Mic dicționar de instrumente de finanțare

Finanțarea este o parte importantă a accelerării business-ului tău. Ca să faci alegerea potrivită, am adunat informații utile despre fiecare tip de finanțare pe care ar putea-o accesa un startup.

Înainte de a analiza fiecare instrument în parte, câteva teme de gândire sunt, din punctul meu de vedere, chiar mai importante decât finanțarea. Vei scăpa de multe bătăi de cap dacă le iei în calcul atunci când alegi către ce metodă de finanțare te îndrepți:

1. Capitalul nefinanciar: bani se găsesc, suntem într-o perioadă favorabilă din acest punct de vedere, există numeroase opțiuni pentru antreprenori, dar capitalul nefinanciar e mult mai important, indiferent că asta înseamnă know-how sau conexiuni.

2. Costurile nefinanciare: dificultatea de a obține finanțarea (timp, birocrație), angajamentele pe parcursul finanțării și, după caz, ulterior implementării proiectului finanțat.

3. Doza de realism – nu de puține ori, un investitor îți poate cere un ritm de dezvoltare sau de scalare pe care tu nu îl poți susține. Fii permanent conștient de capacitatea pe care o aveți tu și echipa ta. 

Business Angel ⋅ Venture Capital ⋅ Private Equity ⋅ Fonduri de Investiții ⋅ Initial Public Offer (IPO)

Mulți dintre antreprenorii care tocmai și-au deschis un business privesc acest traseu cu mare încredere și își doresc să îl urmeze, lucru de înțeles având în vedere că e foarte des prezentat în cărțile pentru antreprenorii la început de drum.

Pe scurt, i-ai putea spune ”visul american corporatizat”. Ai ideea, o șlefuiești, întâlnești un business angel care investește bani în afacerea ta și poate îți dă sfaturi, iar apoi, peste noapte, compania ta crește precum altele în zeci de ani. Se poate întâmpla și așa, însă trebuie să fii conștient că va crește și gradul de corporatizare: de la modul de organizare al firmei, număr de stakeholderi, procese, departamente, reglementari aplicabile, toate cresc în complexitate și costuri pe măsură ce compania înaintează pe traseul corporatist.

Am observat de asemenea în rândul multor antreprenori o luptă interioară uneori de înțeles, alteori dusă prea departe, în defavoarea dezvoltării companiei: ”Cum sa cedez controlul companiei create de mine?”. Acestei întrebări i-aș opune alta: “Ce preferi: o felie mare dintr-o pizza mică-mică sau o felie micaă dintr-o pizza mare-mare”?

Pros: Dezvoltare durabilă, Profesionalizare, Corporatizare

Cons: Participație fondatori, Control fondatori 

Crowdfunding cu reward ⋅ Crowdfunding contra participație ⋅ P2P lending

Cu siguranță cunoști platformele internaționale precum Indiegogo, Kickstarter sau platforma locală de crowdfinding dezvoltată de Startarium. 

Sunt programe relativ ușor de accesat, cu birocrație scăzută, iar prin intermediul lor poți obține finanțare cu titlu de împrumut, cu participație (cedezi un procent din firma) sau cu reward (produse/servicii contra fondurilor). În oricare dintre cazuri, e vital să informezi permanent investitorii asupra pașilor făcuți în business după ce accesezi fondurile (așadar apare un cost mare de timp).

De menționat că în cazul crowdfundingului contra participație, acolo unde cedezi o parte din business, sunt și aspecte birocratice adiționale implicate.

Pros: Varietate de opțiuni pentru start-up-uri și firmele foarte tinere, Răbdare mai mare a "crowd"-ului decât a finanțatorilor clasici (dar vezi și contraargumentul următor)

Cons: Efort de informare permanentă a "crowd"-ului

Află ce presupune crowdfundingul din cursurile noastre dedicate: Totul despre crowdfunding I; Totul despre crowdfunding II

Leasing operational ⋅ Leasing financiar

Acestea sunt relativ ușor de accesat și implică o monitorizare mult mai redusă față de alte instrumente.

Între cel două tipuri de leasing există diferențe în tratamente contabile și în serviciile care se adaugă finanțării propriu-zise. Spre exemplu, leasingul operațional poate însemna dotarea cu echipamente electronice generale (laptopuri, imprimante) sau foarte specializate.

De verificat înainte de a le accesa – tratamentele contabile, fiscale.

Pros: Servicii valoroase (în plus față de activul propriu-zis), Bilanț mai suplu (l. operational); dobânda și amortizarea deductibile (l. financiar), Situația financiară a firmei contează mai puțin, Monitorizare mult mai relaxată

Cons: Echipamente de nișă (de obicei) excluse

Granturi

Observ un apetit semnificativ pentru acest tip de finanțare și există încă programe în piață. Însă dincolo de argumentele pro și contra, un subiect relevant în acest caz e colaborarea cu consultanții, colaborare de care start-upurile se feresc din cauza bugetului, a temerii că deseori nu ai siguranța că o contribuție a specialistului va fi pe măsura investiției.

Când decizi dacă lucrezi sau nu cu un consultant pentru accesarea de granturi, ia în vedere și timpul pe care l-ai investi tu ca antreprenor în pregătirea unei aplicații despre care nu știi ca va fi completă sau corectă.

Granturile înseamnă multă documentație și multă birocrație – atât în faza de aplicare, cât și ulterior. De aceea, eu recomand să reduci investiția de timp la minimum, lucrând cu un consultant, care te va putea ajuta în programele potrivite nișei business-ului tău. Mai mult, în general, cheltuielile cu consultanța pot fi acoperite din grant.

Pros: În unele domenii suplinesc lipsa finanțatorilor clasici

Cons: Birocrație (nu evitați colaborarea cu un consultant specializat!), Monitorizare, obligații (care se pot extinde și ulterior finalizării proiectului), Unele programe cer contribuție proprie (10%-50% din valoarea obiectivului); se poate obține finanțare bancară – timp suplimentar de luat în calcul

Invoice discounting ⋅ Factoring ⋅ Overdraft ⋅ Credit bancar

Factoringul se pretează etapelor mai avansate, în care vindeți produse și servicii și aveți deja un istoric cu clienții voștri. Practic, facturile pot fi factorizate, existând factoring pe relații comerciale întregi sau facturi individuale prin invoice discounting. 

Propriu-zis, se cumpără factura de către un factor și primiți în mod uzual 70-80% din valoarea nominală la prezentarea facturii și restul la încasarea ei de către factor. În unele programe există inclusiv posibilitatea unei asigurări în caz de neplată. 

Având un volum de facturi mai redus, e o soluție ce pentru start-ups poate fi timpurie. Atât factoring-ul, cât și produsele bancare sunt de fapt, în general soluții abordabile post-start-up, acesta fiind motivul pentru care le prezentăm împreună.

Produsele bancare: există o mulțime de produse pe piață, însă principial, ele sunt aceleași produse de baza declinate în diverse denumiri comerciale.

Produsele de bază sunt: pe termen scurt – credite sau descoperiri de cont pentru nevoi temporare/urgente și creditele cu obiect pe termen scurt, mediu, lung pentru investiții.

Banca vine însă cu condiții, nu o priviți ca pe un investitor, vă va solicita multă transparență, rapoarte, să îndepliniți condiții financiare și non-financiare.

Pros: Cost vs. Control, Bilanț mai suplu (factoring), Asigurarea creanțelor (factoring)

Cons: Monitorizare, Uneori birocrație, Abordabile post-start-up    

Newsletter

Newsletter-ul Startarium

Bilunar, în newsletterul Startarium găsești oportunități curatoriate și materiale utile antreprenorilor.

Abonează-mă