Un management financiar eficient se bazează pe analiza amănunțită a unor indicatori de performanță specifici afacerilor. Pe lângă faptul că acești indicatori îți arată imaginea reală a companiei tale, cu ajutorul lor, poți lua decizii operaționale care să îmbunătățească situația financiară a businessului tău.
Unul dintre acești indicatori este EBITDA. Descoperă, în cele ce urmează ce este și cum te ajută să îți gestionezi operațiunile, astfel încât să te poți bucura de o afacere cât mai profitabilă.
Pe scurt
- EBITDA: definiție
- Când trebuie să calculezi EBITDA
- EBITDA: formulă de calcul
- Marjă EBITDA. Interpretare
- Ce este EBIT și cum se diferențiază de EBITDA
- Alți indicatori financiari derivați din EBITDA
EBITDA: definiție
EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization) este un indicator financiar care ne spune cât este profitul unei companii înainte de a scădea impozitul pe profit, dobânzile și amortizarea.
Acest indicator este calculat, de obicei, de analiști financiari și, în funcție de valoarea acestuia, managementul unei companii poate lua decizii operaționale pentru îmbunătățirea profitabilității companiei.
👉 Ești antreprenor la început de drum și vrei să depășești mai ușor provocările, astfel încât afacerea ta să fie cât mai profitabilă? Descoperă Startup Edu – un curs online complex, care te învață tot ce trebuie să știi despre etapele specifice unui startup și cum poți să depășești cele mai frecvente provocări.
Când trebuie să calculezi EBITDA
Conform Standardelor Internaționale (IFRS), EBITDA este obligatoriu de calculat, însă, dacă afacerea ta acționează pe plan local, nu este obligatoriu să ții evidența acestui indice financiar. Cu toate acestea, el îți poate furniza informații importante cu privire la eficiența operațională a afacerii tale.
Iată cele mai comune 2 situații în care este necesar să calculezi EBITDA, indiferent de dimensiunea businessului tău și de domeniul de activitate:
- Atunci când îți dorești să atragi investitori. EBITDA indică nivelul de profitabilitate al unei companii, astfel că joacă un rol important în decizia unui investitor de a investicapital în compania ta. Dacă indicatorul EBITDA arată o creștere de la o perioadă la alta, acest lucru semnifică o îmbunătățire constantă a profitabilității, astfel că șansele de a atrage investitorii potriviți sunt mai mari.
- Atunci când dorești să îți vinzi businessul. EBITDA se utilizează pentru a estima valoarea pe piață a unei companii, deci, cu ajutorul acestui indice, poți seta un preț de vânzare pentru afacerea ta.
👉 Citește și: Bilantul contabil. Ce rol are, cum il analizezi si de ce trebuie sa ai unul, indiferent de tipul afacerii tale.
EBITDA: formulă de calcul
Să ne imaginăm următorul scenariu: ești proprietarul unei afaceri cu o vechime de 3 ani, care activează în domeniul comerțului electronic. În anul 2022, ai obținut venituri din vânzări în valoare de 500.000 de lei.
Pentru a-ți putea desfășura activitatea, ai avut următoarele cheltuieli:
- cheltuieli de exploatare: 175.000 de lei;
- cheltuieli cu dobânda: 10.000 de lei;
- amortizare: 15.000 de lei;
Profitul brut pe care l-ai obținut la finalul anului a fost de 300.000 de lei.
Profit brut = Venituri din vânzări - cheltuieli exploatare - cheltuieli cu dobânda - amortizare
În funcție de acest profit, trebuie să plătești un impozit de 1%, deci profitul tău net a avut o valoare de 297.000 de lei.
Acum, având la dispoziție toate aceste informații, poți calcula EBITDA, după următoarea formulă:
EBITDA = profit net + impozit pe profit + cheltuieli cu dobânda + amortizare
Așadar, EBITDA, în cazul de față, ar fi fost:
EBITDA = 297.000 + 3.000 + 10.000 + 15.000 = 325.000 de lei
Atenție: EBITDA îți permite să te concentrezi asupra rezultatelor provenite din operațiuni și decizii manageriale, excluzând efectele care nu pot fi influențate, precum amortizarea sau taxele. Un lucru important de reținut aici este că EBITDA ignoră cheltuielile de CapEx (Capital Expenditure = investiții în imobilizări), lucru care poate influența raportarea vs. situația reală a companiei.
👉 Dorești să îți îmbunătățești EBITDA, cu ajutorul unui plan de acțiune bine pus la punct, potrivit pentru profilul afacerii tale? Aplica gratuit pentru un mentor in Startarium, care te poate ajuta să îți conturezi mai bine ideea și modelul de business, pentru a atinge obiectivele dorite.
Marjă EBITDA. Interpretare
Marja EBITDA te poate ajuta să afli dacă valoarea indicelui financiar EBITDA indică faptul că o afacere este profitabilă sau nu. Aceasta se calculează după următoarea formulă:
Marja EBITDA = EBITDA/venit total
În exemplul de mai sus, marja EBITDA este de 65%, ceea ce indică faptul că businessul este extrem de profitabil.
Calculul marjei EBITDA nu este obligatoriu, deoarece există cazuri în care nivelul de profitabilitate al unui business este evident. De exemplu, dacă EBITDA are o valoare negativă, acest lucru arată că un business are probleme de profitabilitate, în timp ce o valoare pozitivă a acestuia arată că businessul este profitabil și în dezvoltare.
Pentru îmbunătățirea marjei EBITDA, o metodă eficientă ar putea fi scăderea cheltuielilor de exploatare. Acestea se referă la:
- cheltuieli cu materiile prime și materialele consumabile – aici, ai putea lua în calcul renegocierea contractelor cu furnizorii, pentru a obține un preț mai mic la achiziția materiilor prime;
- cheltuieli cu personalul – în acest caz, ai putea să iei în considerare automatizarea sau externalizarea unor procese;
- cheltuieli aferente echipamentelor – atunci când achiziționezi echipamente noi, poți cere oferte de la mai mulți furnizori, pentru a avea libertatea de a alege cea mai potrivită ofertă pentru tine.
Ce este EBIT și cum se diferențiază de EBITDA
EBIT (Earnings Before Interest and Taxes) este un indicator derivat din EBITDA și se calculează după următoarea formulă:
EBIT = EBITDA - cheltuieli cu amortizarea - depreciere
După cum poți observa din formulă, EBIT se calculează ca diferență între veniturile și cheltuielile totale ale unui business, fără a lua în considerare dobânzile și impozitele aferente, în timp ce calculul EBITDA include și aceste aspecte.
Alți indicatori financiari derivați din EBITDA
Acum că am stabilit că EBITDA ne arată câți bani generează o companie din activitatea sa curentă, înainte de a-și plăti datoriile și taxele și înainte de a-și calcula cheltuielile non-cash, putem să discutăm și despre alți indicatori derivați care te pot ajuta să obții o imagine de ansamblu asupra situației financiare a businessului tău.
1. EBIT (Earnings Before Interests & Taxes) este profitul obținut de companie înainte de plata impozitelor și nu reflectă impactul fiscal asupra cifrei obținute. Acesta se calculează după următoarea formulă:
EBIT = profit net + cheltuiala cu impozitul
2. EBITDAR (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, Amortization & Restructuring/ Rent) este un alt indicator de evaluare a performanței companiei și se calculează prin adăugarea cheltuielilor de chirie sau restructurare la valoarea indicelui EBITDA. Concret, formula de calcul pentru EBITDAR este următoarea:
EBITDAR = profit net + cheltuieli cu dobânda + cheltuieli cu impozitul + cheltuieli cu amortizarea și deprecierea + cheltuieli aferente chiriei + costuri de restructurare
Valoarea acestui indice este utilizată, în principal, în cazul companiilor care trec printr-o restructurare sau care, din pricina domeniului de activitate, au costuri unice de închiriere.
👉 Citește și: Proiectii financiare I Cum le faci + template de cashflow (flux de numerar).
Calculul indicatorului EBITDA nu numai că te poate ajuta să iei deciziile potrivite pentru a minimiza cheltuielile companiei, dar poate contribui și la atragerea unor investitori care să aducă un aport de capital necesar pentru dezvoltarea afacerii tale.
Chiar dacă afacerea ta este de mici dimensiuni, iar calculul indicatorului EBITDA nu este obligatoriu, este recomandat să nu îl neglijezi. Îl poți calcula chiar și trimestrial, cu ajutorul formulei prezentate în acest articol.