Pastila de antreprenoriat este un podcast săptămânal de la Startarium care te pune la curent cu noutățile din lumea afacerilor, oportunitățile de care poți profita și ideile interesante apărute în ecosistem.
Noul an vine cu o serie de modificări legislative cu care merită să fii la curent, dar și cu noi trenduri la care merită să fie atent. Pe lângă aceste noutăți pe care le-am sintetizat pentru tine, merită de asemenea să mai știi că PKO Bank Polski, cea mai mare bancă din Polonia în funcție de active, și-a început activitatea în România, iar Sellpy, platforma controlată de grupul suedez H&M, care comercializează online haine second-hand, deschide acum primul depozit în România, la Arad. Mai mult – România a intrat oficial în Programul Visa Waiver (VWP), care permite cetățenilor români să călătorească mai ușor în SUA, ceea ce a propulsat pașaportul nostru pe locul 6 în topul celor mai puternice pașapoarte din lume.
Anul trecut au fost un număr record de modificări fiscale în legislația românească, practic una la două zile, iar 2025 se anunță și el complicat la acest capitol. Așa că începem Sezonul 3 din „Pastila de antreprenoriat” printr-o discuție cu un consultant fiscal despre ce s-a schimbat pentru antreprenori și IMM-uri de anul acesta, la capitolul taxe și impozite – plus modificările preconizate pentru perioada următoare. Invitata episodului: Irina Popescu, fondatoarea Positive Projects.
Mult a fost, puțin a mai rămas! 2024 a fost un an greu, dar dificil, vorba unui mare clasic în viață. 😁 Ce s-a întâmplat săptămâna asta pe la noi? Printre altele, Revolut a devenit bancă românească, Bucharest International School of Management (BISM) a creat ECHO School, prima facultate din țară dedicată formării noii generaţii de dezvoltatori de jocuri, iar Dan Șucu, proprietarul Mobexpert și principalul acționar al clubului de fotbal, a preluat celebrul club de fotbal italian Genoa. Însă mai avem destule știri despre preluări, fuziuni și investiții.
România, în sfârșit în Schengen! Asta e vestea bună a săptămânii. Alte noutăți? De la 1 ianuarie 2025, România va fi obligată să colecteze selectiv deșeurile textile. Pentru asta, primăriile trebuie să pună la dispoziția cetățenilor containere pentru reciclarea textilelor. Nu în ultimul rând, Guvernul își propune să introducă inteligența artificială în 18 instituții pentru creșterea productivității și rezilienței și reducerea erorilor și a timpului de prelucrare a cererilor (cetățenilor) adresate autorităților publice. Dar noi rămânem la ale noastre și îți urăm bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
Ne apropiem cu pași mici, dar siguri, de perioada sărbătorilor și a concediilor. O perioadă binemeritată, după ce am fost cu toții prinși în vâltoarea evenimentelor recente. În acest episod vorbim despre cât a crescut sectorul microîntreprinderilor în 15 ani, despre dispozitivul românesc care a ajuns pe stația spațială internațională și despre cum stau întreprinderile românești la capitolul inovare. De asemenea, îți lăsăm și o listă cu jocuri de producție românească lansate anul acesta pe care să le încerci între o sesiune de împachetat cadouri și o felie de cozonac. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
08 01
Salvează acest articol și întoarce-te oricând, pentru update-uri la zi. Aici găsești atât evenimentele deschise, cât și cele care se vor anunța în curând. Online și offline, de la networking pur pentru startupuri, la conferințe tech & IT, de employer branding, PR sau marketing, organizează-ți din timp agenda pentru 2025.
08 01
Pentru al șaptelea an consecutiv, Startarium mapează ecosistemul local de programe pentru antreprenori. Descoperă în acest articol care sunt incubatoarele și acceleratoarele la care poți să aplici în 2025 și cum să alegi între ele: îți explicăm felul în care sunt construite, ce tip de finanțare oferă, dar și tipurile de industrii și stadii de dezvoltare pentru care caută aplicanți. Pregătește-ți lista și aplică și tu!
08 01
Participarea la un program internațional de creștere pentru afacerea ta este clar o oportunitate care îți poate oferi acces la resurse importante și expunere considerabilă. În materialul de mai jos vei descoperi care sunt cele mai cunoscute acceleratoare și programe și când poți să aplici la ele.
19 04
Tehnologia a eficientizat multe dintre aspectele vieții noastre, de la cum comunicăm, la modul în care gestionăm datele. Acum, prin sistemul RO e-Factura este revoluționat și modul în care ne administrăm afacerile din punct de vedere fiscal, în relația cu organele fiscale și cu ceilalți operatori economici.
20 10
De unde începi când vrei să îți deschizi propria afacere? Primul pas este completarea unui business canvas. Află de mai jos ce pași trebuie să parcurgi!
10 02
Dacă te gândești că un credit bancar ar putea fi o variantă de finanțare pentru afacerea ta, e important să analizezi mai întâi ce presupune un astfel de instrument de finanțare pe termen scurt și lung, dar și ce nevoi concrete ai vrea să finanțezi prin intermediul lui.
16 11
Dacă îți deschizi o afacere sau dacă vrei să dezvolți activitatea companiei pe care o ai deja, e nevoie să acorzi atenție investiției pe care o presupune acest lucru. Deci nu uita de fluxul de numerar și de bugetul de venituri și cheltuieli!
04 09
Ai primit actele companiei, te-ai apucat de treabă și vrei să te concentrezi pe creștere. Înainte de orice, e bine să te asiguri că din punct de vedere administrativ ești pregătit și ai toate actele aduse la zi (obligatoriu în cazul unui control). Mai jos găsești lista celor esențiale.
06 08
Te-ai decis că vrei propria afacere, dar nu ai încă o idee care ți se pare potrivită? Ca să o identifici, trebuie să treci printr-un proces de documentare și învățare. Important este să îți creezi un obicei din a explora tendințe sau modificări în comportamentul consumatorilor și produsele sau serviciile pe care le folosesc.
18 08
Dacă afacerea ta intră în afaceri cu parteneri noi, pe piețe noi sau derulează operațiuni cu valori mai mari, trebuie să te asiguri că alegi un instrument bancar potrivit tranzacției efectuate. Poți apela în situații de acest tip la acreditive: un instrument de plată sigur care te protejează contra riscurilor comerciale internaționale și prin care te asiguri că partenerul comercial își respectă obligațiile.