Finanszírozási szótár | Elérhető finanszírozási eszközök, az indítástól a méretnövelésig

A megfelelő finanszírozás a megfelelő időben - ez legyen az az "iránytű", amely eligazítja Önt, amikor pénzeszközökre van szüksége vállalkozása növekedésének felgyorsításához. Minden finanszírozási eszköznek megvannak a maga előnyei és hátrányai - nézd át mindet, mielőtt döntést hozol!

Mielőtt minden eszközt külön-külön megvizsgálna, van néhány dolog, amit át kell gondolnia, és ami még a finanszírozásnál is fontosabb. Sok bajtól kímél meg, ha ezeket figyelembe veszed a finanszírozási módszer kiválasztásakor: 

1. Nem pénzügyi tőke: pénzt nem olyan nehéz találni, ebből a szempontból kedvező időszakot élünk, a vállalkozóknak számos lehetőség áll a rendelkezésükre, de a nem pénzügyi tőke sokkal fontosabb, legyen szó akár know-how-ról, akár kapcsolatokról. 

2. nem pénzügyi költségek: a finanszírozás megszerzésének nehézségei (idő, bürokrácia), a kötelezettségvállalások, amelyeket a finanszírozási időszak alatt, illetve adott esetben a támogatott projekt megvalósítása után vállalunk. 

3. Valóságellenőrzés - nem olyan ritka, hogy egy befektető olyan fejlesztési vagy skálázási arányt kér Öntől, amelyet nem tud támogatni. Legyen folyamatosan tisztában azzal, hogy Te és csapatod milyen kapacitással rendelkezik. 

Üzleti angyal ​⋅​ kockázati tőke ​⋅​ magántőke ​⋅​ befektetési alapok ​⋅​ első nyilvános kibocsátás (IPO). 

Üzleti angyal 

Az angyalbefektető olyan személy, aki hajlandó saját forrásait kis induló vállalkozások vagy vállalkozók támogatására fordítani, általában a vállalkozásban való részesedésért cserébe. Ezek az erőforrások nem csak tőkéből állnak, hanem a befektető tapasztalatából, idejéből és kapcsolataiból is. 

Kockázati tőke 

A kockázati tőke a magántőke egy formája és egy olyan finanszírozási forma, amelyet a befektetők a kivételes növekedési potenciállal rendelkező kisvállalkozásoknak vagy olyan vállalatoknak nyújtanak, amelyek gyorsan növekedtek és készen állnak a terjeszkedésre. A tőkének azonban nem kell mindig pénznek lennie; érkezhet technikai vagy vezetői szakértelem formájában is. 

Magántőke 

A magántőke olyan tőkét vagy részesedést jelent egy olyan vállalkozásban, amelyet nem jegyeznek nyilvánosan vagy nem kereskednek vele. Befektetési tőkeforrásként a magántőke olyan nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyektől és vállalatoktól származik, akik magántársaságok részvényeit vásárolják meg, vagy irányítást kívánnak szerezni nyilvános vállalatok felett azzal a szándékkal, hogy kivonják azokat a nyilvános tőzsdéről. 

Befektetési alapok 

Ezek az alapok több befektető társulási formája, akik pénzüket pénzügyi eszközökbe fektetik, majd az ilyen befektetések eredményét az alap befektetői között arányosan, az egyes befektetők részesedésétől függően osztják fel. Egy befektetési alap a befektetési lehetőségek szélesebb választékát, nagyobb kezelési szakértelmet és alacsonyabb befektetési díjakat kínál, mint amit az egyéni befektetők elérhetnek. A befektetési alapok típusai közé tartoznak a befektetési alapok, a tőzsdén kereskedett alapok, a pénzpiaci alapok és a fedezeti alapok.  

Tőzsdei bevezetés (IPO) 

A tőzsdei bevezetés egy magánvállalat részvényeinek nyilvános forgalomba hozatalát jelenti. A tőzsdei bevezetés lehetővé teszi egy vállalat számára, hogy saját tőkét vonjon be a nyilvános befektetőktől. Az IPO-t gyakran a "tőzsdei bevezetés" szinonimájának tekintik, mivel az IPO befejezése után a vállalat részvényeivel szabadon lehet kereskedni azon a tőzsdén, ahol a bevezetésre sor került. 

Sok vállalkozó, aki most nyitott vállalkozást, nagy bizalommal tekint erre az útra, és ezt az utat szeretné követni, ami érthető, tekintve, hogy nagyon gyakran bemutatják a könyvekben az új vállalkozók számára. 

Röviden, nevezhetnénk ezt a "vállalati amerikai álomnak". Van egy ötleted, csiszolsz rajta, találkozol egy üzleti angyallal, aki pénzt fektet a vállalkozásodba, esetleg tanácsokat ad, és aztán egyik napról a másikra úgy növekszik a céged, mint mások évtizedek alatt. Ez megtörténhet, de tisztában kell lenned azzal, hogy a testületté válás mértéke is növekedni fog: a vállalat szervezésének módjától kezdve, az érdekeltek, a folyamatok, a részlegek, az alkalmazandó szabályozások számán át, mindezek bonyolultabbá és költségesebbé válnak, ahogy a vállalat a vállalati úton halad előre. 

Sok vállalkozónál tapasztaltam egy belső harcot is, amely néha érthető, néha túlzásba vitt, a vállalat fejlődése ellen irányuló belső harcot: "Miért adjam át az általam létrehozott vállalat irányítását?". Erre a kérdésre én egy másik kérdéssel válaszolnék: "Mit szeretne jobban: egy nagy szeletet egy apró pizzából vagy egy kis szeletet egy hatalmas pizzából"? 

Balról jobbra: 

·   - A vállalatba befektetett összegek emelkednek 

·   - A vállalat növekszik 

·   - Az alapítók saját tőkéje csökken 

Üzleti angyal 

Kockázati tőke 

Magántőke 

Befektetési alap 

IPO 

Előnyök: Fenntartható fejlődés, professzionalizáció, korporatizáció 

Hátrányok: Alapítói részvétel, alapítói ellenőrzés 

Jutalomalapú közösségi finanszírozás ​⋅​ Részvénytőke közösségi finanszírozás ​⋅​ P2P hitelezés 

Jutalomalapú közösségi finanszírozás 

Ez abból áll, hogy magánszemélyek adakoznak egy projektre vagy vállalkozásra azzal a várakozással, hogy cserébe nem pénzügyi jutalmat kapnak, például árut vagy szolgáltatást egy későbbi szakaszban.  Gyakori példa erre, hogy egy projekt vagy vállalkozás egyedi szolgáltatást (jutalom) vagy új terméket (előértékesítés) kínál a befektetésért cserébe.  A tömegfinanszírozásnak ez a formája lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy úgy induljanak el, hogy a megrendelések már a könyvelésben vannak, a pénzforgalom biztosított, és közönséget gyűjtenek. 

Tőkefedezeti crowdfunding 

A tőkealapú közösségi finanszírozás az a folyamat, amelynek során az emberek egy tőzsdén nem jegyzett vállalatba fektetnek be, cserébe a vállalat részvényeiért. A részvényes részleges tulajdonrésszel rendelkezik a vállalatban, és profitálhat, ha a vállalat jól teljesít. Ennek az ellenkezője is igaz, így, ha a vállalat kudarcot vall, a befektetők elveszíthetik befektetésük egy részét vagy egészét. Mivel a crowdfunding kereskedelmi vállalkozásba történő befektetéssel jár, gyakran pénzügyi szabályozás alá esik. 

Peer-to-peer (P2P) hitelezés 

A peer-to-peer (P2P) hitelezés lehetővé teszi az egyének számára, hogy közvetlenül más magánszemélyektől kapjanak kölcsönt, kihagyva a pénzintézetet, mint közvetítőt.  A P2P-hitelezők olyan egyéni befektetők, akik készpénzmegtakarításaikból jobb hozamot szeretnének elérni, mint amilyet egy banki megtakarítási számláról kapnának. 

 A P2P-hitelezést elősegítő weboldalak száma jelentősen megnőtt, és ők határozzák meg a kamatokat és a feltételeket. 

Bizonyára hallottál már az olyan nemzetközi platformokról, mint az Indiegogo, a Kickstarter vagy a helyi platformokról, mint a Startarium vagy a Seedblink által kifejlesztett crowdfunding platform. 

Ezek viszonylag könnyen elérhető, alacsony bürokráciával rendelkező programok, és ezeken keresztül kölcsön formájában, saját tőke ellenében (a vállalat egy százalékát engedményezed) vagy jutalom ellenében (termékek/szolgáltatások pénzeszköz ellenében) juthatsz finanszírozáshoz. Mindenesetre a forrásokhoz való hozzáférés után elengedhetetlen, hogy folyamatosan tájékoztassa a befektetőket vállalkozása következő lépéseiről (ami nagy időigényt jelent). 

Kérjük, ne feledd, hogy a részvénytőke-alapú közösségi finanszírozás, amely a vállalkozás egy részének átruházásával jár, további bürokratikus szempontokkal jár. 

Előnyök: Különböző lehetőségek az induló és korai szakaszban lévő vállalkozások számára, a "tömeg" nagyobb türelme a klasszikus finanszírozókéhoz képest (de lásd a következő ellenérvet is). 

Hátrányok: A "tömeg" folyamatos tájékoztatásának erőfeszítése, amely irreális elvárásokkal terhelheti meg az embert. 

>> Tudjd meg, mivel jár a crowdfunding az erre a célra létrehozott tanfolyamainkból: Minden a crowdfundingról I ; Minden a crowdfundingról II 

Operatív lízing ​⋅​ Tőkelízing 

Operatív lízing 

Az operatív lízing olyan szerződés, amely lehetővé teszi egy eszköz használatát, de nem ruházza át az eszköz tulajdonjogát.  Az operatív lízing a mérlegen kívüli finanszírozás egyik formájának tekinthető - azaz a lízingelt eszköz és a hozzá kapcsolódó kötelezettségek (azaz a jövőbeni lízingfizetések) nem szerepelnek a vállalat mérlegében. 

Tőkelízing 

A tőkelízing olyan szerződés, amely a bérlőt egy eszköz ideiglenes használatára jogosítja fel, és számviteli szempontból az eszköz tulajdonlásának gazdasági jellemzőivel rendelkezik. A lízingbevevő tulajdonjoggal rendelkezik az eszköz felett, ami azt jelenti, hogy a megvásárolt áruk viszonylag könnyen visszaszerezhetők, ha a vevő fizetésképtelenné válik, vagy nem teljesíti fizetési kötelezettségeit. 

Viszonylag könnyen hozzáférhetőek, és sokkal kevesebb felügyeletet igényelnek, mint más eszközök. 

A két lízingtípus különbözik egymástól a számviteli kezelés és a finanszírozáshoz hozzáadott szolgáltatások tekintetében. Az operatív lízing például általános (laptopok, nyomtatók) vagy nagyon speciális elektronikus berendezések beszerzésére használható. 

Ellenőrizd a számviteli és adózási kezeléseket, mielőtt bármilyen lízinghez hozzáférne. 

Előnyök: Értékes szolgáltatások (a tényleges eszköz mellett), karcsúbb mérleg (operatív lízing); levonható kamat és értékcsökkenés (tőkelízing), a vállalat pénzügyi kimutatásai kevésbé számítanak, sokkal nyugodtabb ellenőrzés 

Hátrányok: A hiánypótló berendezések (általában) ki vannak zárva. 

Támogatások 

Támogatás 

A támogatás egy szervezet (jellemzően egy vállalat, alapítvány vagy kormányzat) által egy magánszemélynek vagy vállalatnak adott juttatás, amely egy cél elérésének elősegítésére vagy a teljesítmény ösztönzésére szolgál.  A támogatások lényegében ajándékok, amelyeket a legtöbb esetben nem kell visszafizetni.  Ezek közé tartozhatnak az oktatási kölcsönök, a kutatási pénzek és a részvényopciók. Egyes támogatások esetében várakozási idővel kell számolni, mielőtt a támogatott teljes mértékben birtokba veheti a pénzügyi jutalmat. 

Úgy látom, hogy jelentős az igény az ilyen típusú finanszírozásra, és még mindig vannak a piacon elérhető programok.  Az előnyökön és hátrányokon túl azonban lényeges szempont ebben az esetben a tanácsadókkal való együttműködés, az együttműködés, amitől az induló vállalkozások költségvetési okokból és attól való félelem miatt elzárkóznak, hogy gyakran nem biztos, hogy a szakember hozzájárulása megéri a befektetést. 

Amikor eldöntöd, hogy együttműködsz-e pályázati tanácsadóval, vagy sem, vedd figyelembe azt az időt is, amelyet vállalkozóként befektetél egy olyan pályázat elkészítésébe, amelyről nem tudoda, hogy teljes vagy pontos lesz-e. 

A támogatások rengeteg papírmunkát és bürokráciát jelentenek - mind a pályázati szakaszban, mind pedig utána. Ezért azt javaslom, hogy a lehető legkisebbre csökkentsd az időbefektetést, és dolgozz együtt egy tanácsadóval, aki segíteni tud Neked a vállalkozásod kapcsán megfelelő programokkal. Ráadásul a tanácsadás költségeit általában a támogatás fedezi. 

Előnyök: Bizonyos területeken pótolják a klasszikus finanszírozók hiányát. 

Hátrányok: Bürokratizmus (különösen, ha nem szakosodott tanácsadóval dolgozik!), ellenőrzés, kötelezettségek (amelyek a projekt befejezése után is elhúzódhatnak), egyes programok önrészt igényelnek (a célérték 10%-50%-a), amit bankhitelből lehet fedezni; idő, költségek és további feltételek, amelyeket figyelembe kell venni. 

Számlák diszkontálása ​⋅​ Faktoring ​⋅​ Folyószámlahitel ​⋅​ Banki kölcsön. 

Faktoring 

A faktor olyan közvetítő ügynök, amely készpénzt vagy finanszírozást biztosít a vállalatoknak a követeléseik megvásárlásával.  A faktor lényegében egy olyan finanszírozási forrás, amely vállalja, hogy kifizeti a vállalatnak a számla értékét, csökkentve a jutalék és a díjak kedvezményével.  A faktoring segíthet a vállalatoknak abban, hogy követeléseik értékesítésével javítsák rövid távú készpénzigényüket. A gyakorlatot faktoring, faktoringfinanszírozás és követelésfinanszírozás néven is ismerik. 

Számlák diszkontálása 

Ez egy olyan számlafinanszírozási lehetőség, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy megcsapolják az értékesítési könyveik értékét. Amikor a vállalat számlát küld a vevőnek, a teljes összeg egy része elérhetővé válik a hitelezőtől, így a hónap folyamán működőtőkét biztosít. Amikor az ügyfelek kifizetik a számláikat, a vállalkozás visszafizeti a hitelezőnek, plusz egy díjat vagy kamatot. Ez a finanszírozási forma nagyon hasonlít a faktoringhoz, a fő különbség az, hogy a vállalkozásnak nem kell értesítenie az ügyfelet. 

Folyószámlahitel 

A folyószámlahitel olyan hitelkeret, amelyet a bank a bankkártyán biztosít. A folyószámlahitel lehetővé teszi a számlatulajdonos számára, hogy akkor is folytassa a pénzfelvételt, ha a számlán nincs fedezet, vagy ha a fedezet nem elegendő a pénzfelvétel összegének fedezésére. Így a tulajdonos egy olyan hitelhez jut, amely a bank által meghatározott felső határig folyamatosan megújítható. A hitel kamatozik, és általában folyószámlahitel-díjat számítanak fel. 

Banki hitel 

A bankhitel/kölcsön az a teljes pénzösszeg, amelyet egy személy vagy vállalkozás kölcsönözhet egy banktól vagy más pénzintézettől A hitelfelvevő bankhitele attól függ, hogy képes-e visszafizetni az esetleges hiteleket és a rendelkezésre álló hitelek teljes összegét. A bankhitelek típusai közé tartoznak az autóhitelek, a személyi kölcsönök és a jelzáloghitelek. 

A faktoring inkább a fejlettebb szakaszokban alkalmas, amikor már értékesít termékeket és szolgáltatásokat, és már van tapasztalata az ügyfeleivel. Ebben az esetben a finanszírozó, az úgynevezett faktor, lehet banki vagy nem banki vállalat, és a finanszírozás történhet az egyes számlák szintjétől a teljes követelésállomány szintjéig.  

A faktor gyakorlatilag a számla névértékének 70-80%-át ajánlja fel Önnek a számla bemutatásakor, a fennmaradó összeget pedig a számla teljes beszedése után kapja vissza (szintén a faktor által). Egyes programokban lehetőség van fizetési késedelem biztosítás megkötésére is.  

Mivel az induló vállalkozásoknak kisebb a számlaforgalmuk, ez a megoldás nem biztos, hogy a legmegfelelőbb. Mind a faktoring, mind a banki termékek tulajdonképpen olyan megoldások, amelyek inkább a vállalkozás indítása utáni időszakra alkalmasak, ezért együtt mutatjuk be őket. 

Banki termékek: Rengeteg termék van a piacon, de ezek gyakorlatilag ugyanazok az alaptermékek, különböző kereskedelmi nevekkel. 

Az alaptermékek a következők: rövid lejáratú hitelek vagy folyószámlahitelek átmeneti/sürgős szükségletekre, valamint rövid-, közép- és hosszú lejáratú hitelek beruházásokra. 

A bank azonban feltételekkel jár, ne úgy nézz rá, mint egy befektetőre, rengeteg átláthatóságot, jelentést fog kérni, és pénzügyi és nem pénzügyi feltételeknek is meg kell felelned. 

Előnyök: Költség vs. kontroll, karcsúbb mérleg (faktoring), követelésbiztosítás (faktoring). 

Hátrányok: Monitoring, néha bürokrácia, megfizethető indulás utáni költségek. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail