Strategii și abilități de pitching

Să vedem care sunt câteva abilități și strategii cheie pentru prezentări de succes. În plus, vorbim și despre abilități de comunicare verbală/nonverbală, ascultare activă și gestionarea timpului. Iată câteva sfaturi despre cum să-ti prezenți ideea după 5 reguli de aur.

1. Păstreaz-o simplă și la obiect

Prezentarea ta nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute. Folosește un limbaj simplu și eficient și rezumă-ți proiectul creativ într-o prezentare de cel mult 10/15 slide-uri. Investitorii adora când ideile sunt scurte, concise și directe.  

2. Cunoaște-ți audiența

Gândește-te la ce urmărești cu prezentarea ta. Fii ferm și demonstreză audienței că știi ce nevoi ai.

3. Vorbește despre problema pe care o abordezi

Evidențiază problema actuală și prezint-o într-o singură frază clară și simplă, apoi propune soluția. Încă o dată, ține cont de publicul tău, precum și de cercetările pe care le-ai făcut asupra competiției.  

4. De ce este abordarea ta unică?  

Pune în evidență propunerea ta de valoare. De asemenea, publicul tău va fi atent la modul în care lucrezi diferit față de ceilalți. În loc să subliniezi pur și simplu toate caracteristicile tale unice, încearcă să le prezinți ca o poveste, pentru a atrage și mai mult potențialii investitori sau membrii publicului.  

5. Închide-ți prezentarea cu o poveste memorabilă

Spune-ți povestea pentru a atinge inima publicului, astfel încât să fii memorabil.  

Punctele principale ale prezentarii tale: 

  • Un text scurt și eficient, care poate fi folosit ca o postare pe Facebook sau ca o scurtă prezentare pe site-ul tău web, de exemplu. 

  • O frază scurtă despre proiectul tău, care să rezume scopul și beneficiile pentru potențialul partener. 

  • Alege titlul proiectului tău și un slogan cool! 

Abilități importante de pitching pe care ar trebui să le dezvolți 

Nu uita: trebuie să fii și un bun ascultător!  Pune-te în locul audienței pentru a-ți comunica eficient ideea sau proiectul. În acest fel, cuvintele, prezentarea, harta mentală și toate instrumentele offline și online vor deveni mai clare și mai utile pentru cele mai importante părți ale proiectului tău.  

După cum poți vedea, există câteva abilități cheie pe care trebuie să le cunoști și să le dezvolți sau să le îmbunătățești pentru a prezenta proiectul în mod eficient.  

Printre acestea se numără capacitatea de a asculta în mod activ. Poate fi ușor doar să vorbești încontinuu cu persoana din fața ta, dar, de fapt, una dintre cheile succesului este ascultarea. Lasă audiența să-ți pună întrebări pentru claritate și aprofundează punctele de vedere ale ascultătorilor.  

Urmărește reacțiile audienței ca să îți dai seama dacă te înțeleg. Se bucură de prezentarea ta? Le oferi informațiile de care au nevoie? Acordă atenție limbajului corporal ca să surprinzi starea și emoțiile. Dacă verifici aceste lucruri de-a lungul pitch-ului tău, îți vei putea adapta tacticile și te vei asigura că mesajul tău e eficient.

De asemenea, vorbitul într-un mod plăcut și captivant este necesar, deoarece propozițiile monotone, cititul sau utilizarea excesivă a jargoanelor sunt modalități de a-ți pierde audiența, indiferent dacă te adresezi unei săli sau porți doar o conversație one-on-one.  

Nu uita că, atunci când te adresezi unui public care nu este familiar cu subiectul prezentat, este esențial să accentuezi cuvintele importante, cele care dorești să rămână în mintea publicului tău mult timp după ce ai terminat prezentarea, cele care conțin informațiile cheie. Acordă atenție tonului vocii, folosește pauze ca să îi ajuți să țină pasul cu tine și concentrează-te pe felul în care pronunți vocalele. Este vital ca discursul tău să se adreseze oamenilor din punct de vedere emoțional, pentru a-i convinge să fie de acord cu ideea, să o "cumpere" sau să o susțină.   

În cele din urmă, gândește-te la limbajul corpului, indiferent dacă te prezenți față în față sau online, deoarece trupul tău transmite mesaje cheie la fel de mult ca și cuvintele. Evită să-ti încrucișezi brațele, deoarece acest lucru te poate face să pari defensiv, păstrează întotdeauna contactul vizual și zâmbește sincer pentru a da impresia de încredere și siguranță. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail