Stop & Reflect - ROCA X | Ce am învățat în 2020

2020 le-a pus antreprenorilor la încercare ”puterea de adaptare, puterea de a inova continuu în cadrul echipei și de a se focusa și asculta nevoile clienților”, crede Alexandru Bogdan, CEO ROCA X. Despre cum s-a văzut anul pe care să se încheie în ecosistemul local poți citi în acest material.

La final de an, facem un pas în spate și privim către ceea ce a însemnat 2020 pentru ecosistemul local și reprezentanții săi, antreprenori sau susținători ai acestora - de la provocări și lecții învățate (și au fost din plin anul acesta), la succese și momente de celebrare. #stopandreflect este o serie de interviuri cu fondatori, consultanți, mentori sau investitori locali și ocazia cu care deschidem o conversație necesară despre lecțiile lui 2020, deciziile pe care le-a adus și intențiile cu care intrăm într-un nou an. 

Descoperă întreaga serie de materiale Stop & Reflect - Ce am învățat în 2020

Citește concluziile fiecăruia, învață din ele și nu uita să-ți faci propria retrospectivă înainte să începi cu energie noul an.

ROCA X este o platformă de investiţii în tehnologie, parte a Impetum Group.


Cu ce planuri ați început 2020? Cum s-au schimbat ele?

Suntem printre acele companii care și-au păstrat ritmul și în 2020, ba mai mult, fiind un an dificil, am știut că acum, mai mult ca oricând, este rolul nostru să ne arătăm suportul pentru ecosistemul de startupuri. Așa că am continuat să facem tranzacții, anul acesta 8 companii de tehnologie au primit sprijinul nostru.

Evoluția acestui an nu a influențat nici consolidarea poziției noastre în piață, asta pentru că am reușit să creștem atât din perspectiva resurselor disponibile prin intermediul unei majorări a capitalului disponibil în martie, cât și prin extinderea echipei și creșterea capacității noastre de a aduce un impact pozitiv startupurilor.

Chiar dacă începuturile pandemiei au adus incertitudine multor companii din piață, faptul că am putut contribui la punerea lor pe făgașul corect și că am trecut împreună prin aceste momente ne-a adus maturitate. Multe dintre companiile pe care le-am susținut au beneficiat de trendul de digitalizare și de deschiderea unor noi arii care până de curând erau reticiente la inovația venită din zona de business, cum ar fi medicalul sau educația.

Acesta este și rezultatul încrederii în misiunea noastră de a susține „Dreams too big to be built alone”, chiar împotriva curentului.

Provocările lui 2020

Una dintre lecțiile importante de anul acesta, atât din punct de vedere personal cât și profesional, este că niciodată în criză nu e momentul să paralizăm, ci să acționăm. A fost evident o decizie grea să înaintăm conform planului inițial, mai ales în contextul incertitudinii perioadei, când multe voci prevesteau și încă mai prevăd scenarii economice apocaliptice.

Cea mai confortabilă poziție în vremuri de incertitudine este aceea de a nu lua nicio decizie, dar, cred eu, și asta ne-a ghidat în relația cu partenerii noștri, atâta timp cât ai o misiune în care crezi cu adevărat te poți poziționa împotriva curentului și vei câștiga.

Cum s-a schimbat ecosistemul în ultimele 12 luni

Din perspectiva noastră, crizele în general sunt un catalizator de inovație și, cu atât mai mult în aceste zile, fondatorii care au ales să experimenteze noi moduri de a face lucrurile și să se dedice împlinirii sau continuării unui vis, cu siguranță că au folosit anul acesta ca pe o lecție, dar și ca pe o experiență care să le consolideze companiile. Pe aceștia i-am simțit mult mai implicați și pasionați de activitatea lor.

Descoperim cu bucurie că în pofida presiunii economice, ecosistemul de startupuri e pe un trend ascendent, primind din ce în ce mai multă atenție, include din ce în ce mai mulți jucători implicați și mai ales din ce în ce mai multe inițiative.

Cele mai importante resurse ale antreprenorilor pe care pandemia le-a scos la suprafață 

Prin natura lor, startupurile în tehnologie aduc modele disruptive, inovatoare și challengeuiesc prin eficiență multe status quouri, mai ales cele early stage unde activăm noi. Observăm tot mai des că au echipe suple, obișnuite cu tool-urile colaborative de la distanță, sunt creative și capabile să se adapteze rapid la o nouă situație; de altfel, aș defini criza din perspectiva startupurilor ca pe o oportunitate de creștere și răsturnare a ierarhiilor.

Acest an a fost deci momentul în care puterea de adaptare, puterea de a inova continuu în cadrul echipei și de a se focusa și asculta nevoile clienților au fost puse la încercare și au evidențiat, cred, câștigători pe termen lung în fiecare dintre domenii.

Motive de recunoștință la final de 2020

În primul rând, pentru faptul că am avut alături parteneri care ne-au acordat încrederea și pentru că am consolidat o echipă care a continuat să creadă în importanța misiunii noastre de a susține „Dreams too big to be built alone”, chiar împotriva curentului.

Planuri și așteptări pentru 2021

Un aspect major spre care ne concentrăm atenția este acela de scalare internațională a companiilor partenere. Este un obiectiv comun, pe care ni-l asumăm împreună cu companiile de tehnologie pe care le susținem. O a doua direcție strategică care ne ghidează este să sprijinim aceste companii atât în mod direct, cât și în procesul de financing și sourcing adecvat pentru aceste noi piețe pe care le abordează. Iar cel mai important, și cu efecte pe termen lung este efortul pe care îl depunem pentru creșterea consumului de startupuri în cadrul companiilor din România. Acest pas oferă în mod evident tracțiunea la început de drum atât de necesară înaintea accesării piețelor externe pentru startupuri, dar care, mult mai important, crește competitivitatea companiilor consumatoare în sectorul în care activează, aducând astfel beneficii importante intregii economii și ecosistemului.


Mulțumim pentru gânduri, Alexandru!

Poți urmări ROCA X și pe: Facebook | Website | LinkedIn

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail