2020 în ecosistemul antreprenorial românesc | Stop & Reflect

Ce a adus 2020 în ecosistemul local? Descoperă insight-uri de la fondatori, consultanți, mentori și investitori locali. Stop & Reflect e ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2020, deciziile pe care le-a adus și intențiile pentru 2021. Învață din experiențe și vezi care sunt trendurile pe care le anticipează pentru anul viitor!

Oportunități apărute în pandemie, schimbări de planuri și noi perspective - 2020 a fost un an plin de provocări în ecosistemul antreprenorial, dar care a adus și multe contexte de creștere și învățare.

Citește concluziile fiecăruia, învață din ele și nu uita să-ți faci propria retrospectivă înainte să începi cu energie noul an!

Mihai Cepoi, Jobful | Stop & Reflect 2020 

O lecție importantă pe care ne-am luat-o de la un mentor a fost despre optimizarea costurilor. Pe lângă ceea ce este evident pentru orice afacere, am rămas cu mențiunea “kill stupid projects”. În multe situații, elanul antreprenorial și dorința de inovație ne împing spre investiții ce poate nu au încă sens sau nu sunt validate cu clienți ori beneficiari. 

>> Citește interviul integral aici! 

Vlad Gliga, Rubik Hub | Stop & Reflect 2020

Cred că printre primele lucruri pe care le-am observat la antreprenorii din jurul nostru a fost tendința acestora de a deveni selectivi în alegerea programelor sau proiectelor în care s-ar putea implica, fie din perspectiva celui care vrea să învețe ceva, fie din perspectiva mentorilor.

>> Citește interviul integral aici! 

Marius și Dan Ștefan, fondatori Autonom | Stop & Reflect 2020

A fost un an provocator din orice perspectivă - decizii de business, relația cu partenerii și clienții, managementul echipei, plin de alegeri dificile într-un mediu foarte volatil, cu situații schimbătoare de la o zi la alta. Strategia noastră la Autonom a fost întotdeauna de a ne întoarce la valori atunci când avem o decizie de luat unde alegerea nu este foarte clară. De aceea ne-a fost limpede ordinea priorităților în această perioadă - siguranța colegilor, a clienților, partenerilor și a afacerii.

>> Citește interviul integral aici!

Mălin Ștefănescu, președinte TechAngels | Stop & Reflect 2020 

A fost un an care a schimbat multe lucruri. Însă deschiderea și dorința de ajutor din ecosistemul de startup-uri românesc s-au dovedit a fi la înălțime. Noi, la TechAngels, ne-am implicat mai mult decât oricând în mentorate, evenimente și – în general – toate modurile în care puteam ajuta.

>> Citește interviul integral aici! 

Andrei Dudoiu, co-fondator SeedBlink | Stop & reflect 2020 

2020 a fost un an intens, marcat de incertitudini, dar care pentru noi a însemnat anul în care am consolidat într-un ritm rapid atât modelul și tracțiunea businessului dar și notorietatea SeedBlink. Un capitol foarte important pentru noi a fost decizia de a practica ceea ce predicăm, respectiv de a lua propria finanțare prin SeedBlink, în regim de equity crowdfunding și aducerea a 70 de investitori direct în povestea noastră, ceea ce ne motivează și ne responsabilizează și mai mult. 

>> Citește interviul integral aici!

Bogdan Iordache, fondator How to Web | Stop & Reflect 2020

Uitându-mă acum în urmă, cred că cel mai important lucru a fost că nu am încetat nicio clipă să credem că putem să câștigăm. Cred că pentru spiritul echipei e mai bine să riști și să pierzi încercând să caștigi, decât să câștigi încercând doar să nu pierzi. Ne considerăm o echipă de învingători și trebuie să rămânem așa și pe vreme bună, și pe vreme rea. 

>> Citește interviul integral aici! 

Valentina Ion & Cristian Negoiță, Grain Trip | Stop & Reflect 2020

Am plecat super entuziaști în 2020, apoi ne-a lovit de niciunde trenul și apoi am făcut planuri, am schimbat planuri, am improvizat și ajustat din mers pentru cea mai mare parte a acestui an. Nu o sa vorbesc acum despre faptul că acest an a fost greu, știm cu toții asta, o să spun numai că pentru noi acest an a fost ca un soi de antreprenoriat pe steroizi. Folosește tot ce știi, uită tot ce știi și ia-o de la capăt, găsește soluții de pe o zi pe alta, uită de soluțiile care nu par să funcționeze la fel de rapid. 

>> Citește interviul integral aici! 

Ana-Maria Onică, VoxiKids | Stop & Reflect 2020

Suntem mândri de faptul că am reușit să punem pe piață un produs nou și unic, am reușit să ne adaptăm unui context social diferit și dificil. Însă lansarea primei Clinici Digitale dedicate terapiei limbajului este de departe unul dintre principalele motive de mândrie. Mai ales că încă înainte de lansarea oficială, a devenit folosită de peste 27 de cabinete și peste 200 de de părinți din România. 

>> Citește interviul integral aici!

Alexandru Bogdan, CEO ROCA X | Stop & Reflect 2020

Suntem printre acele companii care și-au păstrat ritmul și în 2020, ba mai mult, fiind un an dificil, am știut că acum, mai mult ca oricând, este rolul nostru să ne arătăm suportul pentru ecosistemul de startupuri. Așa că am continuat să facem tranzacții, anul acesta 8 companii de tehnologie au primit sprijinul nostru.

>> Citește interviul integral aici!

Alexandru Lăpușan, CEO Zitec |  Stop & Reflect 2020

Ne-am continuat abordarea anterioară și nu am lăsat această conjunctură să ne încetinească spiritul inovator sau curajul. Așa că am dus mai departe strategiile pe care am fi mers oricum anul acesta, de la extinderea echipei de lucru, la noi achiziții, prin preluarea de curând a echipei și portofoliului Under Development Office, agenție de dezvoltare software specializată în aplicații mobile și una dintre cele mai populare firme de blockchain development din Europa. 

>> Citește interviul integral aici!


Despre seria de materiale Stop & Reflect 

La final de an, facem un pas în spate și privim către ceea ce a însemnat 2020 pentru ecosistemul local și reprezentanții săi, antreprenori sau susținători ai acestora - de la provocări și lecții învățate (și au fost din plin anul acesta), la succese și momente de celebrare. #stopandreflect este o serie de interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali și ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2020, deciziile pe care le-a adus și intențiile cu care intrăm într-un nou an. 

Descoperă întreaga serie de materiale Stop & Reflect 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail