Green Ecosystem Overview Report – Ce trebuie să știi dacă vrei să lansezi un startup „verde” pe piața din România

"Dezvoltă-ți afacerea ca și când mediul și schimbările climatice ar fi la fel de importante precum evaluarea de piață." – Alexandru Kelemen, Regional expert @ ASSOC

Majoritatea covârșitoare a experților în probleme de mediu folosesc deja  termenul de „urgență climatică”  în loc de „încălzire globală”. Asta pentru că mai avem mai puțin de 10 ani în care putem să intervenim și să limităm  astfel impactul negativ pe care acțiunile noastre îl au asupra planetei și a atmosferei. Pentru a găsi soluții pentru schimbările climatice există însă o nevoie puternică de a reuni resurse de la autoritățile publice, companii și corporații, ONG-uri, oameni de știință și cercetători, grupuri civice și antreprenori. Multe companii mari au inclus în programele lor de CSR proiecte și inițiative eco-friendly, iar ONU acordă acum o importanță sporită acțiunii coordonate în vederea inovării climatice și impunerii unor standarde comune care să ne ajute să limităm efectele poluării astfel încât să nu trecem de pragul critic.  


Este, deci, un moment prielnic pentru cei cu idei și inițiativă. E vremea startupurilor „verzi”. Dar ce anume e un startup „verde”? Ce soluții poate oferi? Cum poate obține finanțare și din ce surse? Cum arată ecosistemul verde din regiune? Toate acestea (și multe altele) pot fi găsite în paginile raportului Green Ecosystem Overview, realizat de Impact Hub Bucharest împreună cu The Climate Vertical și Innovation Starter din Bulgaria, cu sprijinul EIT Climate-KIC.  

Pentru maparea ecosistemului din România au avut loc discuții amănunțite cu 72 de startupuri și 89 de stakeholderi din domeniu. În cadrul acestui proces, focusul a fost pe profilul lor și ariile de activitate, precum și pe percepțiile lor asupra ecosistemului. Pe lângă detalii despre ecosistemul verde românesc, raportul reunește și informații despre cel bulgar, unde a fost folosită aceeași metodologie pentru a obține același tip de insighturi care să permită comparația între cele două țări și să traseze liniile generale ale dezvoltării startupurilor verzi din regiune. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail