Pastila de antreprenoriat este un podcast săptămânal de la Startarium care te pune la curent cu noutățile din lumea afacerilor, oportunitățile de care poți profita și ideile interesante apărute în ecosistem.
Ne apropiem cu pași mici, dar siguri, de perioada sărbătorilor și a concediilor. O perioadă binemeritată, după ce am fost cu toții prinși în vâltoarea evenimentelor recente. În acest episod vorbim despre cât a crescut sectorul microîntreprinderilor în 15 ani, despre dispozitivul românesc care a ajuns pe stația spațială internațională și despre cum stau întreprinderile românești la capitolul inovare. De asemenea, îți lăsăm și o listă cu jocuri de producție românească lansate anul acesta pe care să le încerci între o sesiune de împachetat cadouri și o felie de cozonac. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
Bursa de Valori București trece pe roșu după anunțul privind victoria-surpriză a unui candidat independent în primul tur al alegerilor prezidențiale, însă, pe de altă parte, discuțiile informale de la Budapesta despre aderarea integrală a României și Bulgariei la spațiul Schengen sunt pozitive, deci urmează să aderăm la Schengen și cu frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025. Tot din ianuarie crește și salariul minim brut. Mai avem și alte noutăți despre care merită să afli, deci rămâi alături de noi. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat!”
O echipă de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a proiectat cea mai mică inimă artificială din lume, destinată copiilor cu malformații cardiace, prima fabrică de hârtie kraft ecologică din România, menită să înlocuiască pungile de plastic din comerț, se va deschide la Giurgiu, iar Dacia Duster 3 ajunge în finala concursului „Maşina Anului 2025 în Europa” (o premieră istorică pentru marca Dacia). Noi avem încă și mai multe vești bune, majoritatea din zona tech. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
S-a încheiat nebunia cu Black Friday, când consumatorii români au plasat, potrivit Biz, comenzi în valoare totală de aproape 900 de milioane de lei doar pe eMag. Printre produsele speciale cumpărate pe 8 noiembrie se numără 6,1 kg de aur, 17 autoturisme, 47 tone de carne de porc și mezeluri, 2.000 de nopți de cazare, 3.500 de vouchere de avion și 2.000 de pachete de sănătate. Însă dincolo de aceste curiozități, avem și alte știri interesante pe radar săptămâna aceasta. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
În Republica Moldova a câștigat curentul pro-european, însă, pe celălalt mal al Atlanticului, conservatorii se pregătesc să revină la Casa Albă. Japonezii au lansat pe orbită primul satelit din lemn, pentru un „spațiu sustenabil”, iar noi ne pregătim de Black Friday. S-au întâmplat destul de multe într-o săptămână, însă pe cele mai importante le-am pus noi deoparte pentru tine. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
19 04
Tehnologia a eficientizat multe dintre aspectele vieții noastre, de la cum comunicăm, la modul în care gestionăm datele. Acum, prin sistemul RO e-Factura este revoluționat și modul în care ne administrăm afacerile din punct de vedere fiscal, în relația cu organele fiscale și cu ceilalți operatori economici.
11 03
Salvează acest articol și întoarce-te oricând, pentru update-uri la zi. Aici găsești atât evenimentele deschise, cât și cele care se vor anunța în curând. Online și offline, de la networking pur pentru startupuri, la conferințe tech&IT, de employer branding, PR sau marketing, organizează-ți din timp agenda pentru 2024.
01 03
Pentru al șaselea an consecutiv, Startarium mapează ecosistemul local de programe pentru antreprenori. Descoperă în acest articol care sunt incubatoarele și acceleratoarele la care poți să aplici în 2024 și cum să alegi între ele: îți explicăm felul în care sunt construite, ce tip de finanțare oferă, dar și tipurile de industrii și stadii de dezvoltare pentru care caută aplicanți. Pregătește-ți lista și aplică și tu!
01 03
Participarea la un program internațional de creștere pentru afacerea ta este clar o oportunitate care îți poate oferi acces la resurse importante și expunere considerabilă. În materialul de mai jos vei descoperi care sunt cele mai cunoscute acceleratoare și programe și când poți să aplici la ele.
20 10
De unde începi când vrei să îți deschizi propria afacere? Primul pas este completarea unui business canvas. Află de mai jos ce pași trebuie să parcurgi!
10 02
Dacă te gândești că un credit bancar ar putea fi o variantă de finanțare pentru afacerea ta, e important să analizezi mai întâi ce presupune un astfel de instrument de finanțare pe termen scurt și lung, dar și ce nevoi concrete ai vrea să finanțezi prin intermediul lui.
16 11
Dacă îți deschizi o afacere sau dacă vrei să dezvolți activitatea companiei pe care o ai deja, e nevoie să acorzi atenție investiției pe care o presupune acest lucru. Deci nu uita de fluxul de numerar și de bugetul de venituri și cheltuieli!
04 09
Ai primit actele companiei, te-ai apucat de treabă și vrei să te concentrezi pe creștere. Înainte de orice, e bine să te asiguri că din punct de vedere administrativ ești pregătit și ai toate actele aduse la zi (obligatoriu în cazul unui control). Mai jos găsești lista celor esențiale.
06 08
Te-ai decis că vrei propria afacere, dar nu ai încă o idee care ți se pare potrivită? Ca să o identifici, trebuie să treci printr-un proces de documentare și învățare. Important este să îți creezi un obicei din a explora tendințe sau modificări în comportamentul consumatorilor și produsele sau serviciile pe care le folosesc.
18 08
Dacă afacerea ta intră în afaceri cu parteneri noi, pe piețe noi sau derulează operațiuni cu valori mai mari, trebuie să te asiguri că alegi un instrument bancar potrivit tranzacției efectuate. Poți apela în situații de acest tip la acreditive: un instrument de plată sigur care te protejează contra riscurilor comerciale internaționale și prin care te asiguri că partenerul comercial își respectă obligațiile.