Ce este economia circulară?

Economia circulară este un model de producție și de consum care presupune împărțirea / folosirea la comun, închirierea, reutilizarea, repararea, reînnoirea și reciclarea materialelor și produselor existente de cât mai multe ori posibil pentru a crea valoare adăugată. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins.

Aceasta înseamnă reducerea la minimum a deșeurilor. Atunci când un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele sale sunt păstrate în cadrul economiei ori de câte ori este posibil. Acestea pot fi utilizate din nou și din nou, creând astfel o valoare suplimentară. 

Potrivit Fundației Ellen MacArthur, economia circulară se bazează pe trei principii:  

  • Proiectarea eliminării deșeurilor și a poluării  

  • Păstrarea produselor și materialelor în uz  

  • Regenerarea sistemelor naturale  

Un model de economie circulară are ca scop eliminarea deșeurilor. De fapt, o economie circulară se bazează pe ideea că nu există deșeuri. Pentru a realiza acest lucru, produsele sunt concepute pentru a dura (se folosesc materiale de bună calitate) și optimizate pentru un ciclu de dezasamblare și reutilizare care va facilita manipularea și transformarea sau reînnoirea lor.  

Ce înseamnă asta pentru antreprenori? Va trebui să te familiarizezi cu întregul ciclu de viață al produsului sau serviciului tău: De unde îți procuri materialele? Cum poți menține resursele în circulație? Cum poți recupera sau regenera produsele atunci când acestea nu mai sunt necesare?  

Prin eliminarea deșeurilor și a poluării, economia circulară aduce beneficii oamenilor și mediului. Dar ea creează și oportunități de afaceri. Antreprenorii pot minimiza pierderile economice din procesul de producție și se pot confrunta cu mai puține riscuri din cauza scăderii resurselor naturale.  

Un flux circular de resurse 

Ce se întâmplă mai exact cu resursele în economia circulară?  

În economia liniară, după ce un produs se strică sau își îndeplinește scopul, acesta este aruncat. Putem identifica un început și un sfârșit clar al ciclului de viață al produsului.  

În economia circulară, nu există un început sau un sfârșit al vieții unui produs. În schimb, atunci când materialele nu mai sunt necesare, acestea intră într-un flux circular în care sunt reutilizate, reparate, reciclate, refolosite sau returnate în biosferă.  

Iată câteva exemple despre cum produsele își găsesc o nouă viață în economia circulară:  

  • Reutilizare: Un produs este refolosit de către client sau oferit ca serviciu. Exemplu: Un serviciu de partajare a mașinilor permite mai multor persoane să închirieze același vehicul.  

  • Reparații: Un produs este îmbunătățit sau întreținut pentru a-i prelungi durata de viață. Exemplu: O companie de îmbrăcăminte repară jachetele uzate și le vinde clienților.  

  • Reciclați: Un material, cum ar fi sticla, hârtia sau plasticul, este colectat și prelucrat pentru a putea fi utilizat din nou. Exemplu: Un centru de reciclare topește sticlele de plastic pentru sucuri în pelete care sunt folosite pentru a produce sticle noi.  

  • Recondiționare: Un producător descompune produsele vechi în părți care pot fi utilizate pentru a produce produse noi. Exemplu: O companie de electronice colectează tablete vechi și le dezasamblează în componente, care sunt refabricate în tablete noi.  

  • Întoarcerea la biosferă: Un produs returnează nutrienții către pământ. Exemplu: Boabele de cafea sunt ambalate într-o pungă biodegradabilă.  

Strategii de proiectare circulară

Există măsuri pe care le poți lua pentru a îți îndrepta proiectul către economia circulară.  

În Ghidul de design circular, firma de design IDEO și Fundația Ellen MacArthur au elaborat o listă de strategii pentru a face produsele, serviciile și modelele de afaceri mai circulare.  

  • Fă din produsul tău un serviciu: Închiriază sau dă în leasing accesul la soluția ta, în loc să o vinzi ca produs. Această abordare poate face, de asemenea, ca produsele tale să fie mai accesibile pentru clienții cu venituri mici, care s-ar putea să nu fie în măsură să plătească un cost inițial.  

  • Prelungește durata de viață a produsului tău: Prelungește durata de viață a produsului tău prin proiectarea pentru durabilitate sau prin repararea și refabricarea acestuia. Poți să oferi un serviciu de întreținere sau să facilitezi clientului repararea produsului de către el însuși.  

  • Alege intrările: Alege inputuri care sunt reciclabile sau biodegradabile, sau folosește materiale reziduale pentru a îți proiecta produsul. Nu uita că unele comunități pot fi lipsite de infrastructura necesară pentru reciclare sau compostare, așa că asigură-te că faci cercetări cu privire la sistemul tău.  

  • Închide bucla: Colectează deșeurile pentru reciclare sau reutilizare. Atunci când o companie își recuperează propriile produse aruncate, se numește uneori "program de preluare".  

  • Gândiți la nivel local: Aprovizionează-te cu materiale la nivel local și mută-ți producția mai aproape de clientul tău. Această abordare va reduce deșeurile asociate cu transportul.  

Exemplu: Gestionarea deșeurilor electronice   

Indiferent unde locuiți, deșeurile electronice (sau "e-deșeuri") provenite de la laptopuri, telefoane mobile, cuptoare cu microunde și televizoare sunt dificil de colectat și de procesat. Dar problema este deosebit de devastatoare în țările în curs de dezvoltare care nu dispun de infrastructura necesară pentru gestionarea deșeurilor.  

Electronicele sunt construite pentru a avea o durată de viață scurtă, adesea nu durează mai mult de câțiva ani. În 2016, s-a constatat că doar 20 % din deșeurile electronice din lume au fost reciclate în mod corespunzător. Restul a fost probabil aruncat sau reciclat în condiții nesigure și nesustenabile.  

În cadrul operațiunilor informale de reciclare, adulții și copiii sunt plătiți cu salarii mici pentru a extrage metale valoroase din electronice, expunându-se la substanțe nocive precum plumbul și mercurul. Restul deșeurilor sunt aruncate și arse, eliberând fumuri toxice și contaminând solul și apa. (Agbogbloshie, Ghana, se numără printre cele mai cunoscute dintre aceste depozite de deșeuri electronice).  

Cum putem minimiza aceste daune aduse sănătății și mediului, recunoscând în același timp presiunea economică care îi determină pe oameni să arunce și să ardă electronicele? Valoarea materiilor prime din deșeurile electronice este estimată la 65 de miliarde de dolari. Unii antreprenori îi ajută pe reciclatorii informali să revendice o parte din această valoare, punându-i în legătură cu instalațiile formale de reciclare sau de recondiționare.  

Producătorii de produse electronice joacă, de asemenea, un rol în această provocare. Companiile pot proiecta produse mai durabile și mai ușor de dezasamblat. De asemenea, companiile își pot consolida "politicile de preluare" și pot recupera produsele nedorite pentru a se asigura că deșeurile sunt reutilizate sau reciclate în mod corespunzător.  

În cele din urmă, întreprinderile care furnizează produse electronice ar trebui să facă planuri pentru sfârșitul duratei de viață a produselor lor. Worldreader donează cititoare electronice școlilor și bibliotecilor din Africa. Organizația non-profit a încheiat un parteneriat cu o companie de gestionare a deșeurilor electronice din Accra, Ghana, pentru a procesa cititoarele electronice (e-readers) atunci când acestea nu mai pot fi utilizate.

 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail