S-au lansat înscrierile pentru acceleratorul Empowering Women in Agrifood 2025

Impact Hub Bucharest și EIT Food anunță startul înscrierilor la acceleratorul Empowering Women in Agrifood. Dedicat antreprenoarelor și proiectelor create de acestea în domeniul agroalimentar, EWA va oferi mentorat, sesiuni de training, sprijin continuu și două granturi în valoare de 10.000 și 5.000 de euro.

Empowering Women in Agrifood (EWA) este un program de accelerare dezvoltat de Impact Hub Bucharest, în parteneriat cu EIT Food – cea mai mare comunitate de inovare alimentară din lume. Înscrierile sunt deschise în perioada 2 aprilie – 23 mai 2025 și se adresează femeilor care fie au o idee de afacere, fie conduc un startup cu o vechime de cel mult trei ani.  Aceste companii trebuie să nu fi beneficiat, în acest timp, o finanțare mai mare de 60.000 de euro (din fonduri private sau publice).

10 antreprenoare din sectorul agroalimentar vor beneficia de o perioadă intensivă de creștere a afacerii și mentorat, sesiuni de training și sprijin continuu, acces la o comunitate internațională de specialiști din industrie, precum și oportunitatea de a primi două premii: un grant de 10.000 de euro și unul de 5.000 de euro.

EIT Food este cea mai amplă inițiativă de inovație alimentară din Europa, construită ca un consorțiu de actori-cheie din industria alimentară, startupuri, centre de cercetare și universități de pe continent. Este una dintre cele nouă Comunități de Cunoaștere și Inovație (KICs) sprijinite de Institutul European de Inovație și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE creat în 2008 pentru a promova inovația și antreprenoriatul în Europa. Scopul EIT Food este de a „asigura viitorul” sistemului alimentar, ceea ce presupune construirea unei comunități incluzive care să „susțină inovația în toate etapele dezvoltării unei afaceri.”

Ai o afacere de 2-5 ani?

Hai cu ea la Românii sunt antreprenori 2025!

Premii în valoare totală de 50.000 €

EWA, în 2025

Programul de accelerare are mai multe componente esențiale pentru antreprenoarele din domeniu. Pe parcursul a șase luni, participantele vor avea acces gratuit la sesiuni interactive de training, desfășurate într-un cadru practic și aplicat. În plus, au acces la o platformă internațională dedicată programului, care oferă resurse valoroase de business și informații relevante despre oportunitățile din sectorul AgriFood. Totodată, primesc sprijin personalizat de la experți în business (în sesiuni individuale online) și sunt ghidate de antreprenori cu experiență, care le ajută să-și dezvolte afacerea strategic și practic.

EWA le oferă participantelor ocazia să ia parte la evenimente antreprenoriale și sesiuni de networking alături de experți, mentori și alte antreprenoare din AgriFood. Comunitatea activă, formată din peste 100 de mentori din toată Europa, creează un context internațional valoros pentru dezvoltare și colaborare.

Calendarul programului include etapa de selecție a participantelor (26 mai – 4 iunie), urmată de întâlnirea de kick-off și anunțarea antreprenoarelor selectate (4-5 iunie). Pe 19 iunie va avea loc un eveniment de matchmaking, iar în perioada iunie-noiembrie participantele vor beneficia de mentorat, traininguri și evenimente dedicate, programul încheindu-se cu finala din noiembrie 2025.

Rezultatele edițiilor trecute ale EWA

În cele trei ediții desfășurate până acum, EWA a susținut 30 de antreprenoare din sectorul AgriFood și a oferit o finanțare totală de 45.000 de euro. Câștigătoarele EWA 2023 au fost Tania Nicoară (Unison) și Mihaela Sipoș (Happy Treats):

  • Premiul I (10.000 de euro) – Tania Nicoară (Fondatoare Unison), un producător local de granola, creme tartinabile din nuci, batoane raw, maioneză vegană, alternative vegane la parmezan și alte delicatese. Produsele sunt disponibile prin rețeaua a peste 50 de parteneri la nivel național și în 22 de locații fizice (magazine, cafenele etc.). Pe lângă gama actuală de 14 produse, startupul urmărește să dezvolte produse noi pe bază de plante.
  • Premiul al II-lea (5.000 de euro) – Mihaela Șipoș (Fondatoare Happy Treats). Startupul a urmărit dezvoltarea unei ferme de insecte, care să se concentreze pe trei direcții principale: producția de produse finite, respectiv recompense pentru câini din proteină de insecte, hipoalergenice, precum și insecte vii pentru hrănirea păsărilor din ferme, acest lucru contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate a păsărilor și (implicit) la creșterea producției de ouă. Cea de-a treia direcție este reprezentată de valorificarea produselor secundare din fermă, folosite ulterior ca fertilizant natural pentru culturile agricole.

Mai multe detalii despre programul Empowering Women in Agrifood și despre modalitatea de înscriere sunt disponibile aici

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail