Cum funcționează fondurile nerambursabile

În accepțiunea UE, subvențiile sunt "contribuții financiare directe de la bugetul Uniunii Europene, acordate sub formă de donație unor beneficiari terți (de obicei organizații non-profit) angajați în activități care servesc politicilor UE."

Granturile nu sunt, în esență, rambursabile și, de cele mai multe ori, pot exista anumite perioade de așteptare înainte ca beneficiarul să poată intra în posesia întregii sume financiare.   

Granturile acoperă costurile suportate de beneficiari pentru desfășurarea anumitor activități - fie ele educaționale, de cercetare sau de altă natură, iar rezultatele acțiunilor lor rămân în proprietatea beneficiarilor. Granturile sunt rareori alocate doar pentru "începerea unei afaceri", deoarece, de obicei, acestea vin să contribuie la un anumit proiect sau la dezvoltarea și creșterea unei afaceri.   

De obicei, fiecare proiect care oferă finanțare nerambursabilă funcționează diferit - de exemplu, în unele cazuri, trebuie să cofinanțezi un anumit procent din proiect, ceea ce înseamnă că subvenția nu acoperă întotdeauna toate nevoile afacerii tale.   

Există anumite aspecte pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a aplica:   

  • Când va fi efectuată plata subvenției - verifica dacă va fi transferată întreaga sumă sau vei primi doar o parte din ea.   

  • Criteriile pe care le urmează juriile atunci când evaluează candidaturile proiectelor (pe care trebuie mai întâi să le înțelegi foarte bine, apoi să le aplici)  

  • Documentele și alte dovezi legale de care ați putea avea nevoie (atât la începutul procesului, cât și după primirea finanțării).   

Unde poți găsi apelurile și proiectele deschise 

Pentru cererile de propuneri finanțate prin inițiative sau scheme ale UE, poți căuta pe site-ul oficial al UE toate cererile de propuneri și proiectele active/deschise în toate domeniile:   

Există mai multe filtre în secțiunea de căutare pe care le poți utiliza pentru a găsi cel mai potrivit proiect pentru tine. De obicei, UE traduce aproape toate paginile și secțiunile site-ului său web în alte limbi oficiale ale UE, în afară de engleză, precum și documentele oficiale pe care trebuie să le prezinți în cazul în care te înscrii la un apel sau la un proiect.   

Dacă ai nevoie de detalii suplimentare sau de informații specifice, îți recomandăm:  

  • să consulți secțiunea de întrebări frecvente pentru fiecare proiect   

  • răspunsurile suplimentare la întrebări și răspunsuri sau criteriile suplimentare de eligibilitate (dacă este cazul)  

Dacă tot nu găsești răspunsul la întrebarea ta, site-ul web oferă o secțiune de contact cu toate datele generale de contact ale UE, ale unui anumit membru al personalului sau ale unui departament.  

De asemenea, ai acces la o listă de contacte cu toate instituțiile, organismele și agențiile UE.  

De asemenea, UE pune la dispoziție o listă cu toate reprezentanțele Comisiei locale din fiecare stat membru, cu care poți lua legătura. Poți găsi lista aici

În cazul apelurilor deschise individuale finanțate din fonduri private (de la companii, fundații, organizații sau alte inițiative), toate informațiile de care ai nevoie sunt de obicei incluse pe site-ul web, fie prin liste pas cu pas, fie într-un ghid oficial pe care îl poți descărca sau citi pe site-ul oficial. Cele mai multe organizații, fundații sau alte instituții au o secțiune "Contact" pe site-ul lor, unde poți găsi o adresă de e-mail și/sau un număr de telefon pe care îl poți contacta.   

În fiecare țară există anumite organizații, publicații (mai ales online) sau surse care prezintă cereri de proiecte și oportunități de finanțare pentru sectoarele culturale și creative, așa că trebuie să cauți acele instituții locale care au astfel de inițiative. Asigură-te că ești abonat la cel puțin câteva publicații online care sunt active în domeniul creativ, astfel încât să poți rămâne la curent cu orice noutate.   

Termeni și condiții 

Toți cetățenii europeni beneficiază direct sau indirect de bugetul UE. Acesta a fost creat pentru a ajuta milioane de studenți, mii de cercetători și multe orașe, regiuni și organizații non-profit, astfel încât orice cetățean al UE poate solicita subvenții, doar că depinde de natura afacerii sau a proiectului său.   

Finanțarea UE este disponibilă pentru orice dimensiune de întreprindere din orice sector, inclusiv pentru antreprenori, întreprinderi nou înființate, microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderi mai mari. Iată toate profilurile comune ale beneficiarilor. Poți găsi toate criteriile și care sunt condițiile în care iti poți înscrie la un apel deschis sau la o oportunitate.   

Câteva aspecte generale de eligibilitate pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a depune cererea:   

  • Dimensiunea afacerii tale. De exemplu, subvenția ar putea fi disponibilă doar pentru o societate cu răspundere limitată sau pentru o întreprindere cu un anumit număr de angajați (fie că este vorba de echipe mai mici sau mai mari).   

  • Un scop clar - trebuie să ai o viziune clară asupra modului în care vei investi banii de grant.   

  • Amplasarea geografică. Există granturi regionale sau internaționale, dar trebuie să ții cont de faptul că unele piețe sau locații pot fi mai competitive decât altele.  

  • Domeniul/sectorul tău de activitate, deoarece majoritatea granturilor sunt destul de specifice și sunt disponibile doar pentru anumite industrii/domenii/sectoare.   

După ce ai stabilit dacă ești eligibil prin îndeplinirea criteriilor indicate în cererea specifică, este posibil să fie necesar să te înregistrezi într-o bază de date specifică - vei găsi aceste informații în orientările specifice ale cererii de propuneri, care vor preciza dacă și cum trebuie să faci acest lucru.  

În cazul granturilor, dacă propunerea ta de proiect este eligibilă, procesul de selecție începe, de obicei, cu experți independenți care vor evalua propunerea ta și o vor evalua în funcție de criteriile de selecție și de atribuire.   

Depunerea cererii de finanțare de unul singur sau cu ajutorul unui consultant - lucruri de luat în considerare (pe termen scurt și pe termen lung). Un consultant extern care să te ajute în acest proces poate fi esențial. Totuși, pentru întreprinderile nou înființate, aceasta nu este o opțiune viabilă, în principal din cauza costurilor pe care le implică contractarea unui specialist și a temerii că nu poți anticipa dacă investiția în astfel de experți merită.    

Există avantaje consistente atât pe termen scurt, cât și pe termen lung:   

  • Consultanții externi ar putea prelua sarcini dificile, care ar putea să-ți solicite mai multe resurse, și să le execute mai repede și mai bine, astfel încât să-ți poți concentra pe alte aspecte.   

  • Experții au mai multă experiență în documentarea pe anumite tipuri de proiecte și se pot ocupa de toate documentele și aspectele juridice care, de obicei, necesită mult timp.   

  • Aceștia ar putea să-ti ofere o imagine de ansamblu pe termen lung asupra modului în care va fi implementat proiectul, să îl monitorizeze și să se ocupe de toate celelalte obligații care ar putea apărea după încheierea proiectului.    

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail