Mi a szerződés, és hányféle szerződés létezik?

Néha a vállalkozás adminisztratív oldala bonyolultnak vagy időnként ismétlődőnek tűnhet. A valóságban azonban alapvető fontosságú a vállalkozás sikeréhez és növekedéséhez. A jogi, adózási és számviteli szempontok mellett a szerződések és azok rendelkezései ugyanolyan fontosak.

Az írásos szerződés elengedhetetlen (akkor is - vagy különösen akkor -, ha személyes kapcsolatban áll az adott ügyféllel vagy beszállítóval). Tisztázza az elvárásokat és a kötelezettségeket, és segítséget nyújt előre nem látható helyzetekben.    

Az alábbiakban a szerződés fogalmát és célját, a szerződés szakaszait, a szerződéstípusokat és a szerződésekkel kapcsolatos egyéb hasznos információkat olvashatja. 

Dióhéjban 

  • Mi az a szerződés? 

  • A szerződés szakaszai: mit kell tartalmaznia egy szerződésnek? 

  • A szerződések típusai 

  • Hasznos információk a Romániában megköthető szerződésekről 

  • A Startarium minden olyan információt kínál Önnek, amelyre szüksége van egy sikeres vállalkozáshoz 

Mi az a szerződés? 

A meghatározás szerint a szerződés olyan megállapodás két vagy több személy között, akik jogviszonyt kívánnak létesíteni, módosítani vagy megszüntetni. Ez a meghatározás kiemeli a szerződés egyik jellemzőjét, azaz a felek megállapodását. 

➡️ Lépjen be az Üzleti EDU részbe, és különböző, alapvető üzleti fogalmakra összpontosító anyagokat talál, amelyek minden vállalkozó számára hasznosak, beleértve a szerződésekről szóló anyagokat is. 

A szerződés szakaszai: mit kell tartalmaznia egy szerződésnek? 

Annak érdekében, hogy egy szerződés érvényes, hatékony és egyszerű legyen minden egyes érintett fél számára, nem haladhatja meg a 100 oldalt. Az oldalain pedig az alábbiakban bemutatott szerződésszakaszokat találja: 

Szerződő felek 

Ezt a szakaszt a szerződés alanyainak is nevezik, és a szerződést kötő jogalanyokra (természetes vagy jogi személyek) utal. A szerződéstípustól függően a felekre különböző kifejezésekkel hivatkoznak. Például adásvételi szerződések esetében eladó és vevő, lízingszerződések esetében bérbeadó és lízingbevevő, commodatum szerződések esetében óvadékkötelezett és óvadékbevevő stb. 

A szerződés hatálya 

Felsorolja azt az okot, amiért az egyes felek úgy döntöttek, hogy a szóban forgó szerződést végrehajtják. Például egy adásvételi szerződés esetében a szerződés hatálya az eladni kívánt áruból és a felszámítandó árból áll. A szerződés hatályának számos követelménynek kell megfelelnie: 

  • a polgári perrendtartásban kell szerepelnie; 

  • azonosíthatónak kell lennie; 

  • a szerződés teljesítésének időpontjában vagy a jövőben kell léteznie; 

  • meg kell felelnie az összes alkalmazandó jogi feltételnek. 

A szerződés törzse 

A szerzõdés szövegében a feleknek a szerzõdés teljesítésébõl eredően fennálló összes követelése szerepel. Így mindegyik fél jogosult arra, hogy a másik felet meghatározott magatartásra, bizonyos cselekmények végrehajtására vagy attól való tartózkodásra szólítsa fel. A szerződés szövegének rendelkezései szabadon, de a jogszabályi rendelkezések keretein belül megállapíthatók. 

A szerződés felelősségi feltételei 

Gyakorlatilag minden szerződés felelősségi feltételeinek figyelembe kell venniük a védeni kívánt érdeket. Ha az érdek korlátozza a felelősségét, akkor kifejezetten korlátozó záradékot kell tartalmaznia a szerződésben, mivel a felelősség korlátozása általában nem működik a törvény szerint. A felelősség korlátozásában általában a szállító/szolgáltató érdekelt, a vevő/kedvezményezett pedig inkább a szállító/szolgáltató felelősségének növelésében érdekelt. 

Annak érdekében, hogy elkerüljük az ismeretlen és nem szándékos felelősségvállalás kockázatát, elengedhetetlen, hogy a felelősségi feltételeket belefoglaljuk vagy gondosan áttekintsük a szerződésben. 

>> A szerződésekben vállalt felelősségről bővebben a Raluca Nechimis ügyvéd által írt anyagban olvashat. 

Végső szerződési feltételek 

A szerződések megkötésekor fontos, hogy egyforma figyelmet fordítsanak a szerződés terjedelmével és a végső feltételekkel kapcsolatos főbb szempontokra. Általában fontos információkat tartalmaznak a felek felelősségére vonatkozóan: a rendkívüli esetekre vonatkozó záradékot, a „szokatlan” kikötések kifejezett megtagadását, a teljes megállapodásra kiterjedően, a tárgyalásos feltételeket, az illetékes bíróságra vonatkozó feltételeket vagy a több partnerre vonatkozó feltételeket. 

A végső feltételek anyagából többet megtudhat róluk. 

A szerződések típusai 

A szerződések hatókörüktől függően több kategóriába sorolhatók. Számos típusú polgári szerződésünk van (kereskedelmi szerződés típusa) és egyéb szerződési példák. 

Polgári szerződések típusai (kereskedelmi szerződések típusai) tartalom szerint 

  • Egyoldalú szerződés: azzal jellemezve, hogy csak az egyik félnek vannak kötelezettségei (az egyik fél a hitelező, a másik az adós); 

  • Kétoldalú szerződés: mindkét szerződő félnek jogai és kötelezettségei vannak 

Példák szerződésekre cél szerint 

A felek által követett céltól függően a szerződések az alábbiak szerint osztályozhatók: 

  • jó megfontolásból: minden fél anyagi haszonra kíván szert tenni (kommutatív vagy véletlenszerű szerződés); 

  • Ingyenes: a személy hajlandó vagyontárgyat átruházni egy másik személyre anélkül, hogy bármilyen anyagi követelése lenne (önzetlen cselekedet, jóindulat). 

A szerződés formájától függően 

A szerződések formájuktól függően az alábbiak szerint osztályozhatók: 

  • konszenzusos szerződések (a felek közös megegyezéssel kötik meg); 

  • ünnepélyes szerződések (érvényességüket a törvény által előírt forma betartása befolyásolja); 

  • ingatlan szerződések (ingatlanra vonatkozó kötelezettség teljesítésére vonatkozó megállapodás) 

A szerződések korrelációjuk szerint osztályozva 

A közöttük lévő összefüggéstől függően a szerződések az alábbiak szerint osztályozhatók: 

  • főszerződések (függetlenek, amelyek nem függnek más szerződésektől); 

  • mellékszerződések (melyek alapszerződéstől függenek). 

Besorolás a szerződés hatásai szerint 

Hatásuktól függően a szerződések az alábbiak szerint osztályozhatók: 

  • alapító szerződések (új polgári törvényt adnak); 

  • átruházási szerződések (polgári jog átruházása egyik vagyonról a másikra); 

•deklaratív (egy már meglévő alanyi állampolgári jog megszilárdítása). 

Szolgáltatási szerződések 

A szolgáltatási szerződések a gyakorlatban leggyakrabban alkalmazott szerződések. A továbbiakban bemutatjuk néhány jellemzőjét, és mindent, amit tudnia kell attól függően, hogy Ön melyik fél lesz a kereskedelmi szerződésben (szolgáltató vagy kedvezményezett). 

Szolgáltatási szerződések, ha Ön a szolgáltató 

Fordítson kiemelt figyelmet a rendelkezések megalkotására, hogy a szerződésben foglalt szolgáltatások részletesek és pontosak legyenek, hogy elkerülje azt az esetet, amikor kezdetben ismeretlen körülmények miatt többletdíj nélkül kell különféle szolgáltatásokat teljesítenie. Így az ügyfélnek világos képe van azokról a szolgáltatásokról, amelyekre Ön vállalta, hogy a megállapodott áron nyújtja. 

 

➡️ Fedezze fel a Startup EDU tanfolyamot, a Startarium portfólió legösszetettebb részét, és tudjon meg mindent egy vállalkozó életéről. Mielőtt megtanulná, hogyan készítsen olyan szerződést, amely sikert hoz az Ön számára, tudnia kell, miből áll a vállalkozói út első része. 

Minden további szolgáltatást szintén szerződésben kell meghatározni, a főszerződés mellékletében. Fel kell sorolni a további nyújtandó szolgáltatásokat, azok költségét és a fizetési határidőt (fizetési módot). 

Ne kezdje meg a szerződésben nem szereplő további szolgáltatások nyújtását az ügyfél kifejezett (írásos) beleegyezése és költségének egyeztetése/megjelölése nélkül. 

Győződjön meg arról, hogy kötelezettségeit egyértelműen, egyértelműen és a szükséges korlátozásokkal rögzíti. A gyakorlatban az ilyen kötelezettségek a következők: 

  • a konkrét teljesítményszabványok, az általános hivatkozások, például „minden alkalmazandó szabvány” nélkül; 

  • meghatározott határidőre történő teljesítést - a dátumokat konkrétan meg kell adni; 

  • egyes anyagok szállítása - adja meg, hogy a szolgáltatás a szolgáltató vagy a kedvezményezett anyagainak felhasználásával történik-e; 

  • ellenőrizze azt is, hogy mi a hibás szolgáltatási felelősségre vonatkozó eljárás; 

  • alvállalkozás esetén a szolgáltató felel a kedvezményezett felé a harmadik fél alvállalkozó által nyújtott szolgáltatások minőségéért, ez utóbbival szemben visszkereseti joggal. Ha például a szolgáltató kifizeti a teljes tartozást, jogosult a felmerült többletköltséget a többi alvállalkozótól követelni. 

Szolgáltatási szerződések, ha Ön a kedvezményezett 

Ugyanaz a tanács, mint a szolgáltatóknál: ügyeljen arra, hogy a szerződésben foglalt szolgáltatások részletesek és pontosak legyenek. Ez lehetővé teszi, hogy később a teljes teljesítményüket a szolgáltatótól igényelje. 

Minden szolgáltatás teljesítési szakaszára a számla kiállítása előtt ajánlatos átvételi jegyzőkönyvet készíteni, amelyet mindkét szerződő fél elkészít, vagy részleges/végleges átvételi jegyzőkönyvet vagy a szolgáltatás tényleges teljesítését igazoló egyéb dokumentumot. 

Fontos megemlíteni azt is, hogy a szolgáltatásokat az adott területen érvényes szabványoknak megfelelően végezték-e, és meg kell határozni a határidőket és az esetleges szankciókat. 

A harmadik felek szellemi tulajdonjogaira tekintettel a szolgáltatónak garantálnia kell, hogy a nyújtott szolgáltatások nem sértik harmadik felek szellemi tulajdonjogait (megjelölve a jogsértés esetén alkalmazandó szankciókat). 

Ha a szolgáltatás nyújtása utazást igényel, ezt kifejezetten jelezni kell. 

Szükség esetén ajánlatos olyan biztosítást vagy bankgarancia-levelet is igényelni, amely fedezi a szolgáltató általi szerződésteljesítés meghiúsultságának kockázatát és biztosítja a károk gyors megtérülését. Ha a kötvény vagy bankgarancialevél végrehajtása visszaélésszerű, a kibocsátó jogorvoslati kérelmet kezdeményezhet a végrehajtó kedvezményezettel szemben. 

Hasznos információk a szerződésekről 

Bármilyen típusú polgári szerződés megkötése előtt célszerű lenne figyelembe venni az alábbi információkat. Ezek olyan tippek, amelyek segítenek tökéletes szerződéstervezetet készíteni, vagy pontosan tudni, hogy mely szakaszokra kell jobban odafigyelni a szerződéskötés előtt. 

Szóbeli megállapodások 

Ne hagyatkozzon rájuk. Még egy olyan záradékot is célszerű beilleszteni, amely kizárja azokat, és előírja, hogy a szerződés érvényes módosításához mindkét félnek kiegészítést kell készítenie. 

Forma 

Egy jó és érvényes szerződésnek nem kell 100 oldalasnak lennie, és nem kell nehezen érthető nyelvezetet használnia. Néha az egyszerű és lényegre törő szerződések a leghatékonyabbak. 

Felhatalmazott személyek 

Ha Ön B2B dolgozik, ügyfelei pedig cégek, győződjön meg arról, hogy az aláíró jogosult a cég (ha a cég igazgatója) vagy az általa meghatalmazott személy képviseletére, és kérje a kérdéses meghatalmazást. 

Fizetési módok 

Fontos megadni a fizetési módot (készpénz, banki átutalás), a fizetési feltételeket és a fizetési határidőt (akár részletfizetés esetén is). Határozza meg, mikor tekinthető a projekt befejezettnek és teljesítettnek objektív részletek alapján. 

Számlázás 

Említse meg a számla megküldésének módját, lehetőleg e-mailben, és azt a címet, ahová a számlát küldi. Fontos megjegyezni azt is, hogy a számlát fizetésre elfogadottnak kell tekinteni, hacsak bizonyos időintervallumon belül nem támadják meg. 

Büntetések 

Állítson be szerződéses késedelmi kötbért a késedelem napján, amelyet kiszámlázhat, ha az ügyfél nem mindig fizet időben. Ne felejtse el megemlíteni a számla esedékességi dátumát a kötbér felszámítása érdekében. 

Szerződés megszűnése 

A szerződés megszűnik annak lejártával, valamint a felek közös megegyezésével, mulasztási felmondással, ha az egyik fél nem teljesíti lényeges kötelezettségeit, valamint bármelyik fél kényelmi okán egyoldalú felmondással, ebben az esetben bejelentési eljárást kell követni. Általában a folyamatban lévő munkák elvégzésének lehetővé tételére előzetes felmondási határidőt állapítanak meg, melynek hossza a tevékenység sajátosságaitól függ. 

Hivatalos levelezés a felek között 

Egyértelműen meghatározza a kapcsolattartó személyeket és a levelezési címeket. Ezen részletek nélkül a dolgok bonyolultak lesznek egy jogi vita esetén. 

Eljárás más országokból származó ügyfelek/beszállítók számára 

Fontos a szerződésre irányadó jog és a joghatóság megállapítása vita esetén. Ne kössön olyan jogszabály hatálya alá tartozó szerződést, amelynek rendelkezéseit nem ismeri anélkül, hogy az adott terület szakértője tanácsát kérné. 


A Startarium minden információt megad, amire szüksége van egy sikeres vállalkozáshoz 

A Startarium minden olyan információt és erőforrást biztosít, amelyre szüksége van egy sikeres vállalkozás megtervezéséhez és fejlesztéséhez. A Startarium a legösszetettebb platform a kezdő vállalkozók számára A Startariumnál szilárdan hiszünk a folyamatos tanulás erejében – és ez azért van így, mert anélkül, hogy ismernénk az üzleti koncepciókat vagy az iparág újdonságait, nehéz lesz vállalkozását a kívánt tempót. Továbbá itt is talál érdekes információkat a szakmai életről és általában a vállalkozásról. 

Ezért reméljük, hogy mindezt az információt hasznosnak találja bármilyen típusú szerződés elkészítésekor vagy teljesítésekor. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail