Finanțare nerambursabilă 2024 | Apeluri la care poți aplica în prima parte a anului

Articolul este actualizat de fiecare dată când apar oportunități noi. Salvează-l și revino frecvent, dacă ești în căutare de fonduri nerambursabile pentru afacerea ta. De la apeluri pentru agricultură și mediu, la cele pentru digitalizare, inovație sau antreprenoriat social, pregătește-ți aplicația pentru granturile IMM anunțate până acum și urmărește-le pe cele care urmează să deschidă înscrierile de proiecte.


PROGRAME DE FINANȚARE LOCALE 


Intensificarea creșterii sustenabile și a competitivității microîntreprinderilor și IMM-urilor (regiunea Sud-Muntenia)

Ce este: Un apel al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene adresat organizațiilor din mediul urban și rural. Fondurile oferite sunt menite să sprijine modernizarea tehnologică, activităţile de comunicare şi viziblitate, specifice digitalizării, economiei circulare, internaţionalizării, certificării şi omologării produselor/serviciilor. Cererile se depun prin sistemul informatic MySMIS2021.
Ce oferă: Până la 500.000 euro/aplicant (buget total de 144 de milioane euro). Aplicanții trebuie să cofinanțeze minim 10% din valoarea eligibilă a investiției solicitate. 
Deadline de înscriere: 31 iulie

 

Start ONG

Ce este: Un program de microfinanțare pentru ONG-uri tinere, instituții publice non-administrative și grupuri informale/de inițiativă din domeniile Educație, Sănătate, Mediu, Social și Cultură, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Ce oferă: Finanțări între 1.000 și 10.000 euro. Noi runde de finanțare sunt deschise în fiecare lună, până în decembrie 2024; după înscrierea numărului maxim de proiecte, nu vor mai fi acceptate unele noi. Pentru luna iunie s-a organizat un apel special pentru proiecte strategice, în valoare de 5.000-10.000 euro.
Când începe următoarea rundă: 1 august, ora 09:00

👉 Pe lângă resurse financiare, pentru a-ți dezvolta businessul într-un mod sustenabil ai nevoie și de informații care să te ajute în viața de antreprenor. Indiferent că ești la început sau te confrunți cu o provocare de business, cursul Startup Edu te învață pas cu pas cum să îți optimizezi și să îți extinzi afacerea!

Digitalizare în folosul IMM-urilor (regiunea Sud-Vest)

Ce este: Un apel al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene adresat microîntreprinderilor și IMM-urilor din mediul urban/rural. Fondurile oferite sunt menite să sprijine investițiile în tehnologii și instrumente digitale pentru inovarea modelului de afaceri, echipamente TIC, software/licențe, resurse de stocare, AI, securitate cibernetică, soluții IT pentru comerțul electronic. Cererile se depun prin sistemul informatic MySMIS2021
Ce oferă: Până la 75.000 euro/aplicant, cu minimum 10% cofinanțare (buget total de 21,12 milioane euro). 
Deadline de înscriere: 24 august

Sprijin pentru IMM-uri (regiunea Vest)

Ce este: Un apel al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene adresat microîntreprinderilor și IMM-urilor din mediul urban/rural. Fondurile oferite sunt menite să sprijine investițiile în spații de producție industrială și pentru prestări servicii, echipamente tehnologice și informatice, utilaje, mobilier, instalații/echipamente specifice care încorporează tehnologii avansate, activități din domeniul economiei circulare, active necorporale (brevete, licențe, mărci comerciale, programe), activități pentru extinderea piețelor de vânzare, a gamei de produse/servicii oferite, (re)certificarea produselor, serviciilor sau diferitelor procese specifice. Cererile se depun prin sistemul informatic MySMIS2021
Ce oferă: Până la 4 milioane euro/aplicant, cu 10-50% cofinanțare (buget total de 41,25 milioane euro).
Perioadă de înscriere: 1-31 august

Investiții productive inovatoare pentru microîntreprinderi (regiunea Nord-Vest)

Ce este: Un apel menit să contribuie la creșterea durabilă și competitivitatea IMM-urilor (prin investiții în echipamente, tehnologii, utilaje, brevete, licențe și în spațiile de producție/prestări servicii) și crearea de locuri de muncă în cadrul acestora. Apelul de proiecte este unul competitiv, iar cererile se depun prin sistemul informatic MySMIS2021.
Ce oferă: Până la 200.000 euro/proiect, cu minimum 10% cofinanțare (buget total de 19,3 milioane euro).
Perioadă de înscriere: 5 august – 30 septembrie 

Fabrici de reciclare – PNRR

Ce este: Un program al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor care finanțează cu un buget total de 220 de milioane euro IMM-uri și întreprinderi mari care vor să construiască instalații de reciclare a deșeurilor. Pentru a avea un punctaj competitiv, proiectul trebuie să aibă componentă de construire hală/extindere și să vizeze și producția din materiale reciclate. Solicitantii trebuie să fie autorizați să desfășoare activități legate de colectarea, tratarea și/sau eliminarea deșeurilor (ne)periculoase, recuperarea materialelor reciclabile sortate, demontarea mașinilor și echipamentelor scoase din uz, pentru recuperarea materialelor. Cererile de finanţare se depun prin intermediul aplicaţiei informatice disponibile aici.
Ce oferă: Un grant de 0,5-8,4 milioane euro/proiect.
Deadline de înscriere: 13 septembrie

Femeia Antreprenor 2024

Ce este: Un program al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, dedicat înființării și dezvoltării de businessuri durabile, conduse de către femei. Fondurile nerambursabile pot fi folosite pentru achiziția de echipamente tehnologice pentru funcționarea afacerii, pentru economisirea energiei, amenajarea spațiilor de lucru, mobilier și aparatură, salarii, utilități, cursuri de dezvoltare antreprenorială, printre altele. Condiția pentru a putea accesa fondurile nerambursabile este obținerea a cel puțin 50 de puncte din maximul de 100. Aplicațiile se transmit exclusiv online, prin intermediul platformei minimis.imm.gov.ro.
Ce oferă: Granturi în valoare maximă de 200.000 lei/IMM, cu o cofinanțare de minimum 10% (buget total de 200 de milioane lei).
Deadline de aplicare: 30 septembrie

Digitalizarea IMM-urilor (regiunea Nord-Vest)

Ce este: Un apel al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene adresat IMM-urilor. Fondurile oferite sunt menite să sprijine investițiile în digitalizare, prin achiziționarea de echipamente destinate fluxurilor tehnologice, hardware TIC și instruirea personalului care îl va utiliza, aplicații software/licențe, sisteme AI/VR/AR sau machine learning, servicii de trecere a arhivelor din analog în digital, realizarea unui website, aplicații pentru persoanele cu dizabilități, soluții e-commerce. Cererile se depun prin sistemul informatic MySMIS2021
Ce oferă: Până la 100.000 euro/aplicant (buget total de 16,76 milioane euro). Aplicanții trebuie să cofinanțeze minimum 10% din valoarea eligibilă a investiției solicitate. 
Deadline de înscriere: 7 octombrie

Inceptus Solidar

Ce este: Un proiect de finanţare pentru ideile de afaceri sociale care abordează provocările comunităților locale și creează locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile, adresat regiunilor Nord-Vest şi Centru. Asociaţia Inceptus România îl implementează în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2026 și va ținti două direcții: îmbunătăţirea nivelului de competenţe antreprenoriale sociale pentru 131 de persoane şi înfiinţarea a 34 de întreprinderi de economie socială.
Ce oferă: În perioada august-octombrie 2024, participanţii vor urma două cursuri online („Curs de sustenabilitate a structurilor de economie socială” și „Antreprenor în economia socială” – în urma căruia vor obţine un certificat de absolvire), care îi va învăţa cum să-şi transforme ideea într-un plan de afaceri care să obţină finanţare. În perioada mai-iunie 2025, cele mai bune 34 de idei vor participa la webinare tematice, vizite de studiu și vor primi consultanță individuală și o finanţare nerambursabilă în valoare de 324.000 de lei fiecare. Înscrierile se fac aici, pe principiul „primul venit, primul servit”.
Deadline de aplicare: octombrie 2024

AIR4Social

Ce este: Un proiect de finanţare pentru antreprenoriat social, în domenii cu valoare adăugată, pentru comunităţile urbane din regiunile Nord-Vest şi Centru. Asociaţia Inceptus România îl implementează în perioada iulie-decembrie și va ținti două direcții: dezvoltarea competenţelor antreprenoriale în economie socială pentru 131 de persoane din categoriile eligibile (persoane inactive, șomeri, tineri de 30-35 de ani, persoane dezavantajate pe piaţa muncii) şi înfiinţarea a 23 de întreprinderi sociale.
Ce oferă: Participanţii vor urma un curs gratuit („Antreprenor în economia socială”), în baza căruia își vor înscrie în concurs planul propriu de afaceri. Programul va sprijini 23 de afaceri să obțină atestatul de întreprindere socială și le va oferi finanţări nerambursabile de câte 455.000 lei. Înscrierile se fac aici, pe principiul „primul venit, primul servit”. 
Deadline de aplicare: octombrie 2024

Climathon 2024

Ce este: Un ideathon pe teme de mediu organizat în mai multe orașe din România, sub sloganul „Viitorul verde începe de la firul ierbii”. Evenimentele își propun să aducă împreună oameni și echipe interesate de sustenabilitate și mediu și a-i susține să dezvolte soluții inovatoare care ar putea rezolva provocări specifice fiecărei comunități. Până acum, au avut loc edițiile de la București (20-21 aprilie) și Cluj-Napoca (15-16 iunie).
Ce oferă: Echipele selectate pentru Climathoane au acces la sesiuni de mentorat pe teme ce țin de mediu și sustenabilitate, dar și pe tehnici de brainstorming & pitching, la resurse care să le ajute să-și concretizeze ideea și la instrumente necesare lucrului eficient în echipă. Soluția câștigătoare din fiecare oraș primește o finanțare de 5.000 euro și este preselectată pentru ediția 2024 a Romania ClimAccelerator Pitch Day – Idea stage.

Ploiești: Cum putem reduce cantitatea de deșeuri generată de către comunitate?
noiembrie

Constanța: Cum prevenim poluarea?
noiembrie

Listarea la bursă a întreprinderilor – PNRR

Ce este: Un apel de proiecte dedicat companiilor cu capital majoritar privat, care vor să se finanțeze prin piața de capital și să se listeze la Bursa de Valori Bucureștipe Piața Reglementată sau AeRO, lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor EuropeneFondurile nerambursabile acoperă costurile aferente derulării unei oferte publice/a unui plasament privat și admiterii la tranzacționare. Cererile de finanțare se depun aici și sunt evaluate după principiul „primul venit, primul servit”.
Ce oferă: Maximum 70.000 euro (pentru piața AeRO) sau 300.000 euro (pentru Piața Reglementată). Bugetul total este de 38,27 de milioane euro.
Deadline de înscriere: 31 mai 2025

Wallachia eHUB (WEH)

Ce este: Un proiect finanțat din fonduri nerambursabile, ce vizează furnizarea de servicii de digitalizare și inovare unui număr de 366 de IMM-uri și 85 de APL-uri (primării și consilii locale) din regiunile Sud-Muntenia și București-Ilfov. Aceste pachete de servicii sunt fie predefinite de partenerii WEH, fie configurate de beneficiari. Apelul de selecție funcționează pe criteriul „primul venit, primul servit”. Perioada de implementare a proiectului este 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2025.
Ce oferă: Servicii de digitalizare subvenționate, bazate pe tehnologii ca AI, securitate cibernetică, robotică, mobilitate, tehnologii de localizare (GIS), Building Information Modelling (BIM), în vederea eficientizării proceselor organizaționale. În plus, acestea vor fi ajutate să obțină investiții, vor primi consultanță pentru automatizarea proceselor de afaceri și vor participa la evenimente de networking. Pentru un IMM, pachetul alocat nu poate depăși valoarea de 220.000 euro. Valoarea totală a finanțării este de 3.172.262 euro. Toate detaliile despre înscriere sunt disponibile aici.
Perioadă de aplicare: aprilie 2024 – iunie 2025.

👉 Pentru a estima cât mai realist cât te costă implementarea proiectului tău, este nevoie să faci câteva previziuni financiare. Află cum să faci proiecțiile financiare astfel încât să acoperi toate cheltuielile proiectului.


PROGRAME DE FINANȚARE INTERNAȚIONALE 


LAUDS Exploration – Open Call #1

Ce este: Un program care va finanța 6 experimente de 6-12 luni, menite să descopere soluții verzi și metode alternative de design, pentru a crea modele industriale noi. Experimentele se vor desfășura în perioada octombrie 2024 – septembrie 2025. Propunerile trebuie depuse de un consorțiu compus din minim 2 entități legale, cu cel puțin un artist/designer/arhitect și un provider de tehnologie, din țările UE.
Ce oferă: Până la 40.000 euro/experiment (bugetul total este de 240.000 euro).
Deadline de aplicare: 29 iulie

Entrepreneurship World Cup 2024 (EWC)

Ce este: O competiție de pitching pentru antreprenori, care oferă acces la resurse educaționale, expunere globală, investitori locali și internaționali și capitalul necesar pentru a înființa și scala o companie. Startupurile înscrise trebuie să aibă mai puțin de 10 ani de existență pe piață.
Ce oferă: Până la 50.000 $ (pentru businessuri în stadiul de idee), până la 100.000 $ (pentru startupuri) și până la 300.000 $ (pentru afaceri în creștere, care au nevoie de scalare). Premiile totale depășesc 1 milion $.
Deadline de aplicare: 31 iulie

ENFIELD – Open Call #1 

Ce este: Un program pentru startupuri, IMM-uri, companii mari și institute de cercetare din UE care creează proiecte care să răspundă la anumite provocări tehnice și științifice, legate de AI în sectoarele sănătate, energie, producție și spații.        
Ce oferă: 8 proiecte vor primi până la 60.000 euro/proiect (bugetul total este de 1,1 milioane euro). 
Deadline de aplicare: 31 iulie

STARHAUS Open Call #1

Ce este: Un apel prin care IMM-urile din UE sunt invitate să convingă comunitățile să adopte modele de consum sustenabile, prin folosirea de produse realizate la scară mică, în fabrici locale. Nișele pe care se axează programul sunt mâncarea pentru animale de companie, îngrășămintele, băuturile și cerealele pentru mic dejun.
Ce oferă: 2 IMM-uri vor primi câte 100.000 euro. 
Deadline de aplicare: 31 iulie

CORTEX2 Open Call

Ce este: Un apel adresat companiilor inovatoare din domeniul realității extinse (XR) – startupuri/IMM-ui tech, instituții de cercetare, universități, ONG-uri, fundații, asociații – pentru a colabora la dezvoltarea platformei de teleconferințe XR CORTEX2. 
Ce oferă: 1 million euro pentru a sprijini 10 echipe.
Deadline de înscriere: 15 august

SUSTAIN: Call for Innovation Services in Smart Building Construction – 2nd Open Call

Ce este: Un apel menit să ofere sprijin financiar IMM-urilor europene care dezvolta produse, servicii sau metode noi de a construi inteligent. Proiectul vrea să minimizeze efectul produs de pandemia COVID-19, să crească autonomia strategică a UE și să sprijine tranziția digitală și verde a companiilor din industria de construcții. IMM-urile căutate pentru acet apel axat pe Go-to-Market Experiments (Silver Awards) trebuie să aibă deja un prototip funcțional, care a fost testat și și-a demonstrat atuutile în nișa AI, AR, VR, IoT, building information modeling, certificate de performanta energetică, sisteme de management al energiei, clădiri pozitive energetic.
Ce oferă: Până la 30.000 euro/IMM (budget total de 450.000 euro). Înscrierile se fac aici.
Deadline de înscriere: 27 august

Premiile Climate Change Summit 2024

Ce sunt: Social Innovation Solutions caută idei pentru provocările de mediu, din 5 arii tematice (energie, mobilitate, construcții; economie circulară; alimentație și agricultură; educație de mediu; biodiversitate) și recompensează soluțiile sustenabile găsite. Înscrierile sunt deschise, iar la premii se pot înscrie persoane fizice cu vârsta de până la 30 de ani și IMM-uri cu peste 3 ani de activitate din Europa Centrală și de Est. 
Ce oferă: 6 premii în valoare totală de 12.000 euro (pentru finanțarea ideii ecologice câștigătoare) și alte resure non-financiare
Deadline de aplicare: 1 septembrie

EIT Manufacturing TRANSFORM Call 

Ce este: Un apel de finanțare care stimulează inovația în domeniul producției în Europa prin sprijinirea de proiecte-pilot prin care startupuri vin cu produse/servicii care abordează provocările industriale ridicate de corporații sau IMM-uri. Startupurile trebuie să fie deja într-o relație de colaborare cu deținătorul provocării pentru planificarea proiectului-pilot înainte de a aplica la apelul de finanțare.
Ce oferă: 20.000 euro/proiect (buget total de 300.000 euro), pentru activități aliniate cu obiectivele globale EIT Manufacturing.
Deadline de înscriere: 6 septembrie


De știut înainte să aplici

Despre fondurile nerambursabile 

  • Granturile IMM sunt fonduri acordate întreprinderilor mici și mijlocii, în cadrul unui anumit program, cu scopul de a susține dezvoltarea socială și economică. Fondurile obținute depind de tipul de program pentru care optezi, domeniul în care activezi și scopul în care vrei să faci investiția.
  • Fiecare proiect care oferă fonduri europene IMM nerambursabile funcționează diferit – de exemplu, în unele cazuri, este nevoie să cofinanțezi un anumit procent din proiect (așadar, grantul nu acoperă întotdeauna în întregime nevoile afacerii tale).
  • Există particularități pe care trebuie să le iei în considerare: de exemplu, calendarul virării banilor în conturile afacerilor finanțate (tranșe sau suma integrală), criteriile care sunt luate în considerare în momentul evaluării fiecărei aplicații (pe care trebuie să le reperezi și înțelegi integral), documentația și justificările de care e nevoie (atât la începutul procesului, cât și după acordarea fondurilor).
  • Înainte de a aplica la un program sau de a lua o decizie privind forma de finanțare de care ai nevoie în prezent, documentează-te cu privire la opțiunile pe care le ai. Trece în revistă avantajele și dezavantajele tipurilor de finanțare și gândește-te cum sunt ele legate de obiectivele pe care vrei să le atingi pe termen scurt, mediu și lung. 
  • Primul lucru de care ai nevoie în acest proces este claritatea (capacitatea de a decide cu mai multă ușurință care este cel mai important pas pe care trebuie să îl faci, la un moment dat). Așa vei putea evolua mai rapid. Un bun punct din care să începi acest proces de analiză este acest material despre instrumentele de accelerare pe care le poți folosi: de la sursele de învățare, la programe și tipuri de finanțare.

Despre nevoile financiare ale afacerii tale

  • Înainte de a aplica la un program sau a lua o decizie privind forma de finanțare de care ai nevoie în prezent, ajută să te documentezi cu privire la opțiunile pe care le ai. Altfel spus, e nevoie să treci în revistă avantajele și dezavantajele tipurilor de finanțare și să te gândești cum sunt ele legate de obiectivele pe care vrei să le atingi pe termen scurt, mediu și lung. 
  • Primul lucru de care ai nevoie în acest proces este claritatea, deci capacitatea de a decide cu mai multă ușurință care este cel mai important pas pe care trebuie să îl faci la un moment dat. În acest fel, vei putea evolua mai rapid. Un bun punct în care să începi acest proces de analiză este acest material despre instrumentele de accelerare pe care le poți folosi: de la sursele de învățare, la programe și tipuri de finanțare

ÎNSCRIERI ÎNCHISE. DE URMĂRIT, PENTRU EDIȚIILE URMĂTOARE


PROGRAME LOCALE

Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Ce este: Intervenție din cadrul Planului Național Strategic pentru tinerii fermieri, administrată de AFIR, pentru instalarea tinerilor fermieri ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole ce va îmbunătăți structura de vârstă a fermierilor, va contribui la întinerirea, reînnoirea generațiilor de fermieri, va promova aspectele privind protecția mediului, agricultura ecologică și va contribui la consolidarea structurii socioeconomice a zonelor rurale. Aplicanții eligibili sunt tineri fermieri, mai exact: tineri cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți, până la 40 de ani, care au absolvit minimum 8 clase și care dețin competențe și aptitudini profesionale în industria vegetală/zootehnică/mixtă, obținute fie prin studii superioare, fie prin formare profesională, participare la programe etc. Proiectele se încarcă pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)
Ce oferă: De la 70.000 euro/exploatație. Bugetul se va acorda pe o perioadă de maximum 3 ani, în tranșe (75% la semnarea contractului de finanțare, urmat de restul de 25%, în funcție de implementarea planului de afaceri inițial).
Perioada de aplicare: 2 noiembrie 2023 – 31 ianuarie 2024 (ora 16:00)

Investiții pentru dezvoltarea IMM-urilor care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă

Ce este: Un program de investiții pentru dezvoltarea IMM-urilor (creat de Programul de Tranziție Justă/ PTJ), care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă. Cele mai importante criterii de eligibilitate care trebuie respectate: firma să aibă un număr mediu de salariați de cel puțin 1 în anul 2022; antreprenorul (prin intermediul firmei) trebuie să aibă capacitatea de a asigura o contribuție financiară de cel puțin 25% din valoarea eligibilă pentru proiect. Contribuția financiară proprie trebuie să fie constituită fie din resurse proprii, fie din resurse atrase, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor de stat. Cererile de finanțare și anexele aferente se depun exclusiv prin sistemul informatic MySMIS 2021/SMIS2021+.
Ce oferă: Valoarea totală a bugetului alocat pe proiect este de 775.569.856 euro; pentru 2024, sunt disponibili pentru finanțare 151.000.000 euro. 
Perioada de aplicare: 20 decembrie 2023 (ora 11:00) – 20 aprilie 2024 (ora 23:59)

Intervenția DR 15 – Investiții în exploatații pomicole

Ce este: Un apel de finanțare destinat fermierilor, cooperativelor agricole, societăților cooperative, grupurilor și organizațiilor de producători. Intervenția are ca scop atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, modernizarea sectorului de agricultură și consolidarea orientării către cercetare, tehnologizare și digitalizare.
Ce oferă: 1.500.000 euro/proiect. Minimum 35% din costul total al proiectului trebuie suportat din surse proprii. Cererile de finanțare se pot trimite pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Mai multe detalii despre procesul de aplicare și documentele necesare găsești în ghidul fermierului.
Deadline de aplicare: 30 aprilie (ora 16:00)

Sprijinirea competitivității prin inovare și întreprinderi dinamice

Ce este: Agenția pentru Dezvoltare Regională/ADR Sud-Vest Oltenia a lansat un apel de proiecte pentru îmbunătățirea competitivității și a inovării în microîntreprinderi și IMM-uri. Prin intermediul fondurilor oferite, ADR sprijină activități precum achiziția de echipamente tehnologice și utilaje, extinderea și modernizarea spațiilor de producție, achiziția de instalații cu scopul reducerii consumului de energie etc. Sunt eligibile microîntreprinderile care implementează investiția în mediul urban (inclusiv din satele aparținătoare localităților urbane) și întreprinderile mici și mijlocii (indiferent dacă implementează investiția în mediul urban sau rural). Cererile de finanțare pot fi depuse exclusiv prin sistemul informatic MySMIS 2021/SMIS2021+.
Ce oferă: 200.000-1.500.000 euro/proiect.
Perioada de aplicare: 2 aprilie (ora 12:00) – 2 mai (ora 12:00)

Întreprinderi digitale pentru o economie avansată – sectoarele de specializare inteligente

Ce este: Un apel de proiecte de tip competitiv pentru încurajarea adoptării și utilizării tehnologiilor digitale în afacerile IMM-urilor din Regiunea Centru, care să conducă la avansul tehnologic și la îmbunătățirea proceselor tehnologice. Prin fondurile oferite, se urmărește valorificarea avantajelor digitalizării în beneficiul cetățenilor și al companiilor, precum și adoptarea tehnologiilor digitale pentru a îmbunătăți procesele interne ale companiei. 
Printre aspectele de business eligibile pentru investiții se numără: gestiunea materiilor prime pentru producție, a producției în sine, creșterea calității serviciilor oferite și a interacțiunii cu clienții, inclusiv simplificarea și eficientizarea activităților logistice prin produse și sisteme specializate. Formularul cererii de finanțare se completează exclusiv prin sistemul informatic MySMIS 2021/SMIS2021+.
Ce oferă: Finanțare între 15.000-200.000 euro. 
Deadline de aplicare: 15 mai (ora 12:00)

Accelerăm schimbarea: Servicii de transformare digitală și inovare pentru IMM-uri

Ce este: Digital Innovation Zone (hub de inovare digitală care ajută afacerile să obțină finanțări) a lansat primul apel pentru accesarea ajutorului de stat nerambursabil, destinat digitalizării și inovării pentru IMM-uri din Regiunea de Nord-Est. DIZ va selecta minimum 30 de IMM-uri cu proiecte de digitalizare a businessului lor, cu prioritate din domeniile sănătății sau/și producției (sau care dezvoltă soluții ce sunt aplicabile în aceste domenii).
Ce oferă: IMM-urile pot accesa servicii suport subvenționate sub formă de ajutor de stat, 100% nerambursabile, în valoare de până la 50.000 euro pentru IMM Transformator, respectiv 150.000 euro pentru IMM Inovator. IMM-urile vor beneficia, timp de 6-12 luni, de servicii suport pentru digitalizarea activității lor sau integrarea de noi tehnologii.
Deadline de aplicare: 1 iunie

Climathon 2024

Ce este: Un ideathon pe teme de mediu organizat în mai multe orașe din România, sub sloganul „Viitorul verde începe de la firul ierbii”. Evenimentele își propun să aducă împreună oameni și echipe interesate de sustenabilitate și mediu și a-i susține să dezvolte soluții inovatoare care ar putea rezolva provocări specifice fiecărei comunități. Până acum, au avut loc edițiile de la București (20-21 aprilie) și Cluj-Napoca (15-16 iunie).
Ce oferă: Echipele selectate pentru Climathoane au acces la sesiuni de mentorat pe teme ce țin de mediu și sustenabilitate, dar și pe tehnici de brainstorming & pitching, la resurse care să le ajute să-și concretizeze ideea și la instrumente necesare lucrului eficient în echipă. Soluția câștigătoare din fiecare oraș primește o finanțare de 5.000 euro și este preselectată pentru ediția 2024 a Romania ClimAccelerator Pitch Day – Idea stage.

Brașov: Cum putem reduce risipa alimentară în Zona Metropolitană Brașov?
22-23 iunie
Deadline de înscriere: 10 iunie

Iași: Cum (ne) adaptăm orașul pentru zilele caniculare?
22-23 iunie
Deadline de înscriere: 31 mai

Timișoara: Cum reducem cantitatea de deșeuri pe care le producem?
29-30 iunie
Deadline de înscriere: 15 iunie

Bright Labs Incubator

Ce este: Un program destinat celor care vor să-și lanseze o afacere în 6 luni și vor să treacă printr-un program intensiv de pregătire. Organizatorul Make IT in Oradea oferă mentorat (de grup și 1 la 1) și sesiuni de tip workshop, pentru a ajunge de la o idee, la un business operational. Bright Labs Incubator include și „operators in residence” – specialiști în tehnologie, design, produs, business și legal, care vor lucra alături de startupuri, la fața locului. În octombrie, va avea loc Demo Day, în care echipele își vor prezenta pe scenă afacerea, în fața mentorilor și juriului.
Ce oferă: După Demo Day, cele mai bune companii pot primi acces la finanțare de 50.000 euro. În plus, cine ajunge în perioada de incubare (care începe pe 8 iulie și ține 4 luni) va primi 2.000 euro, acces gratuit la un spațiu de co-working, cazare și o masă/zi.
Deadline de înscriere: 14 iunie

Programul „În stare de bine” – apelul 2/2024

Ce este: Un program de granturi pentru ONG-uri, dezvoltat de Kaufland România și Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), care are ca obiectiv reducerea inegalităților sociale prin intermediul activităților de tip cultural, sportiv sau care susțin ori promovează o viață sănătoasă, în beneficiul grupurilor sau comunităților vulnerabile. 
Ce oferă: Finanțare de 50.000-250.000 lei pentru proiecte cu o abordare comunitară participativă, care demarează în jurul lunii septembrie 2024 și au o durată de 5-8 luni. 
Perioada de depunere a proiectelor: 26 iunie (ora 9:00) – 28 iunie (ora 16:00)

Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor (regiunea Sud-Est)

Ce este: Un apel al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene adresat microîntreprinderilor urbane din regiunea Sud-Est (cu excepția teritoriului acoperit de Instrumentul Teritorial Integrat Delta Dunării). Fondurile oferite sunt menite să sprijine achiziționarea de software și dezvoltarea infrastructurii, echipamentelor tehnologice, informatice și care utilizează surse regenerabile. Cererile se depun prin sistemul informatic MySMIS2021. 
Ce oferă: Până la 300.000 euro/aplicant (buget total de 43,36 milioane euro). Aplicanții trebuie să cofinanțeze minim 10% din valoarea eligibilă a investiției solicitate. 
Deadline de înscriere: 28 iunie

Intensificarea creșterii sustenabile și a competitivității întreprinderilor micro- și mici (regiunea Sud-Muntenia)

Ce este: Un apel al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene menit să sprijine investițiile în tehnologie, active necorporale, activități de digitalizare, specifice economiei circulare, internaționalizării, certificării și omologării proceselor și produselor/serviciilor, în mediul urban și rural. Cererile se depun prin sistemul informatic MySMIS2021.
Ce oferă: Până la 200.000 euro/aplicant (buget total de 47,05 milioane euro). Aplicanții trebuie să cofinanțeze minim 10% din valoarea eligibilă a investiției solicitate. 
Deadline de înscriere: 15 iulie

Fondul pentru Modernizare

Ce este: O soluție de sprijin de la Ministerul Energiei pentru toate companiile (startupuri, IMM-uri sau întreprinderi mari) care își doresc să facă investiții în domeniul energiei regenerabile (solară, eoliană și hidro), fie prin creșterea eficienței fabricilor proprii, fie pentru producția de energie din surse regenerabile. Proiectele trebuie depuse în platforma electronică MySMIS2021.
Ce oferă: Granturi maxime de 20 milioane euro/întreprindere. Programul are un buget total de 815 milioane euro.
Deadline pentru înscriere: 23 iulie

Îmbunătățirea competitivității și a inovării în microîntreprinderi (regiunea Sud-Vest)

Ce este: Un apel al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene adresat microîntreprinderilor, angajaților acestora și antreprenorilor. Fondurile oferite sunt menite să sprijine investițiile în spații de producție/servicii specifice, echipamente și instalații industrial și dezvoltarea de competențe profesionale. Cererile se depun prin sistemul informatic MySMIS2021
Ce oferă: Până la 300.000 euro/aplicant (buget total de 49,63 milioane euro). Aplicanții trebuie să cofinanțeze minim 10% din valoarea eligibilă a investiției solicitate. 
Perioadă de înscriere: 25 iunie – 25 iulie

PROGRAME INTERNAȚIONALE

EIT Food Accelerator Network (EIT FAN)

Ce este: Un program prin care cele mai promițătoare startupuri AgriFoodTech din Europa pot accelera, își pot valida tehnologia, se pot pregăti pentru investiții și intrarea pe piață, pentru a-și atinge obiectivul de a fi adoptate cu succes de piață. 
Ce oferă: Oportunitatea de a-ți valida tehnologia și de a câștiga 50.000 euro pentru a o dezvolta; masterclass-uri și acces la mentori, consilieri și lideri din industrie; acces la investitori, oportunitatea unei investiții de până la 500.000 euro de la EIT Food; networking și parteneriate cu jucători-cheie. 
Deadline de aplicare: 26 februarie (ora 16:00 CET)

Mastercard Strive EU Innovation Fund

Ce este: Un program de finanțare pentru soluții digitale și data-first care susțin mici afaceri din Uniunea Europeană în ceea ce privește finanțarea, securitatea cibernetică, sustenabilitatea de mediu și utilizarea AI. 
Ce oferă: Finanțare totală de până la 500.000 euro pentru validarea și dezvoltarea soluțiilor într-un interval de 12-18 luni; asistență tehnică și mentorat. 
Deadline de aplicare: 11 martie

EIC Accelerator

Ce este: Un program de finanțare care susține startupuri și IMM-uri ce oferă produse inovatoare și disruptive, care ar putea crea piețe noi în Europa și nu numai, vor să scaleze și sunt în căutare de finanțare substanțială. Proiectele înscrise pot răspunde uneia dintre cele șase teme predefinite (EIC Accelerator Challenges) sau pot veni din orice alt domeniu tehnologic (EIC Accelerator Open). 
Ce oferă: Până la 2,5 milioane euro granturi, până la 15 milioane euro investiții, coaching și mentorat, networking. 
Deadline de aplicare: 13 martie

SynergistEIC: Open Call #2

Ce este: Un program european de accelerare de 6 luni pentru startupuri digitale și deep tech din domeniile Climate-tech, Greentech, Economie circulară și Agri-food. 
Ce oferă: Finanțare până la 50.000 euro/startup; mentorat pentru dezvoltarea afacerii; workshopuri despre finanțări europene și achiziții; oportunități de networking. 
Deadline de aplicare: 13 martie (ora 17:00 CET)

SUAVE - Stimulating SMEs in new Urban Agriculture Value Chain

Ce este: O oportunitate de finanțare pentru IMM-uri din UE care activează în domeniul agriculturii urbane. Agricultura urbană acoperă, printre altele, dezvoltarea spațiilor verzi urbane, modele alternative de producere și distribuire a alimentelor, noile tehnologii aplicate orașelor, probleme de mediu și planificare urbană, precum și aspecte sociale de integrare, incluziune și construirea comunității.
Ce oferă: Până la 5.450 euro pentru traininguri sau consultanță și până la 7.500 euro pentru mentorat și participare la o misiune de informare în SUA, Canada sau Mexic.
Deadline de aplicare: 7 aprilie

EIT Food Fast Track to Market 2024

Ce este: O oportunitate de finanțare care susține startupuri mature și IMM-uri să-și scoată pe piață produsele și serviciile alimentare inovatoare și să-și crească succesul comercial. Beneficiarii trebuie să contribuie direct prin produsele sau serviciile lor la una dintre cele trei misiuni EIT Food: vieți mai sănătoase prin intermediul mâncări; un sistem alimentar net zero; un sistem alimentar complet transparent, corect și rezilient.
Finanțare oferită: Între 60.000-400.000 euro, rambursabilă din venituri.
Condiții de participare: Startupuri și IMM-uri cu minin 1 an existență, între 3-49 angajați și sub 10 milioane cifră de afaceri, care generează venituri de la clienți.  
Deadline de aplicare: 10 aprilie

EIT Digital Open Innovation Factory

Ce este: Un program de accelerare și suport financiar pentru startupuri deep tech early stage din UE. Programul se concentrează pe cele 5 domenii de interes ale Agendei de inovare strategică EIT Digital 2022-2024 – tehnologie digitală, industria digitală, orașe digitale, bunăstare digitală și finanțare digitală.
Ce oferă: Finanțare de până la 400.000 euro; asistență pentru fundraising; mentorat și coaching; acces gratuit la programul de training pentru antreprenori EIT Digital Speed Master; acces la sute de parteneri din ecosistemul de inovație EIT Digital.
Primul deadline de aplicare: 10 aprilie

SILEO 1st Open Call for Advanced Technology Uptake Projects

Ce este: Un program care susține IMM-urile din țările UE care activează în domeniile mobilă și corpuri de iluminat să se redreseze complet după pandemia de COVID-19 și să devină mai reziliente pe viitor. 
Ce oferă: Finanțare de până la 10.500 euro. Pe parcursul programului, participanții își vor îmbunătăți procesele-cheie de business și vor deveni mai competitivi prin parteneriate cu furnizori de tehnologie și/sau experți în digitalizare. 
Deadline de aplicare: 12 aprilie

EENergy

Ce este: O oportunitate de finanțare a IMM-urilor din UE și din regiune pentru a-și reduce consumul de energie cu 5%. 
Ce oferă: Maxim 10.000 euro, de cheltuit pe soluții tehnologice, consultanță dedicată și traininguri. Finanțarea le permite IMM-urilor beneficiare să-și crească reziliența la fluctuațiile prețurilor la energie și la perturbațiile lanțului de aprovizionare cu energie, în timp ce-și cresc nivelul de sustenabilitate și-și reduc impactul asupra mediului. Aplicarea se face prin Impact Hub Bucharest sau alt EEN Sustainability Advisor (lista completă aici). Selecția beneficiarilor se va face aleatoriu.
Deadline de aplicare: 15 aprilie

EIT Urban Mobility Financial Support to Startups Open Call 2024

Ce este: Un apel de finanțare pe termen lung care oferă până la 500.000 euro pentru startupuri și scaleupuri cu proiecte în domeniul mobilității pentru a le accelera parcursul, a încuraja inovația și, ca obiectiv final, a transforma peisajul european al mobilității. EIT Urban Mobility investește în soluții care contribuie pozitiv la cel puțin unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (SDG) legate de orașe și comunități durabile, energie curată și acțiuni climatice.
Ce oferă: Finanțare; acces rapid la cea mai mare rețea de mobilitate paneuropeană; mentorat și suport direct pentru companie; vizibilitate sporită și acces la evenimente de top; acces la oportunități exclusive de finanțare. 
Primul deadline pentru aplicare: 29 aprilie

Civic Innovation Fund for Ethics in AI

Ce este: O oportunitate de finanțare pentru proiecte în domeniul educației civice care folosesc inteligența artificială și se concentrează pe promovarea participării, coeziunii și rezilienței, luând în considerare considerentele etice și drepturile omului în relație cu folosirea AI. Ideile pot varia de la ateliere, intervenții culturale, expoziții sau studii științifice până la aplicații sau storyboard-uri cu realitate augmentată. Proiectele ar trebui să fie realizate într-un parteneriat transnațional de cel puțin doi parteneri din Europa.
Ce oferă: 10.000 euro pentru pilotare, incubare și scalare pe o perioadă de 12 luni.
Deadline de aplicare: 30 aprilie

EIT Urban Mobility | RAPTOR Open Call

Ce este: Un apel de finanțare pentru startupuri și IMM-uri care propun soluții ce rezolvă problemele de mobilitate ale unuia dintre cele 13 orașe participante (din România, Bacău și Brașov).
Ce oferă: Finanțare de până la 40.000 euro, mentorat tehnic și de business și susținere pentru comercializarea și promovarea proiectului. 
Deadline de aplicare: 6 mai

NGI Sargasso General Open Call

Ce este: Un apel de finanțare pentru cooperare transatlantică la care se pot înscrie organizații (inclusiv IMM-uri, startupuri, centre de cercetare, universități, ONG-uri) din statele UE în asociere cu parteneri din SUA sau Canada, cu proiecte inovatoare care abordează provocările și oportunitățile tehnologiilor Next Generation Internet (NGI). Pentru a aplica, organizațiile europene trebuie să-și găsească mai întâi un partener american sau canadian, prin intermediul platformei de brokeraj.  
Ce oferă: Până la 100.000 euro per project. Acces la programul OnCampus, care oferă consultanță de business, asistență individualizată, accesul într-o rețea de stakeholderi, insight-uri din partea experților. Proiectul poate oferi și mentorat, coaching sau oportunități de networking.
Deadline de aplicare: 15 mai

Hungry EcoCities: Open Call for Art-Driven Experiments

Ce este: Un proiect care încurajează alianța între știință, tehnologie și artă pentru a explora modul în care tehnologiile și aplicațiile digitale pot duce la reducerea risipei alimentare, lanțuri valorice mai durabile, atitudini ecologice și un consum mai etic al hranei. În cadrul proiectului, studiourile, universitățile, cultivatorii și specialiștii în agricultură vor face echipă cu artiști și gânditori creativi pentru a veni cu idei noi pentru viitorul sistem alimentar. Apelul de proiecte este deschis pentru IMM-uri și startupuri active în lanțul alimentar, care sunt interesate de a-și îmbunătăți produsele, serviciile sau procesele de producție.
Ce oferă: Până la 45.000 euro/proiect. Program de sprijin de 14 luni. Acces la expertiză științifică, demonstrații și teste într-un mediu relevant, instrumente de proiect și oportunități de networking. Colaborare de 8 luni cu un artist inovator care va îmbunătăți produsele, serviciile sau procesele de producție prin A.I.
Deadline de aplicare: 15 mai

Women TechEU Open Call #1

Ce este: Un program de doi ani, finanțat de Uniunea Europeană și menit să ajute antreprenoarele care au fondat startupuri tech. Acestea trebuie să fie CEO, CTO sau să dețină o poziție similară de conducere, iar cel puțin 25% dintre acțiunile companiei trebuie să fie deținute de femei.
Ce oferă: 160 startupuri vor primi un plan personalizat de dezvoltare a afacerii (care include mentorat, coaching și training) și burse de până la 75.000 euro/startup.
Deadline de aplicare: 20 mai

RESIST: Coaching and Mentoring services

Ce este: Un program de sprijin financiar pentru microîntreprinderile și IMM-urile din ecosistemul Mobilitate, Transport și Automobile, înființate în statele membre UE și în țările SMP/COSME, pentru a beneficia de coaching și mentorat. Companiile vor fi ajutate să-și recunoască potențialul și să implementeze măsurile necesare pentru digitalizare, o economie verde și sustenabilitate.
Ce oferă: până la 4.000 euro, pentru servicii de evaluare a maturității verzi/digitale a companiei și până la 7.500 euro, pentru servicii de fezabilitate (implementarea unei analize detaliate ).
Deadline de aplicare: 8 iunie

European Social Innovation Competition 2024

Ce este: O competiție care vrea să stimuleze inovațiile sociale. Scopul este găsirea de soluții antreprenoriale la cele mai mari nevoi sociale, dar și crearea de relații și colaborări noi, pentru a determina schimbări sistemice. Ediția din acest an se va axa pe inovația socială, în democrația digitală, în care dezinformarea, radicalizarea și fake news-ul sunt la ordinea zilei.
Ce oferă: Trei premii, de 25.000, 50.000 și 75.000 euro.
Deadline de aplicare: 11 iunie

AIRISE Open Call 3

Ce este: Un program care își propune să sprijine companiile care integrează AI-ul în procesul lor de producție. Ținta sunt IMM-urile și companiile europene cu o capitalizare de piață de 2-10 miliarde euro. Acestea vor fi ajutate să creeze și să folosească aplicații AI care să le ajute să fie mai sustenabile (la nivel de energie consumată și deșeuri produse).
Ce oferă: Până la 40.000 euro/companie.
Deadline de aplicare: 14 iunie

DRG4Food | Open Call

Ce este: Un program de 9-12 luni menit să ajute la dezvoltarea și testarea soluțiilor digitale, în zone-cheie ale sectorului alimentar: monitorizarea alimentară, nutriție targetată, impulsionarea deciziilor alimentare ale consumatorilor. Combină activitățile on-site cu sesiunile online și include un mentor/proiect. Se pot înscrie consorțiile multidisciplinare formate din 2-3 entități (startupuri, IMM-uri, ONG-uri etc.), din cel puțin 2 țări diferite, iar unul dintre parteneri trebuie să fie neapărat dintr-un stat membru UE. Consorțiile trebuie să demonstreze că pot dezvolta soluții bazate pe date, care se aliniază cu Scopurile Responsibilitatii Digitale (Digital Responsibility Goals) și care implică activ utilizatorii finali în definirea elementelor tehnice.
Ce oferă: până la 300.000 euro/proiect-pilot. În total, vor fi alese 3-5 proiecte.
Deadline de aplicare: 21 iunie

InnoStars Connect

Ce este: Un program marca EIT Health care oferă startupurilor, IMM-urilor, universităților și spitalelor din România (și din Europa) oportunitatea de a realiza inovații care schimbă vieți, prin colaborare. 10 organizații selectate vor primi acces la o rețea de inovatori în domeniul sănătății, finanțare și îndrumare profesională (din partea liderilor din industria farmaceutică), pentru a crea soluții care să abordeze provocările din domeniu. Cele două organizații care caută soluții sunt Chiesi Farmaceutici și Synlab Italia. Participanții trebuie să fie membri EIT Health Innostars Community (ceea ce presupune o taxă de 1.000 euro).
Ce oferă: 10.000 euro pentru fiecare echipă selectată, care va trece printr-un bootcamp în urma căruia soluția va fi validată, scalată și prezentată în fața experților, în cadrul marii finale EIT Health InnoStars. Cele mai bune 3 echipe vor concura pentru un premiu financiar.
Deadline de înscriere: 30 iunie

StartSmart CEE

Ce este: Un program de accelerare pentru startupurile din Europa Centrală și de Est, din sectoarele Food&Agritech, Healthtech, Insurtech, Retail Tech, Big Data, AI, Content Transformation, Eficiență Energetică, Sustenabilitate, Customer Engagement și cu impact social. Cele trei direcții de dezvoltare sunt: ReThink Academy (workshopuri și sesiuni de mentorat pentru afacerile în stadiul de MVP), PilotReady Cohort (lansarea unui proiect alături de un partener corporate, fără finanțare) și PilotReady Booster (lansarea unui proiect alături de un partener corporate, cu finanțare). Pentru etapa finală, care începe pe 29 octombrie, la Varșovia (Polonia), vor fi selectate până la 25 de startupuri. Programul se desfășoară în perioada 17 iunie 2024 – 29 aprilie 2025. 
Ce oferă: Granturi de 50.000-95.000 $ și acces la o rețea globală de contacte, inclusiv de la Universitatea MIT, prin care fondatorii pot dezvolta ideea la care lucrează. Un premiu suplimentar, în valoare de 27.000 $ (CVC Young Innovator Award) va fi acordat startupului cu cel mai mare impact social.
Deadline de aplicare: 25 iulie

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail