Romanian Agrifood Tech Startups Overview Report 2022: Tendințe tech care conturează viitorul agriculturii moderne

Ești interesat de agritech sau de agrifood? Lucrezi într-unul din aceste domenii, ai un startup tech de-abia lansat sau te gândești să înființezi unul și ai vrea să știi care sunt opțiunile în acest sector pe piața locală la momentul actual? Acest raport îți poate răspunde la toate întrebările și-ți va prezenta toate oportunitățile și provocările care te așteaptă (acum și pe viitor).

În paginile raportului vei găsi: 

  • O sinteză a trendurilor din domeniul agrifood la nivel european 
  • O sinteză a trendurilor din domeniul agrifood din România 
  • Maparea startupurilor și companiilor românești din agrifood și agritech 
  • Sectoarele din agrifood și agritech cu potențial de dezvoltare 
  • Programe și posibilități de finanțare  
  • Insighturi și sfaturi de la experți 

De ce e important să discutăm despre agrifood, agritech și oportunitățile din acest domeniu?

Nevoia critică pentru inovație și tehnologizarea agriculturii, mai ales în contextul schimbărilor climatice și al crizei pandemice, ocupă un loc important pe agendele instituțiilor locale și internaționale și ale organizațiilor care sprijină ecosistemele de business. Pandemia a determinat guvernele europene să-și reevalueze strategiile și să acorde mai multă atenție industriei alimentare locale și sustenabilității resurselor în general. 

Raportul lansat în 2022 arată un ecosistem local agritech și foodtech în stadiu incipient, atât din punct de vedere al numărului de startupuri, cât și al sistemului de sprijin pentru acestea, prin programe locale nișate, fonduri de investiții dedicate etc., dar și inițiative și interes în creștere pentru inovație. Pentru accelerarea ecosistemului, este nevoie de colaborare și de crearea unei legături mai strânse între startupurile tech și asociațiile și companiile din agricultură cu experiență solidă în domeniu. Acest lucru ar susține și mai puternic startupurile să înțeleagă nevoile clienților, să își testeze produsele și să crească. 

Oportunități și posibilități de finanțare

Din 2018 și până la finalul lui 2021, în Europa au fost încheiate 857 de runde de finanțare în agritech și agrifood, ce totalizează 4,5 miliarde de dolari. După stagnarea investițiilor în 2020, finalul lui 2021 arată o revenire a acestora.

Din perspectiva nevoilor și a oportunităților, antreprenorii români semnalează necesitatea digitalizării și automatizării accelerate a domeniului, alături de adoptarea unor practici sustenabile în agricultură. Aceștia mai subliniază și importanța rolului autorităților în facilitarea relației dintre startupuri și fermieri. În plus, există și o nevoie urgentă pentru date granulare și actualizate legate producția internă din agricultură, așa încât atât fermierii, cât și fondatorii de startupuri tech să poată avea acces la informații complete care să îi ghideze.  

În ceea ce privește dezvoltarea unui astfel de startup, fondatorii pun accentul pe derularea unor interviuri cu viitorii clienți, așa încât să poată înțelege cât mai corect și complet nevoile acestora sau posibile bariere în adoptarea soluției respective - pas cu atât mai important cu cât viteza de adoptare a acestora este mică în țara noastră. 

Susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (European Institute of Innovation and Technology – EIT), EIT Food investește în proiecte, organizații și persoane care împărtășesc obiectivele pentru un sistem alimentar sănătos și sustenabil. 

Oportunitățile din agricultură deschise de EIT Food Hub România sunt disponibile antreprenorilor pe website-ul EIT Food Hub România și pe pagina de Facebook a Impact Hub Bucharest, organizație care este punct de contact pentru reprezentanții locali din sectorul agroalimentar.  

Trenduri în Europa

La nivel European, au fost interzise o serie de tipuri de pesticide, ceea ce a determinat înăsprirea reglementărilor în ceea ce privește producția, iar temperaturile în creștere au determinat o nevoie puternică de adaptare. 

Începând cu anul 2020 și contextul COVID-19, Europa este mult mai interesată de practici alternative de agricultură, iar majoritatea guvernelor au reevaluat câteva din măsurile adaptate în anii trecuți, scoțând în față practicile durabile în ceea ce privește alimentația și domeniul agrolimentar în general. Toate acestea aduc avantaje pentru antreprenori, a căror contribuție cu soluții durabile poate să fie crucială pentru viitorul acestui sector. 

Trenduri în România 

Printre principalele tendințe evidențiate în cadrul conferinței de anul acesta, s-a conturat necesitatea unei legături mai strânse între producătorii locali și consumatori, pe fondul pandemiei, care a determinat un interes pronunțat pentru achiziția de produse alimentare de la producători și fermieri locali, facilitat de grăbirea digitalizării micilor afaceri.  

În plus, folosirea IoT în agricultură, cu ajutorul unor softuri și dispozitive hardware care previn și minimizează risipa, își consolidează importanța în domeniu, alături de precision farming (agricultura de precizie), care folosește tehnologii data-based, teledetecție și internetul pentru gestionarea culturilor, reducerea utilizării îngrășămintelor, pesticidelor și a apei.   

Biotehnologia, cu rol important în creșterea producției și îngrijirea și protejarea recoltelor, dar și nutriția și wellbeing-ul, prin preocuparea pentru rolul alimentației în menținerea unui stil de viață sănătos și un interes sporit pentru produse provenite din culturi bio, se numără și în acest an pe lista tendințelor importante. 


Raportul Romanian Agrifood Tech Startups Overview 2022 a fost realizat de Impact Hub Bucharest și Activize în parteneriat cu EIT Food și Microsoft România

Descoperă și restul insighturilor în paginile raportului Romanian Agrifood Tech Startup Overview 2022 pe care îl poți descărca complet de mai jos.

Romanian Agrifood Tech Startup Overview Report 2022

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail