Ce taxe plătesc SRL-urile în 2023?

Un an bun începe cu o planificare bună – inclusiv în ceea ce privește finanțele afacerii tale. Anul acesta, există o serie de modificări în ceea ce privește taxele și impozitele pentru companii. Descoperă în acest articol care sunt cele mai importante.

La finalul anului 2022, au fost adoptate o serie de măsuri și modificări care au intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2023. Vezi care dintre ele ar putea avea impact asupra activității companiei tale și notează datele importante de care să ții cont în următoarele luni. 

Pe scurt

  • Noutăți privind TVA și diferite plafoane
  • Ce taxe plătește un SRL
  • Termene pentru declarații și cereri
  • Alte schimbări recente în legislație

Noutăți privind TVA și diferite plafoane

În 2023, au apărut mai multe schimbări pentru firme, inclusiv microîntreprinderi și taxe PFA. Iată câteva dintre schimbările importante care au intrat în vigoare în 2023. 

Plafon TVA 2023 pentru perioada fiscală

Poți trece de la plata trimestrială a TVA la plata lunară dacă ai o cifră de afaceri de sub 100.000 de euro, echivalent în lei cu valoare euro-leu de 1 euro = 4.4974 lei (la data de 30.12.2022). Astfel, plafonul pentru anul 2023 este de 494.740 de lei. 

Plafon pentru microîntreprinderi

Prin Ordonanța de Guvern nr. 16/2022, scade plafonul cifrei de afaceri pentru care o firmă se încadrează la impozit pe venit de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro. 

Determinarea echivalentului în lei este acela valabil la închiderea exercițiului financiar în care ai realizat venituri. Se consideră curs public la data de 31.12.2022, respectiv 4.9474 lei pe euro, deci plafonul este de 2.473.700 lei (4.9474 x 500.000). Nu uita că pentru anul 2022 plafonul rămâne la 1.000.000 de euro la cursul stabilit la finalul lui 2021 (4.9481 de lei).

Plafon pentru trecerea de la firmă neplătitoare de TVA la plătitoare de TVA

Plafonul pentru a trece de la neplata de TVA la plata TVA este o cifra de afaceri de minimum 88.5000 de euro. Persoanele juridice cu domiciliul în România și care au o cifră de afaceri declarată sau realizată mai mică de 88.500 euro pe an, echivalent în lei, stabilit la cursul BNR în momentul aderării la UE și care se rotunjește la următoarea mie (300.000 de lei) pot solicita scutirea de TVA prin regim special de scutire. 

Plafon pentru a trece de la firmă plătitoare de TVA la încasare la plătitoare de TVA normal

Potrivit Legii nr. 296/2020, se trece de la firmă plătitoare de TVA la încasare la plătitoare de TVA normal dacă cifra de afaceri a depășit 4.500.000 de lei. 

Achiziții de bunuri intracomunitare sub 10.000 de euro

Potrivit legislației actuale, nu intră la operațiuni impozabile achizițiile de bunuri din Uniunea Europeană mai mici de 10.000 de euro, echivalent în lei, respectiv 34.000 de lei (cursul leu-euro la data aderării). 

Plafon pentru a determina venitul net pe bază de norme

Dacă venitul net se calculează pe bază de norme de venit și în anul fiscal anterior ai înregistrat un venit brut anual superior a 25.000 de euro, echivalent în lei, din anul fiscal următor, ești obligat să calculezi venitul net anual în sistem real. Cursul de schimb valutar se calculează în funcție de valoare euro stabilită de BNR, la data de 30.12.2022, respectiv 4.4974 de lei. Astfel, plafonul în lei are valoarea de 123.282 de lei.  

Praguri de valori intrastat

În anul 2023, pragurile de valori intrastat au crescut față de anul 2023, astfel:

  • 1.000.000 lei pentru a expedia intracomunitar bunuri;
  • 1.000.000 lei pentru a introduce intracomunitar bunuri. 

Pragul pentru a aplica TVA cu cotă redusă pentru livrări de locuințe

Conform Legii nr. 301/2022, se aplică o cotă redusă de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuințelor cu o suprafață de maximum 120 mp, fără anexe gospodărești, a căror valoare, inclusiv terenul, nu depășește suma de 600.000 de lei, exclusiv TVA și sunt achiziționate de persoane fizice. 

Impozitul pe venitul microîntreprinderilor

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este de 1% din cifra de afaceri și se elimină cota de 3% pentru microîntreprinderile fără angajați. Acestea din urmă trec la impozit pe profit în valoare de 16%. 

Părți sociale sau acțiuni la mai multe microîntreprinderi

Începând cu anul 2023, au apărut și schimbări pentru oamenii de afaceri care dețin acțiuni sau părți sociale în mai multe firme. 

Dacă, de-a lungul unui an fiscal, oricare dintre asociați sau acționari deține mai mult de 25% din valoarea sau numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot în mai mult de trei microîntreprinderi, antreprenorii respectivi vor trebui să aleagă microîntreprinderea sau microîntreprinderile care vor ieși din sistemul de impozitare pe micro. 

Din trimestrul în care apare acest caz, firma va trece pe impozitul pe profit în valoare de 16% pentru a putea îndeplini condiția că un antreprenor deține peste 25% dintr-o microîntreprindere pentru trei firme de acest fel. Pentru a ieși din sistemul de impunere, vei comunica acest lucru la ANAF și se va definitiva pentru anul fiscal în curs.  

Impozit pe profit pentru venituri din consultanță/management

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere obține peste 20% din venituri din servicii de consultanță și/sau management, va trece la impozitul pe profit din primul trimestru în care s-a depășit limita. Excepție fac firmele care depășesc ponderea de 20%, dar realizează aceste venituri din consultanță fiscală prin codul CAEN 6920, respectiv „Activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal”. 

👉 Află informații legate de taxe, strategie resurse umane și multe altele în secțiunea Business Edu din cadrul platformei Startarium. Astfel, vei afla noțiunile de care ai nevoie, indiferent dacă ești la început de drum în lumea antreprenoriatului sau angajat într-o companie concentrată pe creștere.

Ce taxe plătește un SRL

O societate comercială plătește mai multe categorii de taxe și impozite. Iată ce taxe plătește un SRL.

Impozit pe profit 2023

Impozitul pe profit în România este de 16% din profitul impozabil. Pentru a calcula impozit profit 2023, primul pas este să calculezi rezultatul fiscal (rezultatul contabil + cheltuieli nedeductibile fiscal – venituri neimpozabil – deduceri fiscale). Dacă rezultatul este pozitiv, se aplică o cotă impozit profit 2023, adică 16%, iar dacă este negativ, apare pierderea fiscală. 

Cum se calculează impozitul pe profit? Următorul pas pentru a determina impozit pe profit 2023 este să calculezi rezultatul contabil prin formula total venituri înregistrate – total cheltuieli înregistrate. Impozitul pe profit 2023 SRL se calculează ca 16% din profitul impozabil (venituri înregistrate – cheltuieli înregistrate). 

Impozit pe profit microîntreprinderi

În anul 2022, existau două forme de impozit pe profit microîntreprinderi:

  • 1% pentru firmele care realizează sub plafon microîntreprindere de 1.000.000 de euro pe an;
  • 3% - impozit micro, pentru cele care au o cifră de afaceri mai mare de această sumă.

De la 1 ianuarie 2023, au intrat în vigoare prevederile Ordonanței nr. 16/2022, iar plafonul cifrei de afaceri pentru microîntreprinderi a scăzut de la 1.000.000 de euro la 500.000 de euro. 

Astfel, dacă o microîntreprindere are cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro, impozitul microîntreprindere 2023 va fi de 1%, iar ce este peste va suporta clasicul impozit pe profit în cotă de 16%. De asemenea, microîntreprinderile, care la data de 21 decembrie 2022 nu aveau niciun salariat, încep să plătească impozit pe profit din 1 ianuarie 2023.  

Companiile care de la 1 ianuarie 2023 nu mai intră sub incidența impozitării pe veniturile microîntreprinderii sunt obligate să comunice acest lucru la ANAF până pe 31 martie 2023. 

Baza impozabilă impozit pe profit

Baza impozabilă impozit pe profit reprezintă totalul veniturilor trimestriale ale unei afaceri mai puțin deducerile, respectiv:

  • veniturile din variațiile de stoc;
  • veniturile din producția de imobilizări corporale sau necorporale;
  • alte venituri din exploatare care reprezintă venituri din cotă-parte a subvențiilor guvernamentale;
  • venituri din provizioane privind activitatea de exploatare și venituri financiare din provizioane;
  • venituri din despăgubiri de la societăți de asigurare (dacă este cazul). 

Impozit pe venit 2023

Impozitul pe venit 2023 este plătit de următoarele categorii de persoane:

  • persoane fizice rezidente în România;
  • persoane fizice nerezidente în România care desfășoară activități independente la un sediu permanent în țară;
  • persoane fizice nerezidente care desfășoară activități dependente în România;
  • persoane fizice nerezidente care obțin venituri potrivit Codului Fiscal. 

Procentul pe impozit pe venit este de 10% din veniturile nete obținute sau estimate. În categoria de venituri impozabile intră:

  • venituri din activități independente;
  • venituri din salarii și asimilate salariilor;
  • venituri din cedarea folosinței unor bunuri;
  • venituri din investiții;
  • venituri din pensii;
  • venituri din agricultură, silvicultură și piscicultură;
  • venituri din premii și jocuri de noroc;
  • venituri din transfer de proprietăți imobiliare;
  • venituri din alte surse. 

Reducere impozit 2023

Reducerea de impozit 2023 se aplică la impozitul pe profit și ține cont de creșterea economică a companiei așa cum arată prevederile Ordonanței de Guvern nr. 153/2020 valabilă până în 2025. 

Bonificație impozit 2023

Bonificația pe impozit 2023 include capitaluri pozitive ale situațiilor financiare și presupune reduceri la plata impozitelor pe profit sau a impozitelor pe venit. De exemplu, o firmă care are creștere economică susținută de la un an la altul are șanse mai mari să beneficieze de reducere de impozit. 

Legea prevede mai multe situații pentru impozitarea veniturilor microîntreprinderilor. Iată informațiile de care ai nevoie pentru calculul  bonificației impozit micro 2023:

  • Dacă firma are capitaluri proprii pozitive calculate potrivit bilanțului, va beneficia de bonificație pe impozit micro 2023 de 2% din impozitul pe profit datorat anual.
  • Dacă firma are o creștere a capitalului propriu ajustat față de anul anterior, poate beneficia, în funcție de valoarea creșterii, de o reducere a impozitului de profit de 5-10%.
  • Dacă firma are o creștere a capitalului propriu ajustat față de anul de bază (2020) de cel puțin 5%, beneficiază de o extra reducere de 3% din impozitul pe profit anual. 

Companiile care aleg să ofere dividende acționarilor și să reinvestească o parte din profit pentru creștere pot beneficia de o scădere a impozitului pe profit cu până la 14%. 

Calcul dividende 2023

În 2023, apare o schimbare și în ceea ce privește calcul de impozite pe dividende. De la 1 ianuarie 2023, impozitul pe dividende firmă se calculează prin aplicarea unei cote de 8% din valoarea brută a dividende SRL (în 2022 cota era de 5%). 

Când se plătește impozitul pe dividende? Plata impozitului pe dividende trebuie să se facă la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătesc dividendele. 

Trecerea de la micro la profit 2023

Trecerea de la micro la profit se poate realiza doar la începutul anului fiscal. Dacă un SRL este o microîntreprindere și dorește trecere de la micro la profit 2023, apoi dorește revenirea la impozitul pe profit, nu va mai putea reveni la statutul de microîntreprindere. Acest lucru se întâmplă deoarece firma a mai plătit impozitul pe microîntreprindere după 1 ianuarie 2023. 

Poți trece de la impozitarea pe microîntreprindere la impozitarea pe profit dacă realizezi, într-un an financiar, venituri mai mari de 500.000 de euro sau peste 20% din veniturile firmei provin din servicii de consultanță și/sau management cu excepția veniturilor pe care le obții din consultanță financiară. De exemplu, dacă depășești plafonul de 500.000 de euro pe 18 august 2023, vei plăti impozit pe profit din 1 iulie 2023 și va trebui să depui declarația D700 până la data de 15 octombrie 2023. 

În cazul în care, în cursul unui an financiar, microîntreprinderea nu mai îndeplinește condiția referitoare la numărul de angajați, se va face trecerea la impozit pe profit 2023 din primul trimestru când condiția nu mai este respectată.  

Impozit SRL fără angajați

De la data de 1 ianuarie 2023, orice SRL care dorește să păstreze statutul de microîntreprindere trebuie să aibă cel puțin un angajat cu normă întreagă. Anterior anului 2023, era posibil să ai SRL fără angajați, caz în care se aplica cota de impozitare de 3% din cifra de afaceri. Ordonanța de Guvern nr. 16/2022 a eliminat impozit SRL 2023 de 3% și a introdus obligativitatea de a avea cel puțin un angajat pentru ca firma să poată purta numele de microîntreprindere. 

O firmă fără angajați nou-înființată după data de 1 ianuarie 2023 poate solicita impozitul pe cifra de afaceri (1%), însă doar dacă în maximum 30 de zile de la înregistrarea în Registrul Comerțului angajează cel puțin o persoană cu normă întreagă. 

Impozit specific 2023

Impozitul specific este o formă specială de impozitare care vizează industria HoReCa și care este eliminat din anul 2023, potrivit Ordonanței de Guvern nr. 16/2022. 

Acest tip de impozit a fost introdus în mod deosebit pentru domeniul ospitalității pe 1 ianuarie 2017. Ultima plată a impozitului specific pentru al doilea semestru din 2022 se va face pe 25 iunie 2023. Companiile care plătesc impozitul specific vor trebui să aleagă impozitul micro sau impozitul pe profit. 

Impozit PFA sistem real

În cazul PFA-urilor în sistem real, impozitul în valoare de 10% se aplică pentru venitul net, adică 10% x (încasări totale – cheltuieli deductibile). 

Pentru PFA-urile la normă de venit, impozitul se aplică normei. Odată ce norma depășește șase salarii minime anuale, devine obligatorie plata contribuțiilor la sănătate (10%), iar dacă depășești 12 salarii minime, trebuie să plătești și contribuții la pensie (25%). 

Termene pentru declarații și cereri 

Iată care sunt termenele pentru declarații și cereri în contextul impozitării profitului sau a cifrei de afaceri:

  • Depunerea declarației pentru impozitul reținut la sursă (pentru anul anterior) are ca termen limită de depunere ultima zi a lunii februarie, inclusiv a anului curent pentru anul expirat. De asemenea, se poate depune și dacă plătitorul constată o eroare în declarația depusă anterior.
  • Depunerea cererii de anulare a accesoriilor la datoriile fiscale se prelungește până la data de 31 ianuarie 2023.
  • Cererea pentru eșalonare specială poate fi depusă până la 31 martie 2023. Termenul de acordare a acestei facilități de eșalonare simplificată se prelungește până la 30 septembrie 2023.
  • Termenul de depunere pentru cererea de restructurare a obligațiilor fiscale este data de 31 martie 2023.
  • Depunerea declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, care este necesară în cazul PFA-urilor sau a persoanelor care realizează și alte tipuri de venituri (venituri din chirii, spre exemplu), trebuie făcută până pe 25 mai 2023.
  • Depunerea declarației D230, care direcționează 2% sau 3,5% din impozitul anual pe venituri de tip salarii și pensii către organizații alese de contribuabil, are ca termen limită 25 mai 2023.
  • Depunere declaratie impozit pe profit 2023, venit specific – inclusiv de plată a impozitelor bonificate – are ca dată limită 25 martie 2024.

Alte schimbări recente în legislație 

De la 1 ianuarie 2023, au intrat în vigoare și alte schimbări legislative de interes pentru antreprenori. Iată care sunt:

Impozitarea bacșișului HoReCa

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, restaurantele, cafenelele și alte localuri asemănătoare sunt obligate să treacă pe bonul fiscal bacșișul care va fi impozitat cu 10%. Potrivit Legii nr. 376/2022, firmele care încalcă aceste dispoziții vor putea fi amendate cu 2.000-4.000 de lei. 

Modificarea unor cote reduse de TVA 

Tot de la 1 ianuarie 2023, restaurantele, hotelurile, firmele de catering vor avea o creștere a TVA de la 5 la 9%. De asemenea, băuturile cu zahăr, îndulcitor și/sau arome vor avea o creștere a TVA de la 9 la 19%. 

POS obligatoriu pentru plafon mai mic

Firmele care realizează activități de comerț cu amănuntul și cu ridicata care au încasări de peste 50.000 de lei pe an sunt obligate să accepte ca plată cardurile de debit, cardurile de credit și cardurile preplătite, inclusiv aplicațiile care intermediază plățile electronice și să aibă un dispozitiv POS sau o altă alternativă (Ordonanța de Guvern nr. 16/2022). 

Obligația apare din primul trimestru după cel în care încasările în numerar din anul respectiv au depășit suma de 50.000 de lei. Dacă doi ani la rând nu se depășește pragul de 50.000 de lei pe an, compania nu mai este obligată să accepte cardurile de debit, credit și preplătite prin terminale POS sau alte soluții alternative, însă poate opta pentru aceste soluții moderne. Anterior, pragul pentru introducerea posibilității de a plătit cu un card sau cu aplicația era de 50.000 de euro. 

Impozitul pe salarii în IT

Scutirea de impozit pe venit există în domeniul IT încă din 2018. Noutatea din 2023 vine pentru absolvenții de liceu care au o diplomă de bacalaureat. Dacă aceștia se înscriu la universități acreditate și se angajează în domeniul IT, beneficiază, la rândul lor, de scutire de la plata impozitului pe venit. Tot din 2023 scutirea se aplică și pentru angajații IT care lucrează la instituțiile statului. 

👉 Vrei să îți lansezi un startup? Urmează cursul ​​Startup Edu pentru a afla care sunt etapele unui startup, cum ajungi de la idee la testare și care sunt provocările frecvente plus cum le poți depăși. 

Creșterea salariului minim pe economie

Salariul minim pe economie a crescut în 2023 la 3.000 de lei brut. Prin aplicarea scutirii de taxe pe 200 de lei din salariul minim, angajatorul trebuie să primească 1.898 de lei net. Firma va suporta costul salarial în valoare de 3.063 de lei. Salariații primesc în plus 374 de lei în plus față de 2022, adică o creștere de 24,5%. De cealaltă parte, angajatorul suportă un cost salarial mai mare; creșterea este de 9,1%. 

Dacă ai PFA construcții, trebuie să știi că și aici a crescut salariul minim brut la valoarea de 4.000 de lei. De la 1 ianuarie 2023, angajatul va lua un salariu net de 3.150 de lei, iar firma va plăti un cost salarial de 4.013 lei pe lună. 

Ce impact are majorarea salariului minim pentru PFA-uri

Majorarea salariului minim afectează toate firmele, inclusiv PFA-urile. Iată mai jos ce impact are majorarea salariului minim asupra PFA-urilor. 

Ce taxe plătește un PFA? Odată cu schimbările salariului minim în 2023, se va schimba și calculul contribuției la asigurările sociale (CAS) pe anul 2024. 

Dacă ai venituri de 12-24 de salarii minime brute, impozit PFA va trebuie să includă și plata CAS. Baza de calcul este de cel puțin 12 salarii minime. Impozit PFA pentru CAS se calculează ca 25% din (cel puțin) 12 salarii minime pe economie. 

Dacă veniturile pe anul 2023 depășesc 24 de salarii minime pe economie, CAS-ul se va calcula drept 25% din 24 de salarii minime. 

Costuri PFA vor arăta diferite dacă vei plăti și contribuțiile la sănătate. De exemplu, pentru anul 2023, vei plăti contribuțiile la sănătate (CASS) în 2024. În cazul în care în 2023 ai venituri mai mici de 6 salarii minime brute, nu ești obligat să plătești CASS în 2024. 

Dacă ai venituri în valoare de 6-12 salarii minime brute, CASS se calculează drept 10% din 10 salarii minime pe economie. În situația în care veniturile sunt cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute, vei plăti CASS drept 10% din 12 salarii minime brute. Pentru venituri de peste 24 de salarii minime brute, vei plăti 10% din 24 de salarii minime brute. 

PFA-urile impozitate pe norme de venit care au venituri de peste 25.000 euro în 2023 vor trece la impozitarea în sistem real din 2024. Pentru 2023, se aplică impozitul de 10% pe norma de venit doar dacă în 2022 te-ai încadrat în plafonul anterior în valoare de 100.000 de euro. 

👉 Ai un PFA și vrei să-l scalezi? Aplică pentru un mentor. Astfel, vei schimba idei și experiențe cu alți antreprenori care te ajută să-ți dezvolți afacerea în direcția dorită de tine. 

Anul 2023 a adus numeroase modificări în sistemul de impozitare. Ține cont de aceste noutăți și informează-te regulat cu privire la noile acte legislative și practicile de business pe Startarium. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail