14 seriale din care orice antreprenor are de învățat

Și în timpul liber poți învăța lucruri care să te ajute să te dezvolți pe plan personal și profesional. Dacă vrei să te relaxezi productiv, descoperă lista noastră de recomandări care include 14 seriale și miniserii pline de lecții valoroase pentru orice antreprenor!

Ca antreprenor, este foarte important să lucrezi intens la viziunea și afacerea ta; dar detașarea, relaxarea și odihna sunt și ele vitale. Pauzele te pot ajuta să nu ajungi la burnout și, dacă îți plac serialele, atunci acest articol este fix ce-ți trebuie. Am pus laolaltă o listă de recomandări disponibile pe rețelele de streaming online, care promit o porție bună de escapism, dar și una de inspirație și motivație.

Adaugă aceste seriale și miniserii pe lista ta de urmărit, pentru a învăța o serie de lecții antreprenoriale importante (unele desprinse din realitate) și pentru a vedea lucrurile din altă perspectivă! Dacă ești la început de drum, poți înțelege nuanțele lumii de business fără a comite greșelile făcute de startupurile din aceste povești episodice. Dacă afacerea ta are probleme serioase, poți descoperi idei pentru a o salva. În plus, indiferent de stadiul companiei tale, un serial bun te poate învăța multe despre negociere, resurse umane, publicitate, marketing, managementul afacerii, finanțe, invoație, contracte bine făcute și munca în echipă.

1. The Bear (2022-prezent)

Număr de episoade: 28 (de-a lungul a 3 sezoane). Sezonul 4 a fost filmat deja.
Îl poți urmări pe: Disney+
Despre: Carmen „Carmy” Berzatto (Jeremy Allen White) – fost chef de renume – revine în Chicago, pentru a conduce afacerea familiei, după sinuciderea fratelui său mai mare. Carmy încearcă să modernizeze localul care vinde sendvișuri și angajează un sous-chef: talentata Sydney Adamu (Ayo Edebiri). Traumatizat de universul toxic al restaurantelor cu stele Michelin în care s-a învârtit până acum, dar care l-a cizelat și transformat în geniul care este în prezent, eroul și echipa lui repară ceva și se lovesc rapid de alte 3-4 probleme. Și criticii de specialitate, și fanii au ridicat în slăvi povestea, care a fost laureată cu 10 Premii Emmy și 4 Globuri de Aur.
Ce te învață: Alături de Carmy, înveți despre importanța unei echipe în care poți avea încredere, a prioritizării sănătății mintale și a echilibrului fragil între presiunea zilnică de a face profit (și a avea un cashflow sănătos) și bucuria de a crea ceva dorit de clienți.
Dacă îți place, uită-te și la: Julia (2022-2023), un serial plin de vitalitate care spune povestea altui chef celebru și – de data aceasta – real: Julia Child (Sarah Lancashire, nominalizată la BAFTA pentru rol). Creatoarea emisiunilor culinare TV și a cărților de bucate devenite bestseller, Julia este o prezență energică, care te învață că reinventarea e mama învățăturii, că trebuie să încerci mereu să fii și mai bună și că nu ai șanse de reușită fără o echipă care să-ți împărtășească viziunea. Serialul (care poate fi urmărit pe Max) este perfect pentru orice femeie antreprenor care are sindromul impostorului, într-o lume plină de bărbați care fac legea.

2. The Dropout (2022)

Număr de episoade: 8
Îl poți urmări pe: Disney+, Apple TV+
Despre: Este o miniserie americană inspirată de un podcast omonim (din 2019-2022), despre apariția, dezvoltarea și decăderea companiei de biotehnologie Theranos și a fondatoarei sale, Elizabeth Holmes (Amanda Seyfried, care a câștigat un Emmy, un Critics Choice Award și un Glob de Aur pentru rol). Scenariul prezintă creșterea și decăderea unei foste studente la Stanford, care îl idolatrizează pe Steve Jobs. Holmes vine cu ideea unui test rapid, care dă rezultate apropo de nivelul colesterolului sau al altor markeri de boală folosind doar o picătură de sânge, apoi se lasă de facultate și fondează startupul Theranos, alături de iubitul ei – Sunny Balwani (Naveen Andrews). De-a lungul încercărilor repetate de a obține finanțări și a crea un prototip funcțional, Holmes minte constant și pune în pericol vieți cu îndârjire, până când este prinsă.
Ce te învață: Companiile din Silicon Valley mizează des pe principiul fake it till you make it, dar acest mindset nu face echipă bună cu domeniul medical, în care miza sunt viețile umane. Miniseria te învață că succesul se obține în timp (iar scurtăturile pot provoca dezastre), că o soluție genială nu valorează nimic dacă nu este dublată de o etică solidă și că antreprenorii trebuie să-și cunoască limitele și să-și admită greșelile.
Dacă îți place, uită-te și la: Painkiller (2023), o miniserie despre compania Purdue Pharma și familia din spatele ei (Sackler). Purdue Pharma și-a prezentat medicamentul OxyContin drept o pastilă-minune, care te scapă de durerea cronică fără a da dependență. Aceste minciuni au facilitat apariția crizei opioidelor din Statele Unite și au provocat sute de mii de decese. Poate fi văzută pe Netflix și Amazon Prime Video.

3. Super Pumped (2022-prezent)

Număr de episoade: 7
Îl poți urmări pe: Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV+
Despre: Scenariul are la bază cartea omonimă de nonficțiune a reporterului Mike Isaac (din 2019) și spune povestea apariției și dispariției meteorice a fostului CEO Uber, Travis Kalanick (Joseph Gordon-Levitt). Cu un plan de afaceri atipic și principii mai puțin ortodoxe, acesta a făcut din Uber o companie de succes, dar prețul plătit a fost mult prea mare. Serialul este unul de tip antologie (fiecare serie se va centra pe altă poveste), iar al doilea sezon va avea în vizor apariția Facebook. 
Ce te învață: Antreprenorii vor descoperi un studiu de caz despre industria de ridesharing, ignorarea legilor și leadership de genul „Așa nu”, din care vor învăța că lăcomia este o forță care te corupe, iar convingerea că trebuie să câștigi cu orice preț provoacă daune ireversibile.
Dacă îți place, uită-te și la: WeCrashed (2023, disponibil pe Apple TV+), o miniserie despre apariția și declinul WeWork, companie de coworking creată de Adam Neumann (Jared Leto). Scenariul are la bază un podcast omonim din 2002. Neumann a vrăjit investitorii și a reușit să-și evalueze compania la 47 de miliarde de dolari, dar listarea la bursă a dărâmat tot castelul din cărți de joc.

👉 Dacă vrei să afli mai multe despre mentalitatea potrivită când lucrezi ca freelancer sau în echipă, urmează cursul nostru despre leadership și self-leadership.

4. The Billion Dollar Code (2021)

Număr de episoade: 4
Îl poți urmări pe: Netflix, Apple TV+
Despre: Este o miniserie germană inspirată de realitate, despre fondarea companiei ART+COM (în anii ’90, la Berlin), de către vizionarii Juri Müller (Misel Maticevic) și Carsten Schlüter (Mark Waschke). În paralel, urmărești procesul intentat de aceștia împotriva gigantului Google (în 2014), care le-a folosit software-ul de mapare 3D TerraVision pentru a construi Google Earth.
Ce te învață: Orice antreprenor tech va aprecia povestea acestui duo care a avut o idee revoluționară și a reușit să schimbe lumea. Și va învăța din greșelile celor doi că nu întotdeauna cine vine primul cu o soluție este și persoana care face cei mai mulți bani de pe urma acesteia. Morala? Este extrem de important să-ți protejezi proprietatea intelectuală.
Dacă îți place, uită-te și la: StartUp (2016-2018, disponibil pe Amazon Prime Video), care spune povestea unui startup crypto – GenCoin. Fondatorii nu sunt niște antreprenori tipici, ci un bancher (Adam Brody), o programatoare (Otmara Marrero) și un traficant de droguri (Edi Gathegi). Pe urmele lor se află agentul FBI Phil Rask (Martin Freeman). Aflați în căutarea „visului american”, eroii noștri se lovesc de obstacole imprevizibile, ca orice fondator de startup în luma reală.

5. Suits (2011-2019)

Număr de episoade: 134 (de-a lungul a 9 sezoane)
Îl poți urmări pe: Netflix, Amazon Prime Video
Despre: Acțiunea are loc într-o firmă de avocatură din New York, unde Mike Ross (Patrick J. Adams) devine asociatul carismaticului avocat Harvey Specter (Gabriel Macht), deși nu a făcut Dreptul. Mike are memorie fotografică și Harvey este unul dintre cei mai respectați avocați din oraș, iar împreună formează o echipă aparent imbatabilă.
Ce te învață: Serialul este doldora de lecții despre încrederea în sine (și cât de departe poți ajunge dacă și altcineva crede în tine), munca în echipă, importanța comunicării eficiente în mediul profesional, improvizația în complexul mediu corporatist, perseverența în fața obstacolelor, faptul că un obraz gros este necesar când pui bazele unui startup sau că imaginea e la fel de importantă ca talentul. „Suits” surprinde legătura strânsă dintre mediul legal și cel de business: negocierea unui contract, dispute legate de proprietatea intelectuală, achiziții, importanța considerentelor legale atunci când iei decizii de business și a unei echipe legale care știe tot ce mișcă în domeniu.
Dacă îți place, uită-te și la: The Good Wife (2009-2016, disponibil pe Amazon Prime Video și Apple TV+), în care Alicia Florrick (Julianna Margulies) iese cu capul sus dintr-un scandal familial și se angajează la o firmă de avocatură. Aici devine rapid parteneră, apoi își deschide propria firmă și îți arată că o femeie la putere poate face minuni.

6. Succession (2018-2023)

Număr de episoade: 39 (de-a lungul a 4 sezoane)
Îl poți urmări pe: Max, Amazon Prime Video, Apple TV+
Despre: O dramă despre clanul Roy, care deține o companie media și de entertainment globală, supusă presiunilor cauzate de luptele interne pentru putere. Serialul (laureat cu 19 Premii Emmy, 9 Globuri de Aur și 3 trofee BAFTA) este populat de personaje insuportabile, dar geniale: de la patriarhul Logan Roy (Brian Cox), la copiii lui disfuncționali – Kendall (Jeremy Strong), Roman (Kieran Culkin), Shiv (Sarah Snook) și Connor (Alan Ruck). 
Ce te învață: Importanța alinierii culturii interne a companiei cu obiectivele de business și promovarea unui mediu de lucru pozitiv, pentru că unul toxic are un impact negativ asupra psihicului angajaților și productivității. În paralel, scenariul pune sub lupă dilema multor antreprenori în vârstă, legată de viitorul afacerii lor, după ce se retrag din activitate: nu-ți confunda moștenirea cu bogăția financiară și nu face greșeala de a insista să-ți lași afacerea unui membru al familiei (alege pe cineva calificat și pasionat).
Dacă îți place, uită-te și la: Empire (2015-2020), care are 8 nominalizări la Emmy și spune povestea lui Lucious Lyon (Terrence Howard), un fost traficant de droguri care a construit un imperiu hip-hop. Cele 6 sezoane surprind la fix impactul lăcomiei antreprenoriale, a conflictelor interne dintr-o companie uriașă și a competiției corporatiste. Serialul poate fi urmărit pe Disney+ și Amazon Prime Video. 

7. Girlboss (2017)

Număr de episoade: 13
Îl poți urmări pe: Netflix, Apple TV+
Despre: Inspirat de autobiografia cu același nume a Sophiei Amoruso, fondatoare și CEO a startupului e-commerce de modă vintage Nasty Gal, serialul exemplifică obstacolele și provocările întâmpinate de femeile antreprenor. Amoruso a venit cu ideea Nasty Gal în propriul dormitor, la 22 de ani, iar platforma apărută în 2006 a ajuns să aibă venituri de peste 63,6 milioane de dolari, în 2023. Rebotezată Sophia Marlowe (Britt Robertson) în poveste, aceasta își descoperă pasiunea pentru fashion și învață să fie propria șefă, în timp ce construiește un magazin online fără a avea datorii la bănci.
Ce te învață: Importanța branding-ului (mai ales pe o piață saturată), valoarea perseverenței atunci când dai peste obstacole și a pasiunii pentru ceea ce faci, care te ajută să te dedici 100% ideii și soluției tale.
Dacă îți place, uită-te și la: Workin’ Moms (2017-2023, disponibil pe Netflix și Apple TV+), o comedie perfectă pentru orice antreprenor stresat, care încearcă să găsească un echilibru între job și familie. Eroinele sunt 4 prietene ale căror ținte profesionale le cam dau peste cap viața de zi cu zi: Kate (Catherine Reitman), Jenny (Jessalyn Wanlim), Anne (Dani Kind) și Frankie (Juno Rinaldi).

8. Ted Lasso (2020-2023)

Număr de episoade: 34 (de-a lungul a 3 sezoane)
Îl poți urmări pe: Apple TV+
Despre: Este o comedie plină de suflet, despre americanul titular (Jason Sudeikis), care se mută în Marea Britanie și devine antrenorul unei echipe de fotbal din Premier League, AFC Richmond. Aici își folosește personalitatea plină de bună dispoziție pentru a-și motiva echipa și a demonstra că e mult mai deștept decât pare. 
Ce te învață: Laureat cu 19 Premii Emmy, serialul învață orice antreprenor să nu ignore partea de wellness și sănătate mintală, să fie un exemplu de pozitivitate, să-și accepte vulnerabilitățile, să învețe constant și să se concentreze și pe potențialul angajaților (nu doar pe performanța acestora).
Dacă îți place, uită-te și la: Ballers (2015-2019, disponibil pe Max și Netflix), în care fostul jucător de fotbal american Spencer Strasmore (Dwayne Johnson) devine manager financiar al noii generații de sportivi NFL. Strasmore e un tip complex, care își propune constant să ajute jucătorii mai mult decât a fost el ajutat și care nu se lasă dărâmat de nimic. Cu 5 nominalizări la Emmy, serialul te învață că perseverența dă roade, indiferent de domeniul de activitate, iar tenacitatea și deschiderea emoțională sunt două elemente care te pot transforma într-un șef de nota 10.

9. Billions (2016-2023)

Număr de episoade: 84 (de-a lungul a 7 sezoane)
Îl poți urmări pe: Max, Amazon Prime Video, Apple TV+
Despre: Procurorul Chuck Rhoades (Paul Giamatti) primește cazul lui Bobby „Ax” Axelrod (Damian Lewis), un hedge fund manager implicat într-o serie de activități ilegale, care pare de neatins. Serialul explorează lumea investițiilor din industria financiară, unde puterea, politica și banii cântăresc greu și se folosesc diverse strategii pentru a orienta piața în favoarea ta.
Ce te învață: Cum să negociezi eficient, în ce să investești profitul, importanța unui plan și a reputației brandului tău, care sunt consecințele practicilor de business lipsite de etică, complexitățile piețelor financiare, psihologia din spatele deciziilor dificile de afaceri și cât de vital este să-ți cunoști competitorii de pe piață.
Dacă îți place, uită-te și la: A Man in Full (2024), o miniserie Netflix inspirată de cartea lui Tom Wolfe (din 1998), care te învață că puterea te orbește. Protagonistul este un mogul imobiliar (Jeff Daniels) pe care îl ajung din urmă ilegalitățile, minciunile și vârsta. Lecțiile antreprenoriale desprinse din cele 6 episoade țin de cashflow, networking și diversificarea portofoliului de investiții.

10. Better Call Saul (2015-2022)

Număr de episoade: 63 (de-a lungul a 6 sezoane)
Îl poți urmări pe: Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV+
Despre: Este un spin-off al aclamatului serial Breaking Bad, axat pe coruptul avocat Saul Goodman (Bob Odenkirk). Pe numele lui real Jimmy McGill, acesta e un exemplu clasic de fake it till you make it: fost escroc, Saul are metode lipsite de etică și e un egocentrist uns cu toate alifiile, care captivează iremediabil privitorul. Serialul are în tolbă 53 de nominalizări la Emmy și 6 la Globul de Aur.
Ce te învață: Că trebuie să creezi un nume de brand memorabil, să-ți cunoști bine de tot clienții, să le vinzi beneficii (nu caracteristici de produs/serviciu), să știi exact când trebuie să-ți asumi riscuri și că relațiile contează mai mult decât tranzacțiile.
Dacă îți place, uită-te și la: Breaking Bad (2008-2013, laureat cu 16 Premii Emmy, 2 Globuri de Aur și 1 trofeu BAFTA), povestea profesorului de chimie Walter White (Bryan Cranston) care devine ditamai traficantul de droguri, în urma unor mișcări antreprenoriale creative. Serialul poate fi urmărit pe Netflix, Apple TV+ și Amazon Prime Video.

11. Silicon Valley (2014-2019)

Număr de episoade: 53 de episoade (de-a lungul a 6 sezoane)
Îl poți urmări pe: Max, Amazon Prime Video, Apple TV+
Despre: Programatorul Richard Hendricks (Thomas Middleditch) creează aplicația Pied Piper și fondează o companie tech bazată pe data compression technology. Sitcomul premiat cu 2 trofee Emmy este perfect pentru antreprenorii din această nișă, care se întreabă dacă ambiția și lăcomia pot coexista în business. În Silicon Valley, Hendricks și partenerii lui se lovesc de rivali hotărâți, decizii dificile, investitori provocatori și numeroase riscuri.
Ce te învață: Importanța găsirii investorilor potriviți, a eforturilor de networking, a unei echipe dedicate și a asumării de riscuri calculate, într-un peisaj de business în continuă evoluție. În plus, surprinde problemele diverse de care se lovesc startupurile – de la finanțările de tip Venture Capital și oferirea unui produs/serviciu inovator, la competiția intensă și drepturile de proprietate intelectuală.
Dacă îți place, uită-te și la: Halt and Catch Fire (2014-2017, o nominalizare la Emmy), a cărui acțiune are loc în anii ’80. În scenariu, un vânzător de computere (Lee Pace), un inginer (Scoot McNairy) și o programatoare (Mackenzie Davis) construiesc un computer personal revolționar, care poate concura cu liderul în domeniu, IBM. Pe traseu, învață că o problemă nu are o singură soluție, că a avea cunoștințe tehnice reprezintă un avantaj major și că un lider trebuie întotdeauna să-și asume responsibilitatea. Serialul e disponibil pe Amazon Prime Video și Apple TV+.

12. The Newsroom (2012-2014)

Număr de episoade: 25 (de-a lungul a 3 sezoane)
Îl poți urmări pe: Max, Amazon Prime Video, Apple TV+
Despre: Un serial despre redacția Atlantis Cable News, condusă de imparțialul Will McAvoy (Jeff Daniels, premiat cu un Emmy pentru rol), care are de luat decizii dificile în fiecare zi, alături de membrii echipei lui idealiste (Emily Mortimer, John Gallagher Jr., Alison Pill, Dev Patel, Olivia Munn). Eterna luptă fapte și adevăr vs. rating și publicitate este piperată de discursurile pline de pasiune ale unor workaholici care produc emisiuni interesante și relevante, pline de ştiri autentice, în ciuda obstacolelor profesionale sau personale.
Ce te învață: Nu e suficient să ai doar o idee bună, alege-ți parteneri care să te completeze, ai grijă de angajații tăi, citește mereu cu atenție contractul înainte de a-l semna și nu încerca să te dezvolți prea rapid.
Dacă îți place, uită-te și la: The Morning Show (2019-prezent, disponibil pe Apple TV+), alt serial despre o redacție TV – una unde se produce o emisiune matinală de știri. Povestea ilustrează dinamica unui mediu unde Alex Levy (Jennifer Aniston) primește o nouă colegă de pupitru, Bradley Jackson (Reese Witherspoon), după ce partenerul ei din ultimii 15 ani – Mitch Kessler (Steve Carell) – este acuzat de abuz sexual. Povestea este perfectă pentru femeile antreprenor care vor să se impună la locul de muncă.

13. House of Lies (2012-2016)

Număr de episoade: 58 (de-a lungul a 5 sezoane)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video
Despre: Un serial cu un Premiu Emmy la activ, axat pe viața personală și profesională a lui Marty Kaan (Don Cheadle, laureat cu un Glob de Aur pentru rol), un tip manipulator și seducător, care are o firmă de consultanță de management. Scenariul este inspirat de o carte de Martin Kihn (din 2005) și îți arată ce fel de lider nu trebuie să fii.
Ce te învață: Cum să te impui într-un domeniu dominat de bărbați, cum să folosești informațiile valoroase existente deja în organizația ta (în loc să dai fuga la un consultant care te impresionează cu un munte de date și te învață cum să faci mai mulți bani).
Dacă îți place, uită-te și la: House of Cards (2013-2018, 7 Premii Emmy și 2 Globuri de Aur), povestea altui mare manipulator – omul politic Francis Underwood (Kevin Spacey). Omul vrea să dețină puterea cu orice preț, știe că informația înseamnă putere, încearcă mereu ceva nou și face manevre iscusite pentru a ajunge la Casa Albă, în Biroul Oval, ajutat de la fel de ambițioasa lui soție, Claire (Robin Wright). Serialul poate fi văzut pe Netflix, Amazon Prime Video și Apple TV+.

14. Mad Men (2007-2015)

Număr de episoade: 92 (de-a lungul a 7 sezoane)
Îl poți urmări pe: Amazon Prime Video
Despre: O poveste din anii ’60, când puteai promova orice cu un tagline reușit, amplasată într-o agenție de publicitate, unde enigmaticul Don Draper (Jon Hamm) face legea. Laureat cu 16 Premii Emmy și 5 Globuri de Aur, serialul exemplifică importanța poveștilor bine spuse, inovației permanente și înțelegerii comportamentului consumatorului în crearea de campanii de marketing eficiente.  
Ce te învață: Arta persuasiunii și puterea comunicării eficiente, impactul schimbărilor sociale și culturale asupra unei afaceri, importanța relațiilor cu clienții, cum construiești un pitch reușit și cum administrezi tensiunile între departamentele companiei tale. În plus, subliniază elegant modul în care creativitatea vine din experiență și viața personală o afectează pe cea profesională.
Dacă îți place, uită-te și la: Versiunea americană a sitcomului The Office (2005-2013, 4 Premii Emmy și un Glob de Aur), o parodie despre viața de zi cu zi într-un birou plin de angajați cu personalități diferite (interpetați de Steve Carell, Rainn Wilson, John Krasinski, Jenna Fischer și B. J. Novak). Serialul te învață cum să-ți urmezi visurile, importanța timing-ului și cum să fii un lider bun, care știe să administreze o echipă complexă. Și poate fi urmărit pe Netflix, Max și Amazon Prime Video. 

👉 Descoperă cum să ții un pitch convingător în care îți prezinți proiectul cu misiune socială, din articolul nostru pe această temă.

Surse foto: unsplash.com, imdb.com, imdb.com, imdb.com.

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail