Glosar de termeni

Acest glosar multilingv oferă definiții ușor de înțeles pentru termenii principali utilizați pe acest site web.

x Inițială: T
  • Technology Readiness Levels

    Întâlnit adesea în sintagma „nivel TRL x” (unde x este un număr), tehcnology readiness level este o metodă de a evalua gradul de maturitate al tehnologiilor folosite de businessurile care aplică pentru finanțări europene.

    Conceptul a fost implementat de NASA în anii 1970, iar mai apoi adoptat de Agenția Spațială Europeană. În 2010, Comisia Europeană a adoptat nivelurile TLR pentru a filtra proiectele de cercetare și soluțiile inovatoare care primesc finanțare. Ceea ce a însemnat că terminologia a început să fie folosită nu doar în industria spațială sau de producție de armament, ci și în nanotehnologie, telecomunicații sau informatică. Integrarea TLR între cerințele obligatorii ale proiectelor cu finanțare europeană a însemnat și o ușoară intervenție în descrierea de bază a fiecărui nivel, ceea ce a atras critici din partea oamenilor de știință.

    Există 9 grade de maturitate tehnologică: 1 fiind un nivel de bază, iar 9 fiind un nivel la care tehnologia a fost testată și e gata de utilizare practică în piață. Gradele de maturitate tehnologică sunt evaluate prin raportare la scopul și nevoile programului pentru care aplică o anumită soluție, precum și la capacbilitățile tehnologice demonstrate ale soluției respective.

    Folosirea TLR ajută cercetătorii, companiile și investitorii să înțeleagă dacă o anumită soluție e pregătită de utilizarea în piață. De asemenea, TLR setează un barometru standardizat în ce privești gradul de maturitate tehnologică, are aplicabilitate în evaluarea riscurilor și e un instrument excelent în luarea de decizii privind tranziția spre noi tehnologii. 

  • Teoria schimbării (ToC)

    Teoria schimbării (ToC) este o metodologie flexibilă pentru planificarea ideii sau a proiectului tău, cu accent pe impact și măsurare. Se mai numește și "model logic" și îți permite să definești elementele constitutive ale strategiei tale.

    O teorie a schimbării poate fi elaborată la început pentru a ajuta la planificarea strategică a ideii tale de afaceri sau pentru a descrie activitatea în curs de desfășurare, astfel încât să o poți evalua.  

    Este util să implici o varietate de stakeholderi atunci când elaborezi o teorie a schimbării - ai putea include echipa, donatorii, beneficiarii, partenerii și finanțatorii. Procesul de dezvoltare și gândirea implicată sunt adesea la fel de importante ca și diagrama sau narațiunea pe care o produci.  

    TE-AR PUTEA AJUTA ȘI ACESTE MATERIALE:
    Ce este teoria schimbării și de ce este importantă pentru afacerea ta?
    Instrumente de utilizat pentru teoria schimbării
    Cum definești obiectivele și indicatorii cheie de performanță pentru impact
    Cum îți comunici impactul
    ÎNVAȚĂ STRUCTURAT ÎN CURSURI GHIDATE
    Măsurarea impactului Pași și instrumente
  • Tipologie clientelară (client/buyer persona)

    Este portretul robot al clientului ideal al unei afaceri și poate include vârsta, ocupația, locația geografică, interesele și nu numai. Te ajută să-ți personalizezi mesajele din strategia de marketing și comunicare, să creezi produse/servicii noi și nu numai.

    Acest profil semi-fictiv al clienților unei afaceri are drept scop înțelegerea acestora, a provocărilor pe care le întâmpină și a problemelor pe care le vor rezolvate (la care brandul și produsele/serviciile tale pot oferi soluții).

     

    TE-AR PUTEA AJUTA ȘI ACESTE MATERIALE:
    5 principii de marketing, utile pentru antreprenori
    Ce este marketingul digital?
    Tipuri de marketing digital
    Totul despre pâlnia de conversie online: etape, strategii și conținut care vinde
    ÎNVAȚĂ STRUCTURAT ÎN CURSURI GHIDATE
    Marketing & Vânzări Cum obții clienți
    Marketingul digital Cum îl folosești pentru dezvoltarea afacerii
  • Transformarea digitală

    Transformarea digitală este frecvent definită ca integrarea tehnologiilor digitale în toate aspectele unei afaceri pentru a stabili relații mai puternice pe termen lung și pentru a înțelege mai bine nevoile clienților.

    Strategia de transformare digitală se concentrează pe valorificarea tehnologiei pentru a îmbunătăți performanța companiei, fie prin dezvoltarea de noi produse, fie prin reproiectarea proceselor existente.

    Aceasta stabilește strategia unei organizații de a valorifica tehnologia pentru a obține noi avantaje competitive, precum și strategiile pe care le va utiliza pentru a face aceste schimbări. Acest lucru implică frecvent modificări ale modelelor de afaceri, deoarece noile tehnologii permit întreprinderilor inventive să furnizeze servicii care nu erau disponibile anterior.  

    TE-AR PUTEA AJUTA ȘI ACESTE MATERIALE:
    Ce este o strategie de transformare digitală și de ce ar trebui să adopți una?
    Cum să planifici strategia de transformare digitală
    Studii de caz și bune practici pentru transformarea digitală
    ÎNVAȚĂ STRUCTURAT ÎN CURSURI GHIDATE
    Cum să profiți de ceea ce îți oferă digitalul Pentru antreprenori creativi
    Instrumente și soluții digitale Pentru afaceri orientate spre creștere
  • Trasabilitate digitală (Digital traceability)

    Tehnologiile care facilitează trasabilitatea digitală pot îmbunătăți siguranța, eficacitatea și sustenabilitatea alimentelor.

    De exemplu, acestea pot să optimizeze folosirea și refolosirea materialelor sau resurselor, eficiența din punct de vedere al costurilor sau poate certifica faptul că produsele sunt produse etic și sustenabil (și nu există îndoieli privind autenticitatea sursei lor).  

    TE-AR PUTEA AJUTA ȘI ACESTE MATERIALE:
    Agrifood | Provocările din domeniu & inițiativele care susțin industria
    Agrifood Overview | Finanțare nerambursabilă, programe & evenimente
    Cum găsești oportunități de antreprenoriat în agrifood | Surse pentru documentare
    Bune practici de sustenabilitate în agricultură
  • Triple Bottom Line (TBL)

    Triple Bottom Line este un cadru de transformare pentru întreprinderi și alte organizații, care le ajută să se îndrepte către un viitor regenerator și mai durabil.

    Acest cadru măsoară valoarea economică a organizației, "contul oamenilor" (gradul de responsabilitate socială a companiei) și "contul planetei" (responsabilitatea companiei față de mediu).

    Instrumentele din cadrul său ajută la măsurarea, evaluarea comparativă, stabilirea obiectivelor, îmbunătățirea și, în cele din urmă, evoluția către sisteme și modele mai durabile.  

    Triple Bottom Line ilustrează faptul că, dacă o organizație se concentrează doar pe profit - ignorând oamenii și planeta - nu poate lua în considerare costul total al activității sale și, prin urmare, nu va avea succes pe termen lung.  

     

    TE-AR PUTEA AJUTA ȘI ACESTE MATERIALE:
    Ellie Cachette – Tehnici smart pentru un business sustenabil
    Afaceri cu scop | Studii de caz
    Cum folosești Sustainable Business Canvas
    Cum integrezi practici sustenabile în activitatea ta
    ÎNVAȚĂ STRUCTURAT ÎN CURSURI GHIDATE
    Modele de afaceri sustenabile Cum le construiești
  • TVA (Taxa pe valoare adăugată)

    TVA-ul sau taxa pe valoare adăugată este un impozit plătit pe produse/servicii pe toate verigile lanțului de producție, de la ieșirea sa din fabrică până când ajunge la cumpărător. Pe scurt, consumatorul plătește indirect taxa care se aplică în fiecare stadiu prin care trece marfa.

    În general, se percepe o taxă pe valoare adăugată, în cazul oricărei tranzacții. De fapt, TVA-ul înseamnă diferența dintre prețul de vânzare al unui produs/serviciu și cheltuielile necesare pentru producerea sa. Este bine de știut că firmele pot deduce TVA-ul aferent materiei prime din care sunt realizate produsele. 

    TE-AR PUTEA AJUTA ȘI ACESTE MATERIALE:
    12 pași de la înființarea firmei - Ghid pentru antreprenori nou-născuți
    Taxa pe valoare adăugată: prevederi legale, valori și modificări fiscale în 2024
    ÎNVAȚĂ STRUCTURAT ÎN CURSURI GHIDATE
    Startup Edu Învață ghidat disciplina „antreprenoriat”. Pas cu pas, de la A la Z
    Juridic și financiar Cum începi și administrezi o afacere

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail