Bevezetés | Mit fogsz tanulni ebben a modulban

Hol kezdd, ha egy vállalkozás létrehozásával és működtetésével kapcsolatos jogi kérdésekben szeretnél eligazodni? A következő anyagból megtudhatod, hogy mi mindent kell megfontolni.

Ha most indítasz először vállalkozást, természetes, ha úgy érzed, megterhelőnek érzed a gondolatot, hogy vállalkozásoddal kapcsolatos összes jogi kérdéssel foglalkoznod kell, és hogy ez időbe és pénzbe fog kerülni. Ez az érzés még nyomasztóbb, ha úgy érzed, hogy induláskor a inkább a termék és az üzlet fejlesztésére fordítanád az idődet és a pénzed. A jogi ügyek kézben tartásának kulcsa ugyanaz, mint bármely más, korlátozott erőforrásokkal rendelkező vállalkozás indításával kapcsolatos szempont esetében: a fontossági sorrend felállítása. 

Ahhoz, hogy ésszerűen rangsorolni tudj, meg kell határoznod, hogy mely kritériumok a legfontosabbak neked és a vállalkozásodnak, mivel ezek a kritériumok legtöbbször nem minden induló vállalkozás számára relevánsak. A más alapítók által megosztott tapasztalatok értékesek, de neked kell átengedned őket a saját szűrődön. Íme néhány ötlet, amely segíthet meghatározni a saját kritériumaidat és meghatározni a prioritásaidat. 

Vállalkozás alapítása   

Amikor még az ötletelés fázisában vagy, és azon gondolkodsz, hogy merre tovább, nincs szükséged semmilyen szervezeti formára. De komolyan fontolóra kell vennie egy társas vállalkozás létrehozását (más szervezeti formát nem szabad figyelembe vennie) később, amikor az alábbiak valamelyike fennáll:  

  • Nem vagy egyedül, és vagy van már, vagy szeretnél egy társalapítót magad mellé.   

  • Jelentős szellemi tulajdont fejlesztesz   

  • Szerződést kötsz a beszállítókkal, beleértve azokat is, akik hozzájárulnak a szellemi tulajdon tárgyainak fejlesztéséhez.   

  • Az első alkalmazottakat fel akarod venni   

  • Megvannak az első ügyfeleid 

Vannak olyan helyzetek, amelyekben a fent említett esetek némelyikének bekövetkezése után boldogulni tudszi cégalapítás nélkül, de jelentősen megkönnyítheti az életed, ha már a kezdetektől társas vállalkozásként működtök. 

Amikor a cégalapítás mellett döntesz, egy korai fázisban lévő vállalkozás számára nyilvánvalóan nem jelent problémát egy Kft. alapítása (kivéve, ha egy szabályozott területen, például pénzügyi szolgáltatások területén fog tevékenykedni, ahol részvénytársaságot kell alapítania). Egy Kft létrehozása kevés időt és pénzt igényel. Nem kell aggódnod a bonyolult cégszabályok miatt, hacsak nincsenek társalapítóid. 

És még ha van is két vagy több társalapító, a vállalatirányítási megközelítés a vállalatban (az alapító okiraton keresztül, és ha nem szereted az egyszerű dolgokat, a részvényesi megállapodáson keresztül) nagyban függ a társalapítók közötti kapcsolattól, a köztük lévő bizalom szintjétől és a hajlandóságuktól (egyesek szerint vakmerőségtől), hogy az ellenőrzésről és a pénzügyi szempontokról szóló néhány bonyolult vitát egy későbbi időpontra halasszák. 

Tapasztalatból azonban azt tudom mondani, hogy sokszor, miután a kezdeti romantikus időszak már mögöttünk van, és a pénzügyi tét megnő, egyes társalapítói csapatok már nem működnek együtt olyan harmonikusan, mint ahogyan azt kezdetekben tervezték. Ezért érdemes már a kezdetektől fogva világos, akár összetettebb szabályokat alkotni a partnerek közötti kapcsolatokra vonatkozóan. És amikor ezeket a szabályokat megalkotod, összpontosíts arra a két szempontra, amely valóban számít bármely társalapítóval vagy befektetővel való kapcsolatban: a döntések ellenőrzésére és a pénzügyi szempontokra. 

Figyelj az alapvető előírásokra    

Minden vállalkozásra számos szabályozás vonatkozik, de nem mindegyik képes tönkretenni vállalkozását, ha nem tartja be őket. A te célod az kell, hogy legyen, hogy az első naptól kezdve minden szabályozásnak megfelelj, de figyelembe kell venned, hogy bizonyos iparágakban (például pénzügyi szolgáltatások, orvosi szolgáltatások, energia stb.) és az általad gyártott terméktől vagy az általed fejlesztett üzleti szolgáltatástól függően nem kezdheted meg a legális működést, ha nem felelsz meg a szigorú szabályozási és engedélyezési követelményeknek. 

Ezeket kell kiemelten kezelned, alaposan megvizsgálnod őket, és gondoskodnod a betartásukról. Ha ezt korán, már az ötletelés fázisától kezdve megteszed, elkerülheted, hogy öntudatlanul olyan irányba haladj, ahol a szabályozási akadályok leküzdhetetlenek lehetnek. 

Védd a szellemi tulajdonod 

Nem minden induló vállalkozás célja, hogy jelentős szellemi tulajdont fejlesszen ki és birtokoljon. Ha olyan területen indítasz vállalkozást, amely nem technológiai területen működik, akkor jó eséllyel a szellemi tulajdon legfontosabb része a vállalkozása vagyonában a védjegy. Még ilyen esetekben is célszerű azonban a szellemi tulajdon védelmét már a vállalkozás korai szakaszától kezdve kezelni.   

Márka esetén először is győződj meg arról, hogy a márkád nem sérti harmadik fél szellemi tulajdonjogait azzal, hogy azonos vagy hasonló az övével. Érdemes erőforrásokat befektetni, hogy megbizonyosodj erről, mielőtt elkezdenéd népszerűsíteni a márkád vagy a neved, és pénzt költenél marketingre. 

Ez sokkal fontosabb, ha B2C vállalkozásba kezdesz, mintha B2B termékkel vagy szolgáltatással rendelkezel. Egy márka leváltása azért, mert az egy másik harmadik fél jogait sérti, és egy márkanévváltási folyamat elindítása azután, hogy már elkezdtél pénzt költeni PR-ra és marketingre, költségesebb és általában károsabb lehet egy új B2C vállalkozás sikerére, mint egy B2B vállalkozásra. 

A szoftverek és a hozzájuk kapcsolódó szellemi tulajdonjogok védelme a megoldás kifejlesztésében közreműködő személyekkel és szervezetekkel kötött megállapodásokkal biztosítható. Ezért fontos, hogy a szoftver fejlesztéséhez való bármilyen hozzájárulás egy megállapodáson (pl. szoftverfejlesztési megállapodás vagy munkaszerződés) alapuljon, amelyet még azelőtt kell megkötni, hogy bármely személy vagy szervezet ténylegesen elkezdene dolgozni a szóban forgó szoftveren. A legtöbbször, ha ezt nem teszed meg már a kezdetektől fogva, akkor később lényegesen több erőfeszítést kell tenned a dolgok rendbetételére. 

Nem ritka, hogy a befektetők a befektetési dokumentáció feltételeként megkövetelik az alapítóktól, hogy szerezzenek be megbízási nyilatkozatokat vagy egyéb szellemi tulajdon átruházási dokumentumokat az alapítók korábbi munkatársaitól, akik hozzájárultak a szoftver fejlesztéséhez (és akiket már nem könnyű felkutatni, vagy akik úgy gondolják, hogy kihasználhatják a helyzetet, hogy némi pénzt szerezzenek a befektetés előtt álló alapítótól). 

Készíts tisztességes szerződési feltételeket ügyfeleid számára.    

A tisztességes szerződési feltételek tulajdonképpen egy olyan szerződést jelentenek, amely az értékesített terméknek vagy szolgáltatásnak megfelelően a lehető legvilágosabb, legtömörebb, a sajátosságokhoz igazított, amely nem teszi ki téged nagyobb kereskedelmi kockázatoknak, és amely nem jelent terhet az ügyfél számára. 

Egy ilyen szerződés érdekében érdemes beszélni és együttműködni egy tapasztalt személlyel. Meg fogod tapasztalni, hogy egy ilyen szerződés elkészítésével járó költségeket gyakran kompenzálja az a következő két nagy előny: 

  • Sok időt és energiát spórolhatsz meg az ügyfelekkel való szerződés megtárgyalásakor; 

  • a vevőid (különösen a nagyvállalatok, amelyek tapasztalt beszerzési és jogi részlegekkel rendelkeznek) komoly beszállítónak fognak tekinteni, aki éretten közelít minden szerződéses kapcsolathoz, és megérdemli a bizalmukat, még akkor is, ha a vállalkozásod most indult.  

A fentiek különösen érvényesek a B2B kapcsolatokra, de ne ess kísértésbe, hogy elhanyagold a szerződéses feltételeket, amikor B2C kapcsolatokban tevékenykedsz, különösen azért, mert ez utóbbi esetben az általános fogyasztóvédelmi szabályok vagy a csak bizonyos ágazatokban alkalmazandó speciális szabályok hatálya alá kerülhetsz. Ha a fentiekre figyelmet fordítasz, és a vállalkozásod sajátosságai szerint rangsorolod őket, akkor megerősíted a vállalkozásod, és felkészült leszel arra, hogy hatékonyan megelőzd vagy kezeld a jelentősebb kockázatokat, amikor azok felmerülnek. 


Catalin Grigorescu évek óta ügyvezető partnere és vezetője a bpv Grigorescu Ștefănică Ügyvédi Iroda technológiai tanácsadási és tranzakciós részlegének, amely Románia egyik vezető technológiai, média és telekommunikációs részleggel rendelkező ügyvédi irodája. Cătălin az Innoship befektetője és a vállalat tanácsadója is. 

Newsletter-ul Startarium. Citește sinteza lunară direct pe e-mail