Cum devii un lider în sustenabilitate

”Un lider în sustenabilitate trebuie să aibă un set trăsături personale și manageriale care să-i permită să conducă cu empatie într-un mediu cu mai multe sarcini. Un lider în domeniul sustenabilității este o persoană care inspiră și sprijină acțiunile pentru o lume mai bună” - Alberto Pastore

Definiția a ceea ce înseamnă un lider este o întrebare care poate avea multe răspunsuri. De exemplu:  

  • Un lider este o persoană care inspiră pasiune și motivație în rândul celor care îl urmează.  

  • Un lider este o persoană care are o viziune și o cale de realizare a acesteia.  

  • Un lider este o persoană care se asigură că echipa sa are sprijinul și instrumentele necesare pentru a-și atinge obiectivele.  

  • Un lider poate fi oricare dintre aceste lucruri, dar un lider bun le are pe toate trei.   

Un lider eficient are o viziune comună aliniată la valorile de bază și înțelege ce este necesar pentru a-și atinge obiectivele echipei. Aceștia își inspiră, gestionează și își sprijină echipele pentru a lucra în mod creativ și cu încredere la această viziune comună.  

Un lider îi împuternicește pe membrii echipei sale să își îmbrățișeze propriile calități unice de lider și să acționeze cu pasiune și responsabilitate independentă. Și își inspiră și își motivează echipele pentru a menține progresul pe termen lung și entuziasmul în vederea atingerii obiectivelor lor. 

Better Up oferă o explicație excelentă a celor șapte trăsături ale unui lider.   

7 trăsături ale unui lider 

  1. Scop. Fără un scop care ghidează, este greu să motivezi membrii echipei. Liderii le dau oamenilor posibilitatea de a vedea intenția din spatele unor obiective specifice, permițându-le să participe într-un mod echitabil.
  2. Motivație. Liderii sunt buni motivatori și creează obiective aliniate valorilor lor, astfel încât membrii echipei să se simtă inspirați personal să lucreze pentru a realiza viziunea companiei. Liderii vorbesc cu echipele lor și le ascultă ideile și întrebările. A fi lider nu înseamnă să dai ordine și să gestionezi rezultate - ci să asculți, să susții și să inspiri ce e mai bun de la ceilalți.  
  3. Viziune. Liderii văd imaginea de ansamblu și pot uni membrii echipei lor în spatele viziunii lor. Prin folosirea punctelor forte ale echipei și a valorilor fundamentale, liderii își inspiră echipa cu un obiectiv final care rezonează cu valorile individuale și inspiră acțiunea. Liderii sunt vizionari pentru creștere și expansiune.  
  4. Empatie. Ascultând și împărtășindu-și aprecierea pentru echipele lor, liderii transmit un sentiment de valoare. De asemenea, faptul de a se pune în locul membrilor echipei lor îi ajută pe lideri să abordeze preocupările critice și să ofere soluții.  
  5. Creativitate. Liderii îmbrățișează noi modalități de conceptualizare și de elaborare a strategiilor. Nimic nu este exclus atunci când vine vorba de a oferi căi imaginative și mai eficiente pentru atingerea obiectivelor și succesul pe termen lung.   
  6. Interes pentru viziunea echipei. Deși viziunea generală a companiei poate începe de la liderii acesteia, viziunea lor nu va conta pentru nimic dacă nu se adresează membrilor echipei.    
  7. Încearcă mereu să devină mai buni. Liderii nu încetează niciodată să se perfecționeze. Cu un ochi îndreptat spre creștere, liderii caută în permanență oportunități de îmbunătățire pentru ei înșiși și pentru echipele lor.  

Există un consens geenral în diferite definiții că lideri buni au capacitatea de a lua decizii strategice și vizionare și de a-i convinge pe ceilalți să urmeze aceste decizii. Aceștia fac acest lucru stabilind direcția și inspirându-i pe ceilalți să dorească să reușească să atingă rezultatul final. Mai mult, ei sunt capabili să îi entuziasmeze și să îi motiveze pe oameni să lucreze pentru a realiza viziunea.  

Liderii autentici știu cum să inspire oamenii și cum să îi determine pe cei care îi urmează să îndeplinească sarcinile care permit atingerea obiectivului liderului.  

Leadership sustenabil

La toate aceste trăsături deosebite ale unui lider, trebuie să adăugăm acum stratul de sustenabilitate. Liderii de astăzi trebuie să fie pregătiți în domeniul sustenabilității și al rezilienței, deoarece acestea nu vor fi doar probleme fundamentale ale societății, ci și pentru că vor fi esențiale pentru desfășurarea afacerilor. 

Leadershipul sustenabil se referă la demonstrarea unor comportamente individuale care promovează conservarea mediului și îmbunătățirea bunăstării tuturor părților interesate, precum și la încurajarea acestor comportamente în rândul echipelor și aliaților".  

Pentru a face acest lucru, liderul trebuie să promoveze, să inspire sau să încurajeze crearea unor modele de afaceri profitabile și în creștere, care să se apropie de un impact de mediu și social zero sau chiar net pozitiv; și să le permită furnizorilor și clienților să facă același lucru. Sustenabilitatea nu ar trebui să fie privită doar ca un subiect sau o opțiune. Sustenabilitatea ar trebui să fie predată în centrul fiecărei meserii. 

Managerii ar trebui să fie instruiți pentru a-și îndruma echipele și a le mobiliza pe această temă. Echipele de marketing ar trebui să fie instruite în domeniul comunicării responsabile; iar finanțarea durabilă trebuie să devină noua formă de finanțare, deoarece investitorii caută investiții sigure în companii capabile, de exemplu, să anticipeze efectele schimbărilor climatice asupra producției alimentare.  

Leadershipul sustenabil include integrarea echilibrată a sferelor economice, sociale și de mediu. Acest tip de leadership trebuie să fie implementat în diferite companii și organizații pe baza măsurilor existente pe termen lung.   

Atunci când o companie acordă prioritate unei forme de leadership sustenabil, aceasta va include societatea și mediul direct în obiectivele sale de afaceri. De asemenea, aceasta va încorpora atât responsabilitatea socială, cât și durabilitatea în valorile prioritare ale companiei.   

Importanța unui leadership durabil în construirea unui viitor care să țină cont de cei trei piloni principali ai sustenabilității (economie, societate și mediu) continuă să crească. Acești lideri sunt cei care se gândesc la o lume dincolo de cifre, pe lângă faptul că joacă un rol-cheie la nivel economic. Este esențial ca o creștere continuă să se facă într-un mod responsabil pentru a răspunde nevoilor și cerințelor acestei noi lumi.  

Caracteristicile leadershipului sustenabil  

  • Angajament ridicat față de mediu și societate.  

  • Abilități de gestionare a conflictelor, de comunicare și de rezolvare a problemelor  

  • Prioritizează oamenii: echipa, clienții, comunitățile și toate părțile interesate  

  • Generează sănătate și bunăstare pentru oamenii din organizație.  

  • Se aliniază cu misiunea, viziunea și valorile.  

  • Creoinează o imagine a viitorului și definește direcția în care trebuie să se îndrepte organizația. 

Trăsăturile unui lider în sustenabilitate

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail