Lovepreneurs - Interviu cu Alexandra Nicorici, Date a Startup

Date a Startup ajută companiile să crească echipe de oameni fericiți, pornind de la ideea că o relație de succes se bazează pe ceva mai mult decât simpatie. Alexandra Nicorici, fondatoarea sa, a povestit cum a apărut această idee și ce provocări a întâlnit la început de drum.

Despre pasiune, din perspectivă de business: 4 antreprenori care pun emoțiile în centrul a ceea ce fac au împărtășit poveștile proiectelor lor și ce i-a motivat să pornească pe acest drum - toate, într-o serie specială, despre afacerile care îi ajută pe oameni să se bucure de sentimentele lor, în diferite forme.


Ca angajat, Alexandra Nicorici a experimentat mai multe tipuri de culturi organizaționale. Ele au ajutat-o să crească și să ajungă să își iubească slujba, lucru ce a determinat-o să înceapă un proiect prin care să îi ajute și pe alții să aibă parte de experiențe la fel de bogate. Azi, Date a Startup ajută startup-uri și IMM-uri să recruteze oamenii potriviți și să contureze o cultură internă sustenabilă, în care oamenii să poată să se dezvolte. În materialul de mai jos ne-a povestit despre provocările sale și lucrurile care o motivează în ceea ce face.  

Cum a apărut Date a Startup

Când ești la început de carieră, primele experiențe de muncă sunt cele care îți setează și primele așteptări despre piață muncii, despre tipul de companii și oameni pentru care vrei să lucrezi. Eu am avut parte de o cultură organizațională care m-a ajutat să cresc enorm și să-mi iubesc job-ul, ceea ce m-a determinat să-mi doresc să ajut cât mai mulți oameni/persoane să experimenteze ce am experimentat eu.

După un an de locuit în Portugalia și doi în Malaezia, în 2013 m-am întors în România cu o mare dorința de a fi antreprenor și de a pune bazele unei companii care să ofere consultanță de cultură organizațională, dar și care să ajute companiile mai mici să înțeleagă ce tip de oameni au nevoie pentru a-i ajută să îi recruteze ulterior.

Așa a luat ființă Date a Startup - o companie care te ajută să crești echipe de oameni fericiți, pentru că totul e ca la date: îl/o placi, dar e nevoie de “dragoste” din ambele părți pentru a avea o relație de succes. Pe scurt, te ajutăm să dezvolți o strategie de employer branding, îți recrutăm cei mai potriviți oameni pentru echipa ta și nevoile ei și te putem ajută să identifici oportunități prin care poți să-ti îmbunătățești flow-ul de lucru dintre membrii echipei pentru o mai mare productivitate.

Am început cu entuziasm, cu o gândire foarte americană, însă m-am izbit rapid de mentalitățile companiilor cu care am început să lucrez. Încet-încet totuși, cu rezultate și exemple în spate, am demonstrat că pot avea un impact și pot face o schimbare dacă avem răbdare cu leaderii de astăzi. 

Experiența programelor de incubare

Programele de incubare în care am fost m-au ajutat să îmi dau seama care este direcția în care pot să duc Date a Startup, care este cea mai mare valoare pe care pot s-o aduc oricărei companii cu care încep să lucrez, dar și care-mi sunt resursele și cum pot să-mi maximizez eforturile. Totodată, aceste experiențe m-au învățat să am încredere în mine și în ceea ce fac.

Anul trecut, am fost una dintre cele 10 companii selectate de Telekom în campania #GAMECHANGERS ca fiind una dintre companiile “care schimbă jocul”. 

Provocările de până acum

Încrederea în tine o dezvolți când lucrezi cu companii și manageri care au avut un anumit stil de lucru până în momentul în care ai venit tu și le cam întorci lumea cu susul în jos. Cred că asta a fost una dintre cele mai mari provocări: cum să folosesc tool-urile de marketing, cele mai eficiente pentru a ajunge să lucrez cu companii și manageri care sunt pregătiți să încerce ceva diferit.

Dacă m-ai întreba care sunt reacțiile dintre vechea abordare - ”tactici de retenție a angajaților” versus “construirea de relații de lungă durată” - ei bine, europenii în general sunt foarte reticenți până încep să înțeleagă ce se întâmplă, de ce e nevoie de schimbare, dar și ce magie poate să facă schimbarea dacă ești îndeajuns de deschis s-o adopți. Cel mai ușor este să începi cu pași mici și să te adaptezi pasului clientului și vitezei cu care el vrea și poate să schimbe.

De-a lungul anilor, mai ales de când am început să lucrez, am văzut mulți colegi, prieteni, sau cunoștințe nemulțumite de echipa în care sunt, de cultură companiei, de tipul de management.

Unde găsești motivația

Faptul că eu am libertatea să propovăduiesc și să fac ceea ce spun, e unul dintre lucrurile care mă motivează în fiecare zi. Libertatea pe care o am: de a lucra remote, de a-mi alege oamenii cu care colaborez, clienții, mă motivează și mă încurajează să-mi doresc să-i ajut și pe alții să se bucure de muncă la fel mult ca mine. Îmi doresc să văd doar angajați fericiți, productivi și gata să se bucure de viață când se întorc acasă seară.

Recomandări pentru antreprenorii la început de drum

La început de drum mi-aș fi dorit să-mi zică cineva să am mai multă încredere în mine și în ceea ce pot să fac, să nu am FOMO-ul (fear of missing out - teama de a rata lucruri) din online de “hussle, hussle” și să trec spre antreprenoriat când mă simt pregătită că mi-e clar ce pot să ofer. Cred că poate uneori m-am simțit distrasă de presiunea societății, de ce fac prietenii mei pe care îi admir și nu m-am întors spre mine, fiind sigură că eu pot și chiar sunt bună la ceea ce fac. Dacă aș fi din nou la început, cred că m-aș asculta mai mult pe mine și nu aș mai asculta gurile rele. Doar cu încrederea în tine și în visele tale mărețe poți ajunge să creezi ceva magic.

În cele din urmă trebuie să fii îndeajuns de curajos să vrei să Date a Startup!


Te invităm să urmărești în continuare activitatatea Date a Startup pe:

Facebook I Instagram I Website


Citește și: 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail