Orice business care are o formă de organizare juridică trebuie să respecte anumite formalități legale. De la contracte, până la relația cu banca, descâlcim aspectele juridice ale unei afaceri noi.
Administrarea unui business poate fi copleșitoare uneori, indiferent de experiența pe care o ai în antreprenoriat. Și, gândirea unor strategii cu adevărat eficiente, pentru a-ți transforma businessul într-unul sustenabil, poate presupune uneori o pauză temporară în activitatea firmei. Acest lucru nu înseamnă un eșec, ci este mai degrabă o decizie responsabilă, pe care o poți lua pentru a-ți îndeplini viziunea pe termen lung.
Deții deja o certificare pentru domeniul în care dorești să activezi și este vorba despre o profesie liberală? Atunci îți poți lansa propria afacere ca persoană fizică independentă sau PFI. Din acest articol vei afla ce înseamnă PFI, cum se înființează, ce taxe plătești și alte informații utile.
În situația în care ai o calificare profesională recunoscută și autorizată, respectiv vrei să-ți desfășori o activitate intelectuală pe cont propriu, te poți încadra în ceea ce se numește profesie liberală. Află ce presupune asta în termeni legali, care îți sunt obligațiile față de stat și alte informații importante bine de știut.
Sediul social – un concept fundamental în lumea afacerilor, poate ridica multe semne de întrebare în rândul antreprenorilor la început de drum. Acesta este esențial, întrucât o afacere nu poate exista fără sediu social. De aceea, este bine să te documentezi din surse sigure pentru a acumula toate informațiile necesare despre acest subiect.
Obținerea cazierului fiscal este un proces important și necesar în multe situații, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Cu ajutorul acestui document poți demonstra că îți respecți obligațiile fiscale și că ții cont de reglementările legislative.
19 04
Tehnologia a eficientizat multe dintre aspectele vieții noastre, de la cum comunicăm, la modul în care gestionăm datele. Acum, prin sistemul RO e-Factura este revoluționat și modul în care ne administrăm afacerile din punct de vedere fiscal, în relația cu organele fiscale și cu ceilalți operatori economici.
11 03
Salvează acest articol și întoarce-te oricând, pentru update-uri la zi. Aici găsești atât evenimentele deschise, cât și cele care se vor anunța în curând. Online și offline, de la networking pur pentru startupuri, la conferințe tech&IT, de employer branding, PR sau marketing, organizează-ți din timp agenda pentru 2024.
01 03
Pentru al 6-lea an consecutiv, Startarium mapează ecosistemul local de programe pentru antreprenori. Descoperă în acest articol care sunt incubatoarele și acceleratoarele la care poți să aplici în 2024 și cum să alegi între ele: îți explicăm felul în care sunt construite, ce tip de finanțare oferă, dar și tipurile de industrii și stadii de dezvoltare pentru care caută aplicanți. Pregătește-ți lista și aplică și tu!
01 03
Participarea la un program internațional de creștere pentru afacerea ta este clar o oportunitate care îți poate oferi acces la resurse importante și expunere considerabilă. În materialul de mai jos vei descoperi care sunt cele mai cunoscute acceleratoare și programe și când poți să aplici la ele.
20 10
De unde începi când vrei să îți deschizi propria afacere? Primul pas este completarea unui business canvas. Află de mai jos ce pași trebuie să parcurgi!
10 02
Dacă te gândești că un credit bancar ar putea fi o variantă de finanțare pentru afacerea ta, e important să analizezi mai întâi ce presupune un astfel de instrument de finanțare pe termen scurt și lung, dar și ce nevoi concrete ai vrea să finanțezi prin intermediul lui.
16 11
Dacă îți deschizi o afacere sau dacă vrei să dezvolți activitatea companiei pe care o ai deja, e nevoie să acorzi atenție investiției pe care o presupune acest lucru. Deci nu uita de fluxul de numerar și de bugetul de venituri și cheltuieli!
04 09
Ai primit actele companiei, te-ai apucat de treabă și vrei să te concentrezi pe creștere. Înainte de orice, e bine să te asiguri că din punct de vedere administrativ ești pregătit și ai toate actele aduse la zi (obligatoriu în cazul unui control). Mai jos găsești lista celor esențiale.
06 08
Te-ai decis că vrei propria afacere, dar nu ai încă o idee care ți se pare potrivită? Ca să o identifici, trebuie să treci printr-un proces de documentare și învățare. Important este să îți creezi un obicei din a explora tendințe sau modificări în comportamentul consumatorilor și produsele sau serviciile pe care le folosesc.
18 08
Dacă afacerea ta intră în afaceri cu parteneri noi, pe piețe noi sau derulează operațiuni cu valori mai mari, trebuie să te asiguri că alegi un instrument bancar potrivit tranzacției efectuate. Poți apela în situații de acest tip la acreditive: un instrument de plată sigur care te protejează contra riscurilor comerciale internaționale și prin care te asiguri că partenerul comercial își respectă obligațiile.