Bunăstarea creativă | Termeni utili

Iată câțiva termeni pe care îi vei învăța în cadrul acestui curs!

Cadrul EntreComp  

"Cadrul de competențe antreprenoriale" publicat de CE în 2016 este un cadru comun de referință care identifică 15 competențe în trei domenii-cheie, care descriu ce înseamnă să fii antreprenor".   

Intervenții creative sau artistice  

O intervenție artistică este o interacțiune cu o operă de artă, un public sau un loc/spațiu deja existent. Ea se desfășoară sub auspiciile artei conceptuale și este, de obicei, o formă de artă performativă. Intervenția se poate referi, de asemenea, la arta care intră într-o situație din afara lumii artei în încercarea de a schimba condițiile existente acolo.

De exemplu, intervenția artistică poate încerca să schimbe situații economice sau politice sau poate încerca să sensibilizeze oamenii în legătură cu lucruri la care nu se mai gândiseră până în punctul respectiv. 

Creative Thinking  

Gândirea creativă este o modalitate de a privi și de a rezolva problemele dintr-o perspectivă diferită, evitând soluțiile tradiționale și gândind outside the box.  

Mind Map 

Mind Map este o modalitate simplă de a face un brainstorming în mod organic, fără să îți faci griji cu privire la ordine și structură. Aceasta îți permite să îți structurezi vizual ideile pentru a te ajuta la analiză și memorie.  

Thinking outside the box 

Aceasta frază înseamnă "în afara sau dincolo de domeniul practicii normale sau al gândirii convenționale". Este utilizat în principal în a gândi outside the box, ceea ce înseamnă a gândi creativ sau într-o manieră neconvențională. 

Creative Problem Solving (CPS)  

Rezolvarea creativă a problemelor (CPS) este o modalitate de a îți folosi creativitatea pentru a dezvolta noi idei și soluții la probleme. Procesul se bazează pe separarea stilurilor de gândire divergentă și convergentă, astfel încât să te poți concentra pe creație în prima etapă, iar apoi pe evaluare în cea de-a doua etapă.  

Obiective SMART  

SMART este un acronim pe care îl poți folosi pentru a te ghida în stabilirea obiectivelor. Criteriile sale sunt atribuite în mod obișnuit conceptului Management by Objectives al lui Peter Drucker.  

Grupuri de discuție (Discussion Groups)

Una dintre metodele de colectare a datelor calitative este discuția de grup. În timpul unui focus grup, cercetătorii facilitează o discuție pentru a obține puncte de vedere și teorii generale despre subiectul cercetării.  

Modelul PERMA 

Abraham Maslow a fost unul dintre primii specialiști din domeniul psihologiei care a descris conceptul de bunăstare (wellbeing), împreună cu caracteristicile unei persoane auto actualizate. Descrierea autoactualizării (self actualization) este o prefigurare a modelului PERMA, care prezintă caracteristicile unui individ înfloritor și a teoriei bunăstării (Wellbeing Theory - WBT). 

Priority Matrix  

Cunoscută și sub numele de Matricea Eisenhower, matricea priorităților este un instrument simplu de luare a deciziilor care te ajută să faci distincția între sarcinile importante, mai puțin importante, urgente și mai puțin urgente. Aceasta împarte sarcinile în patru căsuțe care stabilesc prioritățile pe care ar trebui să te concentrezi inițial și pe care ar trebui să le delegi sau să le anulezi.

Mindfulness  

Mindufulness presupune un tip de atenție specifică: intenționată, în momentul prezent și fără să judeci ce este în jurul tău. 

Flux  

Mihaly Csikszentmihalyi, cercetătorul care a introdus termenul de flow, a descoperit că persoanele care experimentează flow-ul tind să îl descrie în mod similar. Există un sentiment de atemporalitate. Pentru persoanele care experimentează flow-ul, sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească par ușoare și lucrurile se leagă de la sine. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail