Leadership și self-leadership

Leadership și self-leadership sunt doi termeni care merg mână în mână atunci când vorbim despre lideri sau despre autogestionare, fie că ai propria afacere sau faci parte dintr-o organizație. Succesul tuturor liderilor depinde de stăpânirea acestor două concepte și de a avea mentalitatea și talentele necesare pentru a aduna resursele de care ai nevoie.

Înțelegerea self-leadership-ului   

În literatura de specialitate timpurie, termenii de self-leadership și self-management au fost adesea utilizați împreună. Concluzia la care s-a ajuns a fost că self-leadership-ul este conectat cu conștiința de sine și cu autogestionarea.   

Self-leadership-ul constă în 3 abilități:   

  • Stabilirea de obiective, ceea ce înseamnă, în esență, să rezonezi cu ceea ce trebuie să faci și să știi care sunt termenele-limită pentru proiecte și task-uri. Concret, dacă ai o afacere în industriile creative, este esențial să îți clarifici obiectivele de la început cu clientul sau echipa ta.   

  • Atunci când îți stabilești obiective, încearcă metoda SMART, ceea ce înseamnă că orice obiectiv pe care îl stabilești trebuie să fie: specific, măsurabil, realizabil, relevant și bazat pe timp.   

  • Un obiectiv trebuie, de asemenea, să fie clar, negociat (mai ales atunci când nu este suficient de relevant pentru tine, așa cum ar putea fi pentru altcineva) și reformulat astfel încât să aibă sens pentru tine, precum și pentru toți ceilalți.  

Poate fi despre felul în care te evaluezi pe tine personal, în legătură cu abilitățile și angajamentul față de un obiectiv sau o sarcină specifică pe care trebuie să o îndeplinești. Astfel, poți anticipa cum o să te descurci și cum te vei simți pe parcursul procesului.   

Poți descoperi stilul tău de conducere întrebându-te inclusiv cine ia decizia finală în ceea ce privește modul în care a fost atins obiectivul sau cum a fost îndeplinită sarcina? În acest punct, un lider poate să încurajeze sau să ghideze, să delege sau să fie directiv.  

Abilitățile de self-leadership  

Charles C. Manz spunea că: "Toate ființele umane sunt lideri de sine; cu toate acestea, nu toți liderii de sine sunt eficienți în a se autoconduce" - așadar, trebuie mai întâi să îți dai seama cine ești, care sunt experiențele pe care ți le dorești și cum te poți ghida pentru a le realiza. Liderii de succes nu sunt întotdeauna "înnăscuți"; ei pot să găsească resurse și să învețe cum să devină mai buni pe parcurs.

Dacă înțelegi cine ești, ce poți face, încotro te îndrepți și care e capacitatea ta de a influența prin felul în care comunici, prin comportamentele tale proprii și cunoașterea de sine, atunci poate că îți va fi mai ușor să vizualizezi procesul prin care încerci să te "conduci" pentru a-ți atinge obiectivele.  

Acest lucru se referă pur și simplu la determinarea a ceea ce faci, de ce o faci și cum o faci (modelul Cercului de Aur).   

De asemenea, ca să poți exersa self-leadership-ul ai nevoie să te simți liber - o caracteristică foarte importantă indiferent de industria în care lucrezi. Acest lucru e cu atât mai important pentru cei care lucrează în industriile creative sau ca liber profesioniști - ei își gestionează timpul după cum doresc și sunt mai flexibili decât cei care lucrează de la 9 până la 17.   

"Self-leadership înseamnă să ai un simț dezvoltat despre cine ești, ce poți face, unde te duci, împreună cu abilitatea de a-ți influența comunicarea, emoțiile și comportamentul pe drumul spre a ajunge acolo." (Bryant, Kazan 2012)].  

Știind că totul vine de la tine, în tot ceea ce faci, trebuie să înțelegi că self-leadership-ul înseamnă dezvoltarea constantă a "jocului interior" (mentalitatea) și a "jocului exterior" (acțiunea):  

Jocul interior constă în intenție, conștientizare de sine, încredere în sine și autoeficacitate, iar jocul exterior constă în influență și impact.  

Dar cum rămâne cu leadership-ul?   

După cum știm (sau nu) deja, conducerea nu are nimic de-a face cu titlurile, puterea, statutul social sau atributele personale. Se bazează mai ales pe influența socială, care mobilizează eforturile celorlalți în vederea atingerii unui obiectiv.  

Leadership-ul ar trebui să fie format din inspirație și direcție. Nu este sinonim cu managementul, dar un management bun este cu siguranță necesar, pentru că managementul se referă la rezultate și la existența unor structuri și sisteme bine stabilite, în care fiecare știe ce trebuie să facă.   

Să facem mai întâi o scurtă comparație între management și leadership:   

  • leadership-ul este acțiunea de a exercita puterea și influența personală pentru a obține autoritate, în timp ce managementul se bazează pe puterea poziției și pe ierarhie pentru a executa ordinele;  

  • leadership-ul este cel care dă putere oamenilor, în timp ce managementul impune autoritate;  

  • leadership-ul încurajează schimbarea, în timp ce managementul implică ordine stricte.   

Așadar, ne putem baza pe ideea că managerii gestionează lucruri, dar liderii conduc și sunt mai aproape de oameni. Warren Bennis completează această idee afirmând că "Leadershipul este capacitatea de a transpune viziunea în acțiune".   

Liderii sunt definiți în mod formal, dar mai ales informal, astfel încât, dacă oamenii din jurul lor împărtășesc aceleași valori și idei, atunci va fi mai ușor să lucreze împreună pentru o misiune. De obicei, se așteaptă ca liderii să inspire și să convingă, mai degrabă decât să dea ordine sau să încerce să îi controleze pe ceilalți și sunt conduși de un sentiment de unitate, făcând lucruri împreună cu alții. Dar pentru a fi un lider mai bun, trebuie mai întâi să afli ce tip de lider ești.   

Trecerea de la self-leadership la leadership-ul unei echipe

Self-leadership-ul este acel factor critic pentru succesul individual și organizațional, așa cum spunea Peter Senge: "Organizațiile învață doar prin indivizi care învață. Învățarea individuală nu garantează învățarea organizațională. Dar, fără aceasta, nu are loc nicio învățare organizațională."   

Totuși, un studiu interesant, realizat în 2011, a arătat că self-leadership-ul este mai performant la nivel individual, prezentând răspunsuri afective mai bune și performanțe profesionale îmbunătățite, aspecte care nu sunt la fel de consistente la nivel de echipă.   

Poți concluziona de aici că leadershipul de sine ține cu adevărat de fiecare persoană și de capacitatea sa de a se autoevalua și de a performa.   

Domeniile creative au cam aceleași caracteristici atunci când vine vorba de un leadership sănătos, dar aici, managementul este mai natural de identificat. Când vine vorba de conducerea oamenilor creativi, trebuie mai întâi să înțelegi:    

  • întregul proces de creație, care nu este liniar de cele mai multe ori și care apare în mod obișnuit în mod discontinuu și în orice moment al zilei sau al nopții;  

  • că există o mulțime de variabile care afectează întregul proces de creație, iar energia pentru îndeplinirea sarcinilor poate apărea în mod repetat;  

  • că ar putea exista anumite comportamente asociate cu modul în care reacționează creativii: de la blocajul în fața frustrărilor personale sau externe până la retragere și absență la locul de muncă.  

Acest lucru te-ar putea ajuta să-ți motivezi echipa să contribuie la viziunea ta și ar trebui să îi încurajați să-și alinieze interesele personale cu cele ale afacerii. O viziune ar trebui să se bazeze pe interese comune, având oameni cărora le pasă de lucruri similare.    

Pentru că piața creativă este cumva suprasaturată și dificil de atins, este important ca liderii să recunoască și să cultive eșecul ca fiind inevitabil, dar, în același timp, ar trebui să promoveze și împlinirea personală și un sentiment de scop pentru echipa lor.   

Așadar, cum ar trebui să se comporte liderii?   

Dacă ți se oferă oportunitatea unui nou rol sau vrei să faci tranziția spre o poziție de conducere, iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont atunci când conduci oameni:  

  • Fii self-aware, pentru că leadership-ul începe cu abilitatea de a te autoconduce. Dacă știi deja cum să te autogestionezi și ești conștient de sine, va fi mai ușor să fi pus într-o poziție în care îi poți conduce pe alții.    

  • Ajută-ți echipa să-și realizeze potențialul, pentru că leadership-ul nu înseamnă autopromovare. Ar trebui să te concentrezi pe nevoile echipei tale înainte de a-ți lua în considerare propriile nevoi, să știi de ce are nevoie echipa ta, să soliciți contribuția acesteia la luarea deciziilor și, în cele din urmă, să creezi un sentiment de încredere pentru motivarea acesteia. Toate aceste lucruri ar trebui să demonstreze succesul tău ca lider.  

  • Cultivă valorile personale și credibilitatea, deoarece brandul personal este esențial pentru a vă stabili integritatea încă de la primele interacțiuni cu echipa ta. Cunoscând ceea ce reprezinți și întruchipând valori specifice în comportamentul tău de zi cu zi, vei câștiga respectul echipei tale. Condu prin propriul exemplu și dă dovadă de integritate, incluzând opiniile și ideile tuturor în anumite chestiuni.    

  • Schimbarea relațiilor - Probabil cea mai dificilă parte atunci când treci la un rol de conducere. Încearcă să păstrezi un anumit grad de distanță pentru a-ți stabili poziția de lider de echipă, trebuie să rămâi neutru și încerci să privești imaginea de ansamblu a lucrurilor.   

  • Fă cunoștință cu echipa ta. Va trebui să dedici destul de mult timp discuțiilor individuale cu fiecare membru al echipei. Astfel, le vei arăta că sunt apreciați ca indivizi, că ideile lor contează și că ești cu adevărat interesat de progresul lor. La început, ar putea fi de ajutor și la stabilirea planului pentru echipa ta, să vezi ce cred ei despre noua ta poziție, cum va afecta sau nu relația ta cu fiecare dintre ei și cum văd ei colaborarea în general.  

  • Cultivă-ți empatia. În calitate de lider și de persoană care a avut succes anterior pe cont propriu, vei avea ocazia să dezvolți conștiința de sine și cunoașterea celorlalți, așa că folosește această oportunitate și această poziție pentru a înțelege și a încerca să acorzi atenție nevoilor lor.   

Cum poți să conduci și să te autoconduci   

  • fii conștient de toate punctele forte, puterile și abilitățile pe care le deții   

  • stabilește obiective și fă planuri pentru a le atinge  

  • acceptă-ți și asumă-ți responsabilitatea pentru rezultate și efecte. 

Nu da vina pe alte persoane, nu căuta scuze și vei deține controlul deplin asupra a ceea ce se întâmplă în anumite situații.   

Așa cum spunea Lao Tzu: "A-i stăpâni pe ceilalți înseamnă putere. Să te stăpânești pe tine însuți este adevărata putere" - trebuie să ne înțelegem și să ne cunoaștem foarte bine pe noi înșine înainte de a încerca să-i învățăm sau să-i gestionăm pe alții.      

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail