunitate pentru inovatorii din domeniul sănătății de a-și valida soluțiile, de a avea acces la experți, mentori, facilități de testare și fast track către ecosistemul internațional. Pe lângă sesiunile de mentorat clasice, echipele și startupurile înscrise în program se vor putea conecta cu instituțiile de sănătate cu care colaborează Digital Innovation Zone (singurul hub european de inovare digitală din Regiunea Nord-Est). Toți cei înscriși își vor prezenta ideea/produsul pe 21 iunie, la Pitch Day (eveniment fizic și online).
Perioadă de înscriere: 14-19 iunie

Bright Labs Incubator

Ce este: Un program destinat celor care vor să-și lanseze o afacere în 6 luni și vor să treacă printr-un program intensiv de pregătire. Organizatorul Make IT in Oradea oferă mentorat (de grup și 1 la 1) și sesiuni de tip workshop, pentru a ajunge de la o idee, la un business operațional. Bright Labs Incubator include și „operators in residence” – specialiști în tehnologie, design, produs, business și legal, care vor lucra alături de startupuri, la fața locului. În octombrie, va avea loc Demo Day, în care echipele își vor prezenta pe scenă afacerea, în fața mentorilor și juriului.
Ce oferă: După Demo Day, cele mai bune companii pot primi acces la finanțare de 50.000 euro. În plus, cine ajunge în perioada de incubare (care începe pe 8 iulie și ține 4 luni) va primi 2.000 euro, acces gratuit la un spațiu de co-working, cazare și o masă/zi. 
Deadline de înscriere: 14 iunie


CE FACTORI SĂ IEI ÎN CALCUL, ÎNAINTE SĂ APLICI LA ORICE PROGRAM

Dacă ai o idee sau un startup ambițios, una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să participi la un program de incubare sau de accelerare. Acesta te va ajuta să depășești blocajele, să obții claritate, să găsești mentori și să crești o afacere sănătoasă mult mai rapid decât ai reuși de unul singur.

Iată la ce să te uiți când alegi un astfel de program:

  • Industria sau nișa | Programele vor fi ori generaliste, ori vor targeta o nișă anume. De exemplu: tech, antreprenoriat creativ, soluții pentru copii etc.
  • Stadiul de business | Pre-accelerare (idee sau MVP), accelerare (există validare, activitate, clienţi), scalare (te pregătești de creștere x10).
  • Formatul | Incubatoarele și acceleratoarele sunt gândite cu același scop, însă structura lor diferă.
  • Oamenii-resursă | Accesul la mentori sau alte nevoi punctuale ale afacerii tale care pot fi acoperite în cadrul programului.
  • Costurile de participare | Unele programe implică o taxă de înscriere, altele presupun acțiuni în companie (equity).
  • Finanțarea | Opțiunile de finanțare facilitate de program, deși nu acesta este principalul beneficiu al programelor.

INCUBATOR VS ACCELERATOR

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail