Ascultă-i și pe cei care nu cred în produsul tău – uneori au dreptate. Investește în starea ta de bine. Construiește-ți succesul alături de ceilalți – nu împotriva lor. Citește acest articol pentru a descoperi câteva lecții despre creativitate, reziliență și wellbeing aflate de la speakerii care au urcat pe scenă la Românii sunt antreprenori, pe 15 mai 2025.
Sub sloganul „Gândește creativ, acționează strategic”, Românii sunt antreprenori (RSA) 2025 a explorat echilibrul dintre intuiție și planificare – cele două abilități-cheie pentru orice fondator care urmărește să construiască o afacere sănătoasă și sustenabilă. O altă temă a acestei ediții a fost și starea de bine a antreprenorilor – cum se pot proteja de burnout, cum își pot susține echipele și cum pot construi un ritm sustenabil de lucru în ecosistemul românesc.
Cea mai importantă meserie de pe pământ
„Vremurile sunt complicate, dar rămânem încrezători că antreprenoriatul în România n-are cum decât să continue și să contribuie la un viitor mai bun”, a spus Oana Craioveanu, CEO și co-fodator Impact Hub Bucharest, în discursul de deschidere a evenimentului.
Viitorul și rolul antreprenorului în societate au fost două idei principale ale panelului cu tema „Reziliență și adaptare în business, în timpuri tulburi”, moderat tot de Oana Craioveanu.
„Antreprenoriatul e cea mai importantă meserie de pe pământ”, a spus Corneliu Bodea, CEO ADREM și președinte al Centrului Român al Energiei. „Orice domeniu care-și găsește locul în societate are la bază niște oameni care au atât ideea cât și puterea de a o pune în practică. Antreprenorul creează valoare, el este superb atât în reușita lui cât și în nereușită. Și prin nereușitele lui creează valoare, acest ciclu creează alte și alte inițiative.”
Diferența între cine e antreprenor și cine vrea să fie e curajul, a spus și Avi (Flaviu) Cicirean, fondator Brand Minds. „Trebuie să-ți asumi să și greșești. Trebuie să știi să disociezi o tâmpenie pe care ai făcut-o sau o decizie neinspirată de cine ești tu ca persoană. Cred că eșecul vine embeded în ADN-ul de antreprenor. Trebuie să iei decizii in blind, bazate doar pe presupuneri pe care mergi apoi să ți le valideze piața. Rolul nostru e de a ne valida ideile bazate pe feedbackul din piață. Cu cât reușim să o facem mai repede, cu atât avem mai repede succes”
Impactul antreprenoriatului merge dincolo de propriul business. „Rolul antreprenorului poate să fie într-o asumare conștientă a unor decizii de afaceri care se reflectă în ce fel de angajați vreau să selectez, a spus Daniela Nemoianu, avocat și vice-președinte AmCham. „Pot să mă implic în recrutarea lor încă din partea de pregătire a lor, de învățământ profesional, pot să fiu parte dintr-o inițiativă? Pot să ajut tinerele mame să se implice în proiecte antreprenoriale ca să aibă mai multă flexibilitate? Toate deciziile acestea de business pot să aibă și o componentă de impact social de care ar trebui, ideal, să ținem cont, dincolo de orice constrângeri ale pieței.”
În opinia lui Corneliu Bodea, „antreprenorii nu trebuie să se pregătească pentru viitor, ei trebuie să înfăptuiască viitorul”.
Cred că toți antreprenorii deschid nenumărate drumuri către viitor. Dintre aceste drumuri, doar unele vor merge, altele se vor închide și se vor naște altele. Antreprenorii creează viitorul.
Corneliu Bodea, CEO ADREM
„Un antreprenor bun tot timpul gândește în avans. El trăiește în viitor și anticipează ce vine”, a subliniat și Avi Cicirean. „Adaptarea e extraordinar de importantă. Intuiția antreprenorială vine din experiențe, din stat cu oameni, cu echipa, debate-uri, PNL-uri, din cât mai multe date din teren.”
Nu poți să ai succes singur
Care e definiția antreprenorului: patron? Problem-solver? Creator? Vizionar? Sau „proprietar de antrepriză”, cum scrie în DEX?
În discursul său de pe scena Românii sunt antreprenori, Dragoș Anastasiu, președintele Asociației Rethink Romania și antreprenor cu multiple inițiative la activ, a oferit definiția lui preferată, sub formă de anecdotă: antreprenorul e cel care se duce la piscină, urcă pe trambulina de 10 metri, se aruncă și apoi constată că nu e apă în bazin. Până ajunge jos trebuie să găsească soluția. „Eu asta am făcut – m-am aruncat în ap. Cea mai bună decizie a fost să vin din Germania acum 30 de ani ca să fac antreprenoriat în România.”
În opinia lui, România a crescut datorită antreprenorilor. „A existat o pătură de oameni care, dincolo de faptul că au fost flămânzi și au vrut să crească, au zis: nu e suficient să-mi fie mie bine, trebuie să-ți fie și ție bine. Au fost oameni care nu s-au văzut doar pe ei, ci și pe ceilalți, care au văzut că nu e suficient ca el să fie prosper, ci și angajații lui să fie.”
Dragoș Anastasiu a subliniat că nu poți să ai succes dacă cei de jurul tău n-au. „Dacă vrei să ai succes, e bine să ai un sentiment care în engleză se cheamă care, în română se traduce prin grijă sau păsare (doar că în dicționar există doar cuvântul nepăsare).” Sentimentul de păsare nu poate să fie doar despre tine, trebuie să fie și despre ceilalți, și despre țara ta.
În industria ospitalității, ai două mindseturi posibile: te uiți la clientul tău ca la un burete de stors sau ca la „cea mai dragă ființă de pe pământ”. Îi zâmbești ca unui membru al familiei, îi pregătești camera, îi prepari mâncarea, te îngrijești de tot sejurul său ca de al mamei sau al copilului tău. Dacă alegi acest mindset, e pentru că-ți pasă de client, iar „esența păsării e iubirea”. O faci dacă-ți iubești clienți și iubești oamenii în general.
„Asta e valabil și pentru țară. Dacă-ți iubești țara, îți pasă de ea. Dacă-ți pasă de ea, o servești.”
Noi putem să schimbăm fața acestei țări. Antreprenorii adevărați sunt cei cărora le pasă: de ei, dar și de ceilalți. De clienți, dar și de țară. Ăsta e mindsetul adevărat al antreprenorilor.
Dragoș Anastasiu, președinte Rethink
Antreprenorul și-a încheiat discursul printr-un îndemn către toți antreprenorii să se implice și în viața politică. „Îmi doresc ca toți cei de aici să acționeze. Nu evitați să intrați în politică pentru că dacă evitați lăsați spațiu altora să o facă”, care au grijă și păsare doar pentru persoana proprie.
Businessul NU e mai important decât viața sau sănătatea
„Sănătatea mintală e totul”, a spus Matthew Phelan, cofondator The Happiness Index, speaker și autor, în deschiderea conversația despre wellbeingul antreprenorial pe care a avut-o pe scenă cu Alex Grecu, gazda evenimentului. „Dacă nu ai grijă de ea (ca antreprenor), lucrurile devin sumbre foarte rapid”, a adăugat el, povestind o conversație recentă în care și-a dat seama că interlocutorul se gândea la suicid din cauza presiunii cu care venea businessul pe care-l conduce.
A avea o afacere vine la pachet cu stres, probleme și obstacole nenumărate. Dar businessul tău nu trebuie să fie mai important decât viața și sănătatea ta, a subliniat Phelan. Mentalitatea de constant growth pe care o au fondatorii de startupuri atrage după ea și așteptări mari din partea investitorilor, iar presiunea acumulată constant poate duce la burnout.
De aceea, antreprenoriatul trebuie să însemne perioade intense de lucru, urmate de zile libere, pauze, relaxare, reîncărcare energetică. Trebuie să vezi odihna ca pe o investiție în tine și în afacerea ta, a explicat Phelan. Așa mai reduci și din sentimentul de vină pe care sigur îl ai, dacă ești extrem de focusat și pasionat de businessul tău.
Cele trei lucruri pe care el le aplică pentru a-și menține sănătatea mintală sunt timpul petrecut cu familia, abstinența de la alcool și revizitarea permanentă a nivelului de fericire din viața personală și din cea profesională.
Dacă n-aș fi avut o familie, nu știu dacă aș mai fi fost aici, în fața voastră. Pentru că sunt un workaholic; iar familia m-a ajutat să mă opresc.
Matthew Phelan, cofondator The Happiness Index
„Voiam să devin fotbalist profesionist”, a povesit Phelan. „Prima lecție pe care am primit-o de la antrenorul meu a fost să-mi ascult întotdeauna corpul. Nu am uitat-o niciodată. Și când am devenit antreprenor, mi-am dat seama că în momentul în care începea weekendul eram foarte obosit și nu mai reușeam să petrec timp cu copiii mei. Atunci mi-am zis că nu vreau să fac lucruri care-mi scad nivelul de energie. Consumul de alcool era unul dintre ele. Iar asta m-a ajutat și să-mi îmbunătățesc calitatea somnului.”
Companiile bune nu își văd angajații ca pe o baterie care, odată descărcată, trebuie aruncată și înlocuită cu alta, a mai spus Phelan. O echipă este ca o grădină, trebuie îngrijită constant și – în timp – va crește frumos. Pentru a avea grijă de angajații tăi, axează-te pe o fundație care le oferă un mediu de lucru în care să se simtă valorificați și în care cireașa de pe tort sunt activitățile de teambuilding și relaxare în echipă.
👉 Cât de fericiți sunt angajații români? Ne-a explicat pe larg Matthew Phelan, în acest interviu.
S-ar putea să fii prost
Românii sunt antreprenori 2025 a adus pe scenă și câștigători ai altor ediții ale competiției de pitching Startarium. Unul dintre ei a fost Mihai Cepoi, CEO Jobful, laureat cu premiul III la Startarium Pitch Day 2018. El a prezentat pe scurt 8 lecții personale pe care a trebuit să le învețe în parcursul său antreprenorial.
Ascultă-i și pe cei care zic că s-ar putea să nu funcționeze. Antreprenoriatul e despre a veni cu inovație și a transmite altora felul în care serviciul sau produsul tău le poate aduce valoare. „Dar e o nuanță fină între a fi încăpățânat și a crede în ideea ta și a fi total pe lângă și a insista în ceva ce nu funcționează”, a spus Cepoi. „Perspectiva pe care v-o ofer e să vă întrebați: Dacă sunt prost? Dacă nu am dreptate? Dacă lucrul în care mă încăpățânez nu funcționează?” Singura care deține adevărul este piața, care o să îți spună dacă ideea e bună sau nu.
Crizele sunt acceleratori. Când totul în business merge strună, oamenii sunt reticenți la schimbare. O criză însă diminuează reticența. În plus, în context de criză se diminuează zgomotul și rămân în picioare lucrurile care chiar funcționează și aduc valoare (de excemplu, Airbnb & Uber sunt două businessuri care au explodat în criza din 2008, ca soluții pentru oameni de a-și rotunji veniturile).
Nu toți banii sunt la fel. „Când te uiți în cash flow și în P&L, ai impresia că banii sunt egali. Matematic, chiar sunt. Însă orice antreprenor știe că 10.000 de euro de la un client sunt foarte diferiți de 10.000 de euro de la bancă, de 10.000 de euro dintr-un grant sau de la un investitor.”, a spus Cepoi.
A înțelege diferența dintre valoarea banilor e o componentă esențială în antreprenoriat.
Mihai Cepoi, CEO Jobful
Vinzi oportunitatea de a înmulți banii investitorului. Relația dintre fondator și investitor e adesea ca una elev-profesor. „Avem de multe ori impresia că dacă cineva ne dă bani trebuie să ascultăm de persoana respectivă.” Și investitorul se poziționează uneori ca profesorul care zice „ieși la tablă și spune-mi de ce meriți banii mei”. Și aici e nevoie de o schimbare de mindset, crede Mihai Cepoi. „Din punctul meu de vedere, a ridica investiții e echivalent cu a vinde oportunitatea de a înmulți banii altcuiva. În relația investitor-antreprenor, primul e acolo ca să-și înmulțească banii.”
Cel mai mult contează oamenii. Cel mai mare asset – dar și cel mai mare risc – al oricărui model antreprenorial e reprezentat de oameni. „Dacă sunteți 4 oameni în echipă, fiecare reprezintă 25%; dacă oricare dintre roți nu se învârte bine, impactul e major. La fel e și dacă sunteți 20 sau 50”, spune CEO-ul Jobful. Recomandarea lui este să angajezi cei mai buni profesioniști și să le propui o miză prin care aceștia să-și dorească și ei succesul afacerii pe care o construiți – precum dividendele.
Și maraton, și sprint. În antreprenoriat, cel mai mare diferențiator e agilitatea, spune Mihai Cepoi. Echipele evoluează, schimbă direcția, pivotează mereu ca răspuns la schimbările din piață – e un sprint. „În același timp, de cele mai mult ori supraestimăm ce putem face într-o zi și subestimăm ce putem face într-un an. Asta ne spune că e și un maraton.”
Ce poți să construiești pe termen lung este cel puțin la fel de relevant ca ce poți să faci astăzi.
Mihai Cepoi, CEO Jobful
Bucură-te de proces
Fără bucurie nu e succes. Un antreprenor are mereu de rezolvat provocări pe care alții nu le-au rezolvat. „Dacă un astfel de context îți creează disconfort, te demotivează, nu e ceva de care să te și bucuri, s-ar putea ca antreprenoriatul să nu fie pentru tine. Dacă nu reușești să ajungi într-un punct în care să te și bucuri de proces, e sisific. Mai devreme sau mai târziu n-o să mai fie funcțional.”
N-o face pentru glorie. În ultimii ani, în România a crescut imaginea antreprenorului ca figură glorioasă. Nu e un lucru rău, dar asocierea e una periculoasă, spune Mihai Cepoi. „Dacă vrem să facem antreprenoriat ca să fim glorificați, există și reversul medaliei – riscul de a te demotiva sau de a face mai mult rău decât bine.” Sfatul lui Mihai este să nu subestimezi dificultatea experienței antreprenoriale. „A nu subestima înseamnă a te pregăti.”