Când ai o prezentare foarte importantă sau când ții un pitch, e important să acorzi atenție și stilului tău de public speaking: să prezinți cu calm, să vorbești cu o intensitate medie, să te încadrezi în timpul alocat. Află de la Alex Grecu cum susții un pitch de succes. Alex are peste 10 ani de experiență în comunicare, este prezentator de evenimente și gazda Startarium Pitch Day.
Limbaj verbal versus non-verbal
Ai o super prezentare cu care ești un pas mai aproape de finanțarea dorită - următorul pas este să conștientizezi importanța limbajului.
Conform statisticilor, iată cum este împărțit procentul după importanță:
- 7% contează limbajul verbal (ce spunem),
- 38% contează limbajul paraverbal (cel vocal)
- 55% din importanța unui discurs de succes este ocupată de către limbajul vizual.
Cum folosești limbajul într-un pitch
Limbajul paraverbal: în primul rând, ne referim la voce și ritm. La nivel vocal, îți sugerez un ton cald, calm, dar și ferm în același timp. Trebuie să avem o intensitate în voce, adică să vorbim tare și să fim siguri că toată lumea ne aude bine.
Inclusiv pentru noi este un avantaj dacă ne auzim când vorbim, ne confirmăm la nivel de subconștient că relatăm ceea ce ne dorim, ceea ce ne-am propus. Încearcă să folosești inflexiuni ale vocii, astfel poți transmite emoție, poți da sens unor exemple și unor afirmații.
Dacă vorbești cu aceeași intensitate tot discursul tău, riști ca oamenii să-și piardă interesul. Și zâmbește! Prezinți un pitch pentru o posibilă finanțare care îți poate schimba viața, așa că ai toate motivele să fii entuziasmat și să generezi zâmbete în rândul audienței prin prezența ta. Iar la nivel de ritm al discursului, te rog mult de tot să nu te grăbești.
Un ritm prea rapid creează un sentiment de alertă, iar audiența va simți agitație. Un ritm prea lent exprimă tristețe, ceea ce nu cred că este cazul.
Așa că prezintă cu calm, vorbește cu o intensitate medie și din nou îți spun, repetă, ca să ai siguranța că te vei încadra în timp și nu va trebui să te grăbești pe final.
- Cum ne mișcăm pe scenă?
- Ce facem cu mâinile?
- Cum e bine să privim audiența?
Nu-i așa că ai văzut cazuri în care nu poți urmări un discurs pentru că vorbitorul se mișcă întruna și la un moment dat, efectiv te agită? Ei bine, nu va fi și cazul tău. Atunci când prezinți, încearcă să rămâi într-o rază de un metru pătrat, schimbă poziția concomitent cu schimbarea unei idei din discursul tău. Adică fă un pas înainte sau în laterale. Dacă nu ai suport vizual, atunci să știi că poți acoperi toată scena, dar te rog să o faci treptat, ușor, fără să te plimbi întruna dintr-o parte în cealaltă.
La nivel de gesticulare, nu trebuie să gesticulăm excesiv. Riscăm să agităm și să atragem prea mult atenția asupra mișcărilor noastre, ceea ce nu ne dorim. Gesticulăm moderat, iar fiecare gesticulare ar trebui să întărească o informație din discursul nostru.
Poziția mâinilor atunci când nu gesticulezi, să știi că trebuie să fie una naturală, adică să le lași să cadă pe lângă corp. Știu că nouă ni se pare că sunt în plus și de fiecare dată, căutăm să le oferim întrebuințare, să le punem în șold, în buzunar, să ne îmbrățișăm, să le punem la spate sau orice altă poziție decât cea naturală, adică pe lângă corp. Doar așa nu vei atrage atenția audienței de la discursul tău.
În primul rând, trebuie să ne uităm în mod egal în toată sala. Dacă avem o audiență formată din două persoane sau una formată din 500 de persoane, să știi că nu contează numărul lor. Noi trebuie să le vorbim tuturor, indiferent de număr.
De aceea, facem tot posibilul să încercăm să realizăm un contact vizual cu cât mai multe persoane din sală, să acoperim cu privirea toată sala în mod egal. Când facem contact vizual cu oamenii, ne uităm în ochii lor direct, da? Nu ne uităm prin ei. Astfel, ne asigurăm că vom putea menține atenția audienței și cât mai multe persoane vor simți că le acorzi importanță, iar în mod natural, te vor urmări.
Juriul trebuie privit în egală măsură cu audiența. Nu te uita doar la juriu sau doar la public. Trebuie să fim conștienți de ambele părți. Iar în momentul în care juriul îți va adresa întrebări, ei bine, atunci poți face contact vizual doar cu cei cu care ai inițiat dialogul. Acolo este în regulă.
Ce să NU faci atunci când susții un pitch
Nu începem niciodată un discurs cu acea afirmație ”Bună ziua, eu sunt X, mă scuzați, sunt foarte emoționat”. Nu! Nu ne interesează că ai emoții, ține-le pentru tine. Sunt normale și cu toții le avem, dar dacă le verbalizezi la începutul discursului tău sau în timpul lui, lumea nu va empatiza cu tine, riști doar să le setezi așteptări mici.
Mark Twain a spus: ”există două tipuri de vorbitori publici: cei care se tem și cei care mint”. Și să știi că așa este. Și eu, în calitate de prezentator, cu foarte multe evenimente la activ, am emoții atunci când pășesc pe scenă și deschid un eveniment. Dar am identificat sursa lor și acum le traduc într-un sens pozitiv.
Dacă faci o greșeală foarte evidentă, apelează la simțul umorului. Încearcă să fii autoironic și să faci o mică glumă. Să spui că ți-e foame și de aceea mănânci cuvinte, că-ți iau cuvintele înainte spre un premiu, că ești inventator iar câmpul lexical nu face excepție din noutățile tale. Sunt foarte multe variante. Nu trebuie să fie o glumă care să stârnească hohote în toată sala, ci trebuie să depășești în mod elegant un moment de ușor blocaj.
Dacă ți-ai pierdut cu totul cuvintele sau ideile, nu intra în panică. Efectiv taci. Nu încerca să acoperi timpul folosind cuvinte de umplutură. Respiri câteva secunde, îți pui ordine în idei și continui.
Nu rata întrebările juriului! Dacă nu înțelegi întrebarea 100%, te încurajezi să exprimi asta sau să rogi respectuos reformularea întrebării pentru că nu îți este clară. Decât să riști să pierzi secunde prețioase din Q&A încercând să argumentezi o idee greșită, iar apoi juratul să revină la întrebare, mai bine salvezi timp direct și exprimi siguranță printr-un răspuns clar.
Tu îți prezinți munca, vei susține o prezentare la care ai muncit mult, pe care ai repetat-o de atâtea ori și știi foarte clar ce ai obținut până acum prin muncă. La fel și cu vorbitul în public. Cum ai muncit până acum, ai tras până în acest punct, te vei aduna, vei conștientiza că emoțiile sunt prezente în cazul tuturor și sunt perfect normale.
În consecință, acceptă-le! Nimeni din public nu a venit să râdă de tine, poate doar să te lovească cu vreo finanțare. Așa că ne adunăm și nu uităm că meseria ta nu e cea de prezentator. Nimeni nu îți vânează greșelile, lumea este prezentă doar pentru ideea ta.
În concluzie, te rog frumos să ai curaj. Ai curaj să îți ieși din zona de confort. Eu sunt convins că niciun rezultat notabil din viața ta nu a venit din cer, ci a fost un rezultat al muncii, al implicării, perseverenței și pasiunii tale. Așa că trebuie să ieși și acum din zona de confort și să susții un pitch de succes care să îți aducă finanțarea dorită.