Pastila de antreprenoriat este un podcast săptămânal de la Startarium care te pune la curent cu noutățile din lumea afacerilor, oportunitățile de care poți profita și ideile interesante apărute în ecosistem.
Bate-un vânt rece din Vest: SUA suspendă pe termen nelimitat includerea României în Programul Visa Waiver, de călătorii fără viză. Ciudat lucru pe lista de priorități într-o perioadă în care te confrunți și cu niște scurgeri de informații clasificate... 🤷♀️Tesla a fost depășită de o companie chineză în clasamentul producătorilor de mașini electrice, iar în Europa, Bolt cumpără un startup danez de taxiuri electrice și se pregătește să intre pe piața locală. La noi, vești bune pentru cei care își doresc să-și schimbe mașina: valoarea tichetului pentru programul Rabla Clasic ar putea să crească de la 7.000 de lei, la 10.000 de lei. Și avem multe alte știri. De fapt, ediția de azi se concentrează aproape 100% pe știri, pentru că avem multe vești de împărtășit. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
Liderul partidului francez Place Publique le cere americanilor Statuia Libertății înapoi, iar Kanye West vrea să obțină viză de antreprenor în România. La noi, preşedintele interimar Ilie Bolojan l-a numit pe fostul premier Dacian Cioloş consilier onorific la Cotroceni, Garanti BBVA România introduce GIA, primul finfluencer AI din țară și s-a anunțat lista finală a candidaților la alegerile prezidențiale din luna mai. Cum stăm însă la capitolul achiziții și runde de finanțare? Rămâi aproape ca să afli! Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
A continuat depunerea candidaturilor la prezidențiale (și s-a lăsat și cu scandal, cum era de așteptat), Ucraina s-a împăcat cu SUA, care a propus un armistițiul de 30 de zile în războiul cu Rusia, iar războiul taxelor vamale pornit de Trump continuă. Pe meleaguri mai apropiate, Comisia Europeană va cheltui 20 de miliarde de euro pentru patru gigafabrici de Inteligență Artificială pe continent și se pare că România și-ar disputa cu Cehia una dintre cele patru investiții. Nu în ultimul rând, ANAF e din nou în actualitate pentru intenția de a impozita sumele din surse neidentificate, cum ar fi transferurile între rude. Să vedem cum stăm cu restul de taxe și investiții pe plan local. Bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
Elon Musk e de acord ca SUA să părăsească NATO și ONU, Trump anunță crearea unei rezerve strategice de criptomonede, România a fost retrogradată de la „democrație deficitară” la cea de „regim hibrid” conform Indexului democrației creat de The Economist, Ursula von der Leyen a prezentat planul UE pentru înarmare, iar Macron e de acord să extindă protecția arsenalului nuclear al Franței către aliații săi europeni. S-ar putea spune că am avut o săptămână plină pe plan politic. Hai să vedem cum stăm și la capitolul business – bine ai revenit la „Pastila de antreprenoriat”!
AI-ul se mișcă mai repede ca niciodată, iar 2025 s-a dovedit a fi, până acum, un punct de cotitură. Miliarde de euro sunt investite în infrastructura AI, competiția dintre modelele globale e din ce în ce mai acerbă și apar și noi reglementări ce pot schimba modul în care companiile folosesc inteligența artificială. Dar ce înseamnă toate acestea pentru antreprenori?