GDPR (General Data Protection Regulation) a intrat în vigoare la 25 mai 2018 și a fost conceput pentru a aduce într-un singur loc toate drepturile cetățenilor rezidenți ai UE în legătură cu modul în care organizațiile prelucrează și utilizează datele lor cu caracter personal.
Implementarea GDPR pentru compania ta implică o serie de măsuri de natură tehnică, organizatorică și juridică.
GEO se concentrează pe optimizarea conținutului pentru modele generative de inteligență artificială, care creează conținut nou (text, imagini etc.) pe baza datelor introduse de utilizator.
GEO implică optimizarea structurii conținutului, a limbajului și a contextului semantic, pentru a se alinia cu modul în care AI-ul înțelege intenția de căutare. Pentru ca un website să apară în rezultatele generate de AI, trebuie să inclusă un conținut bine scris, care oferă calitate și autoritate.
Aceasta implică toate etapele ciclului de viață al produsului, inclusiv gestionarea sfârșitului de viață.
Practic, reprezintă un îndrumar al solicitanților care devin beneficiari, după etapa de contractare a proiectelor, vizând aspecte concrete privind implementarea tehnică și financiară a proiectelor finanțate în respectivul apel de proiecte.
Termenul a căpătat amploare în 2016 și provine din limba engleză, unde un al doilea job sau cele cu jumătate de normă e un „side gig” sau „side hustle”.
Modelul gig economy se potrivește foarte bine freelancerilor din domenii creative sau IT, prestatorilor de servicii sau nomazilor digitali, care astfel își pot alege când și cu cine lucrează. Din perspectiva angajatorului, acesta poate beneficia de serviciile unor astfel de profesioniști doar atunci când chiar are nevoie de ei.
Legislația europeană a fost îmbunătățită în 2019 prin interzicerea clauzelor de exclusivitate, dar și pentru a asigura o mai mare transparentizare și predictibilitate pentru cei care prestează astfel de servicii.
Dacă afacerea ta se bazează pe un singur client sau pe câțiva, este o strategie pierzătoare. În caz că se întâmplă ceva cu contractele respective, afacerea va fi grav afectată. Dacă vei reuși să ai un portofoliu de clienți diversificat, riscurile vor fi mai mici, iar investitorii și creditorii vor fi mai săritori să te susțină.
Subvențiile sunt în esență granturi ne-rambursabile, în majoritatea cazurilor. Acestea pot include împrumuturi pentru educație, bani de cercetare și opțiuni pentru acțiuni. Unele subvenții au perioade de așteptare, înainte ca beneficiarul să poată prelua în totalitate proprietatea recompensei financiare.
Economia verde conectează producția, distribuția și consumul de bunuri și servicii, în speranța generării bunăstării umane și de mediu pe termen lung. Economia circulară este un tip de economie verde.
În urma preocupărilor tot mai mari legate de mediu și a nevoii urgente de soluții durabile, startupurile verzi sunt următorul mare val în antreprenoriat. Aceste inițiative inovatoare câștigă teren, sunt pregătite să revoluționeze industrii și să atragă investiții semnificative. Antreprenoriatul verde poate ajuta la dezvoltarea și propagarea de noi tehnologii, la crearea de noi piețe și la impulsionarea schimbărilor în sectorul de afaceri. Stimularea antreprenoriatului verde este, prin urmare, o pârghie importantă pe care guvernele o pot folosi pentru a impulsiona tranziția către o economie mai durabilă.
Startupurile joacă un rol crucial în punerea în practică a tehnologiilor și a noilor modele de afaceri, asigurând transferul și difuzarea necesară a inovațiilor verzi. Adesea legate de universități și instituții de cercetare, inovațiile sunt transferate din stadiul experimental la modele de afaceri, frecvent în cooperare cu companii consacrate, care caută din ce în ce mai multe soluții durabile.
Este un termen larg care include sectoare precum energia regenerabilă, mobilitatea ecologică, reciclarea și clădirile durabile, reușind să fie mai complex decât CleanTech.
Businessurile care activează în sectorul GreenTech se aliniază la principiile de sustenabilitate susținute de fiecare dintre sectoarele enumerate.