💊 Pastila #26: Noutăți fiscale 2025 pentru antreprenori – un consultant explică (EPISOD BONUS)

Anul trecut au fost un număr record de modificări fiscale în legislația românească, practic una la două zile, iar 2025 se anunță și el complicat la acest capitol. Așa că începem Sezonul 3 din „Pastila de antreprenoriat” printr-o discuție cu un consultant fiscal despre ce s-a schimbat pentru antreprenori și IMM-uri de anul acesta, la capitolul taxe și impozite – plus modificările preconizate pentru perioada următoare. Invitata episodului: Irina Popescu, fondatoarea Positive Projects.

Inaugurăm prin acest episod un nou format al podcastului „Pastila de antreprenoriat”. O dată la câteva săptămâni, știrile din antreprenoriat vor fi întrerupte de câte un episod special, în care vom discuta împreună cu un invitat un subiect de interes al momentului.

Primul episod bonus o are ca invitată pe Irina Popescu, consultant fiscal și fondatoarea Positive Projects.


Iată despre ce am discutat:

Ce schimbări a adus vacanța de sărbători 

  • În 2025, plafonul pentru microîntreprinderi a scăzut la jumătate, adică 250.000 de euro cifră de afaceri pe an. Dacă ai depășit deja plafonul până la 31 decembrie 2024, devii plătitor de impozit pe profit. În 2026, plafonul va scădea din nou, la 100.000 de euro pe an.
  • Dacă firma ta oferă servicii de consultanță, poți beneficia de regimul special de taxare pentru întreprinderi, indiferent de ponderea adusă de aceste servicii în cifra ta de afaceri (anterior, limita era de 20%).
  • Dispar facilitățile fiscale pentru IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Modificarea se va resimți cel mai mult în buzunarul angajaților.
  • Crește impozitul pe dividende de la 8%, la 10%. 

Modificări în raportările digitale

  • Declarația 406 (SAF-T – Standard Audit File for Taxation) devine obligatorie, ceea ce reprezintă o adevărată schimbare de paradigmă fiscală. Autoritățile vor avea acces aproape în timp real la majoritatea datelor din contabilitatea afacerilor. Multe dintre erorile sau abaterile de conformare care în trecut erau depistate doar cu ocazia inspecțiilor fiscale ar putea fi detectate automat – și sancționate!
  • e-Factura devine obligatorie și pentru facturile emise către persoane fizice (B2C).
  • e-TVA: justificarea diferențelor din decontul precompletat e-TVA se amână până în iulie 2025.
  • Declarația unică nu mai cuprinde estimări de venituri.

Ce urmează pe parcursul anului

  • Modificări semnificative ale modului în care funcționează impozitul pe venit și contribuțiile speciale sunt în discuție până la final de martie.
  • O posibilă majorare a cotei TVA, dacă modificările fiscale de până acum nu conduc la o creștere semnificativă a veniturilor bugetare. 
  • Mai mult de muncă pentru profesioniștii din domeniul contabilității, care vor fi suprasolicitați.

Invitata episodului: Irina Popescu (consultant fiscal și fondatoare Positive Projects)
Gazdă: Maria Bercea (Content Curator @ Startarium & Impact Hub Bucharest) 
Grafica: Adina Stroe       
Muzica: Stocktune
„Pastila de antreprenoriat” e disponibilă pe Spotify, YouTube, Apple Podcasts și, bineînțeles, pe site-ul Startarium!

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail