Programul „Femeia Antreprenor”: finanțare disponibilă, condiții de eligibilitate și grilă de punctaj

Programul „Femeia Antreprenor” oferă oportunități valoroase de finanțare, pentru a încuraja și a susține spiritul antreprenorial feminin autohton, contribuind astfel la creșterea economică și la diversificarea peisajului de afaceri din România.

Dacă ești femeie și ai o idee inovatoare de afaceri pe care vrei să o pui în aplicare sau dacă ești deja unul dintre acționarii unui IMM și deții cel puțin 50% din capitalul social, descoperă în cele ce urmează cum poți să obții finanțare prin programul „Femeia Antreprenor”.

Pe scurt

  • Obiectivele programului
  • Valoarea finanțării
  • Condiții de eligibilitate
  • Grilă de punctaj
  • Cum te poți înscrie în programul „Femeia Antreprenor”

Obiectivele programului

Concret, obiectivul principal al acestui program este acordarea de sprijin financiar, în scopul înființării și dezvoltării structurilor economice private, înfiinţate și conduse de către femei, precum și îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora. De asemenea, în contextul dificultăților întâmpinate în menținerea echilibrului între obligațiile familiale și cele profesionale, programul „Femeia Antreprenor” sprijină și pregătirea antreprenorială a femeilor care doresc să dezvolte un business durabil, prin acordarea de fonduri nerambursabile.

👉 Pe lângă Programul „Femeia Antreprenor, există și alte programe la care poți să aplici pentru obținerea resurselor de finanțare necesare dezvoltării businessului tău. Descoperă la ce alte apeluri de finanțare nerambursabilă poți aplica în acest an.

Valoarea finanțării

Conform datelor prezentate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), bugetul estimat pentru perioada 2024-2027 este de 800 de milioane de lei, în 2024 fiind alocate 200 de milioane de lei. Se estimează că, în acest an, de finanțare vor beneficia 1.000 de beneficiare.

În 2024, la fel ca în cazul ediției precedente, vor fi oferite granturi în valoare maximă de 200.000 lei/IMM. Dar trebuie ținut cont că această sumă poate acoperi cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile din cadrul proiectelor ce urmează a fi depuse de către viitoarele/actualele antreprenoare.

Dintre cheltuielile eligibile, amintim achiziția de echipamente tehnologice pentru funcționarea afacerii, echipamente pentru economisirea energiei și pentru utilizarea resurselor regenerabile. Pot fi realizate investiții și pentru amenajarea spațiilor de lucru, mobilier și aparatură, mijloace de transport, salarii, utilități, site-uri web, consultanță, inclusiv cursuri de dezvoltare antreprenorială. Nu se acordă ajutor financiar pentru activele achiziționate în sistem de leasing, second-hand și cele care au constituit obiectul unei subvenționări/finanțări nerambursabile din alte surse.

👉 Ca să te asiguri că faci cele mai profitabile investiții în afacerea ta și că poți depăși orice obstacol, înscrie-te în cursul antreprenorial Startup Edu. Pe parcursul celor 8 module (care conțin 80 de materiale) înveți tot ce trebuie să știi, de la punerea în aplicare a ideii de afaceri, la dezvoltarea și extinderea ei. 

Condiții de eligibilitate

Ca să poți obține sprijinul financiar menționat mai sus, principala condiție de eligibilitate care trebuie îndeplinită este aceea de a deține un IMM înființat conform legii, cu capital social integrat privat. O altă condiție importantă care trebuie respectată este, așa cum am spus la început, ca din acționariatul IMM-ului să facă parte o femeie care deține cel puțin 50% din capitalul social. În plus, businessurile axate pe produse agricole, pescărești și de acvacultură, armament și muniții, tutun, alcool, export și produse energetice, definite potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Pentru o informare completă, citește lista tuturor condițiilor de eligibilitate publicată de MEAT.

Totuși, pe lângă condițiile de eligibilitate, este necesar să bifezi și alte elemente, pentru a obține un punctaj cât mai mare. De ce? Pentru că proiectele câștigătoare vor fi selectate în funcție de punctajul obținut, în ordine descrescătoare, pe baza grilei stabilite prin procedură. Află în continuare cum poți obține punctaj maxim la programul „Femeia Antreprenor” 2024.

Grilă de punctaj

Înainte de toate, este important să știi că punctajul maxim pe care îl poți obţine este de 100 de puncte, în timp ce punctajul minim pentru accesarea programului „Femeia Antreprenor” este de 50 de puncte. Iată care sunt toate criteriile care îți pot aduce cel mai mare punctaj:

  1. Vechimea calității de acționar/asociat în respectiva societate. Dacă este mai mare de 24 de luni, se acordă 20 de puncte, iar daca este mai mare de 12 luni, primești 10 puncte.
  2. Valoarea aportului propriu. Dacă valoarea procentului aferent aportului propriu este ≥30% din valoarea eligibilă a proiectului, atunci obții 20 de puncte; dacă aceasta este ≥20% din valoarea eligibilă a proiectului, primești 15 puncte. Dacă, în schimb, valoarea procentului aferent aportului propriu este ≥10% din valoarea eligibilă a proiectului, obții punctajul minim (10 puncte).

    👉 Indiferent că vorbim despre aportul propriu sau de sursa financiară nerambursabilă pe care o primești, este important să știi cum să le gestionezi pe parcursul afacerii tale, pentru a te bucura de un business durabil, fără probleme de cashflow. Descoperă 5 sfaturi care te pot ajuta să menții echilibrul financiar al afacerii tale pe termen îndelungat.
     
  3. Profitabilitatea afacerii. Dacă societatea ta a obținut profit net în exercițiile financiare aferente anilor 2022 și 2023, atunci obții 20 de puncte. Dacă societatea a obținut profit net doar în exercițiul financiar aferent anului 2022 sau 2023, atunci ți se acordă 10 puncte.
  4. Menținerea locurilor de muncă obligatorii create prin programul „Femeia Antreprenor”. Dacă menții cele 2 locuri de muncă create obligatoriu prin program pe o perioadă de minimum 24 de luni de la momentul emiterii acordului de plată de către Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIMM), atunci obții 10 puncte. Dacă menții locurile de muncă pe o perioadă de 18 luni, primești 5 puncte.
  5. Ponderea investițiilor în echipamente. Dacă ponderea investițiilor în echipamente tehnologice și cheltuielile asimilate acestor echipamente reprezintă mai mult de 60% din valoarea cheltuielilor eligibile, punctajul este de 20 de puncte. Dacă ponderea reprezintă mai mult de 50%, atunci obții 15 puncte, iar dacă este mai mare de 40% din valoarea cheltuielilor eligibile, valoarea acordată este de 10 puncte.
  6. Vechimea calității de administrator. Acest ultim criteriu acordă 10 puncte femeilor antreprenor care au o vechime neîntreruptă de administrator al societății lor mai mare de 6 luni.

Cum te poți înscrie în programul „Femeia Antreprenor”

Dacă îndeplinești condițiile de eligibilitate și prin verificarea modalității de acordare a punctajului de mai sus consideri că poți obține cel puțin 50 de puncte, atunci trebuie să știi că înscrierile în programul „Femeia Antreprenor” se realizează în 2 etape:

  1. Etapa de creare profil, user și parolă pe website-ul minimis.imm.gov.ro, în care aplicantele se înregistrează cu semnătură electronică și includ atât datele reprezentantului legal/împuternicitului, cât și datele IMM-ului.
  2. Etapa de completare a formularului de înscriere, în care aplicantele completează, semnează electronic, încarcă și transmit formularul electronic de înscriere (folosind profilul, userul și parola generate în prima etapă). 

Data de la care va fi activă această etapă de înscriere din cadrul programului este 30 iulie. Perioada de înscriere rămâne deschisă timp de 45 de zile lucrătoare (deci până pe 30 septembrie, inclusiv), începând cu ora 10:00 a primei zile și până la ora 20:00 a ultimei zile. Termenul limită poate fi prelungit, în funcție de disponibilitatea fondurilor. 

În concluzie, programul „Femeia Antreprenor” reprezintă o oportunitate semnificativă pentru antreprenoriatul feminin din România, întrucât finanțarea obținută poate să contribuie într-o mare măsură la dezvoltarea unui business. Dacă îți dorești să aplici, citește cu atenție criteriile de eligibilitate și cele care conțin cel mai mare punctaj, astfel încât să te asiguri că le îndeplinești și că ai șanse reale de obținere a finanțării. Condițiile de eligibilitate și grila de punctaj sunt concepute pentru a asigura un proces transparent și echitabil de selecție, garantând că finanțarea este alocată celor mai promițătoare și bine fundamentate proiecte. 

Sursă foto: Shutterstock, Shutterstock

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail