Hogyan növelheted a finanszírozás esélyeit

Vállalkozóként az egyik fontos gondja az lesz, hogy megkapd a vállalkozásod növekedéséhez és fejlesztéséhez szükséges pénzeszközöket. Amellett, hogy a vállalkozásod jelenlegi szakaszának megfelelő finanszírozási forrásokat kell kiválasztanod, az is fontos, hogy felkészülj rájuk. És ez az, amit ebből az anyagból meg fog tanulni.

Először is, a megfelelő finanszírozási eszközök attól függően változnak, hogy vállalkozásod milyen szakaszban van, ahogyan azt már a tanfolyam első cikkeiből megtudhattad. 

Forrás: 

A nagyon korai szakaszok esetében a klasszikus finanszírozási eszközök (mint például a banki hitelek) nem jelentenek elérhető lehetőséget. De van néhány alternatív eszköz: a crowdfunding, a versenydíjak, a vissza nem térítendő támogatások.  

Másodszor, mielőtt bármilyen hagyományos finanszírozási eszközt megfontolnál, őszintén és teljes mértékben meg kell válaszolnod a kérdést: a pénzhiány a fő problémám? 

Valószínűleg azon tűnődsz, miért fontos, hogy ezt a kérdést feltedd magának. Nos, mert néha a nyomás miatt kihagyhatsz más, a helyzetednek jobban megfelelő megoldásokat. Például: tegyük fel, hogy szükséged van egy bizonyos képzettséggel rendelkező emberre, de egy másik fizetés kifizetése összekuszálná az anyagi helyzetedet, és azon gondolkodsz, honnan tudnád előteremteni a pénzt erre.  

Itt érdemes lenne először megvizsgálni, hogy az adott képesség már létezik-e a csapatodban. Lehet, hogy át kell osztanod/újraosztanod néhány szerepet, hogy valaki a csapatból megtanulhassa és egy bizonyos ideig fedezze az adott igényt. Vagy esetleg egy korlátozott ideig külső szolgáltatóval/szabadúszóval dolgozhat. Vagy talán az lenne a legjobb, ha felvennének valakit, aki az adott területen kezdő, és aki a jövőben kapható díjazásért vagy néhány részvényért dolgozhatna a vállalatban.  

Bármilyen is legyen a helyzet, először minden lehetséges forgatókönyvet meg kell vizsgálni. Ha azonban a helyzet nem ilyen egyszerű, és valóban jelentős pénzügyi forrásokra van szükséged a növekedés támogatásához, akkor a következőket kell megfontolni.    

Hogyan készülj fel a finanszírozás megszerzésére   

- Megvizsgálod az iparágat és a környezetet, amelyben vállalkozásod működik. Nézd meg, hogy milyen trendeket figyeltél meg, milyen külső jelentéseket várnak el, és milyen volt a fejlődés az elmúlt évek során.  

- Ismerd meg nagyon jól a vállalkozásának minden részletét: mik a változások és a lehetőségek, melyek azok a tevékenységek, amelyek a legnagyobb bevételt hoznak, és ezek hány százalékát teszik ki a forgalmadnak; 

- Analizáld a versenytársait, és azt, hogy hogyan pozícionálják magukat a Tevállalkozásodhoz képest. Lehetnek itt olyan dolgok, amelyeket ők jobban csinálnak, és amelyekből Te tanulhatsz. Nyilvánvalóan több iparág tapasztalataiból és legjobb gyakorlataiból is tanulhat, nem csak a sajátjából.  

- Bölcsen válaszd ki a csapatod embereit. Egy induló vállalkozásnál ugyanolyan fontosak a csapattagok képességei/tapasztalata (amelyek bizalmat ébresztenek a befektetőidben) és a közös jövőkép és értékek, amelyek összekötik őket.  

- Legyél tudatában az esetlegesen bekövetkező és előre látható változásoknak. Gondolj például arra, hogy milyen hatással járna, ha elveszítenéd a legfontosabb ügyfeled vagy a legfontosabb beszállítód. Milyen tényleges esélyei vannak a visszatérésre? Milyen alternatívák állnak rendelkezésére? 

- Mindig kövesd az értékesítési helyzetet - milyen csatornákat használsz és milyen sajátosságai vannak az egyes csatornáknak, milyen értékesítési stratégiája van a vállalatnak, mennyire rugalmasak stb. 

- Figyelj a pénzforgalomra. 

- Győződj meg arról, hogy a pénzügyi kimutatások pontosak, és a valóságot tükrözik a vállalatról. Minden befektető vagy hitelező, függetlenül a tipológiától, nagyon alaposan elemzd őket.  

- Munkálkodj együtt egy pénzügyi tanácsadóval. Úgy értem, hogy nem elég, ha van egy jó könyvelőd. Szükséged van valakire, aki stratégiailag is képes átlátni a cége állapotát, és akivel hosszabb távra, azaz 5 évre és tovább tervezhetsz.  

Hogyan segíthetnek Önnek a különböző finanszírozási eszközök  

- Vállalkozásának szakaszától függően fordulhatsz az üzleti angyalok finanszírozásához, amely egy olyan finanszírozási forma, amelyhez általában a vállalkozás korai szakaszában (magvető és pre-seed) juthat hozzá. A forrásokat termékfejlesztésre, humán tőkére és az MVP validálására használhatja fel. És hozzáférhet a befektető tudásához is: a tanácsadás, az üzleti mentorálás és a növekedésmenedzsment részhez. Nyilvánvalóan ez személyenként eltérő - attól függ, hogy ez az üzletember mennyire vesz részt a Veled való együttműködésben, és milyen díjat kér a megosztott tudásért és szakértelemért; akár a vállalkozásának egy százalékát is kérheti. 

- Befektetési alapokhoz (kockázati tőke) akkor férhet hozzá a vállalkozásod, amikor az egy előrehaladottabb stádiumba kerül. Felhasználhatod őket marketingre, kereskedelemre, méretnövelésre (seed és Series A, B stb.). Ezek az alapok tovább keresnek pénzt az osztalékokból, majd a vállalatban birtokolt részvények eladásából. 

- A faktoring egyaránt alkalmas induló vállalkozásoknak (fennállásuk első hónapjaiban) és nagyobb és tapasztaltabb cégeknek - ez egy olyan pénzügyi művelet, amelyen keresztül az áruk adás-vételi vagy szolgáltatási szerződésekből eredő követeléseket egy "Faktorra", egy erre szakosodott faktoring cégre (ez lehet egy bank vagy egy nem banki pénzintézet részlege is) engedményezheti. Ez a módszer szinte szükségessé vált a világjárvány idején, például amikor a beszállítókkal szembeni fizetési határidők megnövekedtek a vevőknek történő értékesítéssel és a vevők által történő fizetésekkel kapcsolatos problémák miatt. A vállalkozók a számla értékének legfeljebb 80%-át kaphatják meg ezen a terméktípuson keresztül. 

- A bankhitel azonban még mindig az a lehetőség, amelyet sok vállalkozó választ. Amint azt az előző cikkben olvashatták, a hiteleket különböző feltételek mellett nyújtják a bank számára, hogy megbizonyosodjon arról, hogy visszakapja a pénzét. 

Túlélési finanszírozás 

Válság idején, például a COVID-19 világjárvány idején az érintett iparágakban működő vállalkozások támogatási finanszírozási eszközökhöz juthatnak. Mielőtt azonban ilyen döntést hozna, a vállalkozónak pontosan tudnia kell, hogy milyen mértékben érintett a vállalkozás - teljesen vagy részben elakadt? Újra kell-e találnia magát? Mi a legnagyobb probléma, amivel szembe kell néznie? Alapvetően a vállalkozónak objektíven fel kell mérnie, hogy milyen helyzetben van, és milyen lehetőségei vannak. 

A túlélési finanszírozás típusai: 

- Vissza nem térítendő támogatások, az iparágtól függően. 

- Munkanélküli segélyek 

- Hitelrészletfizetési halasztott fizetési program 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail