Intro | Cum te poate ajuta creativitatea în practica ta?

Creativitatea poate fi un instrument esențial pentru succesul și durabilitatea unui business - nu numai în ceea ce privește profitul și dezvoltarea sa economică, ci și, mai ales, în ceea ce privește bunăstarea antreprenorială (entrepreneurial wellbeing) a business-ului și a oamenilor care fac parte din echipa lui. Hai să afli cum!

În acest modul, vei învăța:  

  • cum creativitatea este un generator de bunăstare  

  • cum poți activa procesele care duc la acest lucru   

  • cum să interacționezi cu profesioniștii din domeniul creativ pentru a promova o astfel de abordare inovatoare

Celebrul citat al lui Albert Einstein spune: "Creativitatea este inteligența care se distrează!". Ei bine, cam așa este! 

Creativitatea este considerată, în mod greșit, ca fiind un talent nativ al artiștilor și al interpreților, ceva cu care te naști și care nu poate fi învățat sau dezvoltat. 

Cu toate acestea, creativitatea se referă mai degrabă la modul în care ne raportăm la lucruri, decât la găsirea unei soluții complet noi. Este vorba despre a descoperi cauzele unei probleme și despre cum să beneficiem de soluțiile existente. Prin creativitate, abordezi o sarcină sau o problemă într-un mod nou sau diferit și îți folosești  imaginația pentru a genera idei, produse și servicii noi.  

Mai ales în zilele noastre, când provocările generate de pandemia neașteptată, ne obligă să ne adaptăm la schimbări neprevăzute în toate domeniile vieții - personal, profesional, social, cultural și economic - business-urile și profesioniștii trebuie să evalueze rapid aceste noi situații și să dezvolte strategii pentru a le parcurge cu succes. 

Folosind creativitatea, nu numai că vei face față provocărilor existente, dar vei și învăța să planifici pentru viitor.

În același mod în care creativitatea ne conduce spre domenii neexplorate până acum, prin gândire inovativă care este în afara practicilor generale, voi, în calitate de antreprenori, concepeți strategii și modele de afaceri pentru a construi și implementa idei inovatoare. În plus, artiștii și creativii pot și trebuie să vă sprijine pe voi, în calitate de antreprenori, în procesele voastre creative prin intervențiile lor artistice și creative. Mai simplu spus, arta creează o cultură a creativității.  

Colaborarea aduce multe beneficii business-urilor, inclusiv șansa de a:  

  • identifica oportunități și de a găsii soluții eficiente, privind dincolo de ceea ce există deja  

  • a-și asuma riscuri și de a experimenta fără a se teme de eșecuri  

  • promova inovația, prin introducerea de idei sau concepte noi  

  • stimula și de a motiva angajații, colegii, colaboratorii, clienții, inspirându-i și implicându-i în procesele creative  

  • îmbunătăți colaborarea, prin promovarea unei atitudini deschise și flexibile  

Chiar și Comisia Europeană a inclus creativitatea ca fiind o competență antreprenorială cheie în cadrul  de competențe antreprenoriale cunoscut sub numele de "EntreComp", unde creativitatea este prezentată ca una dintre competențele cheie în segmentul numit "Idei și oportunități"; procesul creativ implică atât utilizarea resurselor, cât și capacitatea de a acționa asupra ideilor pentru a le modela și exploata valoarea.  

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail