Pastila de antreprenoriat este un podcast săptămânal de la Startarium care te pune la curent cu noutățile din lumea afacerilor, oportunitățile de care poți profita și ideile interesante apărute în ecosistem.
Reddit testează opțiunea introducerii unui paywall pentru anumite forumuri, Instagram ar putea adăuga un buton de dislike-uri pentru comentarii, care să ajute la rankarea comentariilor după modelul Reddit, iar UiPath a desființat întregul departamentul de Quality Assurance din București. Din categoria veștilor bune, e bine de știut că proiectul restaurării Cazinoului din Constanța se apropie de final, iar acesta va fi redeschis în săptămânile care urmează, iar prima activitate publică a președintelui interimar al României a fost o întâlnire cu membri ai Confederației Patronale Concordia și ai Fundației Romanian Business Leaders. But wait – there’s more! Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
Cu demisia președintelui și boicotul supermarketurilor, aproape că n-a mai fost loc nici în paginile ziarelor, nici în mințile noastre pentru alte noutăți. Însă au avut loc și alte lucruri importante săptămâna asta: AI Action Summit, care s-a ținut la Paris, războiul economic dintre Uniunea Europeană și Statele Unite care stă să înceapă și un fond de investiții proaspăt lansat în România. Despre acesta din urmă și multe altele vorbim în episodul cu numărul 31. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
Boicotul împotriva retailerilor, pornit în Croația, s-a răspândit săptămâna asta și în Serbia, Muntegegru, Bosnia și Macedonia de Nord. O delegație FMI a vizitat România însă, potrivit Ministrului Finanțelor, nu a cerut României măsuri drastice, majorări de taxe sau măsuri de austeritate. A fost adoptat și bugetul pe 2025, ceea ce înseamnă, cel mai probabil, că în curând vom auzi vești bune despre StartUp Nation și Femeia Antreprenor. Pentru și mai multe știri despre granturi și fonduri de investiții, rămâi alături de noi la Pastila de antreprenoriat!
Câte noi AI-uri se pot lansa într-o singură săptămână? Cum afectează asta acțiunile companiilor tech? Care sunt cele mai importante 100 de trenduri de anul acesta ce redefinesc principalele industrii la nivel global? Ce se întâmplă dacă România va primi ratingul „junk”? Răspundem pe rând la fiecare dintre aceste întrebări în „Pastila de antreprenoriat”!
A fost o săptămână bună pentru ecosistemul antreprenorial românesc, cu vești importante legate de investiții și extinderi de business. Proprietarul celebrei case Mița Biciclista își extinde investițiile în zonă și promite să le reintegreze în peisajul urban, construind un colț cultural, vânzările Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, au crescut de peste 2 ori în ultimii aproape 10 ani, iar Dulcinella România, rețea românească de cofetării și patiserii cu rădăcini basarabene, va deschide anul acesta o fabrică nouă la Târgu Neamț, cu o superfață impresionantă de 4.700 mp. Despre restul știrilor care contează, afli din „Pastila de antreprenoriat”!
08 01
Salvează acest articol și întoarce-te oricând, pentru update-uri la zi. Aici găsești atât evenimentele deschise, cât și cele care se vor anunța în curând. Online și offline, de la networking pur pentru startupuri, la conferințe tech & IT, de employer branding, PR sau marketing, organizează-ți din timp agenda pentru 2025.
08 01
Pentru al șaptelea an consecutiv, Startarium mapează ecosistemul local de programe pentru antreprenori. Descoperă în acest articol care sunt incubatoarele și acceleratoarele la care poți să aplici în 2025 și cum să alegi între ele: îți explicăm felul în care sunt construite, ce tip de finanțare oferă, dar și tipurile de industrii și stadii de dezvoltare pentru care caută aplicanți. Pregătește-ți lista și aplică și tu!
08 01
Participarea la un program internațional de creștere pentru afacerea ta este clar o oportunitate care îți poate oferi acces la resurse importante și expunere considerabilă. În materialul de mai jos vei descoperi care sunt cele mai cunoscute acceleratoare și programe și când poți să aplici la ele.
19 04
Tehnologia a eficientizat multe dintre aspectele vieții noastre, de la cum comunicăm, la modul în care gestionăm datele. Acum, prin sistemul RO e-Factura este revoluționat și modul în care ne administrăm afacerile din punct de vedere fiscal, în relația cu organele fiscale și cu ceilalți operatori economici.
20 10
De unde începi când vrei să îți deschizi propria afacere? Primul pas este completarea unui business canvas. Află de mai jos ce pași trebuie să parcurgi!
10 02
Dacă te gândești că un credit bancar ar putea fi o variantă de finanțare pentru afacerea ta, e important să analizezi mai întâi ce presupune un astfel de instrument de finanțare pe termen scurt și lung, dar și ce nevoi concrete ai vrea să finanțezi prin intermediul lui.
16 11
Dacă îți deschizi o afacere sau dacă vrei să dezvolți activitatea companiei pe care o ai deja, e nevoie să acorzi atenție investiției pe care o presupune acest lucru. Deci nu uita de fluxul de numerar și de bugetul de venituri și cheltuieli!
04 09
Ai primit actele companiei, te-ai apucat de treabă și vrei să te concentrezi pe creștere. Înainte de orice, e bine să te asiguri că din punct de vedere administrativ ești pregătit și ai toate actele aduse la zi (obligatoriu în cazul unui control). Mai jos găsești lista celor esențiale.
06 08
Te-ai decis că vrei propria afacere, dar nu ai încă o idee care ți se pare potrivită? Ca să o identifici, trebuie să treci printr-un proces de documentare și învățare. Important este să îți creezi un obicei din a explora tendințe sau modificări în comportamentul consumatorilor și produsele sau serviciile pe care le folosesc.
18 08
Dacă afacerea ta intră în afaceri cu parteneri noi, pe piețe noi sau derulează operațiuni cu valori mai mari, trebuie să te asiguri că alegi un instrument bancar potrivit tranzacției efectuate. Poți apela în situații de acest tip la acreditive: un instrument de plată sigur care te protejează contra riscurilor comerciale internaționale și prin care te asiguri că partenerul comercial își respectă obligațiile.