A közösségi finanszírozás útmutatója teljesen kezdőknek | Sablonok + legjobb gyakorlatok

Értsd meg a crowdfunding folyamat logikáját, és készítsd el saját kampányod a sablon szerint: költségvetési sablonokkal, kommunikációs stratégiával és konkrét kampányanyagokkal.

Azt mondják, hogy az üzleti életben a legjobb pénz, amit kaphatsz, az ügyfeleid pénze. Ha a crowdfunding folyamatot validációs és bevezetés előtti kampányként használod, akkor pontosan ezt kapod meg: a leendő ügyfeleidtől előlegként készpénzt. 

Etimológiailag a crowdfunding azt jelenti, hogy "finanszírozás megszerzése a tömegtől". Ez egy olyan mechanizmus, amely sikeresen alkalmazható különböző iparágakban, mind az indítás előtt álló projektek, mind a méretnövekedési szakaszba jutott vállalkozások esetében. 

A crowdfunding ráadásul olyan értékes eszköz is, amelynek segítségével a vállalkozó egyszerre élvezheti a közösség mindhárom előnyét: szaktudást szerezhet, érvényesítheti ötleteit, és finanszírozást kaphat üzleti ötletéhez. Mivel sokkal többről van szó, mint egyszerű finanszírozási mechanizmusról, maga a folyamat olyan, amelynek révén tesztelheti üzleti ötletét, és szilárd kezdeti ügyfélkört építhet ki, miközben a kapott visszajelzések alapján kalibrálhatja ajánlatát. A Startariumon ezt a folyamatot a közösség mentorai és tanácsadói minden lépésnél támogatják, és hosszú távú oktatási előnyei messze felülmúlhatják a pénzügyi előnyöket. 

Start! 

1. LÉPÉS: Értsd meg a folyamatot 

Mielőtt nekilátnál, szánj 20 percet arra, hogy megbizonyosodj arról, hogy néhány fontos kifejezés helyes jelentését ismered. Két cikket készítettünk, amelyek áttekintést adnak a teljes folyamatról. Ne hagyja ki ezt a lépést! Segít reálisan meghatározni az elvárásokat, és intelligensen megtervezni a következő lépéseket, az előkészítéstől kezdve egészen addig, hogy hogyan kezelje a megrendeléseket a kampány után. 

Rövid bevezetés a crowdfundingba 

Hogyan működik a crowdfunding? Milyen előnyei és hátrányai vannak? Lehet-e ez egy életképes lehetőség az én ötletem vagy vállalkozásom számára? Mindezekre a kérdésekre választ kaphat az alábbi tanfolyamon, amelyet Adina Crețu, a Startarium koordinátora tart. 

Ha már tettél egy körutat a Vállalkozók Városában, akkor valószínűleg felfedezted a tanulásra, az üzleti ötletek tesztelésére és nem utolsósorban a finanszírozásra szolgáló forrásokat, amelyeken keresztül a most induló vállalkozók - mint Te is - több mint 350 000 eurós finanszírozáshoz jutottak. 

Az egyik eszköz, amely rendelkezésükre állt, az, amelyről ma beszélni fogunk, nevezetesen a crowdfunding: mi ez, hogyan működik, milyen előnyökkel jár, és - egy későbbi epizódban - hogyan népszerűsítse a kampányát, hogy pénzt, hírnevet és sok rajongót szerezzen. 

Mi az a crowdfunding? 

Etimológiailag ez a kifejezés a tömegből szerzett finanszírozást jelenti, és a klasszikus barátok-családtagok-más bolondok, üzleti angyal bevonása, banki hitel felvétele vagy saját források megcsapolása mellett egy alternatív finanszírozási eszközt jelent. 

Azt mondják, hogy az üzleti életben a legjobb pénz, amit kaphatsz, az ügyfeleid pénze, és egy crowdfunding-kampány esetében, ha úgy közelíted meg, mint a termékeid validálását és bevezetés előtti kampányát, pontosan ezt fogod kapni: pénzt előre a jövőbeli ügyfeleidtől. 

Tömör szótár 

Mielőtt részletesen bemutatnánk, hogyan működik, tisztázzunk néhány kifejezést, amelyeket nagyon gyakran fogsz hallani a crowdfundinggal kapcsolatban: 

- Kampány 

- Jutalom 

- Támogató 

- Pénzügyi célkitűzés vagy cél 

Kampány az a kifejezés, amely magában foglalja az összes kívánt akciót. Egy kampánynak rendelkeznie kell egy névvel, amely reprezentálja azt, amit elindítasz, egy jól meghatározott időtartammal, egy céllal (mire szeretnél pénzt gyűjteni), egy pénzügyi céllal (mennyit szeretnél összegyűjteni) és végül, de nem utolsósorban egy jutalmazási struktúrával. 

A jutalom az, amit az embereknek adsz az általad kért összegért cserébe. Ez az, amit a kampány ideje alatt online vásárolnak, és amit a kampány végeztével átadsz nekik, legyen az egy jelképes jutalom vagy akár a tényleges termék vagy szolgáltatás, amelyet elindítasz. 

Támogató. Egy crowdfunding-kampányban a támogató nem egyszerűen rajongó, hanem ügyfél: olyan személy, aki a kampány során jutalmat vásárol. Mivel annyira értékelik azt, amit Ön javasol, hogy hajlandóak előre fizetni és akár hónapokig várni a szállításra, de azért is, mert nélkülük és a hozzájuk hasonlók nélkül az Ön ötlete talán nem valósulna meg, megérdemlik a támogatói címet: az Ön támogatója és a vállalkozói szurkoló általában. 

A pénzügyi célkitűzés vagy cél azt az összeget jelzi, amelyet a jutalmak eladásával szeretne összegyűjteni, azt az összeget, amelyre szüksége van ahhoz, hogy elérje azt, amit javasolt. 

A pénzügyi célnak megfelelően kétféle tömegfinanszírozási kampánytípus létezik: fix finanszírozással és változó finanszírozással. 

Hogyan működik a finanszírozás 

A változó finanszírozás a következőképpen működik: ha 10 000 eurós pénzügyi célt tűzött ki, de csak 5000 euró értékű jutalmat sikerült eladnia, akkor csak ezt az 5000 eurót kapja meg. 

Fix finanszírozás esetén viszont, ha a 10 000 eurós célból csak 5 000 eurót gyűjtöttél össze, akkor az 5 000 euró teljes egészében visszakerül a támogatókhoz. Mivel ez a támogatók számára biztonságosabb és hitelesebb megoldás, a Startariumon csak ilyen típusú kampányokat indítunk, ami Téged, mint vállalkozót is megvéd attól a nyomástól, hogy mindössze 5000 euróval indítson el egy olyan terméket, amelynek költségei valójában a duplájára rúgnak (ez nem lenne jó kezdés a vállalkozásnak, igaz?). 

Remélem, hogy most már jobban megértetted ezeket a kifejezéseket, és most valószínűleg felteszed magadnak a kérdést: "Megtehetem-e a crowdfundingot, megfelelő mechanizmus-e az ötletemhez?". 

A crowdfunding nyilvánvalóan nem minden vállalkozás számára megfelelő megoldás. Egy részletes beszélgetés során értékelhetjük projektje támogathatóságát és életképességét, de ha szeretnél előre elkészíteni egy ellenőrző listát, gondold át, hogyan viszonyul ehhez a három tényezőhöz: 

- a termékének/szolgáltatásának stádiuma  

- az innováció mértéke  

- a megcélzott piac  

1. Szakasz 

A legjobb időpont egy crowdfunding-kampány indítására az, amikor van egy prototípus, esetleg a termék béta verziója - amelyhez visszajelzést szeretnénk kapni a piactól, de pénzt is szeretnénk a véglegesítéshez és a tömeggyártás megkezdéséhez. 

Ha még az ötlet fázisában vagy, akkor még túl korai; a támogatók megnyeréséhez olyan dolgokat kell tisztáznod, mint a gyártási specifikációk, az ár, a forgalmazás, hogy a kampány végeztével meg legyen a működési kapacitásod ahhoz, hogy teljesíteni tudd, amit ígértél. Először ezt tisztázd a Startariumban található források segítségével, és aztán közösen felépíthetünk egy sikeres kampányt. 

Másrészt, ha a termék már egy ideje a piacon van, és van egy online boltja is, akkor már késő a crowdfundinghoz, ami gyakran egybeesik a piacon való előzetes bevezetéssel. Ez nem jelenti azt, hogy a már meglévő vállalkozások nem használhatják a crowdfundingot, de a kampányuknak egy új termékről, egy új kollekcióról, egy bármilyen kiegészítő projektről kell szólnia ahhoz képest, amit már árulnak. 

2. Innováció 

A legsikeresebb crowdfunding kampányok egy innovatív termékre vagy szolgáltatásra irányultak. Ha a Te ötleted is tartalmaz ilyen innovatív elemeket, akkor sokkal több esélyed van arra, hogy ösztönözd az emberek hajlandóságát a kampány támogatására, és hogy megnyerd azt a közönségkategóriát, amelyet "újítóknak és korai alkalmazóknak" neveznek, és amely segít elérni a felhasználók kritikus tömegét, ami oly fontos a kezdeti időkben. 

De nyilvánvalóan nem minden vállalkozó feltaláló: ha tehát az ötleted nem világmegváltó, gondold át a megkülönböztető jegyeit, és építsd be ezt egy sor exkluzív jutalomba, amelyek csak a crowdfunding-kampány ideje alatt érhetőek el. 

3. Célzott piac 

Gyakran kapok vállalkozóktól olyan kérdéseket, mint például: "Van egy vállalkozásom a mezőgazdaságban/ egy alkalmazásom, amely forradalmasítja az oktatást/ egy b2b szolgáltatás, működni fog nekem a crowdfunding?". 

Nos, ez attól függ, hogyan határoztad meg a célközönséget és az ügyfelek kategóriáit: ha azok az emberek, akikre a termék létrehozásakor gondoltál, nem online médiafelhasználók, nem töltenek időt a közösségi médiában, és nem nagyon ismerik az online fizetéseket, akkor lehet, hogy ez az előzetes értékesítési és kártyás fizetési mechanizmus nem a legmegfelelőbb a számodra. Kezd az üzleti vászon létrehozásával a Startarium Labban, és jelentkezz ingyenesen egy mentorra, ha segítségre van szükséged ahhoz, hogy vállalkozásod világosabban strukturáld. 

Továbbá, ha a Te vállalkozásod helyi jellegű - például játszótér gyerekeknek egy bizonyos romániai városban -, akkor figyelembe kell venned, hogy a támogatói, akárcsak az ügyfelei, kizárólag a helyi közösség fiatal szülei, akik számára az ötlet releváns és alkalmazható. Ez nem jelenti azt, hogy nem használhatod a közösségi finanszírozást, de a pénzügyi célnak meg kell felelnie a helyi piac azon képességének, hogy támogasson egy ilyen projektet. 

Eddig a Startariumon keresztül különböző területekről és a fejlődés különböző szakaszaiban lévő romániai vállalkozások kaptak finanszírozást, és az igényeikhez hasonlóan változatos pénzügyi célokat értek el, amelyek 1 000 eurótól 30 000 euróig terjedtek. Inspirálódhatsz a Mater, a NutriStandard, a Lemnia vagy a Zuriell sikertörténeteiből, és itt megtekintheed a platformon megvalósított összes kampányt. 

Előnyök 

Ha biztos vagy benne, hogy ötleted alkalmas arra, hogy tömegfinanszírozáson keresztül finanszírozd, akkor itt van néhány előny, amely meggyőzhetsz arról, hogy hozz létre kampánytervezetet a Startarium.ro oldalon. 

A crowdfunding lehetőséget ad arra, hogy teszteld az ötleted, mivel ez egy nagyszerű piackutatási módszer, amely segít meglátni, hogy az ötlete tőkésíthető-e. "Fail fast" mondják a tapasztalt vállalkozók, "fail cheap", vagy akár ingyen is hozzátehetem. Tesztelj, mielőtt még több pénzt és erőfeszítést pazarolnál, fektess be, miután rendelkezel egy validált ötlettel és egy kezdeti tömegfinanszírozási ügyfélkörrel. 

Egy crowdfunding-kampány úgy működik, mint egy mini gyorsítóprogram: arra kényszerít, hogy holisztikusan közelítsd meg vállalkozásod, a terméktől és a működéstől kezdve a marketingig és a tervezésig. Sok figyelmet és támogatást kapsz, láthatóságot a közösségi médiában és esetleg a tömegmédiában, és ez segít egy erős hálózat és egy stabil vállalkozás kiépítésében. 

Ezeken az általános előnyökön kívül a Startariummal az alábbiakból is profitálhat: 

- A legalacsonyabb jutalék: 0 a közvetítésért, 2% a MobilPay, a fizetési szolgáltató által visszatartott összeg.  

- Hozzáférés egy közel 18 000 felhasználóból, vállalkozókból, innovátorokból és korai alkalmazókból álló közösséghez  

- Ingyenes üzleti mentorálás, amely segít üzleti modelljének finomításában 

- Média- és marketing tanácsadás a siker esélyeinek növelése érdekében 

Egy crowdfunding kampány előkészítése és promóciója 

Ha azon gondolkodsz, hogy a crowdfundingot használja üzleti ötlete finanszírozására, ebben a cikkben megtudhatod, hogyan készítsd elő a kampányt, mit kell tenni a kampány során, és mire számíthatsz a kampány befejezése után. 

Az előző epizódban elmagyaráztam, hogy mi is az a crowdfunding, milyen előnyökkel járhat, és hogyan értékelheti, hogy megfelelő eszköz-e az Ön számára vagy sem. Ha eldöntötted, hogy neked való, és szeretnél továbblépni a tömegfinanszírozáson keresztül történő hitelesítés és finanszírozás folyamatában, ebben az anyagban a kampányod tényleges előkészítésével foglalkozunk. 

A crowdfunding-kampány célja 

Mindenekelőtt azt javaslom, hogy a lehető legvilágosabban határozd meg a célodat, mielőtt elkezdesz dolgozni a kampányon. És ne felejtsd el: a kampány célja nem feltétlenül azonos a pénzügyi céllal. 

A Startarium kampányok - erősen marketing- és üzleti célokra orientált - jövőképe és megközelítése szerint a finanszírozási komponens másodlagos, és a fő komponens természetes következménye. Ez pedig lehet az igény validálása, ha a prototípus fázisban van, a termék vagy az ár tesztelése, ha a bevezetés előtti szakaszban van, a termék népszerűsítése, ha már felkészültél az első vásárlókra, és így tovább. 

Megkérlek, hogy először ezeket a kérdéseket válaszold meg, mert így mind a kampány felépítése, mind a promóciós terv sokkal természetesebben és egy nagyobb céllal összhangban folyik. 

Miután tisztázódott a cél (miért csinálod a kampányt), határozd meg a pénzügyi célt (a cél eléréséhez szükséges pénzösszeget). 

A kampány fő elemei 

Ezt a két stratégiai szempontot kell figyelembe venni a kampány fő elemeinek felépítésekor, nevezetesen: 

- Jutalomstruktúra 

- Prezentációs anyagok 

- Promóciós kampány  

Vegyük őket sorra: 

A jutalmazási struktúra, azaz, hogy mit fogsz árulni a kampány során, milyen csomagok közül választhatnak a támogatók. 

A Startariumon a mi megközelítésünk vállalkozói szemléletű - vállalkozást indítasz - ezért azt javaslom, hogy a tesztelt termék köré épített jutalmakra összpontosíts. Hozzáadhatsz 1-2 szimbolikus jutalmat is, amelyekkel azok is hozzájárulhatnak, akik nem a terméked célcsoportjába tartoznak, de ne erre koncentrálj. 

Próbálj meg maximum 5-7 jutalomra korlátozódni. Bár a változatosság segíthet a támogatók különböző szegmenseinek elérésében, néha holtpontra vezethet, és elriaszthatja a vásárlástól. 

Gondold át alaposan a jutalmakat, és mindenekelőtt végezd el helyesen a számításokat. Határozd meg, hogy az egyes terméktípusokból mekkora mennyiséget szeretnél eladni, hogy adsz-e és milyen kedvezményt, tartalmazza-e a szállítási díjat vagy sem, és hogy a kampány vége után mennyi idővel fogod leszállítani a termékeket. Ha a kampány elindult, a meglévő jutalmakat már nem tudod módosítani, de újakat hozzáadhatsz, ha váratlan lehetőségek adódnak. 

Összességében a jutalomstruktúrának tükröznie kell a célt és a pénzügyi célkitűzést: az összes jutalom eladásából legalább a pénzügyi célkitűzésnek megfelelő összeget kell összegyűjteni. Legyél kreatív, és próbálj meg olyan élményt vagy valamit nyújtani a támogatóidnak, amihez másképp nem juthatnak hozzá, egy exkluzív, csak a tömegfinanszírozás során elérhető juttatást. 

Kampánybemutató anyagok 

Függetlenül attól, hogy milyen platformon indítod el a kampányodat, részletesen be kell mutatnod, hogy mit szándékozol tenni - ne felejtsd el, hogy valójában arról van szó, hogy meggyőzöl néhány embert, akik nem ismernek téged, hogy fizessenek előre egy olyan termékért, amelyet még soha nem tartottak a kezükben vagy nem vásároltak online. 

Ne hagyd, hogy elöntsön a gondolat, hogy mit mondhatsz, hogy meggyőzd őket, és gondold át a folyamatot az alábbiak szerint: Képzeld el, hogy az egyik barátodnak mesélsz az ötletedről! Pontosan mit fogsz neki mondani? Mit gondolsz, mit akar hallani? Milyen kérdései lennének hozzád? 

Győződj meg róla, hogy a kampány leírásod tartalmazza a következő kérdésekre adott válaszokat: 

- Mit szeretnél elindítani? Miről van szó - prototípusról, végleges termékről? 

- Honnan jött az ötlet? 

- Mi a tét és a hatás?  

- Mik a következő lépések a kampány befejezése után? (Legyen nagyon konkrét és átlátható, hogy elnyerje az emberek bizalmát, és rávegye őket, hogy támogassanak Téged). 

- Mekkora költségvetésre van szükséged, és hogyan tervezed elkölteni?  

- Ki vagy te? Mit szeretnél, hogy a támogatóid tudjanak rólad?  

A jól körülhatárolt leírás mellett fontos, hogy néhány szuggesztív képet is mellékelj (ezek lehetnek képek a prototípusodról, technikai magyarázatok, a végtermék szimulációi stb.) 

Legyél kreatív, és készíts egy rövid videót (ez kötelező, ha be szeretnéd küldeni kampányod nekünk közzétételre). Nincs szükséged rendezői vagy vágói ismeretekre. Állj (vagy ne állj) a kamera elé, légy őszinte, természetes, és beszélj a potenciális támogatóidnak a projektedről azzal a szenvedéllyel, amit a létrehozásába fektettél. 

Promóciós terv 

Ez a rész valójában több külön tanfolyamot igényelne, ezért most tisztázzuk a stratégiai elemeket, amelyek a megközelítéssel és a költségvetéssel kapcsolatosak, és miután létrehoztál egy kampánytervezetet a Startariumban, bővebben beszélünk a konkrét kampányodról és céljaidról. 

Milyen költségvetést kell befektetni egy projekt promóciójába ahhoz, hogy sikeres legyen? 

A Startariumon fogadtunk már olyan kampányokat, amelyek kizárólag organikusan, promóciós költségvetés nélkül kaptak finanszírozást, de nagyon bátor, összetettebb célokkal rendelkező kampányokat is, 2000-3000 eurós költségvetéssel. 

Ez megint csak a céltól függ, és attól, hogy mit jelent számodra a siker. Ha a finanszírozás megszerzése az egyetlen célod, a számítás felülről lefelé halad: A kampány végére X összegre van szükségem, a jutalmak átlagos költsége Y, tehát Z számú támogatóra van szükségem - hogyan szerzem meg őket, és mennyibe kerül elérni őket? Ez a költségorientált megközelítés, ebben az ügyfélszerzési helyzetben. 

A legtöbbször azonban a siker többet jelent a finanszírozás megszerzésénél: a felhasználók kritikus tömegének megszerzéséről, értékes visszajelzések és meglátások megszerzéséről, a márkaismertség növeléséről, annak bizonyításáról, hogy komoly piac van a termékednek, mert a későbbiekben úgyis megkapod a szükséges finanszírozást... Minél merészebbek ezek a célok, annál kevésbé lesz fontos a költségvetés. 

A következő kérdés: "Hova fektessem a költségvetésemet, a Facebookra, a Google-ra? 

A legtöbb kezdeményező jelenleg a Facebookhoz folyamodik, mert azt még a digitális marketingben járatlanok is könnyen tudják használni. De ha vannak marketingszakemberek a csapatban, akkor javaslom a csatornák vegyítését: a crowdfunding-kampány egy teljes értékű marketing- és kommunikációs kampány kicsinyített mása, és jót tesz a csatornák és a márkaüzenetek tesztelésére is, valamint olyan gerilla-taktikák felfedezésére, amelyekhez nehezebb hozzáférni, ha már megvetettük a lábunkat a piacon. 

De ne hanyagold el az egyszerű dolgok erejét sem: Beszélj minél több támogatóval, és próbáld meg az ismeretségi körödön kívüli embereket is rávenni arra, hogy támogassanak téged. Kommunikálj velük rendszeresen, tájékoztasd őket a kampány állásáról, és válaszolj az esetleges kérdéseikre. Ne felejts el híreket közzétenni a projekted előrehaladásáról, annak szakaszáról és arról, hogy mi lesz a következő lépés. 

A kampány fő elemei 

Ezt a két stratégiai szempontot kell figyelembe venni a kampány fő elemeinek kialakításakor, nevezetesen: 

- Jutalmazási struktúra 

- prezentációs anyagok 

- Promóciós kampány  

Vegyük őket sorra: 

A jutalmazási struktúra, azaz, hogy mit fogsz árulni a kampány során, milyen csomagok közül választhatnak a támogatók. 

A Startariumon a mi megközelítésünk vállalkozói szemléletű - vállalkozást indítasz - ezért azt javaslom, hogy a tesztelt termék köré épített jutalmakra összpontosíts. Hozzáadhatsz 1-2 szimbolikus jutalmat is, amelyekkel azok is hozzájárulhatnak, akik nem a terméked célcsoportjába tartoznak, de ne erre koncentrálj. 

Próbálj meg maximum 5-7 jutalomra korlátozódni. Bár a változatosság segíthet a támogatók különböző szegmenseinek elérésében, néha holtpontra vezethet, és elriaszthatja a vásárlástól. 

Gondold át alaposan a jutalmakat, és mindenekelőtt végezd el helyesen a számításokat. Határozd meg, hogy az egyes terméktípusokból mekkora mennyiséget szeretnél eladni, hogy adsz-e és milyen kedvezményt, hogy tartalmazza-e a szállítást vagy sem, és hogy a kampány vége után mennyi idővel szállítod a termékeket. Ha a kampány elindult, a meglévő jutalmakat már nem tudod módosítani, de újakat hozzáadhatsz, ha váratlan lehetőségek adódnak. 

Összességében a jutalomstruktúrának tükröznie kell a célt és a pénzügyi célkitűzést: az összes jutalom eladásából legalább a pénzügyi célkitűzésnek megfelelő összeget kell összegyűjteni. Legyél kreatív, és próbálj meg olyan élményt vagy valamit nyújtani a támogatóidnak, amihez másképp nem juthatnak hozzá, egy exkluzív, csak a tömegfinanszírozás során elérhető juttatást. 

Kampánybemutató anyagok 

Függetlenül attól, hogy milyen platformon indítod el a kampányodat, részletesen be kell mutatnod, hogy mit szándékozol tenni - ne felejtsd el, hogy valójában arról van szó, hogy meggyőzöl néhány embert, akik nem ismernek téged, hogy fizessenek előre egy olyan termékért, amelyet még soha nem tartottak a kezükben vagy nem vásároltak online. 

Ne hagyd, hogy elöntsön a gondolat, hogy mit mondhatsz, hogy meggyőzd őket, és gondold át a folyamatot az alábbiak szerint: Képzeld el, hogy az egyik barátodnak mesélsz az ötletedről! Pontosan mit fogsz neki mondani? Mit gondolsz, mit akar hallani? Milyen kérdései lennének hozzád? 

Győződj meg róla, hogy a kampány leírása tartalmazza a következő kérdésekre adott válaszokat: 

- Mit szeretnél elindítani? Miről van szó - prototípusról, végleges termékről? 

- Honnan jött az ötlet? 

- Mi a tét és a hatás?  

- Mik a következő lépések a kampány befejezése után? (Legyen nagyon konkrét és átlátható, hogy elnyerje az emberek bizalmát, és rávegye őket, hogy támogassák Önt). 

- Mekkora költségvetésre van szükséged, és hogyan tervezed elkölteni?  

- Ki vagy te? Mit szeretnél, hogy a támogatóid tudjanak rólad?  

A jól körülhatárolt leírás mellett fontos, hogy néhány szuggesztív képet is mellékelj (ezek lehetnek képek a prototípusodról, technikai magyarázatok, a végtermék szimulációi stb.) 

Legyél kreatív, és készíts egy rövid videót (ez kötelező, ha be szeretnéd küldeni kampányát nekünk közzétételre). Nincs szükséged rendezői vagy vágói ismeretekre. Állj (vagy ne állj) a kamera elé, légy őszinte, természetes, és beszélj a potenciális támogatóidnak a projektedről azzal a szenvedéllyel, amit a létrehozásába fektettél. 

Promóciós terv 

Ez a rész valójában több külön tanfolyamot igényelne, ezért most tisztázzuk a stratégiai elemeket, amelyek a megközelítéssel és a költségvetéssel kapcsolatosak, és miután létrehoztál egy kampánytervezetet a Startariumban, bővebben beszélünk a konkrét kampányodról és céljaidról. 

Milyen költségvetést kell befektetni egy projekt promóciójába ahhoz, hogy sikeres legyen? 

A Startariumon fogadtunk már olyan kampányokat, amelyek kizárólag organikusan, promóciós költségvetés nélkül kaptak finanszírozást, de nagyon bátor, összetettebb célokkal rendelkező kampányokat is, 2000-3000 eurós költségvetéssel. 

Ismétlem, ez attól függ, hogy mi a célod, és mit jelent számodra a siker. Ha a finanszírozás megszerzése az egyetlen cél, a számítás felülről lefelé halad: A kampány végére X összegre van szükségem, a jutalmak átlagos költsége Y, tehát Z számú támogatóra van szükségem - hogyan szerzem meg őket, és mennyibe kerül elérni őket? Ez a költségorientált megközelítés, ebben az ügyfélszerzési helyzetben. 

A legtöbbször azonban a siker többet jelent a finanszírozás megszerzésénél: a felhasználók kritikus tömegének megszerzéséről, értékes visszajelzések és meglátások megszerzéséről, a márkaismertség növeléséről, annak bizonyításáról, hogy komoly piac van a termékednek, mert a későbbiekben úgyis megkapod a szükséges finanszírozást... Minél merészebbek ezek a célok, annál kevésbé lesz fontos a költségvetés. 

A következő kérdés: "Hova fektessem a költségvetésemet, a Facebookra, a Google-ra? 

A legtöbb kezdeményező jelenleg a Facebookhoz folyamodik, mert azt még a digitális marketingben járatlanok is könnyen tudják használni. De ha vannak marketingszakemberek a csapatban, akkor javaslom a csatornák vegyítését: a crowdfunding-kampány egy teljes értékű marketing- és kommunikációs kampány kicsinyített mása, és jót tesz a csatornák és a márkaüzenetek tesztelésére is, valamint olyan gerilla-taktikák felfedezésére, amelyekhez nehezebb hozzáférni, ha már megvetettük a lábunkat a piacon. 

De ne hanyagold el az egyszerű dolgok erejét sem: Beszélj minél több támogatóval, és próbáld meg az ismeretségi körödön kívüli embereket is rávenni arra, hogy támogassanak téged. Kommunikálj velük rendszeresen, tájékoztasd őket a kampány állásáról, és válaszolj az esetleges kérdéseikre. Ne felejts el híreket közzétenni a projekted előrehaladásáról, annak szakaszáról és arról, hogy mi lesz a következő lépés. 

Tudnod kell, hogy a jutalomalapú közösségi finanszírozás típusán kívül, amelyet a legtöbb népszerű platformon megtalálhatsz, még három másik típus létezik, amelyet megnézhetsz: Equity Based (SeedBlink Romániában), Debt Based és Donation Based.

2. LÉPÉS: Bontsd szét néhány kampányt a területedről. 

A lelkesedés és a kezdeményezés a vállalkozói szellem alapja. Azonban minden képességnek megvan a maga egyensúlyi mechanizmusa, és a lelkesedés, valljuk be, különleges hajlamot ad arra, hogy újra feltaláljuk a kereket. 

Mielőtt tehát a rád jellemző lelkesedéssel belevetnéd magad a crowdfundingba, ne feledd, hogy az első online protokampányok a 90-es évekből származnak, és azóta számtalan projektet finanszíroztak ilyen módon, köztük olyan kiemelkedő márkákat, mint az Oculus Rift, a Cards Against Humanity, a Pono Music vagy a Star Citizen. Jó eséllyel találsz példákat a te ötleted területén is. Próbáld meg azonosítani, még ha csak intuitív módon is, azokat a mintákat, amelyek sikeressé tették őket vagy nem. Nemzetközi kampányok a KickStarteren, az Indiegogón, a GoFundMe-n. 

3. LÉPÉS: Válaszd ki a számodra megfelelő platformot 

Az első dolog, amit tudnod kell, hogy bármilyen platformot is választasz, egyetlen crowdfunding kampány sem finanszírozza magát; a népszerűsítésében való részvételed létfontosságú. Ezt szem előtt tartva ne feledje, hogy a platformok közötti technikai különbségek általában csekélyek, a fő különbségek a következők: 

- a kor és a hírnév; 

- az általuk jóváhagyott kampányok profilja; 

- a felszámított jutalékok; 

- a kínált további előnyök. 

A nemzetközi lehetőségekről itt olvashat bővebben. 

4. LÉPÉS: Számítsd ki a költségvetésed és a pénzügyi céljod. 

Ne feled, hogy a crowdfunding segítségével 5 féle célt jelölhetsz meg: piaci validálás, terméktesztelés, vásárlói visszajelzések gyűjtése, promóció és finanszírozás. Beszéljünk most a pénzügyi célodról. 

Ezen a ponton valószínűleg már kiszámítottad a gyártási költségeket, és megértetted legalább az árképzési stratégia alapjait. Annak érdekében, hogy helyesen számítsd ki azt az összeget, amelyet a közösségi finanszírozással kívánsz összegyűjteni, három dolgot kell figyelembe venned: 

  •  A jutalmazási struktúrát, amelyen keresztül a vevőket vonzza majd; 
  •  A crowdfunding kampány gyártási költségvetését; 
  •  A promóciós költségvetést. 

AJÁNLÁS: Tekints az egész crowdfunding-tevékenységre úgy, mint egy első marketingkampányra - egy előértékesítési kampányra, amelyen keresztül vásárlókat és láthatóságot szeretnél szerezni a jövőre nézve. Az idő, a szellemi erőfeszítés, a pénz, a bevont emberek, ezek mind olyan erőforrások, amelyeket ebbe a kampányba fektetsz be, stratégiailag, a hosszú távú vállalkozásod érdekében. 

AJÁNLÁS: Ha az a fő célod, hogy üzleti ötletedet tömegfinanszírozáson keresztül validáld, ne felejtsd el, hogy amit teszel, az egy teszt. Akkor tekintheted sikeresnek, ha a végeztével következtetésre jutsz - függetlenül attól, hogy az pozitív vagy negatív. Fektess be elegendő erőforrást ahhoz, hogy a teszt meggyőző legyen, de ne többet, mint amennyit szívesen veszítene, ha az ötlete nem igazolódik be. 

AJÁNLÁS: Állj ellen a kísértésnek, hogy túl sok hasonló jutalmat adj hozzá. Minél több lehetőséget kínálsz, annál nehezebb lesz a támogatóknak választaniuk. Kezdjd 5-7 jutalommal, minden árkategóriában legalább egy jutalommal; ha kiegészítésre van szükség, útközben továbbiakat is hozzáadhatsz. 

Két táblázatot készítettem, amelyekből kiindulva elkezdheted ezt a felfedezést. Vázolj fel most egy első költségvetési változatot, menj végig a következő lépéseken, majd menj vissza és kalibráld, amíg el nem jutsz a végleges változathoz. 

5. LÉPÉS: Készítse el a kampány promóciós naptárát 

Ezen a ponton valószínűleg már alig várod, hogy felfedezd a videó- és leírássablonokat. Ezt a következő lépésben megteheted, de addig ne indítsd el a kampányt, amíg a promóciós naptárat + a saját kapcsolati adatbázisodat is el nem készítetted. 

Sok olyan kampány, amely nem kap finanszírozást, nem fordít elég figyelmet erre a lépésre. 

AJÁNLÁS: Ne téveszd össze a piacteret a crowdfunding platformmal. Egy piactéren a potenciális vásárlók már meglévő közönsége között vagy, akiknek csak be kell mutatnod a termékedet. A crowdfundingban a Te feladatod, hogy kezdeményezőként megtaláld ezeket a vásárlókat, és meggyőzd őket, hogy vásárolják meg a terméket - előre. 

AJÁNLÁS: A crowdfunding-kampány olyan lehetőség, amely soha többé nem adódik, hogy beszélj a termékedről. Mi több, ez egy lehetőség arra, hogy mások is beszéljenek rólad. Ne pazarold el a benne rejlő lehetőségeket, és próbálj meg minden lehetséges csatornán keresztül aktív lenni: sajtó, rádiós együttműködések, influencerek, barátok, meglévő ügyfelek stb. 

AJÁNLÁS: Tartsd szem előtt, hogy a kampányidőszak sűrű lesz, sok lehetőséggel és váratlan helyzettel; a legtöbbször nem lesz ideje e-maileket küldeni, kapcsolatokat keresni vagy spontán akciókat tervezni. Próbálj meg minél jobban felkészülni, mielőtt elkezded. 

AJÁNLÁS: Ne küldd el ugyanazt az e-mailt az összes médiakapcsolatának. Minden egyes barátodnak, újságírónak vagy influencernek szabd személyre, mondd el pontosan, hogy ki vagy és mit akarsz, segíts nekik megérteni, hogy mivel foglalkozol, és ne feledd, hogy olyan emberekkel beszélsz, mint te. 

AJÁNLÁS: A promócióról szóló tanfolyamból valószínűleg már tudod, hogy egy crowdfunding-kampány tempója sokkal éberebb az elején és a végén. Ne hanyagold el a közepét, és ne csüggedj, ha a tempó lelassul. Még ha az eredményeket csak a következő szakaszban fogod is látni, fontos, hogy ezt az időt arra használd ki, hogy egyre több új érvet hozol a terméked mellett. 

AJÁNLÁS: Mondd ki, amit mondani akarsz. A kommunikációs kampány üzeneteinek elkészítésekor ügyelj a pozicionálásra, és ne szégyelld megkérdezni a közönségtől, hogy pontosan mire van szükséged: 

- Nem azt akarod, hogy adakozzanak, hanem azt, hogy előre megvásárolják a nekik tetsző terméket; 

- Nem azt akarod, hogy csak egy részesedéssel támogassanak, hanem azt, hogy megvásárolják a nekik tetsző jutalmat; 

- Nem azt akarod, hogy az indulás után vásároljanak, hanem azt akarod, hogy most azonnal vásároljanak, hogy segítsék vállalkozásod túlélését a következő hónapokban. 

AJÁNLÁS: Bárhol és bármikor beszélsz a crowdfunding kampányodról, ne felejtsd el meghagyni a linket, egy cselekvésre való felhívás kíséretében, mint például: "Vásárolj X-et előre: LINK". 

AJÁNLÁS: Gondold át, hogyan tudnál másokat közvetlenül, különleges projekteken keresztül bevonni: 

- Egy művésszel közösen létrehozott termék; 

- Egy egyesület számára történő adománygyűjtés céljából létrehozott jutalom; 

- Egy különleges jutalom, amelyet csak egy bizonyos influencer közönsége számára terveztek; 

- Egy bemutató vagy workshop egy vállalat alkalmazottai számára; 

- Mi jut még eszedbe? 

6. LÉPÉS: Prezentációs videó és szöveg készítése 

Gratulálunk, elérkeztél a szórakoztató részhez! A költségvetés, a jutalmazási struktúra és a promóciós terv mellett természetesen prezentációs anyagokra is szüksége lesz: 

- Egy rövid videóra; 

- Fotók vagy szimulációk a termékéről vagy szolgáltatásáról; 

- Fotók Rólad és a csapatodról; 

- az ötlet szöveges leírása. 

Két sablont készítettünk Neked, amelyek használatát javasoljuk. Mint minden sablon, ezek is jó kiindulópontot jelentenek, de ne érezd úgy, hogy pontosan követned kell őket; maradj kreatív, és tartsd szem előtt, hogy az anyagaidnak feltétlenül követniük kell: 

- meséld el a történeted; 

- eladni a terméket. 

AJÁNLÁS: Ugye nem hagytad ki a kutatást? ;) Hogyan voltak felépítve a kedvenc kampányaid érvei? Nézd át őket még egyszer. 

AJÁNLÁS: Amikor előadod az ötletedet, tedd bele a szívedet, mutasd ki a lelkesedésedet, és beszélj egyszerűen, közvetlenül, mintha egy barátodnak mondanád el, mit szeretnél tenni. 

AJÁNLÁS: Használj minden módszert, hogy elnyerd közönséged bizalmát. Arra kéred őket, hogy előzetesen vásároljanak meg egy nem létező terméket, ezért ügyelj arra, hogy a folyamat a lehető legátláthatóbb legyen: mutatkozz be a videóban és a leírásban, kérj ajánlásokat azoktól, akik már tesztelték a termékedet, magyarázd el egyszerűen és közvetlenül, hogy mi következik a kampány finanszírozása után. 

AJÁNLÁS: Használj képeket, hogy a közönséged képzeletben láthassa magát a terméked használatával; a vázlatok, szimulációk, fotók, sőt, a rajzok is gyorsabban megérthetők, mint a szöveged. 

AJÁNLÁS: A leírásnak és a videónak külön-külön is működnie kell. A legtöbb látogató csak az egyiket fogja megnézni, ezért győződjön meg róla, hogy mindegyik mindent elmond, amit tudniuk kell. Alapvetően mindkettő közös információkat tartalmaz, de különböző módon prezentálva, hogy kiegészítsék egymást, és ne legyenek feleslegesek, ha együtt használják őket. 

AJÁNLÁS: Ne ijedj meg a videótól. Az egyik legnagyobb érték, amivel jelenleg rendelkezel, a hitelesség, és bár jó lenne, ha meglenne, nincs szükséged kifinomult videóanyagra ahhoz, hogy megmutasd a világnak a lelkesedésedet. Először is koncentrálj arra, hogy mit szeretnél kommunikálni, és csak utána a formára - néha elég egy jó telefon és egy napsütéses nap. 

 Munka szabályzat 

7. LÉPÉS: Indulás! Indítsd el kampányod a Startarium csapatának segítségével 

Csapatunk itt áll a rendelkezésedre, írj nekünk bármikor a contact@startarium.ro címre! Miután elküldted nekünk a kidolgozott anyagokat, e-mailben, telefonon vagy személyesen beszélgetünk veled, hogy segítsünk neked a legjobb verzió elkészítésében a közzététel előtt. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail