Documentat prima dată la finalul anilor ’70, în rândul femeilor de afaceri de succes, sindromul impostorului provoacă neîncredere în forțele proprii și – în cazul antreprenorilor – poate reduce productivitatea și genera stres, epuizare și probleme de sănătate. Află mai jos care sunt cauzele și cum îl poți combate.
Sindromul impostorului este un tipar psihologic al indivizilor care își pun la îndoială abilitățile, talentele sau realizările și au o teamă interiorizată persistentă de a fi expuși drept „impostori”. Acesta este caracterizat de un sentiment profund de nesiguranță, neîncredere în forțele proprii, autosabotaj, teama de succes/de eșec și incapacitatea de a-ți internaliza reușitele și nu ține de logică, ci de emoții.
Deși nu este un diagnostic medical, sindromul impostorului îți poate afecta viața personală și profesională: din cauza lui, te poți simți nepregătit să-ți crești copilul, nedemn de iubirea partenerului de viață sau poți crede că ai succes la job doar pentru că ai noroc.
Acest sindrom a fost descris prima dată în 1978, de către psiholoagele Suzanne Imes și Pauline Rose Clance, care analizau o serie de femei de afaceri de succes. De atunci, experții au descoperit că apare în rândul persoanelor de ambele sexe, care au meserii diverse, din culturi diferite. Și este mai comun decât s-ar putea crede: aproximativ 70% dintre oameni îl au, în anumite momente din viață. Până și Albert Einstein spunea, spre finalul vieții, că se simte ca „un escroc”...