Instrumente de utilizat pentru teoria schimbării

Există o serie de opțiuni software disponibile - atât cu plată, cât și gratuite - care te ajută să creezi o teorie a schimbării.

Google Drawings  

Google Drawings este intuitiv, ușor de utilizat și are un design curat. Dacă dorești să adăugi orice narațiune, ipoteze sau comentarii, poți folosi pur și simplu un Google Doc. Îl poți partaja cu cineva, cu sau fără cont Google și acesta poate adăuga comentarii. Nu este conceput special pentru teoria schimbării, așa că trebuie să știi ce dorești să creezi în primul rând. De asemenea, poți descărca materiale folosind o mare varietate de opțiuni de descărcare, inclusiv .jpg, . png și .pdf.  

MindMup  

MindMup a fost conceput inițial pentru exerciții de mind mapping, dar se pretează foarte bine la teoriile schimbării. Poți utiliza contul Microsoft pentru a te conecta și folosește formatarea în stil Microsoft. Puteți adăuga note (pentru a arăta indicatori) și crea "storyboard-uri" (slide-uri pentru fiecare casetă, în orice ordine) și le poți descărca într-un PPT sau PDF. Este foarte intuitiv, cu un layout atractiv și cu posibilitatea de a adăuga imagini.  

Nu este dedicat pentru crearea de reprezentări vizuale ale teoriei schimbării și nu poți controla pe deplin modul în care săgețile se întâlnesc cu casetele. Nu este un instrument gratuit, deși este foarte accesibil.  

Coggle  

Coggle este un software de mind mapping intuitiv și inteligent. Formatarea este relativ simplă, deși îi lipsește o bară de formatare, există o secțiune de ajutor bună. Poți face comentarii asupra punctelor din hartă, precum și deschide un panou de discuții, deci este excelent pentru partajare și revizuire. Se descarcă bine în fișiere PDF și PNG. "Modul de prezentare" permite o versiune cu zoom pe tot ecranul, ceea ce este util atunci când partajați TOC-ul cu colegii sau organizați un atelier de lucru.  

Nu este dedicat pentru crearea de reprezentări vizuale ale teoriei schimbării și are un stil special, cu linii curbate. Versiunea gratuită are unele limitări în ceea ce privește designul, dar versiunea cu plată este, de asemenea, accesibilă.  

Changeroo  

Este un constructor online de teorii ale schimbării. Îți permite să colaborezi atunci când creezi teorii ale schimbării și să le prezinții într-un mod atractiv.  

Acesta a fost conceput special pentru a proiecta teorii ale schimbării.   

Puteți crea o teorie gratuit și aveți funcționalitate completă de design în această versiune gratuită. Este mai scump decât Coggle și MindMup.   

TOCO  

Theory of Change Online (TOCO) este un software bazat pe web (nu este necesară descărcarea) pe care îl puteți utiliza pentru a proiecta, edita și stoca teoria schimbării, pentru a învăța conceptele teoriei schimbării și pentru a vă surprinde rezultatele, indicatorii, raționamentele și ipotezele într-un mediu grafic interactiv.  

Lucidchart  

Un creator de diagrame de flux bazat pe cloud, cu o serie de caracteristici obișnuite, inclusiv integrarea cu programe precum Visio.  

Miradi  

Miradi este conceput pentru a oferi echipelor de proiect caracteristicile esențiale de care au nevoie pentru a concepe, gestiona, monitoriza și învăța din proiectele lor de conservare, cu alte cuvinte, pentru a practica un bun management adaptiv.

În prezent, cei mai mulți practicieni din domeniul conservării parcurg procesul de management adaptiv fie folosind creionul și hârtia, fie combinând funcții dintr-o gamă largă de programe, inclusiv diagrame de flux, cartografiere, planificare de proiect, foi de calcul, contabilitate și alte pachete software. Miradi preia funcțiile potrivite din fiecare dintre aceste tipuri diferite de programe și le reunește într-un pachet integrat ușor de utilizat.  

Scapple  

Scapple este un instrument ușor de utilizat pentru a nota ideile cât mai repede posibil și pentru a face conexiuni între ele. Acesta vă permite să faceți notițe oriunde pe pagină și să le conectați folosind linii punctate drepte sau săgeți. Scopul său este de a recrea experiența de a nota notițe pe o bucată de hârtie.  

VUE  

Visual Understanding Environment (VUE) este o aplicație de cartografiere a conceptelor și conținutului, dezvoltată pentru a sprijini predarea, învățarea și cercetarea și pentru oricine are nevoie să organizeze, să contextualizeze și să acceseze informații digitale. Folosind un set simplu de instrumente și o gramatică vizuală de bază formată din noduri și legături, cadrele didactice și studenții pot cartografia relațiile dintre concepte, idei și conținut digital.  

Fișă de lucru | Teoria Schimbării

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail