De la modele liniare la cele circulare

"Trebuie să transformăm fiecare element al sistemului nostru de luare-fabricare-deșeuri: modul în care gestionăm resursele, modul în care fabricăm și folosim produsele și ce facem cu materialele după aceea. Numai atunci putem crea o economie circulară prosperă, de care să beneficieze toată lumea, în limitele planetei noastre." - Fundația Ellen Macarthur

Cum îți începi diminețile? S-ar putea să torni boabele într-o mașină de cafea și apoi să arunci ambalajul, zațul și filtrul. Sau poate cumperi un ceai to go și apoi arunci recipientul folosit la coșul de gunoi.  

Acest model de consum de resurse este cunoscut sub numele de "a lua, a face și a folosi" și se aplică aproape în toate aspectele economiei noastre. În primul rând, o companie recoltează sau extrage materii prime, cum ar fi boabele de cafea. Apoi, fabrică un produs și îl vinde unui consumator. În cele din urmă, atunci când produsul nu mai este necesar, consumatorul îl aruncă la gunoi.  

"Economia liniară" a dus la poluarea aerului și a apei, la munți de deșeuri și la epuizarea resurselor naturale. Pe măsură ce populația crește și devine mai bogată, cererea de resurse va crește - dar rezervele noastre sunt limitate.  

Liniar sau extractiv este tipul de practică economică care preia o resursă naturală, o transformă într-un produs, apoi o irosește. Funcționează cam așa:

Economia circulară propune o nouă direcție pentru sistemul nostru economic, cu beneficii pentru mediu, oameni și întreprinderi.  

Economia circulară implică o schimbare culturală în modul în care înțelegem sistemul de producție și de consum pentru a face față lipsei de resurse, impactului asupra mediului, creării de valoare și ocupării forței de muncă.  

Modelele regenerative urmăresc nu doar să fie durabile, ci și generoase. Pentru a construi modele de prosperitate pe termen lung, economiile noastre trebuie să treacă de la o economie degenerativă și extractivă nu doar la una durabilă, ci și la una regenerativă.   

Atunci când se proiectează o mașină de spălat sau orice alt produs, nu trebuie să ne gândim doar la utilitatea sau la respectarea mediului, ci și să stabilim ce se va întâmpla cu fiecare dintre componentele sale atunci când nu va mai fi utilă. Cu alte cuvinte, este vorba de a prevedea, încă din faza de proiectare, modul în care fiecare piesă va fi refolosită. Și aici intră în joc economia circulară.  

 

Întreprinderile și antreprenorii sunt acum orientați să își transforme practicile economice de la una liniară la una durabilă sau chiar regeneratoare. Acest lucru poate fi realizat prin examinarea propriilor modele sau prin preluarea resurselor din modele de resurse mai largi. Să luăm ca exemplu boabele de cafea - mai puțin de 1% din fiecare bob este folosit pentru cafeaua propriu-zisă. Acest lucru lasă o mulțime de materie organică prețioasă care poate fi folosită pentru a cultiva alte lucruri. Sau poate fi transformată în energie curată.  

Astfel, pentru a practica o economie durabilă și circulară, trebuie să schimbăm obiceiurile de consum și modul în care companiile își proiectează și fabrică produsele. Scopul este ca generațiile viitoare să se poată bucura de resursele naturale pe care ni le oferă Pământul. Descoperă aceste exemple și vezi cum poți pune în practică lucruri similare!  

Sticle de plastic care devin covorașe și tablouri de bord pentru mașini. Reciclarea este una dintre bazele economiei circulare și de aceea există companii precum Eko-rec, dedicate reciclării sticlelor PET după consum pentru a le transforma în covorașe și borduri pentru mașini sau în ambalaje.  

Anvelope care devin pantofi. Compania Ecozap produce pantofi ecologici și vegani din comerț echitabil, fără a folosi piele sau substanțe toxice și folosind materiale precum anvelopele. Aveți chef să vă călcați în picioare respectând mediul înconjurător?  

Construcția durabilă de locuințe și birouri. Sustainer Homes este o companie olandeză care construiește case și birouri din module de lemn frezat care durează o viață întreagă.  

Decorarea cu deșeuri electronice și materiale plastice. Miniwiz este o companie cu sediul în Taiwan care reciclează deșeurile provenite de la produsele electronice și de construcții în materiale de construcții. Printre altele, a creat interiorul magazinelor Nike.  

Orașe cu materiale reciclate. Vă place să vă plimbați cu bicicleta în orașul vostru? Dacă ați observat separatoarele de benzi pentru biciclete, ați văzut unul dintre produsele fabricate de compania Zicla din deșeuri de plastic provenite din consum. Nu este doar un angajament pentru reciclare, ci și pentru orașe mai durabile. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail