Renergia, aplicația ieșită din mediul universitar care te ajută să-ți reduci factura la energie

O aplicație care traduce kilowați și clase energetice în costuri reale pentru utilizatori și le oferă sugestii ca să-și micșoreze consumul de energie, Renergia este un exemplu de succes de transfer tehnologic din mediul universitar către domeniul de business. Pornit ca un serviciu B2C, startupul urmărește în prezent să treacă spre un model în care costurile sunt acoperite de businessuri partenere și dezvoltă în plus soluții B2B pentru a susține consumatorii și businessurile în procesul de tranziție energetică.

Renergia este o aplicație care ajută consumatorii să-și reducă facturile la energie, analizând sistematic consumul de energie în gospodării și sugerând metode personalizate pentru optimizarea acestuia. Platforma folosește algoritmi statistici, probabilistici și de inteligență artificială unici pentru a contura profilul energetic al utilizatorilor și a le oferi recomandări. Utilizatorii din mediul rezidențial, indiferent de sursele de energie la care apelează, completează datele de intrare prin intermediul unui scurt chestionar inițial, obținând apoi un bilanț energetic personalizat care estimează cu un grad ridicat de precizie costurile energetice lunare și potențialul de economisire, atât pentru electricitate, cât și pentru încălzire. 

Printre măsurile de optimizare a consumului se numără sugestiile de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu echipamente eficiente din punct de vedere energetic, izolarea termică a gospodăriei, migrarea la iluminatul cu LED, implementarea de prize inteligente sau instalarea de sisteme fotovoltaice.  

„Noi venim din domeniul de cercetare, ne-am desprins din mediul universitar printr-un transfer tehnologic”, povestește Alexandru Mureșan, co-fondator și CEO Renergia. „Am creat o aplicație care eficientizează partea de scanare energetică în mediul rezidențial: utilizatorii răspund la câteva întrebări, apoi se generează planuri de eficiență energetică pentru toți utilizatorii casnici, cu două tipuri de măsuri – măsuri investiționale și comportamentale.

Am încercat să transformăm tot ceea ce înseamnă complexitatea domeniului energetic – unități de măsură, fluxuri de energie – în bani, pentru ca utilizatorii să înțeleagă ce beneficiu financiar le aduce fiecare acțiune pe care o fac.” 

Alexandru spune că algoritmul pe care l-au dezvoltat, care ajută consumatorii rezidențiali să ia decizii informate pentru partea de eficiență energetică, precum și partea de automatizare, sunt unice nu doar pe piața din România, ci și la nivel european. Pentru a-și proteja proprietatea intelectuală, echipa are în pregătire două patente – unul pentru algoritmul aplicației Renergia, iar cel de-al doilea pentru ceilalți algoritmi care urmează să fie integrați în platformă. 

Renergia a început ca un startup B2C, prin crearea aplicației care este disponibilă gratuit pe Google Play și în App Store. Între timp au evoluat și către un model de business B2B2C, încheind un contract prin intermediul căruia livrează tehnologia într-un sistem digital al unui client business. Mai departe, clientul folosește tehnologia pentru a-și eficientiza procesul de vânzări. 

În completarea aplicației, Renergia dezvoltă un produs software ajuns în stadiul de MVP – Renergia Monitoring -,  care urmează să apară pe piață în perioada următoare. Renergia Monitoring este o platformă de management energetic inteligentă și interactivă care se adresează strict sectorului B2B (industrie și clădiri) și se află în faza de finanțare, pentru a atinge o vresiune matură, ready-to-market. 

Platforma integrează o serie de algoritmi de inteligență artificială (GenAI, Machine Learning, algoritmi de prognoză), iar pe măsură ce echipa va avansa cu dezvoltarea sa, aceasta va integra capabilități inovatoare atât pe piață din România, cât și pe piața europeană:  

„Obiectivul nostru este să livrăm o platformă autonomă, proactivă față de utilizatori (toate analizele se vor realiza automat). Am integrat un modul de voce, care comunică cu utilizatorii, iar platforma va genera recomandări și calcule în mod automat pentru utilizatori”, explică Alexandru. 

De asemenea, Renergia colaborează cu platforma România Eficientă, pentru care dezvoltă materiale dedicate educării consumatorului rezidențial, în special studii și identificarea de subiecte de actualitate.  

Nevoia din spatele Renergia 

„Până în 2019, domeniul energetic era aproape inexistent în vocabularul nostru de zi cu zi”, povestește Alexandru Mureșan. „Nu știam cât plătim pentru energie, per unitate. Știam care e factura lunară, dar nu știam din ce este ea compusă. Odată cu pandemia, criza energetică și urgența climatică, vedem că energia și partea de emisii au devenit un subiect recurent, aproape cotidian. Atunci am hotărât să încercăm să traducem domeniul energetic pentru mediul rezidențial în informații simple și accesibile tuturor.” 

Alexandru și partenerii săi au lansat S.C. Energy Advisor SRL, firma din spatele aplicației, în iulie 2022, după ce au câștigat un grant de cercetare-inovare, realizând un transfer tehnologic din tezele lor de doctorat, pe care le-au tradus în tehnologia de la baza Renergia. Luna ianuarie a anului 2023 a marcat începutul lucrului la aplicație, care s-a lansat oficial pe piață în luna iulie a aceluiași an.  

Aplicația funcționează pe date statice – răspunsurile la întrebările din chestionarul inițial, pe baza cărora este estimat consumul lunar și anual de energie electrică, precum și potențialul de economisire. Fiecare utilizator primește, în funcție de datele introduse, măsuri comportamentale personalizate pe care le poate aplica pentru a reduce consumul și, implicit, valoarea facturii la energie. 

Renergia a trecut de MVP și ajuns deja la peste 2.000 de utilizatori în mod organic și a integrat în aplicație și un modul automatizat care-i ajută pe utilizatori să-și proiecteze sistemele fotovoltaice. Utilizatorii pot primi proiecte gratuite pentru sisteme fotovoltaice de uz casnic pe baza unui estimat al consumului de energie, a poziției geografice și a suprafeței locuinței. La final, dacă sunt mulțumiți de rezultat și interesați să continue procesul de implementare, pot trimite o cerere de ofertă către o firmă asociată printr-un simplu click. 

Pe viitor, echipa își dorește să integreze și un smart meter propriu, pentru ca utilizatorii să-și poată monitoriza consumul în timp real în aplicație și să primească alerte. Prin conectarea la contorul pe care îl are fiecare acasă sau a la un device oferit de Renergia, aplicația va putea să te anunțe în timp real când pornesc anumite echipamente din casă, cât consumă sau când trebuie reparate, fără să fie nevoie să fie monitorizate individual. În curând ar putea exista, de asemenea, posibilitatea de a efectua plata facturilor în aplicație. 

„Noi ne dorim să devină un one-stop shop”, explică Alexandru. „Dacă îmi descarc aplicația, vreau să pot să monitorizez acolo și consumul energie de acasă în timp real, să primesc și recomandări, iar dacă vreau să-mi instalez panouri fotovoltaice, este natural ca o aplicație care monitorizează consumul de energie să-mi spună și ce panouri fotovoltaice sau baterii am nevoie, de unde să le cumpăr, cine poate să mi le instaleze, sau cine poate să-mi recicleze electrocasnicele vechi.” 

Echipă, finanțări și planuri de viitor 

Renergia are în spate o echipă numeroasă pentru un startup atât de tânăr: 12 membri, cu expertize variate, de la energie și știința datelor, la marketing, fonduri europene și finanțări private. 5 dintre ei sunt membri fondatori, toți cu experiență în domeniul energetic și expertiză de cercetare: Dr. Ing. Alexandru Mureșan – CEO, Dr. Ing. Dacian Jurj – COO, Prof. Dr. Ing. Dan Doru Micu – Director Cercetare, Conf. Dr. Ing. Levente Czumbil – Expert Energie și Conf. Dr. Ing. Andrei Ceclan – Manager de Creștere. Doi dintre aceștia din urmă nu sunt la prima „aventură” în antreprenoriat, fiind fondatori de businessuri în domeniul energiei și al științei datelor. 

„Am fost oarecum privilegiați, pentru că nu am construit chiar de la zero”, admite Alexandru. „Însă ne-am dat seama la timp că nu le știm pe toate și că nici nu vrem să le știm pe toate. Atunci am început să mapăm nevoile startupului și să căutăm câte un expert pentru fiecare verticală importantă pentru noi – fonduri europene, comunicare, marketing. Fiind cercetători, limbajul nostru are o componentă tehnică avansată și am tot exersat ca să reducem complexitatea limbajului, ne-am luat și un sfătuitor în acest sens, pentru că, deși mesajul nostru era bun, nu ajungea către grupul țintă în modul în care voiam noi.” 

În 2022, echipa lui Alexandru a primit prima finanțare prin Programul Operațional Competitivitate, cu un buget de 200.000 euro, pe care l-au implementat într-un an. Cea de-a doua finanțare a venit pe final de 2023 – început de 2024, în cadrul TDIH - Transilvania Digital Innovation Hub, reprezentând un grant sub formă de servicii. În iulie 2024 au câștigat cel de-al treilea grant, din fonduri norvegiene, într-un consorțiu de șapte parteneri, printre care FABIZ ASE, Universitatea Politehnica din Timișoara și trei primării, plus un partener norvegian – Smart Innovation Norway. În prezent au încă două granturi în evaluare, în consorțiu, ambele pe Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, în valoare de 1,6 milioane de euro, respectiv 800.000 de euro

Premiul Energie, Mobilitate, Construcții în cadrul Climate Change Summit 2024 

Echipa Renergia are și gânduri de scalare, însă pentru moment își doresc validarea completă pe piața pe care o cunosc cel mai bine, adică să ajungă la cea mai bună versiune a serviciului care, la rândul său, să ajungă să le fie util cât mai multor utilizatori. Alexandru ne-a mărturisit că se află deja în discuții cu fonduri de investiții internaționale, însă nu se grăbește încă să facă pasul spre exterior.  

„Ne gândim și la Statele Unite, pentru că acolo piața de startup este un pic mai dezvoltată decât în Europa”, explică Alexandru. „Europa are încă o atitudine conservatoare și un apetit destul de redus pentru risc, în sensul că se investește puțin în startupuri early stage și, în special, în startupuri cu cifră mică de afaceri.

Apoi, birocrația e un pic mai densă decât cea din Statele Unite și, în consecință, piața financiară este un pic mai redusă. De aceea ne uităm și la Statele Unite cu interes, deși, bineînțeles, în Europa stăm mai bine pe partea de relaționare și parteneriate.” 

Obstacole și oportunități pentru un startup green tech în România 

Deși Alexandru consideră că a fost privilegiat, având acces la experți și mentori foarte buni, care l-au îndrumat în primele etape ale businessului, accesul la finanțare din partea investitorilor privați a fost până acum dificil. 

La capitolul oportunități, deși pare că marile companii din domeniul energetic au o reticență în a lucra cu soluții noi și, mai ales, cu soluții dezvoltate de startupuri, industria are ceva aparte, ceva ce nu regăsim în alte domenii – obligația de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 la nivel european și implementarea unor măsuri de eficiență energetică: 

„Nu există businessuri din alte industrii cărora să li se impună astfel de targeturi”, subliniază Alexandru. „Noi avem produse cu impact în toate aceste zone – reducerea emisiilor, energie sustenabilă și măsuri de eficiență energetică, iar acest gen de produse vor avea succes, pentru că deocamdată nu sunt destule pe piață și încă există loc pentru toată lumea.” 

Acest context este valabil pentru întreaga Europă, iar în România, acestei oportunități i se adaugă și partea de digitalizare, care poate fi privită și ca verticală de business, și ca tendință de dezvoltare, anticipează că procesul de digitalizare va rezolva multe ineficiențe și va reduce și mai mult costurile operaționale în industrie, contribuind în mod semnificativ la dezvoltarea soluțiilor verzi. 

Un alt pas important pentru domeniul energetic îl reprezintă acceleratorul lansat de Techcelerator, în colaborare cu Ministerul Energiei – CleanTech Accelerator, care a reușit să aducă la masă unii dintre cei mai importanți jucători din domeniu. Alexandru îi sfătuiește pe cei interesați de construirea unei afaceri clean tech să urmărească atent astfel de acceleratoare și, mai ales, să aplice pentru fonduri europene: „Sunt multe fonduri europene în domeniul energetic și ar trebui construită bancabilitate, pentru că e nevoie de indicatori financiari care să ateste sănătatea ei în momentul în care se aplică la fonduri europene.” 

Ce nevoi și provocări are un startup în energie în România 

Fiind înconjurați de oameni care au făcut business și știau care sunt dificultățile cu care se confruntă un antreprenor la început, membrii echipei Renergia nu au plecat la drum cu așteptări nerealiste, însă și-ar fi dorit să fi fost ceva mai pregătiți în ce privește fiscalitatea, finanțele, aspectele juridice și legale. Cu toate acestea, Alexandru consideră că experiența pe propria piele este cel mai bun proces didactic și mărturisește că încă se află în plin proces de învățare, chiar și la aproape doi ani de la lansarea pe piață a soluției. 

CEO-ul Renergia are și un sfat pentru cei care urmează să se lanseze în antreprenoriat: să țintească probleme specifice. 

„Nu este suficient să avem o idee și să considerăm doar noi că este bună. Trebuie să o și validăm cu cel puțin doi-trei jucători din piață. Deci înainte să investești bani într-o soluție, confirmă că există în piață nevoia pentru soluția respectivă.” 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail