Cum vrea să-și dubleze profitul un startup de cărți personalizate pentru copii

Pe o piață a cărții aflată în scădere, segmentul de carte pentru copii înflorește – la nivel de cerere, de producție, dar și de vânzări. Brandul de carte personalizată pentru copii My Secret Land previzionează o creștere cu 100% a profitului, în anul care urmează. Cofondatoarea Cristina Clima ne-a purtat prin provocările de creație a acestui tip de carte și ale antreprenoriatului într-o nișă din ce în ce mai competitivă, dar cu potențial de creștere accelerată.

Până să ajungă la vârsta la care se iau la trântă cu lecturile școlare obligatorii, copiii au câțiva ani șansa de a se perinda prin universul poveștilor scrise cu dedicație pentru ei. Se scrie tot mai mult pentru ei, ba chiar și autori consacrați de ficțiune pentru adulți au început să scrie pentru copii. 

Preferințele celor mici în materie de cărți s-au schimbat. La vârsta școlară, ei citesc altceva decât ce obișnuiau să citească părinții lor, dar nici la vârsta preșcolară nu mai sunt atrași de aceleași povești nemuritoare de odinioară. Cristina Clima (care a fondat My Secret Land alături de soțul ei, Tavi Căldărari, foto) consideră că poveștile de azi trebuie să aibă copilul ca personaj principal. Într-o lume dominată de ecrane și de acces rapid la orice tip de conținut, copiii nu mai pot relaționa cu poveștile generice. 

Așa că a creat un business care produce cărți personalizate pentru cei mici, în care personajele poveștii, aspectul lor și alte detalii sunt alese pentru fiecare copil în parte. Și a câștigat premiul al II-lea în competiția Românii sunt antreprenori 2025. Apasă Play și vezi cum a fost experiența de participare la RSA 2025, pentru Cristina Clima:

Cartea care a dat numele brandului

My Secret Land, un produs 100% românesc, a apărut la finalul anului 2022, dintr-o pasiune pentru scris a Cristinei, lăsată deoparte pentru a urma o carieră în PR & comunicare. „Simțeam că am ajuns într-o etapă în care lucrurile sunt așezate, dar nu la fel de palpitante. M-am reapucat de scris – pentru că am fost pasionată de scris încă de când eram în școală”, povestește cofondatoarea brandului.

Lansarea My Secret Land s-a făcut odată cu lansarea primei povești pentru copii scrisă de ea. Se numește Tărâmul secret al mănușilor. „Inspirația pentru povestea aceasta a venit de la nepoțelul meu. Sora mea se plângea de faptul că Mark își tot uită mănușile iarna. Era la a nu știu câta pereche de mănuși pe care i-o cumpărase și era foarte nemulțumită. Nici nu reușea să-l învețe să-și păstreze mănușile, să aibă grijă de ele. Așa mi-a venit ideea cu o poveste personalizată potrivită pentru copiii care își pierd mănușile, dar aplicabilă și în alte contexte. Ce se întâmplă cu acele mănuși ale copiilor? Unde ajung ele? Și așa mi-a venit ideea cu tărâmul secret al mănușilor”, ne-a spus Cristina.

My Secret Land este cumva o lume unde fiecare copil își poate găsi povestea sa în care el este eroul principal.

Personalizarea constă în posibilitatea de a alege, în momentul comenzii, dacă personajul cărții se va numi Mark, Luca sau Cristina, va fi blond sau brunet, va fi din Cluj-Napoca, din București sau din Lyon.

În prezent, My Secret Land a ajuns la 7 povești personalizabile, toate aflate acum în proces de traducere în engleză și maghiară. De altfel, încă de la început, fondatorii au vrut să țintească nu doar publicul de origine română sau doar piața locală, de aceea alegerea unui nume străin a fost una asumată: „Ne-am gândit pe termen lung, dacă am dori să mergem pe o piață internațională la un moment dat, să fie un nume ușor de recunoscut și să fie ușor de înțeles”.

Părinții nu citesc pentru ei, dar cumpără cărți copiilor

Înainte de intrarea pe piață, echipa a cercetat terenul. Segmentul ales este, de altfel, unul cu potențial mare și cu o creștere constantă în ultimii ani. Editurile raportau vânzări ușor mai mici în 2023, în librăriile fizice, comparativ cu 2022, asta în contextul unor majorări semnificative de prețuri (care se vor repeta și în 2025). Pe segmentul online, lucrurile arată puțin mai bine: Libris – cea mai mare librărie online din România – a raportat, pe 2024, vânzări cu 21% mai mari decât în anul precedent.

Cărțile pentru copii s-au vândut însă cel mai bine, indiferent de segment sau de județ. Daniela Mocanu (Director General Editura Gama) remarca faptul că segmentul de carte pentru copii – cu precădere cel dedicat copiilor sub 14 ani – reprezintă circa 40% din piața totală de carte. Iar cererea de carte pentru copii continuă să existe, părinții preferând să cumpere mai puține cărți, dar să cumpere mai degrabă pentru cei mici, decât pentru ei înșiși.

Totodată, părinții care cumpără constant cărți pentru copii au venituri medii sau peste medie. Acesta e și segmentul de audiență vizat de My Secret Land, dată fiind promisiunea de valoare a produsului: ilustrații de top, create de ilustratori români, calitate premium a hârtiei, povești unice și originale, cu grad ridicat de personalizare. Pentru a nu restricționa accesul la astfel de cărți pentru copiii cu mai puține posibilități, startupul a derulat campanii cu Hospice Casa Speranței, pe care le va continua.

Ce vor părinții de la o carte pentru copii

De pe grupurile de mame, Cristina a aflat că sunt apreciate cărțile educative și interactive, cu conținut relevant pentru perioada prin care trece copilul, cu scris mare, pagini rezistente (cartonate sau dintr-un material tare) și frumos colorate.

Nevoia actuală pentru cărți cu multe imagini, cât mai colorate, cu scris mare și vizualuri captivante ține atât de expunerea la conținut în format vizual de la vârste fragede, cât și de diferențierea de cărțile pentru copii de odinioară: cu puține imagini, imprimate pe hârtie aspră, de proastă calitate.

Piața locală de carte personalizată pentru copii include câteva branduri locale. Unul dintre primele branduri e Căsuța dintre Stele. Cel mai popular e Vrăbioiul năzdrăvan. Există chiar și un brand în franciză: elefantulmeu.ro. La acestea se mai adaugă branduri străine ca My Magic Story (Spania), Cukibo (Elveția) sau Wonderbly (Marea Britanie).

Ținând cont de ofertă, Cristina menționează că miza cea mare pentru My Secret Land e la nivel de creativitate, respectiv la gradul de inovare calitativă. Și tot ea explică ce înseamnă, concret, aceste două dimensiuni: „Cât de frumoasă e cartea, cu ce impact emoțional vine, cât de mult poate fi personalizată, de cine a fost creată, care este mesajul, cine a validat produsul, ce subiect abordează, cum sunt ilustrațiile, cum arată cartea pe care o ții în mâini, e micuță, e mai mare, are coperta groasă, cât de rezistente sunt paginile (se rup foarte ușor?), cât o să-l țină cartea respectivă pe cel mic, o să o aibă și când va fi mare să le arate copiilor?”. 

Am știut că o să ne poziționăm cu niște produse foarte calitative din toate punctele de vedere. De la text și ilustrații, la experiența de pe site, la  faptul că în momentul în care o să iei cartea în mâini, instant vei avea sentimentul că e un produs la care s-a lucrat foarte mult.

Prima carte a brandului a fost validată tot de un grup de mame, care au devenit nucleul comunității My Secret Land. Cristina continuă să folosească puterea comunității prin întâlniri recurente, pentru feedback pe cărțile în curs de apariție sau inspirație pentru volume  noi, creând astfel un sentiment profund de colaborare. „Un cadou neașteptat, de exemplu, a venit dinspre comunitate. Ne-au tot scris părinții pe Facebook sau pe Instagram «Pe când o poveste despre frați?»”, spune Cristina.

Copiii sunt un public foarte exigent. Mai ales acum, într-o lume atât de dominată de informație și de conținut, riscul ca o poveste să plictisească sau să nu fie relevantă e mare. Or strategia de a lua subiectele direct de la firul ierbii e una dintre cele mai bune. My Secret Land se mândrește cu o comunitate formată din peste 3.000 de mame și bunici active pe social media, pe care a început să o construiască încă de la prima lansare. Această comunitate, împreună cu bloggerii și influencerii cu care echipa a colaborat, a devenit ambasadorul brandului. „La ei ajung prima dată cărțile noastre pentru citit, pentru feedback, pentru ajustări ulterioare. Ne sunt alături pentru fiecare nouă lansare și duc mai departe viziunea și misiunea proiectului.”

Începuturi cu multă încredere și fonduri proprii

Începuturile My Secret Land nu au fost ușoare, recunoaște și Cristina. Dacă prima poveste a apărut în 2020, brandul s-a lansat în 2022. Au preferat să construiască totul de la zero și să nu urmeze modelul francizei. „O franciză ar însemna, în principiu, niște produse traduse în limba română, comercializate de noi, dar sub un alt brand. Până la urmă, nu ai atât de multă flexibilitate la partea de creație. Or noi din start am știut că vrem să creăm povești, nu doar să le comercializăm. Dacă ar fi să mă uit în trecut, n-aș vrea să fac asta. A fost un proces complicat, dar cu multe împliniri”, spune cofondatoarea.

Procesul de producție s-a dovedit a fi unul migălos, mai ales pentru standardele pe care fondatorii și le-au asumat și pe care vor să le păstreze. Ca mulți antreprenori aflați la început de drum, Cristina și Tavi nu au avut un plan de afaceri conturat. Dar au avut cercetarea pieței, o idee clară despre unde pot aduce mai multă valoare și multă încredere în produsul pe care-l propuneau.

Planul și l-au conturat în cadrul incubatorului Fix Cluj, ediția 2021-2022. Aici au participat, alături de 140 de startupuri, într-un program intensiv de workshopuri și mentorat. În plus, în cadrul Demo Day, au ajuns între finaliști și au beneficiat de un sprijin financiar consistent. Acel incubator a fost și contextul în care și-au dat seama că sunt pe drumul cel bun. „S-a simțit atât din partea juriului, cât și din partea tuturor echipelor implicate în proiect că ne văd foarte siguri pe ceea ce facem, și că avem multă încredere în viziunea proiectului”, spune Cristina.

Cum produci o carte personalizabilă

Prețul unei cărți personalizate variază între 199 și 259 lei. Echipa My Secret Land e conștientă că prețul e peste media din piață, însă rămâne sub costurile competitorilor internaționali. În plus, procesul de producție e unul anevoios, care poate justifica aceste costuri.

O nouă poveste prinde viață, în medie, în 4 luni, dar există cărți la care se lucrează și 6 luni. Procesul creativ e cel mai îndelungat, spune Cristina, pentru că e unul etapizat și are două componente: cea de produs fizic, respectiv cea de produs digital.

Pentru produsul fizic, unele povești sunt scrise de Cristina, altele – de autori dedicați acestei piețe. Odată textul finalizat, echipa ia feedback din comunitate și validează conținutul și cu un psiholog, pentru a asigura relevanța și plusvaloarea pentru grupa de vârstă căreia se adresează cartea.

Apoi vine partea de ilustrație. My Secret Land a lucrat până acum cu 4 ilustratori din toată țara, atât pentru a aduce un element nou și palpitant cu fiecare poveste, cât și pentru a crea diversitate la nivel stilistic. După realizarea primelor ilustrații, părinții din comunitate primesc din nou cartea, ca să ofere feedback.

Cu fiecare ilustrator cu care am lucrat, am încercat să venim cu un nou stil de ilustrație, să fie ceva palpitant, atractiv pentru cel mic. Viziunea noastră la fiecare carte a fost ca, la orice pagină ar deschide copilul cartea, să fie surprins de ceea ce găsește acolo. Fiecare pagină din ilustrațiile noastre e gândită cu multe detalii și din perspective diferite.

Ultima etapă e cea de tipărire, care folosește și tehnici speciale de print, precum lăcuirea selectivă. „Coperta ne ia uneori și 3-4 săptămâni, pentru că este ceea ce văd prima dată copilul și părintele. De aceea procesul e migălos”, spune Cristina. Pentru formatul digital, paginile sunt încărcate într-o interfață creată special pentru My Secret Land, care permite și personalizarea.

Odată finalizat produsul, el poate fi personalizat pe site (cu numele și alte detalii despre copil) și comandat. Tipărirea și livrarea se fac în maximum 5-7 zile lucrătoare din momentul încărcării detaliilor de personalizare în platforma dedicată.

Cum vrea My Secret Land să-și dubleze profitul în următorul an

Există câteva atuuri ale cărților personalizate, dincolo de avantajele lor calitative: au o componentă educativă foarte specifică pentru copil în momentul achiziției, ceea ce le face utile (de exemplu, certurile dintre frați); copilul devine personajul principal, navighează în elemente din universul familiar lui – ceea ce le face ușor de îndrăgit și de înțeles; nu sunt un produs de masă, sunt unicat și au darul de a crea o experiență memorabilă pentru copii.

Un detaliu aflat pe parcurs de Cristina și echipa ei a fost că în businessul lor există o perioadă de vârf – ultimele luni din an. Iar în 2025 vor să profite la maximum de asta și se pregătesc anticipat. „Contează foarte mult contextul. În perioada sărbătorilor de iarnă, părinții și bunicii caută cadouri unice. Noi ne pregătim și cu niște lansări noi – continuări ale unor povești deja îndrăgite. Suntem optimiști și pentru că, pe partea de marketing, am fost prezenți pe foarte multe canale – de la social media, reclame plătite, blog, influencer marketing, comunitățile de părinți.”

Obiectivul My Secret Land este ca până la finalul anului viitor să apară pe prima poziție în căutările organice pe Google și să ajungă la 5.000 de vizitatori unici/lună, pe site.

Provocări: soluții tehnice, parteneri potriviți și volum de comenzi

Pe cât de multă valoare aduce posibilitatea de personalizare a cărților, pe atât de dificilă (la nivel tehnic) și de costisitoare s-a dovedit a fi asigurarea unei experiențe de utilizator cât mai lină și mai satisfăcătoare. Asta a însemnat investirea în dezvoltarea unei platforme proprii pentru personalizarea cărților – care trebuie continuu updatată cu noi elemente.

Când comandă o carte, părinții intră în site, într-o interfață interactivă, unde încep să adauge elementele de personalizare. Satisfacția clientului în acest pas ține de multitudinea de elemente disponibile, rapiditatea cu care își creează cartea, dar și posibilitatea de previzualizare. Cristina menționează că nu au știut să anticipeze de la început importanța acestei etape, nici costurile și volumul de lucru necesar. S-au adaptat din mers.

Gestionarea comenzilor, în condițiile în care My Secret Land nu face stoc și fiecare carte este tipărită la comandă, a fost o altă provocare. Perioada Crăciunului vine cu surplus de comenzi și toate cărțile ajung în print la același partener. Chiar dacă trimiterea fișierului către print e la câteva click-uri distanță pentru client, pentru echipă asta înseamnă un control riguros al fiecărei etape din momentul plasării comenzii până în momentul în care ajunge la client, menționează Cristina. 

Nu în ultimul rând, găsirea tipografiei care să poată asigura calitatea pe care ei o promit clientului a fost provocatoare. Cristina consideră că în momentul în care au găsit partenerul de print – Daisler Print House – au găsit și un sprijin constant în ideile pe care le au și în proiectele pe care le fac. 

Ce urmează: integrarea AI și piața americană

Echipa lucrează în prezent să integreze AI pentru a automatiza mai mult din procesul de personalizare, dar și pentru realizarea de cărți digitale din câteva clickuri. Totodată, cărțile deja publicate sunt în curs de traducere în engleză și maghiară: un prim pas din proiectul de scalare a afacerii pe alte piețe. Cristina a menționat că nu țintesc Europa, ci Statele Unite, având în vedere că aici deja există un jucător foarte important – Wonderbly.

Dacă ar fi să schimb ceva...

„Nu aș mai începe doar cu bani proprii. Noi așa am început, ca să vedem dacă merge, dacă are sens. Când mă uit acum în spate, îmi dau seama că am fi avut nevoie de un impuls financiar mai mare, care ne-ar fi poziționat din start mai bine.”

Sfatul pe care l-aș da unui antreprenor care intră pe piața de publishing...

„E sfatul pe care mi l-aș da și mie: să gândească din start afacerea ușor scalabilă. Cărțile sunt ușor de dus pe o altă piață, deci să ia mai multe piețe în considerare. Pentru că asta va ajuta și la cum e gândit produsul din start. Și adaptarea conținutului la ceea ce trăiesc părinții și copii azi. Lucrurile sunt într-o continuă schimbare și să vorbești pe înțelesul lor e provocator. Și să adaptezi păstrând calitatea și esența mesajului, dar și cu responsabilitate.”

Apasă Play și urmărește pitchul care i-a adus Cristinei Clima și afacerii ei 16.000 de euro, la RSA 2025:


Surse foto: My Secret Land, Startarium

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail