Accesul la finanțare e o provocare, în țara noastră. De aceea, îți explicăm cum arată peisajul investițional autohton și din ce surse poate primi finanțare startupul tău aflat în stadiul de creștere.
Dacă ești femeie și te gândești să îți deschizi propriul business sau te întrebi cum poți să îl dezvolți pe cel pe care l-ai fondat deja, profită de oportunitățile și resursele utile de mai jos. În plus, ți-am pregătit și o listă de comunități cu care să te conectezi și de fonduri de investiții existente pentru antreprenoare și afacerile lor.
Investitorii și consultanții din mediul de business privesc cu optimism evoluția ecosistemului local de startupuri în 2025. Deși instabilitatea politică și economică globală creează un mediu incert, de aici pot rezulta oportunități pentru soluțiile disruptive, iar investițiile vor fi realizate cu mai mult discernământ. Asta în condițiile în care România nu are apetit pentru risc, iar investitorii locali sunt puțini și activează doar pe câteva verticale.
Irina Mișca caută echipe de oameni talentați, antreprenori cu viziune, care se luptă să construiască produse/servicii ce aduc un impact pozitiv în economia locală și care au apoi curajul să țintească creșterea globală. Am stat de vorbă cu ea despre mediul de business autohton și relația investitor-startup.
Ai găsit un apel de finanțare european, ai depus online cererea, ți-a fost aprobată și începi proiectul. Pentru a încasa tranșele de bani (și uneori și în perioada ulterioară proiectului), trebuie să trimiți rapoarte periodice autorității de management a respectivului apel. Află mai jos cine trebuie să se ocupe de raportare în compania ta și la ce să fii atent.
În acest al patrulea articol din seria despre finanțările nerambursabile primite de la Uniunea Europeană (UE), discutăm despre cum faci un buget estimativ al proiectului tău, ținând cont de lista cheltuielilor eligibile și neeligibile ale respectivului apel.