Stop & Reflect - Mălin Ștefănescu | Ce am învățat în 2020

2020 a fost un an care a schimbat multe lucruri, însă deschiderea și dorința de ajutor din ecosistemul de startup-uri românesc s-au dovedit a fi la înălțime, crede Mălin Ștefănescu, președintele TechAngels. Descoperă în materialul următor provocările anului care se încheie și cu ce planuri începe 2021.

La final de an, facem un pas în spate și privim către ceea ce a însemnat 2020 pentru ecosistemul local și reprezentanții săi, antreprenori sau susținători ai acestora - de la provocări și lecții învățate (și au fost din plin anul acesta), la succese și momente de celebrare. #stopandreflect este o serie de interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali și ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2020, deciziile pe care le-a adus și intențiile cu care intrăm într-un nou an. 

Descoperă întreaga serie de materiale Stop & Reflect - Ce am învățat în 2020

Citește concluziile fiecăruia, învață din ele și nu uita să-ți faci propria retrospectivă înainte să începi cu energie noul an.

Mălin-Iulian Ștefănescu este fondator & CEO EEU Software și Business Angel. Conduce prima și cea mai numeroasă asociație de business angels din România, Techangels. 


Cu ce planuri ați început 2020? Cum s-au schimbat ele?

Am început cu dorința de a continua și a crește ce s-a întâmplat în 2019. TechAngels a investit peste 6M Eur în startup-uri în 2019. Pandemia a creat un moment de precauție. Apoi, am crescut numărul de startup-uri văzute și am încercat să ținem aproape de startup-urile în care deja am investit.

A fost un an care a schimbat multe lucruri. Însă deschiderea și dorința de ajutor din ecosistemul de startup-uri românesc s-au dovedit a fi la înălțime. Noi, la TechAngels, ne-am implicat mai mult decât oricând în mentorate, evenimente și – în general – toate modurile în care puteam ajuta.

Cum s-a schimbat ecosistemul în ultimele 12 luni

Antreprenorii au cautat moduri mai sustenabile de a continua business-urile, uneori în dauna cresterilor agresive. 

Cele mai importante resurse ale antreprenorilor pe care pandemia le-a scos la suprafață 

Determinare, inovație, reziliență. Aș spune ca unele verticale au căpătat mai multă vizibilitate (Health tech, gaming) și altele s-au estompat (travel, hospitality).

Motive de recunoștință la final de 2020

Mă bucură solidaritatea între părțile ecosistemului de startup de la noi.

Planuri și așteptări pentru 2021

Ne așteptăm să ne continuăm creșterea ca număr de membri și ca volum de investiții. Startup-urile ar trebui să continue să încerce, să crească și să se adapteze.


Mulțumim pentru gânduri! 

Poți urmări TechAngels și pe: Facebook | Website | LinkedIn

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail