Társas vagy egyéni vállalkozás?

Amit a társulási kapcsolatokról tudni kell

Az üzleti kapcsolat természeténél fogva erősen szabályozott, szerződéseken és jogi eljárásokon alapuló kapcsolat. A személyes kapcsolat ezzel szemben inkább hallgatólagos megállapodásként működik, és amikor a kettő átfedésben van, feszültségek keletkezhetnek. Éppen ezért, ha azon gondolkodik, hogy az élettársával vagy bármelyik barátjával közösen indít vállalkozást, mindezt már a kezdetektől fogva figyelembe kell vennie.  

Ha olyan személlyel gondolkodsz társuláson, akivel nincs személyes kapcsolata (pl. befektetővel vagy egy másik vállalkozóval), a jogászok azt javasolják, hogy végezzenek átvilágítást az adott személlyel kapcsolatban. Függetlenül azonban attól, hogy milyen kapcsolatban állsz a másik részvényessel (részvényesekkel), fontos, hogy az együttműködés feltételeiről még az együttműködés megkezdése előtt megállapodjanak. A részvényesek így megbizonyosodhatnak arról, hogy ugyanazon az oldalon állnak, és egyező elvárásaik vannak.  

A szakemberek azt javasolják, hogy kössenek részvényesi megállapodást, amely rögzíti a partnerség néhány alapvető vonalát (mielőtt aláírják az alapító okiratot és hivatalosan is részvényesek lesznek). Számos félreértés és feszültség elkerülhető, ha ezeket az elveket betartják. Fontos, hogy minden szempontot a lehető legalaposabban szabályozzanak, mert a részvényesek közötti nézeteltérések befolyásolhatják a fiatal vállalkozás fejlődését, stabilitását és létét. 

Milyen kockázatoknak teszed ki magad, ha úgy döntesz, hogy egy másik tulajdonossal közösen indítasz vállalkozást?  

Az egyik nagy kihívás, amellyel a részvényesek, akiknek egyenként 50%-os részesedése van az üzletben, szembesülnek, az a döntések meghozatala, amikor véleménykülönbségük van. Ez a helyzet megelőzhető az 51%-49%-os részvényesi arány kialakításával, ebben az esetben kisebb a kockázata annak, hogy a vállalkozás a részvényesek közötti félreértések miatt megakad.  

Továbbá, még ha ez érzékeny kérdés is, fontos, hogy legyen cselekvési terv olyan helyzetekre, mint például a részvényesek válása vagy az egyik üzleti partner halála. Az utóbbi példában a társaság akkor folytathatja működését, ha a létesítő okiratban szerepel az örökösökkel való folytatásra vonatkozó záradék, vagy ha a megmaradó részvényes úgy dönt, hogy a társaságot egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságként működteti tovább. Ha az örökösök nem járulnak hozzá a részvények átvételéhez, a társaság alapító okiratának megfelelően átruházhatják ezeket a részvényeket a fennmaradó részvényesekre. 

Ha azonban a létesítő okirat nem tartalmaz az örökösökkel való folytatásra vonatkozó záradékot, akkor öröklés útján csak az elhunyt részvényes tulajdonában lévő részvények ellenértékének megfelelő jogot szereznek. Ha nincsenek örökösök, az öröklést üresnek nyilvánítják, és az örökséget, beleértve a részvényeket is, az állam veszi át. 

Létezik ideális üzleti partner?  

Az ideális üzleti partner olyan személy, aki rendelkezik üzleti tapasztalattal, sikeres vállalkozások portfóliójával, nincs csődbe ment vagy nem működő vállalkozása, tiszta adó- és bűnügyi nyilvántartással.  

Ha a potenciális részvényes jogi személy, fontos, hogy mind a jogi, mind a számviteli, pénzügyi és adózási szempontokat tanulmányozzuk, hogy eldönthessük, értékes partnerről van-e szó. Ezen túlmenően elemezni kell, hogy a társaság milyen módon jelentette a vagyonát, hogyan védekezett megállapodásokkal az esetleges jogi kockázatok ellen, nincs-e közvetlen fizetésképtelenségi kockázata, és egyéb hasonló kritériumokat kell vizsgálni. 

Ha a potenciális részvényes az Ön élettársa vagy barátja, akkor meg kell győződnie arról, hogy az üzleti kapcsolatba egyező értékrenddel és világos elvárásokkal és felelősségekkel lép be, amelyekben mindkét fél egyetért. 

A családtagokkal való partnerkapcsolat sajátosságai 

Míg egy hagyományos munkahelyen este 6 óra után az irodában hagyod a szakmai gondjaidat, addig a vállalkozói lét nem így működik. Még kevésbé, ha az otthon lévő családod egyben a munkahelyi csapatod is. 

Az élettársuk iránti ismeretség és szeretet például arra késztetheti a vállalkozókat, hogy szem elől tévesszék a fenti racionális érveket, és úgy indítsanak vállalkozást, hogy nem látják tisztán minden fél felelősségét. Ennek a döntésnek a hatása negatív lehet - különösen, ha személyközi nehéz helyzetek adódnak: hatalmi harc, válás vagy haláleset. Ezért az ügyvédek azt tanácsolják ügyfeleiknek, hogy kerüljék az ilyen partnerségeket, ha nincs egyértelmű megállapodás a felelősségek, a döntések és a nyereség megosztásáról. Mindig javasolják a részvényesi megállapodások megkötését, hogy minden váratlan helyzetet lefedjenek. 

Bár nem kellemes feladat, a "legrosszabb forgatókönyv" nagyon hasznos ezekben a helyzetekben: útmutatást ad és fontos válaszokat ad, például arra, hogy ki az a személy, aki a végső döntéseket meghozza, mi történik az egyik részvényes kilépése/halála vagy válás esetén. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail