33 de recomandări pentru antreprenori sociali: cărți, podcasturi, newslettere & more

Dacă ești deja implicat într-un proiect de antreprenoriat social sau dacă îți dorești să te dedici pe viitor unei cauze cu impact pozitiv, există multiple resurse care să te ajute să înveți. Este necesar să rămâi conectat la misiunea ta socială, să o crești, dar trebuie să ții cont și de cum îți poți amplifica impactul și cum îți poți aduce și mai mulți aliați alături.

Misiunea antreprenorilor sociali și a celor care dețin afaceri care fac bine nu este ușoară, însă vestea bună este că există resurse valoroase care te pot ajuta să-ți clarifici viziunea și să descoperi cum îți poți duce misiunea mai departe. Fie că preferi cărțile, formatele structurate și curatoriate online, ori formate audio, am inclus mai jos o listă extinsă de unde îți poți lua toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți crea sau dezvolta afacerea cu impact pozitiv în societate.

Cărți 

Building Social Business – Muhammad Yunus

  • În linii mari, cartea arată modul în care spiritul antreprenorial și antreprenorii se pot uni pentru a crea afaceri durabile, care pot rezolva cele mai mari probleme din lume. În construirea afacerilor sociale, Yunus arată cum pot fi puse în practică afacerile sociale și explică de ce acestea pot cu ușurință recâștiga promisiunile eșuate a întreprinderilor de pe piața liberă.

The Responsible Company – Yvon Chouinard & Vincent Stanley

  • Yvon Chouinard și Vincent Stanley se bazează pe experiența lor de 40 de ani la Patagonia și listează principalele elementele ale unei afaceri responsabile. Cei doi cuprind în carte, printre altele, și modalități despre cum pot companiile să reducă daunele pe care le provoacă, să îmbunătățească calitatea afacerii lor și să ofere genul de muncă semnificativă pe care toată lumea o caută. Cartea cuprinde și pași concreți, practici, pe care orice afacere socială le-ar putea aplica, precum și sfaturi cu privire la ce să facă, în ce ordine.

How to Change the World: Social Entrepreneurs and the Power of New Ideas  – David Bornstein

  • Așa cum antreprenorii clasici sunt cheia în economie, așa și antreprenorii sociali, sunt cheia în schimbarea socială. Cartea conține numeroase povești, studii de caz, analize și tot felul de exemple de inițiative sociale care chiar aduc o schimbare în lume.

Social Innovation: How Societies Find the Power to Change – Geoff Mulgan

  • Geoff Mulgan este un pionier în domeniul inovației sociale, iar în cartea aceasta listează câteva răspunsuri la câteva dintre problemele sociale, economice și despre sustenabilitate din întreaga lume, dar și care poate fi contribuția tehnologiei și științei în tot acest proces.

Rippling: How Social Entrepreneurs Spread Innovation Throughout the World – Beverly Schwartz

  • Autoarea listează 5 principii acționabile despre cum pot ar putea indivizii să își ajute comunitatea ca changemakeri. Principiile sunt demonstrate prin acțiunile diverșilor agenți ai schimbării care creează deja impact pozitiv în societățile în care trăiesc. 

Systems Thinking for Social Change – David Peter Stroh

  • O sursă de învățare despre cum să contribui mai eficient în societate și cum îți dezvolți o gândire a sistemelor. Cartea oferă orientări concrete privind modul de integrare a sistemelor de gândire în rezolvarea problemelor, luarea deciziilor și planificarea strategică, fără să fii neapărat expert în asta.

51 Questions on Social Entrepreneurship – Neetal Parekh

  • Un ghid practic despre cum creezi impact social. Cartea este scrisă în format de poveste și Q&A prin ochii a 3 antreprenori care și-au lansat o întreprindere socială și include insight-uri de la legalitate, business model, până la impact measurement și la de ce-ul inițial. 

Paradoxul prosperitatii – Clayton M. Christensen, Efosa Ojomo, Karen Dillon

  • Clayton M. Christensen și colaboratorii lui, dezvăluie un paradox aflat la baza abordării pe care o folosim astăzi în rezolvarea problemelor, anume acela că deși nobile, soluțiile noastre actuale nu produc rezultate consistente iar, în anumite cazuri, au exacerbat aceste probleme. Paradoxul prosperității identifică limitele modelelor comune de dezvoltare a economiei și oferă un nou cadru de creștere economică bazată pe antreprenoriat și pe inovații creatoare de piață. 

Business Model Generation 

  • Cum conturezi un model de afaceri corect și sustenabil și de unde începi? Business Model Generation a fost creată cu ajutorul a 470 de utilizatori din 45 de țări ai instrumentului și vine cu pași concreți pentru antreprenorii care vor să își deschidă un business sau care vor să îmbunătățească modelul folosit până la punctul respectiv. Dacă vrei să completezi și tu un Canvas, nu uita că poți face acest lucru în secțiunea dedicată din Startarium.

Publicații și învățare online 

Harvard Business Review

  • Vestita publicație deține o secțiune dedicată întreprinderilor sociale, în care sunt incluse o serie de articole, secțiuni din diverse cărți și publicații digitale, toate îndreptate în tematici care să ofere profesioniștilor din întreaga lume informații riguroase și cele mai bune practici care să contribuie la conducerea acestora și a organizațiilor lor într-un mod mai eficient și să aibă un impact pozitiv.

Causeartist 

  • O platformă și comunitate globală care aduce împreună branduri, start-up-uri și antreprenori sociali cu afaceri cu impact. Platforma deține tot felul de liste, interviuri cu fondatori și CEO ai unora dintre cele mai interesante întreprinderi sociale cu impact din lume și de unde te poți informa despre trend-uri din lumea întreprinderilor sociale și a impactului social.

Pioneers Post

  • Este o întreprindere socială și revistă de investiții de impact. Prin poveștile, clipurile video, podcast-uri, evenimente și parteneriate, Pionierii Post își doresc să sprijine, să împărtășească, să cerceteze și să sărbătorească economia de impact la fiecare nivel - de la antreprenor la investitor, la constructorul de piață, în toate sectoarele și în întreaga lume.

Social Good Stuff 

  • Publicație care cuprinde o serie de articole îndreptate spre potențialul nostru ca indivizi, antreprenori, cu opțiunile de tehnologii și oportunitățile de colaborare în a crea impact pozitiv în societate. 

Triple Pundit

  • O publicație online, citită la nivel global care abordează subiecte în zona de CSR, antreprenoriat social, locuri de muncă în domenii green și despre afaceri durabile.

B The Change 

  • Inițiativă a organizației nonprofit B Lab, creată din dorința de a informa si a-i inspira pe aceia care au o pasiune pentru utilizarea afacerii proprii ca fortă pentru binele lumii. Dintre subiectele articolelor și resurselor disponibile: despre inițiative ale comunităților sociale, cele mai interesante și de impact afaceri sociale, cum pot acestea să-și rafineze ideile și atrage potențiali parteneri pentru a crește. 

StartSomeGood

  • Secțiune de blog a platformei de crowdfunding dedicată agenților schimbării din lume. Articolele includ tot felul de sfaturi, povești de succes, strategii, acces la comunități, noutăți despre evenimente și oportunități pentru antreprenori și afacerile lor sociale. 

Echoing Green

  • Organizație nonprofit care operează la intersecția dintre inovare socială și echitate socială, conectându-și expertiza și rețelele globale la noua generație de lideri cu impact social care doresc să se dezvolte, creând schimbări sociale de lungă durată.

School for Social Entrepreneurs

  • Organizație care derulează programe de învățare accesibile și aplicate pentru antreprenorii sociali sau persoane din toate mediile care au o idee sau o afacere cu un beneficiu comunitar. Misiunea lor este de a sprijini pe oricine să utilizeze abordări antreprenoriale pentru a crea schimbări sociale și de mediu durabile.

Mashable - secțiunea Social Good 

  • Publicație unde regăsești cele mai recente știri despre modul în care tehnologia și social media sunt utilizate pentru a aduce schimbări pozitive. Secțiunea dedicată Social Good cuprinde povești despre cum schimbă oamenii lumea prin intermediul tehnologiei.

Podcasturi  

Disruptors for GOOD | Social Entrepreneurs

  • Un podcast despre antreprenoriat social cu interviuri 1:1 alături de invitați din diverse domenii: industria modei sustenabile, călătorit în mod durabil, investiții în afaceri cu impact social, despre schimbările climatice și business-uri sociale în general.  

Impact Boom - Social Enterprise & Design

  • Interviuri cu lideri din toată lumea în inovare socială, antreprenori, changemakeri, designeri, thinkeri, dar și do-eri care vin să împărtășească idei, inspirație și o serie de insight-uri despre cum creezi impact pozitiv în societate și în lume.

Being the Story

  • O serie de conversații despre poveștile și experiențele trăite în domeniul antreprenoriatului social. Despre schimbare, rezistență și piedicile întâlnite, precum și soluțiile găsite la diferite probleme.

Do More Good 

  • Interviuri și conversații cu oameni din toate categoriile sociale care creează schimbări sociale și, în general, fac lucruri bune, pe teme precum: leadership, inovație, fundraising și domeniul curent de afaceri.

Inspiring Social Entrepreneurs

  • Conversații cu antreprenori sociali renumiți și changemakers, dedicați construirii unei lumi mai bune. Despre provocări, dar și despre acel sentiment de împlinire având această misiune; per total, despre acel echilibru ideal între realitate, resurse limitate și obiective ambițioase.  

The Impact Podcast by Innov8social

  • Podcast unde sunt invitați fondatori, CEO, regizori, avocați, inventatori, investitori, profesori, intraprenori, toți implicați în misiuni sociale. Toți vin cu diverse experiențe și sfaturi în business, tehnologie sau media în domeniul social.

Dare to Lead with Brené Brown

  • Brené Brown aduce în centrul cercetărilor sale tematici despre vulnerabilitate, rușine și empatie. Din anul 2020 este și gazdă a podcast-ului Dare to Lead, unde regăsești un mix de episoade solo și conversații cu changemakeri care construiesc o lume mai bună. 

Hurry Slowly 

  • Un podcast inspirațional din care poți învăța cum să fii mai productiv, creativ și rezilient, mai ales dacă deții o afacere mică sau mijlocie și cu atât mai mult, în perioada aceasta de work from home.  

Newslettere  

Newsletterul Ashoka

  • Newsletter-ul prin care stai la curent cu toate noutățile, inițiativele, programele, rapoartele și evenimentele Ashoka, comunitatea globală care susține antreprenorii și inițiativele sociale. Printre zonele despre care poți primi noutăți: Young Changemaking, Organizing Institutions for Changemaking, Social Entrepreneurship, etc.

Newsletterul Socap Global

  • Newsletter creat pentru comunitatea de changemakeri care reimaginează activ și construiesc noua economie de impact - de la antreprenori sociali, lideri de business, până la investitori în domeniu. Săptămânal, poți primi în inbox noutăți despre serii de evenimente, evenimente partenere, webinarii și povești inspiraționale. 

Newsletterul School for Social Entrepreneurs

  • Primești săptămânal noutăți despre ultimele oportunități de finanțare, resurse, cursuri, job-uri, știri și multe alte subiecte pentru întreprinderile sociale și acțiunile caritabile. 

Newsletter-ul Triple Pundit

  • Un newsletter zilnic sau săptămânal (în funcție de preferințele selectate la abonare) care cuprinde cele mai recente povești care stau la baza responsabilității întreprinderilor, a durabilității sau oportunități economice echitabile pentru toți.

Newsletterul Startarium

  • Îți aducem în inbox cele mai noi resurse de pe Startarium: doza de inspirație venită din experiența antreprenorilor care au reușit, cursuri care să te ajute să treci la următorul nivel, sau articole care să te ajute să stai la curent cu lucrurile care influențează industria ta. 

Newsletterul Impact Hub Bucharest

  • Rămâi la curent cu toate noutățile marca Impact Hub Bucharest - vezi ce programe pregătim, ce inițiative antreprenoriale susținem, ce activități dezvoltăm pentru mediul antreprenorial, și nu numai. 

Bonus: instrumente care să te ajute să fii mai productiv și organizat sau care îți pot face munca mai ușoară  

Project management, ca să ai o privire de ansamblu asupra tuturor proiectelor în desfășurare: Asana, Trello

Time tracking, ca să poți evalua concret care e durata unor sarcini și cum le prioritizezi: Toggl 

Social media planning: Hootsuite, Later, Buffer, Plannable - ele te ajută să îți planifici postările pe diferitele canale de Social Media și să poți avea o privire de ansamblu asupra prezenței tale online.

Materiale grafice, colaje foto sau video: Canva - îți permite să creezi materiale atunci când nu lucrezi încă cu un grafician specializat. Ai template-uri disponibile și elemente grafice gratuite în varianta neplătită, în timp ce în varianta premium poți folosi o arie largă de template-uri, imagini și instrumente. 

Editare video online: Kawping - un editor video pe care îl poți folosi în browser (îți permite să tai video-uri, să le redimensionezi sau să adaugi elemente grafice peste el). 

Articol publicat și pe Adevărul.ro

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail