Un film bun te poate umple de inspirație și energie, ca antreprenor; în plus, poveștile și reușitele antreprenoriale – inspirate din realitate sau fictive – sunt o ocazie de a descoperi perspectivele și experiențele altor persoane care fac business. Descoperă mai jos o listă de 10 pelicule premiate și aplaudate de public și de criticii de specialitate, care sigur te vor motiva!
Filmele din lista de mai jos sunt exemplele perfecte de narațiuni cinematografice care te învață lecții prețioase despre ambiție, perfecționism, importanța sănătății mintale și cum să îți vinzi ideea eficient, pentru a atrage finanțatori, a-ți motiva echipa sau a crește vânzările.
De la poveștile fondatorilor unor branduri celebre, până la cele ale unor femei trecute cu vederea care au reușit să mute munții din loc – toate peliculele care urmează oferă repere clare despre leadership, viziune și reziliență în fața eșecului. Le poți privi ca pe niște studii de caz cu buget mare, în care lecțiile învățate pe parcurs de personaje reflectă provocările reale ale antreprenoriatului modern.
Pe scurt
Glengarry Glenn Ross (1992)
The Social Network (2010)
The Big Short (2015)
Wall Street (1987)
The Wolf of Wall Street (2013)
The Founder (2016)
Moneyball (2011)
Steve Jobs (2015)
Erin Brockovich (2000)
The Aviator (2004)
Concluzie
1. Glengarry Glenn Ross (1992)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video
Despre: Nu doar că îi are în distribuție pe Al Pacino (nominalizat la Oscar și Globul de Aur pentru rol), Jack Lemmon (dublu laureat la Festivalul de Film de la Veneția), Kevin Spacey, Alan Arkin, Ed Harris și Alec Baldwin (într-un rol cameo care implică un discurs motivațional celebru ca intensitate), dar are la bază o piesă de teatru premiată cu un Pulitzer și trei trofee Tony. Filmul explorează teme legate capitalism, moralitate și masculinitate, în timp ce înfățișează două zile din viața a patru agenți imobiliari. Conducerea i-a anunțat că posturile le vor fi decimate: doar cei mai buni doi dintre ei vor mai avea joburi, peste o săptămână.
Ce te învață: Cum să funcționezi într-un mediu în care tensiunea este ceva constant. Cum să-ți folosești inteligența și ingeniozitatea pentru a supraviețui și a prospera. O cultură organizațională toxică distruge integritatea și transformă colegii în dușmani. Liderul stabilește tonul emoțional al unei companii, iar oamenii muncesc cu tragere de inimă pentru șefi pe care îi respectă, nu de care se tem.
Dacă îți place, uită-te și la: Thank You for Smoking (2005), alt film despre cum poți vinde orice – în acest caz, țigări. Vânzarea este un element esențial în antreprenoriat, iar eroul Nick Naylor (Aaron Eckhart, nominalizat la Globul de Aur pentru rol) știe cum să apere nociva industrie și în cele mai dificile situații.
👉 Acțiunile oricărei afaceri cu mai mulți fondatori pot fi împărțite între aceștia în mod egal sau inegal, fix sau dinamic, în funcție de diverși factori. Află aici ce avantaje și dezavantaje are fiecare metodă, pentru a lua decizia corectă pentru startupul tău.
2. The Social Network (2010)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video
Despre: Triplul oscarizat film (scenariu, editare, coloană sonoră) spune povestea creării Facebook de către Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg, nominalizat la Oscar pentru rol), când era student la Harvard. Pentru că – așa cum spune și tagline-ul de pe poster – nu ajungi la 500 de milioane de prieteni fără să-ți faci și câțiva dușmani pe traseu, filmul surprinde cum Zuck a fost dat ulterior în judecată de gemenii Winklevoss (Armie Hammer) – care au insistat că le-a furat ideea – și de prietenul său, Eduardo Saverin (Andrew Garfield), pe care l-a dat afară din companie. Povestea are și 4 Globuri de Aur, 3 Premii BAFTA și 1 César.
Ce te învață: Protejează-ți cofondatorii, definește clar rolurile din start și fă contracte corecte – succesul obținut rapid creează adesea fisuri în relațiile interumane, așa că trebuie să fii pregătit. Și companiile uriașe au începuturi mici. Care este costul ambiției și succesului în lumea digitală. Cum arată inovația în cazul unei companii tech. În plus, afli destule despre importanța parteneriatelor strategice, gestionarea creșterii și înțelegerea capcanelor care vin la pachet cu expansiunea rapidă.
Dacă îți place, uită-te și la: Pirates of Silicon Valley (1999), povestea rivalității dintre Steve Jobs (Noah Wyle) și Bill Gates (Anthony Michael Hall) și dezvoltarea primului computer personal, care acoperă perioada anilor 1971-1997.
👉 Apropo de social media, descoperă 15 idei de postări care pot atrage atenția publicului în mod natural și 9 bune practici pentru afacerile care vor să facă influencer marketing.
3. The Big Short (2015)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video, Netflix
Despre: Bazat pe cartea omonimă a lui Michael Lewis (din 2010), filmul spune trei povești paralele despre oamenii care au prezis și au profitat de pe urma crizei financiare din 2007-2008, din SUA. În rolurile principale apar Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell și Brad Pitt. Scenariul extrem de dens din punct de vedere informațional are un Premiu Oscar și presară în mod neconvențional scene explicative cu Margot Robbie, Anthony Bourdain sau Selena Gomez printre conceptele financiare complexe.
Ce te învață: Dacă știi să urmărești tendințele, poți anticipa momentele de criză și profita de pe urma lor. Ai încredere în ce îți indică cifrele, chiar dacă nu-ți convine ce spun. În plus, filmul evidențiază importanța asumărilor riscurilor și convingerilor proprii, în ciuda reacției tuturor celor din jur.
Dacă îți place, uită-te și la: Margin Call (2011), alt film despre criza financiară, prezentată din perspectiva unei bănci de investiții și măsurile luate timp de 24 de ore de angajații ei. Scenariul trage un semnal de alarmă: lăcomia nu e bună și are o putere uriașă de a te corupe!
4. Wall Street (1987)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video
Despre: Celebru grație discursului motivațional despre cum „lăcomia este bună”, filmul este axat pe carismaticul broker Gordon Gekko (Michael Douglas, într-un rol premiat cu Oscar și Globul de Aur), care îl ia sub aripa lui pe tinerelul și – inițial – naivul Bud Fox (Charlie Sheen).
Ce te învață: Un mentor de la care ai ce învăța este foarte important, dar alege-l cu atenție – nu pune automat semnul egal între carismă și caracter. E foarte ușor să iei decizii lipsite de verticalitate, din cauza ambiției nemăsurate. Un antreprenor trebuie să mențină mereu echilibrul între ambiție și integritate. Câștigurile pe termen scurt pot determina pierderi pe termen lung.
Dacă îți place, uită-te și la: Pain Hustlers (2023, disponibil pe Netflix și inspirat de fapte reale), care explorează ascensiunea fulminantă și prăbușirea unei companii farmaceutice implicate în promovarea agresivă a unui opioid.
5. The Wolf of Wall Street (2013)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video
Despre: Scenariul este inspirat de povestea brokerului la bursă Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio, premiat cu un Glob de Aur și nominalizat la Oscar și BAFTA pentru rol) și ilustrează ascensiunea lui profesională marcată de ilegalități și decăderea care a urmat. În poveste mai apar Jonah Hill, Margot Robbie și Matthew McConaughey – într-o secvență în care meditează despre hedonism și își folosește plenar intensitatea texană care i-a marcat perioada de revitalizare a carierei, de la începutul anilor 2010 (așa-numita McConaissance).
Ce te învață: Jordan Belfort este exempul perfect de „Așa nu!” – mânat în luptă de lăcomie și plăcere, lipsit de empatie pentru cei din jur și destinat eșecului. Dar are și abilitatea de a vinde orice oricui, deci te învață că a face sales bine este un must și o superputere. Dezvoltarea fulminantă (dar lipsită de integritate) este o bombă cu ceas. A fi lider nu înseamnă a-i contra pe cei din echipa ta, ci a-ți asuma responsabilitatea când ceva merge prost și a-i proteja.
Dacă îți place, uită-te și la: Boiler Room (2000), plasat tot în lumea unei firme de brokeraj, unde toți angajații (Ben Affleck, Vin Diesel, Giovanni Ribisi) îl venerează pe Gordon Gekko din Wall Street și își manipulează clienții fără scrupule.
👉 Ca fondator, nu trebuie să externalizezi vânzările, ci să-ți cunoaști publicul-țintă și să te implici personal în discuțiile cu potențialii clienți – este una dintre cele 9 lecții pentru orice fondator, învățate de la How to Web 2024. Descoperă-le pe toate aici!
6. The Founder (2016)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video
Despre: Tot un film biografic, pelicula spune povestea lui Ray Kroc (Michael Keaton), omul care a transformat industria fast-foodului, în Statele Unite. În anii ’50, acest vânzător ambulant a descoperit localul de tip drive-in al fraților McDonald (Nick Offerman și John Carroll Lynch). Ray crede că restaurantul din San Bernardino (California) ar putea deveni o franciză de succes, așa că face fix asta și transformă McDonald’s într-un imperiu fast-food global.
Ce te învață: Să-ți asculți instinctul și să te duci până în pânzele albe, pentru a apăra ideile în care crezi. Pe de altă parte, dilemele etice (care apar inevitabil într-o afacere) nu trebuie să te transforme într-un om ca Ray Kroc – care i-a trădat pe frații McDonald, devenind milionar ca urmare. În plus, vei vedea ce ușor poate deveni extrem de popular un produs accesibil ca preț, dacă este promovat cum trebuie.
Dacă îți place, uită-te și la: Americanii au o vorbă – There’s no business like show business – iar The Greatest Showman (2017) ilustrează ascensiunea celui care a inventat circul, în forma lui modernă: P.T. Barnum (Hugh Jackman, nominalizat la Globul de Aur pentru rol). Muzicalul îți arată cum să-ți formezi o echipă, cum să faci un pitch de succes, cum să creezi un brand (nu doar un produs) și cum să pivotezi, pentru a transforma respingerea în reinventare. Filmul face parte din oferta Disney+.
👉 Cum descoperi dacă ai mentalitate de antreprenor? Urmează cursul nostru de self leadership, care te învață și cum îți aliniezi obiectivele personale cu cele de afaceri.
7. Moneyball (2011)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video, HBO Max
Despre: Filmul inspirat de realitate este axat pe antrenorul echipei de baseball Oakland Athletics, Billy Beane (Brad Pitt), dar – de fapt – e o poveste despre utilizarea unor tactici atipice, pentru a obține rezultate incredibile, atunci când ai un buget limitat. În cazul lui: crearea unei echipe competitive, care să aibă rezultate incredibile în Major Baseball League, pornind de la analiza datelor.
Ce te învață: Constrângerile alimentează creativitatea: orice startup care pornește la drum cu fonduri limitate și are competitori puternici pe piață trebuie să dea dovadă de inventivitate și să-și asume riscuri, pentru a reuși pe termen lung. Dacă nu te adaptezi, dispari de pe piață. Trebuie să fii deschis la metode noi de lucru și să folosești din plin toate datele pe care le ai la dispoziție, pentru a lua decizii avizate.
Dacă îți place, uită-te și la: Any Given Sunday (1999), altă poveste despre obstacole transformate în oportunități, axată pe o echipă de fotbal american, cu Al Pacino, Jamie Foxx, Cameron Diaz, Dennis Quaid și LL Cool J în distribuție.
8. Steve Jobs (2015)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video
Despre: Scenariul surprinde doar 3 momente-cheie din viața creatorului Apple, Steve Jobs (Michael Fassbender, nominalizat la Oscar, BAFTA și Globul de Aur pentru rol): lansările Macintosh (1984), NeXT (1988) și iMac (1998).
Ce te învață: Cum arată obsesia pentru a crea un produs perfect. Cum să anticipezi ce își dorește piața. Cum să ai în jur aliați care îți sunt cei mai loiali critici. Cum să nu-ți sacrifici umanitatea pe altarul succesului.
Dacă îți place, uită-te și la: The Pursuit of Happyness (2006, disponibil pe HBO Max), o dramă biografică despre Chris Gardner (Will Smith), care trăiește pe străzi (cu băiețelul lui) și e intern neplătit timp de 6 luni, sperând că ulterior va fi angajat. Îi iese planul, pentru că e inteligent, insistent, profesionist și află că succesul e o serie de câștiguri mici.
9. Erin Brockovich (2000)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video, HBO Max
Despre: Filmul care i-a adus Juliei Roberts singurul Oscar de până acum (plus un BAFTA și un Glob de Aur) este povestea eroinei titulare. Erin Brockovich (Julia Roberts) își crește singură cei trei copii și are nevoie de un loc de muncă. Așa că devine cu japca secretara unui avocat și – printre dosarele de care se ocupă – descoperă un caz de poluare: gigantul energetic Pacific Gas and Electric Company contaminează cu bună-ştiinţă apa potabilă din oraşul Hinkley.
Ce te învață: Că pasiunea e o strategie de afaceri – construiește un business în care ești implicat emoțional și vei câștiga rapid clienți care îți simt pasiunea. Că atunci când te lupți cu obstacole care par de netrecut, trebuie să perseverezi. Dar și că sustenabilitatea și responsabilitatea socială a unei afaceri trebuie să fie mereu prioritare profitului.
Dacă îți place, uită-te și la: Hidden Figures (2016), povestea triplu nominalizată la Oscar a trei femei de culoare (Taraji P. Henson, Octavia Spencer și Janelle Monáe) care au jucat un rol vital în epoca spațială americană, în anii ’60. Lecția pe care ne-o predau este legată de expertiza care poate deschide orice ușă, importanța rezilienței și a aliaților care să te susțină. Filmul este disponibil prin Disney+.
👉 Dacă ești femeie și ai propriul business, profită de oportunitățile și resursele utile din acest articol despre programe, competiții și comunități pentru antreprenoare.
10. The Aviator (2004)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video, HBO Max
Despre: Un film biografic despre excentricul miliardar Howard Hughes (Leonardo DiCaprio, premiat cu Globul de Aur și nominalizat la Oscar și BAFTA pentru rol), care a devenit un om de afaceri și un regizor de succes, în ciuda unei tulburări obsesiv-comportamentale (OCD) din ce în ce mai acute. Hughes se impune în afaceri luptând nu doar împotriva unor companii mai mari, cu buzunare mult mai adânci, ci și împotriva propriei minți.
Ce te învață: Salturile mari și inovatoare presupun riscuri la fel de mari. Nu te izola emoțional, mental și operațional: ai nevoie de o rețea de sprijin și de conexiuni constante. Nu-ți ignora sănătatea mintală și nu-ți lăsa perfecționismul să saboteze progresul.
Dacă îți place, uită-te și la: Citizen Kane (1941) explorează viața magnatului Charles Foster Kane (Orson Welles, care a câștigat un Oscar pentru scenariu). Este unul dintre cele mai celebre filme din istoria cinematografiei și ilustrează că în afaceri nu trebuie să vânezi succesul, ci să ai o misiune aliniată cu valorile morale proprii – pentru că degeaba construiești un imperiu, dacă te pierzi pe tine însuți pe traseu.
👉 Parcurge și lista noastră de 14 seriale pentru antreprenori, disponibile pe rețelele de streaming online, care promit o porție bună de escapism, dar și una de inspirație și motivație!
Concluzie
Fie că te afli la început de drum în antreprenoriat sau conduci deja un business matur, aceste filme sunt mai mult decât divertisment: sunt surse de inspirație, reflecție și motivație. Ele te învață că inovația vine adesea din criză, că succesul are mereu un preț, iar a fi un lider bun înseamnă să-ți păstrezi valorile chiar și atunci când tentația de a le încălca pare profitabilă.
Surse foto: dreamstime.com, imdb.com, imdb.com, imdb.com, imdb.com, imdb.com