Hogyan tartsunk előadást: előkészítés és támogatás

Amikor még csak most kezded a vállalkozást, sok olyan helyzetbe kerülsz, amikor pitchelni kell a vállalkozásodról - és nem csak akkor, amikor a finanszírozás megszerzéséről van szó. Ezért fontos, hogy mindig felkészült legyél. Ez az anyag megtanít arra, hogyan lehetsz a lehető legmeggyőzőbb.

Volt egy ötleted, amin keményen dolgoztál: befektettél piackutatásba, prototípusba és tervezésbe, és most mindebből egy olyan vállalkozás lett, amire büszke vagy. Ennyi erőfeszítés után itt az ideje, hogy ezt az energiát abba is fektesd, ahogyan bemutatod azt azoknak, akik segíthetnek abban, hogy a következő szintre emeld vállalkozásod.  

Gyakran egy pitchdecket is el kell készítened. Ennek kidolgozása során egyrészt a prezentáció felépítését és tartalmát, másrészt az előadás módját kell figyelembe venned. Tartalmát tekintve a pitchdeckek általában a következő fejezeteket tartalmazzák: Bevezetés, Lehetőség, Probléma, Megoldás, Potenciál, Piac és ügyfelek, Verseny, Pénzügyek, Csapat, Díj. Ha kíváncsi vagy a gyakorlásra, a fejezet végén egy hasznos információkkal kísért sablon segítségével gyakorolhatsz. 

Hogyan mutasd be vállalkozásod a befektetőknek 

Mielőtt a befektetők elé állsz, célszerű dokumentálni magadat róluk. Vagyis nézd meg, milyen alapok/egyesületek léteznek odakint, milyen típusú vállalkozások vannak a portfóliójukban, és milyen iparágakba fektettek be az idők során. Ezután felveheted a kapcsolatot azokkal, akik megfelelnek az Ön üzleti profiljának. 

Ugyanígy, ha elmész egy pitching-rendezvényre, a legfontosabb dolog az, hogy megismerd a közönségedet: tájékozódj a zsűri tagjairól vagy a teremben lévő befektetőkről. Ha ismered az érdeklődési körüket vagy szakterületüket, személyre szabott visszajelzést kaphatsz. És lehet, hogy vannak köztük potenciális jövőbeli ügyfelek vagy partnerek. 

>> Tekintsd meg a tanfolyamot arról, hogyan mutasd be vállalkozásod a befektetők előtt! 

***video in EN 

Ügyelj arra, hogy a prezentációdnak világos szerkezete legyen, és hogy előzetesen elpróbáltad azt. Ne csak magadban, hanem közönség előtt is, még akkor is, ha az csak néhány közeli emberből áll. Az ő visszajelzésük segíthet javítani a prezentációd számos aspektusán. 

Ráadásul, ha vizuális segítséggel próbálsz, megszokod, hogy nem olvasol ki túl sokat a prezentációból, és megbizonyosodsz arról, hogy tartani tudod a szervező által neked kiosztott időt. Ami a színpadi mozgást illeti, kerüld a túlzott mozgást vagy az egy helyben állást. Ne feledkezz meg a mikrofonról sem, és ügyelj arra, hogy beszéd közben ne tartsd túl messze vagy túl közel. 

Előadásmód - nyilvános beszédtechnikák 

A pitch lényegében - kitalálta - nyilvános beszédgyakorlat. Íme néhány információ, amely segít abban, hogy tömörebb, meggyőzőbb és világosabb legyen az előadásod. 

>> Lásd a pitching tanfolyamot! 

Hogyan kell pitchelni | Nyilvános beszédtechnikák 

Ha nagyon fontos prezentációt tartasz, vagy amikor pitchet tartasz, fontos, hogy odafigyelj a nyilvános beszédstílusodra: nyugodtan prezentálj, elég hangosan beszélj, tartsd be a megadott időt. Tanuld meg Alex Grecu-tól, hogyan tarts sikeres előadást. Alex több mint 10 éves kommunikációs tapasztalattal rendelkezik, rendezvények előadója és a Startarium Pitch Day házigazdája. 

Verbális kontra nem verbális nyelvezet 

Nagyszerű prezentációval rendelkezik, és egy lépéssel közelebb kerültél a kívánt finanszírozáshoz - a következő lépés a nyelv fontosságának felismerése. 

A statisztikák szerint a sikeres beszéd függvénye: 

- 7%-ban a verbális nyelvtől (amit mondunk) 

- 38%-ban a paraverbális (vokális) nyelvtől. 

- 55%-ban a vizuális nyelvtől. 

Hogyan használjuk a nyelvet a pályázatban 

Paraverbális nyelv: elsősorban a hangra és a ritmusra gondolunk. Javaslom, hogy meleg, nyugodt, de határozott hangnemet használjunk. A hangodnak elég hangosnak kell lennie, vagyis beszélj hangosan, és ügyelj arra, hogy mindenki jól halljon. 

Ha hallod magadat beszélni, az neked is előnyös, hiszen tudat alatti szinten megerősíted, hogy amit mondasz, az pontosan az, amit mondani akarsz. Próbálj meg hanglejtést használni, így érzelmeket közvetíthetsz, és több értelmet adhatsz a példáidnak és kijelentéseidnek. 

Ha beszéded során végig ugyanazzal a hangerővel beszélsz, azt kockáztatod, hogy az emberek elveszítik az érdeklődésüket. És mosolyogj! Te egy potenciálisan életet megváltoztató finanszírozásért szállsz ringbe, így minden okod megvan arra, hogy izgatott legyél, és mosolyt csalj a hallgatóság arcára a jelenlétedben. Ami a beszéde tempóját illeti, ne siess. 

A túl gyors tempó éberségérzetet kelt, és a hallgatóság izgatottnak fogja érezni magát. A túl lassú tempó szomorúságot kelt, és ezt nem hiszem, hogy szeretnéd. 

Tehát adj elő mindent nyugodtan, elég hangosan, és - megkockáztatom, hogy ismétlem magam - próbáld el a beszédet, hogy biztosan tartsd a rendelkezésére álló időt, és ne kelljen sietni, ahogy közeledsz a végéhez. 

  • Hogyan mozogjunk a színpadon? 
  • Mit csinálunk a kezünkkel? 
  • Hogyan nézzünk a közönségre? 

Nem láttál még olyan helyzeteket, amikor nem tudod követni a beszédet, mert a szónok folyamatosan mozog, és egy ponton ez valójában téged is izgat? Nos, ne tedd ezt. Amikor előadást tartasz, próbálj meg egy négyzetméteres területen belül maradni, és változtasd meg a pozíciódat, amikor a beszédedben a következő gondolatra lépsz. Vagyis tegyél egy lépést előre vagy oldalra. Ha nincs vizuális segítséged, akkor mozoghatsz az egész színpadon, de kérlek, tedd ezt fokozatosan, lassan, anélkül, hogy folyamatosan a színpad egyik oldaláról a másikra járkálnál. 

Továbbá ne gesztikulálj túlzottan. Ezzel azt kockáztatod, hogy felizgatod a közönséget, és túlságosan felhívod a figyelmet a mozdulataidra, és ezt nem akarod. Használd a gesztusokat mértékletesen, és minden egyes gesztus erősítsen meg egy-egy információt a beszédében. 

Amikor nem tesz gesztusokat, a kezei helyzetének természetesnek kell lennie, tehát hagyja őket lazán lógni az oldala mellett. Legtöbbször furcsán érezzük magunkat, és nem tudjuk, mit kezdjünk velük, ezért megpróbálunk nekik valamilyen feladatot adni, ezért a csípőnkre tesszük, a zsebünkbe tesszük, ölelésre használjuk, vagy a hátunk mögé tesszük, vagy bármilyen más helyzetbe, mint a természetes, azaz az oldalunk mellett lógó. Így nem vonjuk el a hallgatóság figyelmét a beszédünkről. 

Emellett egyformán nézzünk végig az egész teremben. Mindegy, hogy kétfős vagy 500 fős közönséged van, nem számít. Mindegyikükhöz beszélned kell, függetlenül attól, hogy hányan vannak. 

Ezért mindent meg kell tenned, hogy a lehető legtöbb emberrel próbálj meg szemkontaktust teremteni a teremben, és az egész termet egyformán lefedni. És amikor szemkontaktust veszel fel az emberekkel, nézz egyenesen a szemükbe, oké? Ne nézz át rajtuk. Így biztosíthatod, hogy lekötöd a hallgatóság figyelmét, és a lehető legtöbb emberrel érezteted, hogy törődsz velük, így követni fogják, amit mondasz. 

És a zsűrire is ugyanúgy kell nézned, mint a közönségre. Ne csak a zsűrire vagy csak a közönségre nézz. Mindkettőre figyelned kell. Amikor a zsűri kérdéseket tesz fel neked, csak a beszélgetőpartnereddel szabad szemkontaktust teremtened. Ez így van rendjén. 

Mit NE tegyen, amikor pitchet tart 

Soha ne kezdd a beszédet azzal, hogy "Jó napot, X vagyok, kérem, bocsásson meg, nagyon ideges vagyok". SOHA! Senkit nem érdekel, hogy ideges vagy, tartsd meg magadnak. Idegesnek érezni magad normális dolog, mindannyian idegesek vagyunk időnként, de ha ezeket a beszéded elején vagy közben verbalizálod, az emberek nem fognak együtt érezni veled, és csak azt kockáztatod, hogy alacsony elvárásokat támasztasz velük szemben. 

Mark Twain mondta: "kétféle nyilvános szónok létezik: azok, akik idegesek, és azok, akik azt hazudják, hogy nem idegesek". És ez a színtiszta igazság. Még én is, mint előadó, akinek már rengeteg rendezvény van a hátam mögött, még mindig ideges vagyok, amikor a színpadra lépek, hogy megnyissak egy rendezvényt. De azonosítottam ezeknek az érzelmeknek a forrását, és most már valami pozitívba tudom átcsatornázni őket. 

Ha nagyon nyilvánvaló hibát követ el, használja a humorérzékét. Vegyen igénybe öniróniát, és viccelődjön egy kicsit. Mondhatod, hogy annyira éhes vagy, hogy elkezdted megenni a szavaidat, hogy a szavaid díjra vernek, hogy feltaláló vagy, és a lexikális területen is újítasz. Sok lehetőség van. Nem kell olyan viccnek lennie, amitől az egész teremben kitör a nevetés, de olyannak, ami segít kecsesen túllépni egy pillanatnyi enyhe beszédblokkodon. 

Ha teljesen tanácstalan vagy a szavak vagy az ötletek terén, ne ess pánikba. Csak némulj el. Ne próbáld meg véletlenszerű szavakkal kitölteni az időt. Lélegezz néhány másodpercig, szedd rendbe a gondolataidat, és folytasd. 

Ne hagyd figyelmen kívül a zsűri kérdéseit! Ha nem érted 100%-ig a kérdést, mondd ezt, vagy kérd meg tisztelettel a zsűrit, hogy fogalmazza át a kérdést, mert nem világos a számodra. Ahelyett, hogy megkockáztatnád, hogy értékes Q&A másodperceket pazarolsz el azzal, hogy megpróbálsz rosszul érvelni, majd az esküdtszék visszatér a kérdésre, jobban jársz, ha közvetlenül időt takarítasz meg, és egyértelmű válasszal fejezedi ki magabiztosságod. 

Bemutatod a munkádat, egy olyan prezentációt tartasz, amelyen keményen dolgoztál, és amelyet sokszor átnéztél, és nagyon világosan tudod, hogy mit értél el eddig a munkáddal. A nyilvános beszéd ugyanez. Nagyon keményen dolgoztál, hogy eljuss idáig, ezért most itt az ideje, hogy összeszedd magad, és felismerd, hogy mindenki ideges néha-néha, és ez teljesen normális. 

Fogadd el, ahogyan érzel! A közönségből senki sem azért jött, hogy kinevetjen, az egyetlen dolog, amit tehetnek, hogy "lecsapnak" rád némi támogatással. Szóval szedd össze magad, és ne feledd, hogy nem az előadói feladatod. Senki nem vadászik a hibáidra, a közönség csak azért van ott, hogy hallja az ötletedet. 

Szóval, legyetek bátrak! Légy elég bátor, hogy kilépj a komfortzónádból. Meggyőződésem, hogy az életedben semmilyen figyelemre méltó eredmény nem csak úgy az öledbe hullott, hanem a te munkád, elkötelezettséged, kitartásod és szenvedélyed eredménye. Ezért most ki kell lépned a komfortzónádból, és sikeres pályázatot kell benyújtanod, amely meghozza neked a kívánt finanszírozást. 

- Hangszín - használj meleg, nyugodt és határozott hangnemet. Próbálj meg hanglejtést használni - ezek segítenek kiemelni bizonyos információkat, amelyeket szeretnél a hallgatóság fejében megragadni. Még ha nyomást vagy idegességet is érezhetsz a pitch során, fontos, hogy ne feledd: ha van valaki, aki teljes mértékben és pontosan le tudja írni a vállalkozásodat, az te vagy. Biztos vagyok benne, hogy a közönséged is ugyanolyan szenvedélyesnek fogja érezni a vállalkozásodat, mint te!   

- Beszédtempó - Tarts egyenletes tempót, és próbálj meg nem túlságosan sietni, hogy a közönség mindent helyesen és maradéktalanul hallhasson, amit mondani akarsz.  

- Gesztikuláció - Ne gesztikulálj túlzottan. Ezzel azt kockáztatod, hogy felizgatod a hallgatóságot, és túlságosan felhívod a figyelmet a mozdulataidra. Használd a gesztusokat mértékletesen, és minden egyes gesztus erősíts meg egy-egy információt a beszédében. 

- Kisebb hibák - ne hagyd, hogy megdermedj - ha beszéd közben hibázol, használhatod humorérzéked, vagy kezdheted újra a mondatot, és folytathatod gondolatot.   

- Kapcsolat a hallgatósággal - egyformán nézz végig az egész teremben. Mindegy, hogy kétfős vagy 500 fős közönséged van, nem számít.  Mindegyikükhöz beszélned kell, függetlenül attól, hogy hányan vannak. 

- A zsűri/közönség kérdései - ügyelj arra, hogy ne hagyd figyelmen kívül őket. Ha nem érted 100%-osan a kérdést, megkérheted a kérdezőt, hogy ismételje meg vagy fogalmazza át. Ahelyett, hogy megkockáztatnád, hogy értékes Q&A másodperceket pazarolsz el azzal, hogy rosszul érvelsz, majd a zsűri visszatér a kérdésre, jobban jár, ha közvetlenül időt takarítasz meg, és egyértelmű válasszal fejezed ki magabiztosságod. 

- Végül, de nem utolsósorban bátorság - legyél elég bátor ahhoz, hogy kilépj a komfortzónádból. Életedben semmilyen figyelemre méltó eredmény nem hullott csak úgy az öledbe, hanem a munkád, a részvételed, a kitartásod és a szenvedélyed eredménye. Ezért most ki kell lépned a komfortzónádból, és sikeres pályázatot kell benyújtanod, amely meghozza neked a kívánt finanszírozást. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail