A startup finanszírozási fordulók ABC-je

A gyors növekedéshez egészséges vállalkozásra, erőforrással rendelkező emberekre, akik támogatják és irányítják a vállalkozót, valamint a növekedést támogató befektetésekre van szüksége. Attól függően, hogy milyen fázisban vagy, vannak speciális befektetési fordulók, amelyekről ebben a cikkben olvashatsz.

Amint azt az előző anyagokból már megtudhattad, amikor egy befektetési alaptól vagy üzleti angyaltól kapsz finanszírozást, a kötelezettségvállalást számos feltétel kíséri - a vállalati részvények bizonyos százalékának átruházása, a vállalat által egy bizonyos időn belül elérendő eredmények stb. Ezek nyilvánvalóan esetről esetre változnak. Azt is fontos tudni, hogy nem minden startup követi ezt a finanszírozási utat (azaz nem kapod meg az összes ilyen finanszírozási csoportot). 

Itt vannak a finanszírozási küszöbértékek. 

Magvető előtti 

Ez az első finanszírozási küszöb, amelyhez egy startup hozzáférhet. A források néha ismerősöktől, családtagoktól vagy a társalapítók saját forrásaiból származnak.  

Sok vállalkozás esetében a fejlődés első szakaszát a bootstrapping jellemzi, azaz saját pénzeszközökkel és tudással indulnak, és a lehető legtöbbet hozzák ki a rendelkezésükre álló forrásokból, hogy ne kelljen túl hamar külső finanszírozáshoz fordulniuk. 

Milyen konkrét formákat ölthet ez? Íme néhány példa: 

- csapattagok egyszerre több szerepet töltenek be - a marketingtől kezdve a termékmenedzsmenten át a fejlesztésig, az értékesítésig, az ügyfélszolgálatig stb. 

- a csapat nem kap közvetlen díjazást, de minden egyes tag részesedik a vállalatban. 

- a nagyobb beruházásokat elhalasztják - irodabérlés helyett otthonról vagy co-working helyiségből dolgoznak, vásárlás helyett különböző gépeket bérelnek stb. 

Ahogy a vállalkozás növekszik, és elkezd eladni, illetve úgy döntesz, hogy külső finanszírozáshoz fordul, a dinamika megváltozik, és a bootstrapping szükségessége csökken. Ez egy átmeneti megoldás, amelynek megvannak az előnyei (például elhalasztja azt a pillanatot, amikor a vállalat egy részét átruházzák), de vannak hátrányai is, amelyeket figyelembe kell venni. 

Magvető alapok 

Amikor egy vállalkozás közel áll a termék-piac illeszkedés eléréséhez (bár ez nem általános szabály), az üzleti angyalok, befektetési alapok, díjjal járó pitchingversenyek (mint például a Startarium PitchDay) vagy startupoknak szóló programok (inkubátorok vagy gyorsítók - általában a vállalat részvényeinek bizonyos százalékáért cserébe) befektetnek a fejlesztésébe. 

A befektetett összegek ebben a szakaszban - az Investopedia szerint - átlagosan 150 000 dollárig terjednek. 

A, B, C stb. finanszírozási fordulók 

- Sorozat A - ide tartoznak azok a cégek, amelyeknek van vontatóerejük, gyakorlatilag működőképesek. A nagyobb/nemzetközi befektetési alapok általában ebben a szakaszban fektetnek be. A befektetett összegek átlagosan 2 és 15 millió dollár között vannak. 

- Sorozat B - ide tartoznak azok a vállalatok, amelyek általában készen állnak a scale-up szakaszra, és a befektetett összeg átlagosan 30 millió dollár az Investopedia.com szerint. 

- Sorozat C - az ezt a szintet elérő cégek általában hatalmas fejlesztési tervekkel, új termékötletekkel, más piacokra való terjeszkedéssel stb. rendelkeznek. Az ebben a szakaszban a cégek által kapott összegek átlagosan 50 millió dollár körül mozognak. 

Ha látni szeretné, hogyan alakultak a romániai befektetések az elmúlt években, akkor a How To Web csapata által készített riportot tekintheted meg. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail